Hol bujkál a fogorvos?

Egy webes szolgáltatás akkor számíthat sikerre, ha valamilyen alapvető emberi igényre épül. A fogorvoskeresés pedig minden bizonnyal ebbe a csoportba tartozik.

A nemrégiben indult Fogorvos-kereső.hu a DentalPress adatbázisát használó keresőszolgáltatás. A felhasználónak nincs más dolga, mint megadni tartózkodási helyét, és máris megtudhatja, hogy a közelében hol található fogorvos, szájszebész, implantológia, stb.

A szájt a Google API-ját használva párosítja a címeket a Google Maps-szel, így a felhasználók térképen megjelenítve láthatják, hogy merre is van pontosan a legközelebbi rendelő.

A találati listát a távolság határozza meg. Vagyis nincsenek súlyozva a különféle szakrendelők: a kilométeróra dönti el, hogy melyik fogorvost dobja fel a rendszer első találatnak.

A fejlesztők elmondása szerint hamarosan elkészülnek a widgetek is, vagyis bármilyen weboldalba be lehet majd ágyazni a keresőt. Szintén terveik közt szerepel, hogy az iWiW-re és a Facebookra is lefejlesszenek egy-egy minialkalmazást.

A kereső üzemeltetésének nehézsége, hogy a fogorvos-társadalomban (egyelőre) viszonylag kevés a geek, így az adatváltozásokat egyelőre a szájt fenntartóinak kell összehalásznia. Talán ha sikeres lesz a Fogorvos-kereső.hu, az orvosok számára is világossá válik, saját érdekük, hogy a kereső minél hitelesebb és frissebb adatokat tartalmazzon.

Erre márcsak azért is szükség lenne, mert minél több a hiteles és friss adat egy fogorvosi rendelésről, a kereső annál relevánsabb találatokat tudna mutatni a netezőknek. Gondoljuk meg, hogy mennyivel jobb lenne, ha nem csak távolság szerint, de mondjuk az ellátás minőségére vagy díjazására is tudnánk szűkíteni a találatokat.

Az ötlet jó, a kezdeményezés jó, a szájt maga alapszinten teljesíti azt, amit egy keresőoldaltól elvárhatunk. A beszélő flash emberkétől meg most jótékonyan eltekintünk. Nincs más hátra, mint egy összetettebb és még hasznosabb algoritmust mögé tenni. Kevesebb fogproblémát a magyar népnek.

Címkék: keresők magyar startup
2009.01.15. 09:59. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mikor tanulják már meg a fejlesztők, hogy egy weboldal nem adhat ki automatikusan hangot, csak ha explicit engedélyt adok rá?

A beszélő figura jó ötlet a kezdő felhasználók segítésére, de inkább egy feltűnő Segíthetek? gomb kellene, amire rákattintva előjön a fickó, ha a user akarja.

betojok, kattancs, áááááááá lőjetek le
Nem igazan ertem, hogy mi a letjogosultsaga az ilyen nagyon specifikus oldalaknak. Hosszu tavon a google local ugyis kioli meg az altalanos megoldasokat is (. Amit viszont a megvalositassal kapcsolatban nem ertek, az az, hogy ha mar egyszer a hatterben mukodo google szolgaltatas kepes szabad szovegesen beirt cimbol koordinatakat szamolni, akkor az oldalon miert kell 3 legordulo listaban turkalni. Ez egy kicsit huszadik szazadi megoldas :).
De jó, jnsz megye karcag lakóhelyre feldobja Bp. Nyugati-t is fogorvosnak.
A zemberek általában nagyon specifikus dolgokat keresnek.

Nagyjából a teljes listát kidobja minden keresésre. A rendezettsége viszont lehetne korrektebb.
A párom rendelőjét nem találta meg. Érvénytelen utca-ezt írja ki (vannak még hiányosságok)... No comment.
Szerintem akkor lenne igazán hasznos ez a szolgáltatás, ha bevezetnének egy rating-rendszert. Jó lenne látni hogy egyes fogorvosokról mi a felhasználók véleménye, megtudni milyen árakkal dolgozik, mennyire voltak elégedettek a szolgáltatással, stb. Még egy 1-5 csillagos szavazás is simán elférne itt.

Persze nem szavazhatna bárki, csak visszaigazolt (telefonszámmal pl) userek.

Én pl múlt héten voltam egy fogorvosnál aki nem volt túl ügyes, és drágán is dolgozott. Fent van ezen az oldalon, nyomnám neki a két csillagot simán ha lehetne :)
Ja azt kifelejtettem hogy ugye fogorvoshoz nem úgy jár az ember, hogy "na, nézzük hol található a legközelebbi a lakóhelyemhez".

Mivel rengeteg a kókler és drága fogorvos, ezért inkább ahhoz megyünk akit ismerősök ajánlanak, leteszteltek már, és képesek vagyunk akár átmenni miatta az egész városon (én legalábbis).

Ezért lenne fontos ebben a szolgáltatásban rating-rendszer.
muhaha.. 40 oldalas talalati eredmeny, bezzeg a kisvarosomban talalhato 3 fogorvost az elso 20 oldalon nem talaltam meg.
de mire gondoltak a fejlesztők? hányszor keres egy ember fogorvost? 3-szor életében, mert ha egyet talált, akkor ahhoz jár sok-sok évig. úgy meg nem megy, hogy 15 év múlva a fejemre csapok: már megint kell egy fogorvos, megyek a fogorvoskeresőhöz. legalább minden orvos/szülész/patika/stb. kellene bele, mert akkor mondjuk pár havonta kell valami, és akkor még emlékszem rá/benne van a böngészőmben, mert még nem cseréltem gépet. mérethatékonyság! lásd nyelvtanárpárosító tavalyról, nem tudom, hogyan megy nekik.
IS: havonta kb. 40.000 keresés van fogorvosra magyar Google-n.

@agyvihar: Próbáltuk. Nem kattintanak rá, de még a bal oldali menüt sem találják. A kattancs sztünk sem a legjobb megoldás, de csak az első 1 hónapban tervezzük használni.
@atleta.hu: Az oldalt nem a geekeknek készítettük, hanem a hétköznapi felhasználóknak. Ők pedig az egyszerű kattintásokkal képesek a leginkább boldogulni. A google-t sajnos csak nagyon kevesen használják ésszerűen. Azt pl., hogy "+fogorvos +miskolc" nemigen írja be senki a Google-ba, vagy csak nagyon kevesen. Ezen az oldalon csak annyit kell a betegnek tudni: hol van, a többit a (majdnem kész) algoritmus megoldja.
@e-lias: Tényleg... igaz csak egyet, a többi rendben van. Megnézzük, vszínűleg az adat bevitelekor volt vmi bibi. Köszi.
(Ha vki ráér megkeresni a saját városát, hálásak lennénk, ha megtenné, mert napok óta nyúzzuk a hibák után kutatva. Köszi.)
@gitáros: Igen, a teljes lista kint van, csak a megfelelő sorrendben. Hogy érted, hogy "korrektebb" mi a baj vele?
@lopici_gaspar: Kérlek, szólj a kisvárosod fogorvosainak, hogy legyenek szívesek reisztrálni, mert 1: ingyen van, 2: benne kellene lennie mindenkinek, akkor van értelme, 3: az adatbázist őrült nehezen szedtük össze, egy kis help nem ártana.

Ja, itt tudnak regizni: dental.hu/regisztracio

A "teljes regisztációt" válasszák.

Köszi.
@IS: Igazad van, valóban kevés alkalom van, amikor fogorvosra van szükséged. Kérdés, ha éjjel kettőkor arra ébredsz, hogy majd megőrülsz úgy fáj a fogad, akkor mit teszel? Hova nyúlsz? Én spec a guglihoz -eddig. A www.fogorvos-kereso.hu célja, hogy ez legyen ilyenkor az első eszköz, ami tényleg megmutatja a legközelebbi (ügyeletes) fogorvost, és ne a SEO alapján dőljön el, hogy csak a Király utcába lehet SOS rendelésre menni.

PS: A Király utcai rendelő amúgy nagyszerű, nooffensz, de a gugli hiába ajánlja egy nyíregyházinak.
/// Bocs, hogy ilyen sokat reagálok, de nagyon foglalkoztat a dolog.
/// Update:
Flessember egy nap csak egyszer jön ki, bekukiztuk. Napjai meg vannak számlálva.
@mihalytoth: Igen, egyet, de több várost is bead. Ebes, stb. Ami közel van, (pl.: Kisújszállás) még nem is baj. De Ebes már messze van. Mindezt nem bántásból írtam, én is fejlesztek, és nagyon jól szokott jönni a bugreport. (bár ez lehetne feature is, +gombbal, hogy más városokban, és pl egy megadható km körzet.) Meg egy linket legenerálni már egy maps útvonaltervhez, már nem olyan nagy cucc, és nagy segítség az, mert rögtön print, és már indulhatunk is.
tudok nagyon jo dentalhigienikust ha valakinek kellene, fogkoleszedes, feherites
ausztriaban dolgozik de itthon is vallal betegeket korlatozott szamban
rendelo a kodaly korondnel

uzenj ha erdekel :)
@wiener: Kedves wiener! Ha tudsz kérlek szólj a dentalhigienikus ismerősödnek, hogy regisztráljon Ő is a rendszerünkbe. Ha tényleg jó, akkor neki is ott a helye:)
dental.hu/regisztracio
Milyen jó is helyesírási hibát hagyni egy szolgáltatás elnevezésében… (Helyesen fogorvoskereső.)