Pár hét múlva itt a Ustream Mobile

Volt szerencsém péntek este személyesen is megtapasztalni, a Ustream valóban komolyan gondolja, hogy belép a mobilpiacra. A Ustream Mobile-t körülbelül úgy kell elképzelni, mint ahogy például a Qik is működik. A telefonon futó alkalmazás segítségével élőben streamelhetünk videót a webre. 

A Ustream Mobile első körben Nokia mobilokon és iPhone-on (!) fog működni. Mindkét platform esetében megpróbálták elérni a hardver teljesítőképességének határait. Az ígéret szerint mind a delay ideje, mind pedig a felvétel minősége jobb lesz a konkurens szolgáltatásokénál. Ezt a látottak alapján amúgy én is alá tudom támasztani. De aki nem hiszi, az nézze meg a következő Ustream vs Qik tesztet: 

És akkor térjünk rá a kényelmetlenebb részre. Ha jó minőségben akarunk okostelefonunk segítségével élő képet közvetíteni, a Ustream Mobile körülbelül 100 mega forgalmat visz el egy óra alatt. Gyengébb minőségnél az adatforgalom ennek körülbelül a fele lesz. 

A jó hír, hogy például egy Nokia N95 esetében 3G hálózaton olyan minőségben tudunk livestreamelni, mint egy jobb minőségű webkamerával. Ez az élmény, mobilplatformon, minden bizonnyal sok geek számára újszerű lesz. 

Arról nem is beszélve, hogy bloggerek, újságírók számára eljött a nagy pillanat. Mostantól bárhonnan tudnak jó minőségben élő képet közvetíteni a webre. Nem kell más hozzá, mint egy jó telefon, 3G kapcsolat és térerő. Nem kell laptop, nem kell wifi, nem kell külön webkamera.

Nos, egyelőre ennyit sikerült megtudnom. Mondom, engem lenyűgözött. A mobilkliens - a nem túl jó térerőviszonyok ellenére is - egyszerűen és zökkenőmentesen működött. Ha jönnek újabb infók, visszatérünk a témára.

Címkék: stream nokia 3g iphone mobile ustream
2009.01.12. 08:54. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

qik-et én is próbáltam, jó szorakozás. jopofa.
és az iPhone-on, hogy ha azon hivatalosan nincs videó mód? (Qik-hez is jailbreak kell)
Remélem tüntesékért ezentúl már be sem kell kapcsolnom majd a TV-t, hanem válogathatok majd a különböző élőképek közül. :)
Most még geek a dolog, meg drága, de ha 6-8 év múlva annyira olcsó lesz, mint az sms, akkor annak végre lesz egy nagyon jó közbiztonsági vonatkozása: a rendőrség beüzemelhet egy helyet, ahová a mobilok egyetlen gomb megnyomásával elkezdik közvetíteni a képet. Így sok konfliktust (most nem a durva gyilkolós meg ilyenekre gondolok, akkor mindegy), hanem az apróbb, de hétköznapi konfliktust (mondjuk egy bkv ellenőrrel) fel lehet venni, és el lehet magyarázni, hogy amíg ki nem üti erővel a telefont a kezedből, addig pörög a kamera, és a bizonyíték a rendőrség szerverén van, nem a telefonban, tehát utána hiába ugrál rajta a földön...

ez az egyik.

az ittas bulikban bekapcsolt és elküldött hülye felvételek meg a másik, amelyiknek szintén nagy jövője lesz :D
Ha már Qik is szóba került, akkor említsük meg az alapját képező open source movino.org -ot is.
Sajnos ezek sima J2ME telefonokon nem működnek (bár a Movino papíron támogatja), így kíváncsian várom, hogy a Ustream tényleg minden Nokia mobilon elindul-e (és nem csak a Symbianosokon).

Ha ez sikerülne nekik, akkor tényleg jóval a mások előtt járnának (ami elsősorban a felvételhez használható potenciális eszközök száma miatt érdekes).
@bpelhos: en ugy tudom, h elso korben a symbianosok jonnek. de a celjuk az h minel tobb mobilon, platformon mukodjon a szoftver.
Jó dolog lesz ez, bár én először annak is örülnék ha az ustream nem fagyasztaná meg az összes böngészőt. Hiába upgrade-elek bármelyik Flash verzióra, mindig ez van egy ideje.
@Mefi: ezt hol tapasztalod? (Furcsálom, mert mostanában API tesztelés kapcsán rengeteget futott nálam a broadcaster is, meg több viewer is kb. majd egész nap. FF és Safarival nem volt kb. semmi gondom, hűtőt persze megpörgette.)

Szertnénk minden platfromot lefedni, pl. már Android is folyamatban, csak idő kérdése.

Ezzel kapcsolatban van is még egy nyitott pozíciónk: keresünk senior programozót, akit érdekel különböző mobil platformokra történő fejlesztés.
@Hodicska Gergely: Firefox, Opera, Chrome és Internet Explorer is azonnal hibaüzenettel elszáll (hibát okozott stb.). Emiatt gondolom a Flash plugin lehet bakis, de végigpróbáltam az összes verziót. Nem csak az ustream, van még néhány videólejátszó ami ezt csinálja, de sokszor egyszerűen nem is tudom melyik, mert a Reader például ahogy betölti, a böngésző ki is lép.
@bpelhos: > Sajnos ezek sima J2ME telefonokon nem működnek
> (bár a Movino papíron támogatja), így kíváncsian várom,
> hogy a Ustream tényleg minden Nokia mobilon elindul-e
> (és nem csak a Symbianosokon).

Symbian. J2me-n nem megoldhato a dolog az API kialakitasa miatt. Van ugyan egy elvi lehetoseg, de az elegge hack kategoria, es amellett, hogy jo esellyel fos minoseget (nehany masodpercenkenti szakadozast/ugrast) produkal, egeszen biztos, hogy nem fog minden java telon mukodni.

@hh: delay = kesleltetes. Tudom, hogy tudod ;).
@Mefi: hát akkor a te készülékedben lehet valami nagyon elállítva. Ha ilyesmi már csak kis százalékban is lenne, akkor rengeteg support levelet kapnánk. Esetleg próbálj meg debug verziót feltenni, hátha az kiír valami használhatót.

@Atleta: "J2me-n nem megoldhato a dolog az API kialakitasa". Ez alatt mit értettél pontosan?
@atleta.hu: a delay itt max keses es nem kesleltetes. ugyanis a muveltetes nem indokolt, hiszen ez nem torekves, hanem egy hibajelenseg. de a delayt mindenki erti streameles kapcsan. (btw, te streameles helyett irnal folyast vagy folyatast? nyilvan nem.) a kesest meghagyom a vonatoknak. delayjel indul a progi vagy kesessel indul a progi? na ugye :)
Ezt a technologiat egesz jol lehetett volna hasznalni a Macworld Expo-kon, valamint a Steve Jobs Keynote-okon (es egyeb ilyen jellegu "zartkoru" bemutatokon). Most, hogy Expo nem lesz, es Steve-bol is kevesebbet latunk, a szolgaltatas kihasznaltsagi foka felere fog csokkenni :)
@hírbehozó: Termeszetesen a delay az ebben az esetben nem keses, hanem kesleltetes. Az, hogy indokolt-e a muveltetes nem tudom, de erre a jelensegre evtizedek ota ez a magyar szakkifejezes hasznalatos. Hogy mi a pontos oka azt nem tudom, mert nyelvtanilag muveletlen vagyok, de az lógiga mogotte, hogy a 'kesest' a kerdeses eszkozok, halozati elemek okozzak, vagyis a mukodesuk kozben aktivan kesest okoznak, kesleltetik a jelet. Szoval szerintem a jel kesik, de a rendszer keslelteti azt, te pedig az utobbirol beszeltel :).

> hiszen ez nem torekves, hanem egy hibajelenseg.

Jelenseg, es nem hibajelenseg, ha mar itt tartunk. ;) Az atviteli halozat tulajdonsaga (aminek jelen esetben resze a szoftver is). Lehet ezen javitani bizonyos szintig, de utana kozbeszol a fizika.

> btw, te streameles helyett irnal folyast

Igy ebben a formaban nem, de van ahol hasznaljuk a stream helyett a folyam szot. Amugy a streameles helyett - ha nem felreertheto - lehet kozvetitest irni, de itt ebben az esetben lenyeges, hogy streaming (folyam alapu ;) ) technologiarol van szo. Ettol meg viszont ha egy angol szonak van jo forditasa amit raadasul a szaknyelv(ek) is atvett(ek), akkor szerintem jobb azt hasznalni.
@Hodicska Gergely: >> "J2me-n nem megoldhato a dolog az API kialakitasa".
> Ez alatt mit értettél pontosan?

Lemaradt egy szo: "az API kialakitasa miatt". Ez alatt pedig azt ertem, hogy nincs streaming felveteli lehetoseg j2me alatt. A specko (meg az API) azt mondja, hogy elobb felveszel, aztan ha befejezted hozzaferhetsz az adataidhoz. Nem csak gyakorlatilag nincs streaming megoldas, de valoszinuleg ha valaki ilyet csinalna, az nem is felelne meg a specifikacionak (ebben nem vagyok 100%-ig biztos, de abban igen, hogy a dokumentalt es elvart mukodesi mod az nem streaming).
ne azt harangozzátok, hogy hamarosan, hanem a linket amiről le lehet nokiához tölteni az alkalmazást!
próbálnám már kifelé :D