DEMO 08 - Befektetői konferencia magyar módra

Egy kollégám pár éve részletesen elmesélte tapasztalatait egy amerikai rendezvényről, melyen a tőkét kereső IT vállalkozások mutathatják be ötletüket a befektetőknek. Az idén tavasszal megrendezett StartUp konferenciáról lemaradtam, így kíváncsi voltam a Figyelő és a PCWorld által rendezett DEMO 08 elnevezésűre.

Itt azzal spékelték meg a rendezvényt, hogy egy versennyel kötötték össze, amelyben szakmai zsűri dönti el, melyik a legjobb startup-ötlet. Negyven pályázóból két körben választották ki azt a nyolcat, akik tegnap a konferencián hat-hat percben előadhatták terveiket.

Megfordult a fejemben, vajon arról fog-e szólni ez a poszt, hogy milyen profi rendezvények ezek amerikában, és milyen amatőrségek lesznek itthon, de végül nem tudok belekötni a szervezésbe.

Talán egyetlen jelentős különbséget írhatnék. A hasonló amerikai konferencián a szervezők nyitóbeszédükben elmondták, a nézőtéren mely befektetőcégek képviselői ülnek, és összességében hány milliárd dollárnyi befektetendő tőkét képviselnek.

Itthon erről nem volt szó, valószínűleg okkal. A kábé negyven fős közönség háromnegyede jól azonosíthatóan a zsűri tagjai, a pályázók, újságírók, szponzorok képviselői, illetve a szervező munkatársai voltak. Én úgy láttam, éppen a befektetők hiányoznak a konferenciáról. Persze lehet, hogy ez adottság, nem vagyunk Szilícium-völgy, bármennyire szeretnénk.

A másik különbség a verseny-jelleg miatt volt. Amerikában a startupok előadják ötletüket, majd az előtérben egy-egy asztalnál leülnek és várják az érdeklődőket. A DEMO 08-on az egyes előadásokat a zsűri kérdései, véleményei, javaslatai követték. Ez néha hasznos volt, néha kínos. Mindenesetre bizarr, ha egy startup-ötlet előadása után a szakmai zsűri egyik tagjának az az építő jellegű véleménye, hogy "nem tudom... valami nem tetszik nekem ebben az ötletben... nem tudom megmondani hogy mi, de valami nem tetszik...".

Voltak azért pozitív vélemények is (sőt, inkább azok). Az egyik, már elkészült termékről szóló előadás után a zsűri tagjai szinte megszólalni sem tudtak. "Nem értjük, hogy ti mit kerestek itt? Ez egy zseniális termék. Hogyhogy nem ugrottak még rá a vásárlók a terméketekre? Nem értjük, miért nem kapjátok már tízezrével a megrendeléseket?" Az előadás után megkérdeztem a termék árát. Én már értem.

Lehetett persze jónéhány hasznos információt hallani, amit a startupok megszívlelhetnek.

  • Ha van egy jó ötleted, akkor próbálj rögtön az egész világ felé nyitni, ne korlátozd még demó szinten sem a magyar piacra!
  • Döntsd el egyértelműen, hogy hardvert, szoftvert, vagy komplett megoldást szállítasz, mert ez dönti el, hogy kik lesznek a partnereid, és kik a versenytársaid!
  • Fejlessz és fejlődj gyorsan, mert a jó ötleteidet úgyis gyorsan le fogják lopni, így használd ki azt a rövid időt amíg egyedül kínálod!
  • Vigyázz, ha van egy jó ötleted, amit az iparág nagyjai még nem kínálnak, gondold át: Talán jó okuk van rá, hogy nem teszik!
  • Ha olyan területen próbálkozol, ahol nagy játékosok vannak, keress nagy partnereket, különben lenyomnak.

Remélem jövőre újra megrendezik ezt a rendezvényt, maga a szervezés jó volt, a befektetői oldal jelenlétén kellene még javítani.

A döntőbe bejutott startupokról hamarosan bővebben írunk!

Címkék: magyar konferenciák startup
2008.12.11. 11:57. írta: Vén Márton

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kérjük a mocskos részleteket, melyik volt az a drága szolgáltatás? (Hadd ne kelljen végiggugliznom a 8 indulót.)
Ja, és jó az összefoglaló. (Tömör, lényegretörő.)
Az én tippem a drága termékre: www.skreeno.hu/
"bölcs lázadó"
Beszarok. Nagyon bölcs hozzászólás volt valóban...
"Befektetés". Tudod, mit jelent? Hogy azt várják tőle: megtérül.
Bölcs Lázadó: tudod ezt hívják úgy, hogy innováció. ebben a k*rva országban osztogatósdira van pénz, csak éppen arra nincs, amiből később sokkal több lehetne. Pont az ilyen tehetséges emberekre kellene költeni és nem a mindenféle segélyeket, meg támogatásokat nyomni, ami csak feneketlen kút. Hogy téged idézzelek: arra bezzeg van pénz! Kiegészítve azzal, hogy abból bezzeg lenyúlni is lehet...
ha jól értem, akkor pont pénz nem volt benne. maradt az ötletlopás. de nagyon örülnék, ha nem így lenne, írjátok, ha valakinek innen sikerült pénzhez jutnia.
Mi is voltunk tavalyi év során prezentálni egy projektünket, hasonló keretek közt az Ybl Klubban. Nos ott is ugyanez volt. El kell mondanom, többségében minőségi projektek prezentáltak (megújuló energiák, gyógyszeripar, informatika stb.), befektető azonban talán ha kettő volt. A prezentációk után szinte senki nem kérdezett semmit.
A prezik után pedig ott ültünk az Ybl klub bőrfoteleiben sorstársainkkal és vártuk, hogy jöjjenek az emberek, legalább kérdezni. Nagyon gyér volt az érdeklődés - és nem csak irántunk. A legtöbben arra használták az alkalmat a jelenlévő "befektetők" közül, hogy az egész rendezvényt megnyitó Stumpf Istvánnal smúzoljanak, aztán lelépjenek amilyen hamar csak lehet.
Akkor is már az volt a benyomásom, ami azóta, hogy sikerrel vettük az első befektetést jelentő akadályokat tovább erősödött bennem, hogy nem a rendezők tehetnek erről, hanem az egész magyar üzleti és befektetői kultúra(?) belterjes és áporodott állapota.
Ez okozza azt, hogy minden innovatív területen évente gyűjtünk be 10 évnyi lemaradást a világ többi részével szemben.
Angyal tőke, magvető tőke, kockázati tőke? Ismert fogalmak, de Magyarországon majdnem lehetetlen szervezett keretek közt belekóstolni ebbe egy induló vagy kisméretű vállalkozásnak.
Természetesen ez kizárólag az én véleményem, szívesen olvasnék más, pozitívabb élményekről is egyébként...
egyetértek a cikkel, jelen voltam pályázóként és tényleg nem volt lényegében tőke. Jó lehetőség volt viszont kapcsolatépítésre és a pályázók jól összeismerkedtek, mivel nem volt ténylegesen ellenérdek, konkurálás. Arról hogy magyar tőkések nem szórják a pénzüket csak "lecsekkolt" embereknek, nem tehet a rendezvény, amit tudott nyújtani, szerintem jó színvonalon nyújtotta. A végén meglepett, hogy a dobogósoknak sem volt ajándékcsomag, felajánlott nagycéges támogatás, stb. A Skreeno kapott trófeát.
Reméljük meghonosodik a rendezvény.
szabolcs, pont a magvető tőkét megkérdeztem az üzletiangyal.net képviselőjétől, azt mondta esély sincs rá.
lordvico: Zsolt rendes srác, aki ért is a dolgokhoz, realista is és nagyon segítőkész. Megdöbbentő, hogy mennyire szélmalomharcot vívnak ők is évek óta.
Emellet vannak persze ennek a szakmának is "héjái", akik nagyon borsos százalékokért bemutatnak néhány embernek, de igazi hozzáadott értéket, nem tesznek a pénzükért. Azt pedig nehéz egy befektetőnek eladni, hogy a berakott 50 milliójából akkor először kifizetnénk a közvetítő 5-10 millióját ugye....
Ebben az országban a befektetési hajlandóság nulla. persze a hankukk, aki idehozta a környezetszennyező gumigyártást tizmilliót fizetett az állam egy koszvadt zigóta eggyal elvégezhető munkahely létrehozására. Nekem meg azt mondják, hogy jó, jó ez a szoftver dolog, de nincs valami "kézzelfogható" ? Kisebb nanogép, perpetuum mobile, egy új bűvös kocka, golyóstoll, transzformátor ?
Soha nem foguink kivergődni ebből a létből, mert korlátolt, buta, ezenkivül rendkivül tájékozatlan ámdebár borzalmasan mohó az un. befektetői réteg. talán nem véletlenül, hiszen az angel invesztorok nagy része ingatlanos volt (...), a fundok meg valamiért nem kedvelik az országot. Mi marad ? Üzleti emigráció kanadába, "levagytokszarva" tip. emigráció a bárhova, a magyar meg sirva kesereg hogy a világ, meg a zsidók, meg a mindenki őt sz*patja. Nem. Maga magát!!
.
Nemrégen voltam kockázati befektetői konferencián. Feleim ! Az a szó, hogy "siralomvölgy" csak részben irja le, hogy mi is történt ott.
Mi egy évig nézelődtünk, ezalatt találkoztunk 4 komplett szélhámossal, két "héjával", néhány "de nincs valami kézzelfogható" alakkal és egy értelmes valódi jelölttel, aki végül óvatosabb döntést hozott. Sokkal több emberrel kellett volna, nekünk lett volna időnk ugyan, de jelölt, az nemigen volt.
Huh, én köszönöm a hozzászólásokat. Mi idén voltunk látogatóban a startUP konferencián, ott mindenki olyan lelkes volt (előadó kockázati tőkések is!), hogy már kezdett gyanus lenni... De akkor ezek szerint még Magyarországon élünk, oké, ez mégsem Amerika még...
Amit tudni kell még a Demo08-ról az az, hogy azért nem volt ajándékcsomag, meg nem tudommi, mert a rendezvény célja leginkább a kapcsolatépítés lehetőségének megteremtése volt. Ezenfelül a 14 legjobb kapott egy előkonzultációs lehetőséget, egy személyes konzultációs lehetőséget is. Mindezt teljesen ingyen. Sokkal többet ér mindegyik kezdő cég egy kis média megjelenéssel, mint valami értelmetlen ajándékkal amit valami sponzor nyomott volna. Pénzt meg adjanak a befektetők. :-)
darksoder: nem olyanra gondoltam hogy picipuha baseballsapka és egyéb ajándékok, hanem pl. Cisco képzés, stb. de nem akarok ezen sokat lovagolni mert én úgysem voltam döntős :)
Meg a brownie is volt olyan jó mint egy díj :D
én ott voltam, sőt helyezett is lettem.

ami legjobban felidegesített, hogy magyar piacra senki ne tervezzen...

ez mekkora hülyeség! akkor minek magyar blogmotor, magyar egyéb tartalom. magyar szoftverek...

az a baj, hogy minden nagy ugyanígy gondolkodik. nekik mi csak statisztikai hiba vagyunk, amit nem tudnak kimutatni.

de könyörgöm él itt 10m ember, akik szeretnének legalább hasonló szolgáltatásokat mint a világ fejlettebb végén!

velünk ki törődik, ha mindenki csak a világ felé gondolkodik????

a rendezvényről is tudnék írni, de kevés itt a hely... :)
a konferencia nekem azért volt bíztató, mert iszonyatos jó technológiai kezdeményezéseket, projekteket láttam. a 8 közül azonban minimális azok száma, akik befektetésérettek voltak. szeretném a félreértéseket tisztázni, a túlzott várakozásokat lehűteni, az elégedetlenkedőket csitítani:

- a kockázati tőke világának egyik ökölszabálya, hogy 100 jelentkezőből 2-3 kap finanszírozást. csak a legjobbak nyernek, a leginkább felkészültek.
- az előadók közül hány csapatnak volt kidolgozott üzleti terve, mögötte jól átgondolt üzleti modellel? ezen érdemes elgondolkodni.
- ha valaki a mindennapok komor történéseiből nem érzékelné, ez itt nem amerika. a befektetési kultúra teljesen más, a kockázatvállalási hajlandóság minimális még az egykori kockázati tőkések körében is. emellett nincsenek olyan széles körben akkora vagyonok sem, mint az óceánon túl.
- egyelőre nem nagyon működnek korai fázisú kockázatitőke-alapok, de jövőre várhatóan változik a helyzet, elindul a jeremie program és 5-6 új alap létrejön.

hogy miért nem voltak befektetők? mert a szervezés nem rájuk fókuszált. egyébként is ez a legnehezebb kérdés: nálunk egy üzleti angyal klubra ha 15 befektetőt sikerül elcsalni, az jónak számít, pedig régóta dolgozunk rajta. jóval nagyobb súlyt kellett volna fektetni a befektetők meggyőzésére, felkérésére, elhívására. ez az egyébként érdekes konf egyik kevésbé sikeres oldala.

szabolcs, köszönöm a dicsérő szavakat. tavaly végigturnéztunk jó pár befektetőt, de szép is volt :-) egy dolgot azonban elfelejtesz a beszámolóból: az üzleti modelletek, amire az egész projekt épült, egyszerűen nem működik itthon, ez bebizonyosodott. a webkettő egy üzleti szektorra történő ráhúzása kombinálva egy ASP féle modellel. mondjuk ez nem gond, egy partnerünk volt professzora szerint ha egy projektnek a a kezdeti fázisban már megvan az üzleti modellje, akkor 90% az esélye annak, hogy az hibás... örülök, hogy azóta találtatok első körös finanszírozót!

magvető tőke esélytelen, én mondtam? ne dobálózzunk a szavakkal össze-vissza! magvető tőke a megvetés fázisába irányuló kölcsön- és sajáttőke típusú források elegye. azaz a koncepcióformálás, fejlesztés, csapatépítés, cégalapítás előtti fázisban a barátok, család, ismerősök pénze, személyi kölcsön, pályázati támogatások, üzleti angyalok pénze. ez a magvető tőke!

az előadók közül a befektetésre leginkább szerintem Lázár Csaba cége állt készen, nála volt korábbi befektetői validáció, kész terméke van, cége is bizonyított már korábban.

a zsűrit pedig nem fanyalogva kell kommentálni, hanem felnézni rájuk, olyan emberek ültek ott, akik a semmiből egy indextools-t, egy navngo-t csináltak! nem irigykedni kell, hanem minden szavukat figyelni, hátha lehet tőlük tanulni! én is ezt tettem.

reméljük folyt köv!
a konferencia tényleg biztató volt, és tényleg nagyon sokat lehetett belőle tanulni, minden tekintetben. kire hallgasson az ember, miért, mit fogadjon meg, mit nem..
hozzá kell tennem, hogy nagyon más volt mint az eredeti demo rendezvény, mondjuk usa-ban...de ez talán nem is baj.
a legjobb a hasonló gondolkodású emberekkel való beszélgetés volt, ahol kiderült mennyire egyformán gondolkodunk, és menyire hasonló a gondunk is...

uzletiangyal: köszönöm, tudunk esetleg továbblépni? :)
Zsolt,
azért azt elhamarkodott lenne kijelenteni, hogy mi működik és mi nem Magyarországon, ha belegondolsz ezt senki nem tudhatja, még a legbölcsebbek sem előre. Én hiszek abban, hogy kis országunk - még ha lassan is - de nyitottabbá válik ezek felé a modellek felé (amik máshol a világban vitathatatlanul működnek évek óta), de tény lassabban haladunk mint a külföld, ezt soha nem vitattam.
Nem állítottam, hogy te mondtad, hogy esélytelen a magvető tőke, minden amit leírtam a privát véleményem, ráadásul a szervezett kereteken belül volt a hangsúly itt...

Igazad van abban is, hogy az üzleti tervvel rendelkező startupok elképzelései nem feltétlenül egyeznek meg azzal, amivé később a projekt válik, de.....
...az üzleti modell megléte vagy legalább terv szintű létezése a mai környezetben az egyetlen esélye a túlélésnek véleményem szerint, feltételezem a kockázati tőke is kevésbé szívesen kísérletezik üzleti modell nélküli koncepciókban. Nem is tudtunk volna együttműködni veletek, ha nincs üzleti tervünk!
...jól látjuk külföldi példákból, - most hirtelen csak a youtube-ot mondanám elsőként (tudod, mindig ezzel jövök) - hogy az üzleti modell és a bevételek maximalizálása akár a felvásárlási szakasz után is még kérdéses lehet.
...a sikeres üzleti modellek lényege, hogy rugalmasan alkalmazkodnak a gyorsan változó piaci környezethez, azt hiszem mindannyian tudjuk, ez ma még fontosabb, mint bármikor eddig.
...az, hogy egy projekt mikor "befektetésérett" mást jelent itthon, mint külföldön. Itthon azt szeretik, ha olyan cégbe lehet befektetni, akiknek a tőke nem az induláshoz, sokkal inkább a bővüléshez, terjeszkedéshez kell.

Saját példánkat tekintve, ha már szóba hoztad, igen, nekünk is alkamazkodni kellett a kialakult helyzethez, de megtettük és a projektünk, kicsit másképp ugyan, egyéb terveinkkel párhuzamosan azóta is fut, nem is egy fizető ügyféllel, tehát azért vannak akik értik miről van szó Magyarországon is. Arról most nem beszélek, hogy több pénzzel konkrétan abban a projektben meddig juthattunk volna, hiszen ezt már nem fogjuk megtudni. De pontosan azért kerestünk befektetőt, hogy megtudjuk. Ezért "kockázati" tőke, 10-ből egy befektetés sikerül...nálunk tutira nem fogadják el ezt az arányt, talán még a professzorok sem ;).

Tudod jól, én mindig drukkoltam nektek és a valóban innovatív cégeknek, startupoknak. Talán emlékszel még arra, mit ajánlottunk nektek ezzel kapcsolatban jó másfél éve :), talán fel kéne eleveníteni azt a koncepciót is, sokszor eszembe jut. De ezt majd személyesen....
Azért azt megoszthatnád velünk, hogy hozzávetőlegesen nálatok eddig hány projektterv zárult megkötött üzlettel/befektetéssel. Jó lenne sikersztorikról is hallani, mert az Innostart oldalon nem találtam a hírek közt ilyet mostanság, de lehet, hogy én voltam a béna.
üdvözöllek.
Szabolcs
a magvető tőkét lordvico kérdezte - intézményi forrásból (alapoktól) valóban esélytelen, ezt tartom!

- üzleti modell: a youtube-nak több millió vagy több tízmillió felhasználója van. ez a lényeg, "szinte" bárhogy lehet belőle pénzt csinálni...
- egy biotech cég is kint lehet a tőzsdén klinika 2 fázisban lévő gyógyszerfejlesztésekkel, mielőtt még árbevételt látott volna!
- hasonló példa lehet az iwiw, miután felvásárolták sem tudták, mi lesz az üzleti modell. azóta alakulgat...

a többit januárban!
Csaba, kérem január elején keressen meg telefonon vagy e-mailben