Félembereket nevel a képernyőről olvasás?

"Digitális forradalom vagy zsákutca?" címmel jelent meg egy poszt a könyvesblogon, mely szerint svéd tudósok hada próbálja kideríteni, hogy mennyiben változtatja meg olvasási szokásainkat a digitális kijelzőről való olvasás.

Nem csak a számítógép képernyőjét, hanem az e-book olvasót is összevetik a hagyományos, papír alapú tartalmakkal. A cikk alapján a szakértők egyöntetűen aggódva ingatják busa fejüket, és úgy gondolják, rossz felé mennek a dolgok. A gyerekek egyre kevesebb könyvet, egyre több online tartalmat olvasnak, ami nem tekinthető olyan minőségű olvasásnak, mintha könyvet tartanának a kezükben. Sőt azt állítják:

az ilyen felhasználó nem elmélyülten olvas, hanem „kommentel”, „bookmarkol”, „linkel” és nem átall még akár a klasszikusok szövegeihez is hozzányúlni"

Ez a számítógép vs. nyomtatott könyv para egyidős a net elterjedésével, és döbbenetes módon olyan lapokban mint a Nők Lapja, máig is találhatók szomorú hangú cikkek a keveset olvasó, sokat számítógépező, "kallódó" fiatalokról. Erről mindig egy ókori egyiptomi pap-tanító feljegyzése jut eszembe amit pár éve olvastam. Időszámításunk előtt X ezerben ezt írta (már amennyire emlékszem): "Ez az évfolyam sokkal butább volt, mint az előző. Pedig már az előző is butább volt, mint az azelőtti. Nem tudom hová vezet ez...".

Nem értem miért gondolja minden generáció, hogy ahogy ők csinálták, az a dolgok helyes menete, és ami megváltoztatja azt, káros. Nem gondolom, hogy a képernyőről való olvasás félembereket nevelne. Sőt, az e-book olvasók fejlődésével, a hagyomásos szövegek hypertextesítésével, multimédiával való feltuningolásával, az audiokönyvekkel, az egyre fejlettebb számítógépjátékokkal éppen hogy a korábbi élményt emeli újabb szintre.

Nektek mi a véleményetek? A számítógépen felnövekvő korosztály felnőtté válásával vége lesz a kultúrának? Vagy az értékeket, amiket Jókai közvetített, ezentúl máshogy tanulják meg a diákok?

Címkék: ebook
2009.01.18. 10:27. írta: Vén Márton

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ez a jövő, aki okosabb akar lenni az (papír)könyvet is olvas,
Ezért úgy kellene tanítani, hogy a netes tartalom is benne legyen, de ott legyen benne egy Jókai, vagy akármi más, hogy a átlag mindkettőt ismerje, és aki többet akár az nem csak Jókait, hanem egy Petőfit is olvas... vagy lehet, hogy rosszul gondolom
A médiumcserét valahogyan túléljük, nem kell kávét inni azokon a reggeleken, amikor találunk 'a számítógép megöli a kultúrát' cikkeket.

Azt nem tudom, hogy a lényegtelennek ítélt digitális kultúra darabjainak elvesztésével hogyan fogunk elszámolni.
meglepő a cikkíró cinizmusa :(
olyan mintha nem ismerné a könyvolvasás varázsát, ami összehasonlíthatatlan élmény, egyáltalán nem helyettesíthető semmivel... nem csak a tartalomról, a rituáléról is szó van, ami ha elveszik, sokat veszít az ember

sokat játszom és netezem, utána szinte kipihenem magam egy jó regény olvasásakor
Szerintem a könyvolvasást temették már a rádió aztán a TV megjelenésekor, most a online média használata kapcsán is kongatják a harangot - nevetséges..., egy klasszikus regényt mindig élvezet lesz olvasni.
Kit érdekel, ha a bunkó prolik a mobilt nyomkodják, és az kizárólag a netről tájékozódnak.

A nagyobb baj, hogy a magát elitnek gondoló társaság is ugyanezt teszi :(
Nincsenek már rendes olvasók, csak középszerű Barátokköztnéző akadémikusok, egyetemi oktatók.
Ha valaki megérti, hogy hogyan lehet használni a kezünkben lévő technikát az oktatás újraértelmezésére, az elképesztő dolgokat tud kezdeni vele!

Az év amerikai tanára egyébként 2008-ban Michael Wesch a Kansas State University-ről.

A 'web2.0'-es videója gyakorlatilag kikerülhetetlen:www.youtube.com/watch?v=6gmP4nk0EOE

De érdemes megnézni a mai oktatással kapcsolatos kérdéseket feszegető videóját is annak akit érdekel a téma: www.youtube.com/watch?v=dGCJ46vyR9o&feature=channel_page

Én sokkal több ilyen tanárt szeretnék látni az egyetemeken!
Mind rendszeres eBook olvasó: hülyeség, de nagyon. A szokásos "jajj-mi-lesz-velünk" cucc, amit változásra képtelen, fontoskodó öregek raknak össze.

A környezetemben van más eBook olvasó is, és azon túl, hogy olvasás végén nem rakom fel a polcra, nem látok lényegi különbséget az eBook és a hagyományos könyv között, se az olvasása, se megértése között.

Persze, papírkönyvekből lehet szép kis gyűjteményt összeszedni, nekem is van. Aki a szagáért vesz, vagy a foltokért könyvet, az megérdemli.

Összefoglalva: marhaságot állítanak.
Az ebook olvasó/webes tartalom/hypertext minimum egy plusz értéket jelent a könyvhöz képest: remixkultúra.

Ott a nagy tévedés, hogy a "silány minőségű" webes tartalom mellett ott van a teljes szöveg is egy kattintásra (aka: "akar többet tudni?").

Aki meg a rituáléra, a könyv kézbevételére, vagy akár a könyvespolcra hivatkozik egy olyan vitában, ami a tartalomról szól, az ordas nagy sznob.
A szenzációhajhászás és pánikkeltés mellett van némi valóságtartalma. A webes szövegek, tartalmak valóban más élményt jelentenek, máshogy olvassa őket az ember. Ez nem jelenti azt, hogy bármilyen minőségi viszony lenne a könyvek és a blogposztok között, de aki a második olvasástechnikát sajátítja el előbb, annak az első talán kissé nehezebb lesz - ezt igazán az ebben az évtizedben születetteknél lehet majd ellenőrizni.

Viszont ennyi erővel az írástudás és a könyvnyomtatás elterjedése is a szóbeliség kultúrájának hanyatlását jelentette, talán most is hasonló "forradalom" lesz az eredmény.
Napokkal ezelőtt már reagáltam az ostoba cikkre "A könyv szaga" címmel:
bdk.blog.hu/2009/01/11/a_konyv_szaga
Idiótaság.. csak nagypapák nosztalgiáznak a papírkönyv eltünésén, majd pár évtized múlva kihalnak, és akkor majd jöhet a következő generáció aki azon fog sírni hogy az xy új technológia félembert nevel a gyerekekből, mert az online monitorrol olvasás rituáléjának eltűnésével sokat veszít az emberiség :D
Hát, tényleg nincs remény...

A felhasználónak, aki kommentel, boomarke és linkel, kilenc nap kellett hogy megtaláljon egy online cikket. :p
Ezt a beszélgetést ajánlanám a témában Nyíri Kristóffal, pont ezekről a dolgokról beszél: www.mtv.hu/videotar/?id=33184
az tuti, hogy könyvet olvasni nagyobb élmény, mint monitort.
Régen meg pont a könyvektől féltették az embert, mert befeléfordul, antiszociális lesz, és ahelyett, hogy részt venne a közösség életében, egy sarokban ül és magában mindenféle huncutságokat olvas :D

Szerintem a 'mi' generációnkból is bőven lesznek olyanok (talán közülünk is, ki tudja), akik majd félteni fogják az utánunk jövőket azoktól a technológiai és életmódbeli változásoktól, amelyeket mi már ugyanúgy nem fogunk megérteni, mint a régiek a netet...

minden technikai újítás vagy új divat egyesek ellenállást váltja ki

ugyanez volt a könyvvel, a könyvnyomtatással, a mozival, tánccal! stb

a régi generáció egyszerüen védi a pozicióit
hááh. jó ez az egyiptomos idézet :D
@Asszem: talán mi kevésbé, hsiezn 80 évesen is fogsz játszani az éppen aktuális fallout 15-tel

az ms kérdés, hogy a mostani idősebb generáció is fiatal akar maradni, sok bajuk lesz még velünk a minket követőknek, mert biztos, hogy mi is szörnyülködni fogunk

ami meg még csúnyább amikor egy 20 éves szörnyülködik vagy viselkedik úgy mintha 80 éves lenne
mondok még vmit: miért kell az internetgnerációt lépten-nomon ahol lehet kriminalizálni? miért fiatal ellenes a mai társadalom (mert az, nézd meg hogy mennyire ellenzik a fiatalok szórakozását, sportolását, zavarja az ott élők nyugalmát - mintha csak öregek laknának ott, a fiatalok huligánok)
ez oylan szintü, ogy vannak városk, települések, ahol esténként semmi nincs, max az időseknek a kocsma
Hello,

jómagam az átmeneti generációhoz tartozom. Gyerekként még könyveket lapozgattam, serdülőként már számítógépen játszottam, végzős gimnazistaként aktívan neteztem.

Az én tapasztalatom, hogy a netes böngészés, monitorról olvasás miatt sokkal felületesebben pásztázom a papír alapú szöveget is. Türelmetlen vagyok, terjengősnek tartom a hosszabb szövegeket, hiányolom a lényegi információk kiemelését. Biztos, hogy sokat köszönhetek a netnek, de hogy áthuzalozza az agyat egy sokkalta gyorsabb, bizonyosabb értelemben agresszívebb információvadászatra, abban is biztos vagyok.
Két dolgot mondanék. Egyrészt a modern korban könyvet is egészen másképp olvasunk, mint mondjuk a középkorban. Akkoriban egy Cicerón évekig elrágódott az a szerzetes, aki épp hozzáfért. Ehhez képest ma egy regényt könyv alakban is egy-két hét alatt megerőszakolunk. Talán a versolvasás ill. a Bibliaolvasás élménye hasonlít ahhoz, ahogyan eleink bármely könyvvel bántak.

Másrészt képernyőn olvasni baromi fárasztó. Az olvasás örömét nagyban elrontja az a technikai probléma, hogy a háttérből vannak megvilágítva a betűk, és ez zavarja a szemet. Ebből következően maga a képernyő zavarja a tényleg elmélyült olvasást. Ha egy idézetet keresek, mindig a géphez nyúlok, de ha imádkozni akarok, vagy verset olvasni, ma is a könyv marad.

Olyan e-bookkal, amit a napfény világít meg, és mégis képernyő-élményt nyújt, minden további nélkül kiülnék bárhová és olvasgatnám. Meg kommentelném, meg minden.
Ez nem új dolog. A mozi halálát is emlegették a tv megjelenésekor. El kell fogadni a dolgok változnak. De a rémisztgetésből jól meg lehet élni.
"Olyan e-bookkal, amit a napfény világít meg, és mégis képernyő-élményt nyújt, minden további nélkül kiülnék bárhová és olvasgatnám. Meg kommentelném, meg minden."
Olyasmira gondolsz, mint amikor a telefon ad képet, de nem világít? Mert az tényleg nagyon jó lenne. Engem is fáraszt a monitorról olvasás. Tanulni úgy szoktam, hogy kinyomtatom a jegyzetet és papírról tanulom. (Tudom, az lenne a legjobb, ha magam készíteném a jegyzetet, de hát na.:)
ha azt mondod, ugyanolyan ebookon olvasni mint nyomtatott könyvet, hát az a te bajod, sajnálom, tényleg

írás és a könyv sokat köszönhet egymásnak, nem kell ezt elfelejteni

@Bakó Zsolt: a web2-vel is az a gond, hogy nincs itt valós forradalom, csak technikai. valójában ugyanazt teszik az emberek mint egy klubban, egy előadáson, amiben részt vehetnek, egy kávézóban, ahol beszélgethetnek, csak mindezt otthon a sötét szobában és egyedül és villámgyorsan (jó az?)

a gyerekeknél a szövegértési gond tény, sok sok panasz van a mai kisemberekre emiatt, ami ugye nagyrészt oktatási gond, dehát mit tegyen egy tanár, ha otthon a szülők az ellenkezőjét mondják-teszik-tanítják és a suli után éjfélig ül a tévé, vagy a szgép előtt a köv generáció oszlopos tagja? azért ezzel is kellene komolyan foglalkozni, mert ezek a gyerekek se könyvből, se ebookról nem fognak elolvasni semmit

na és érdekes, hogy az ilyen "huhogások" és "jajmilesszezések" hogy kihozzák a sodrukból az embereket... :) mintha fenyegetné őket bármi is...
fül befog, minden "öreg" hülyeséget mond, minden csak rinya...
ki is a sznob? :p
Utálok a neten olvasni!
Nem csak mert igazi könyvet hangulatosabb (és maradandóbb) érzés olvasni, hanem főleg mert a neten folyton értelmetlen és a helyesírás szabályait teljesen mellőző mondatokba botlok. Ez zavaró, hiszen külön gondolkozni kell azon, mit is akart mondani az író, valamint az én saját helyesírásomat is igencsak lerontja, hogy folyton muszáLYt meg lesSzt látok... Egy igazi könyvet meg a sokszorosítás előtt alaposan átnéznek, hogy ne maradjanak benne hibák.
Sloow: az olvasás fő előnye, hogy megtanulod kifejezni magad.

Egyetértek, az e-book ma nem nyújt ugyanolyan élményt, mint a könyv. Hogy miért, azt meg kell tudni fogalmazni, és akkor rájössz, hogy technikai problémáról van szó: a képernyő fárasztja a szemet. Ha majd nem fárasztja, akkor a könyv tényleg elavulttá válik. Véglis minek több milliárdszor papíron tárolni azt a képi információt, hogy milyen alakú a g-betű?

Egyébként a könyv maga is technikai forradalmat jelent a jó öreg könyvtekercshez képest. Lehet benne lapozni, vissza lehet keresni benne a jó gondolatokat, tisztára olyan jellegű előnyei vannak, mint a számítógépnek a könyvhöz képest.
@Laslow: mégis sokszor maradnak hibák a papíroson is. Sokszor már eleve hibásan is írja le az író...:)))

Ettől függetlenül, ma még a papírkönyv talán a legtöbb élethelyzetben "felhasználóbarátabb", pl. a pamlagon elnyúlva, vagy a körtefa alatt a függőágyban könnyebb olvasni papírt, mint laptopot. Egyelőre. Azonban, ahogy a fosszilis energia is erősen fogyóban van, úgy a papír napjai is meg vannak számlálva. Ez van.
"Nem süllyed az emberiség!
Ilyen gonosz vala rég,
Ilyen gonosz már kezdet óta...
Hisz különben nem kellett vóna
Százféle mesét,
Eget, isteneket,
Pokolt és ördögöket
Gondolni ki, hogy zaboláztassék."


Petőfi Sándor 1846.
Nem értem ezt az egészet, valaki kettéosztotta a szövegeket: ez csak papíron, az meg csak a képernyőn jelenhet meg, és pont úgy esett, hogy a képernyőre jutott a szemét?

A könyv szaga tényleg jó, de az se gyenge, hogy egy körömnyi lapocskán (2 Gbyte-os micro SD kártya) rajta van 2-3 folyóirat teljes évfolyama, meg még kb. 200-300 könyv, és ez a könyvtárnyi cucc mindig nálam van a telefonomban, bármikor elővehetem (és elég régi telefonom van, 20 eFt-ért kaphatsz ilyen tudásút).

Nyomtatott szövegre pár példa: Júlia, Romána, Denise stb., értékes, persze, fűtőértékkel számolva.
@Palincs: nahát, ha majd kialakul egy olyan minőségű eBook (technikailag) és egy olyan eRegény (kulturálisan), akkor majd lehet róla szó, de jelenleg nem így áll

egyáltalán kinek van ebook readere? keveseknek... ki olvas szgépen könyvet? nem hiszem hogy sokan, kidöglik mindenki tőle 10 oldal után
gyerekek szgépen jókait olvasnak? nem hiszem, inkább az idejük 99%-ában blogolnak és játszanak...

tehát nem olvasunk könyveket ;)
@Laslow: nincs olyan rendelet hatályban, miszerint tilos netes szöveget korrektúrázni, netán eleve helyesen leírni.
@efes: Netbook-ot már egész jó olvasni, de tapasztalataim szerint legjobb PDA-t, 320x320 felbontás tökéletes.
A Könyvesblogos bejegyzésnél is zavart, hogy összekeverik a képernyőről olvasást (amit mint új médium/hírportálról olvasás értenek a kutatásokban, tehát nem azt hogy technikailag hogy olvasol Jókait) és az e-bookok elterjedését.

Technikailag teljesen világos, hogy az utóbbi fog elterjedni, pár év és olcsóbbak, jobbak lesznek, papír-élményt adnak számtalan plusszal (rögtön utánamehetsz egy ismeretlen szónak) mindezt végre úgy, hogy áttöri a "vécén olvasás" korlátját. Elvi szinten meg az olvasás olvasás marad, szerintem teljesen mindegy, most mit fogsz a kezedben. Max az hozhat majd változást, hogy a könyvvásárlás aktusát felváltja az, hogy áthúzol egy txt-t usb-n (esetleg zenéhez hasonló kalóz/drm-es problémák mellett).

De az iTunes sikerét látva nem hiszem, hogy előbb-utóbb ne látnák meg a lehetőséget a könyvkiadók, még ha a Kindle nem is lett sikeres.
nem tom én nem élem meg negatívumként hogyha nem olvasunk könyveket. nyilván jó dolog könyveket olvasni, de akinek ez nem jön be, annak nem vagyok híve hogy ráerőltessük, vagy mindenáron megszerettessük vele. könyvek nélkül is nagyon szép életet lehet leélni.
a net lehetőségei szempontjából szerintem a gyorsabban változó, rövidebb információk közlésére lett kitalálva, és nem könyvolvasásra, így ez jobban is érvényesült.
e-book elelnzők! volt a kezetekben már e-book? e-book az nem a monitor
@Méhenkívüli: Méhenkívüli 2009.01.18. 12:44:35

"Biztos, hogy sokat köszönhetek a netnek, de hogy áthuzalozza az agyat egy sokkalta gyorsabb,."

Tudosok rajottek (hurra, van spanyol az uj viasz alatt), hogy a szelessavu internet felporgeti az embereket: a kattintas utan 1-2 masodpercen belul mar elvarjak hogy az adott tartalom megjelenjen. Egyebkent frusztraltak lesznek, masfele neznek, etc.

Az altalad fentebb irt, es a hasonlo mentalitas (eleg gyakori manapsag a 20. szazadban) pusztan annyit jelent, hogy gyorsabban, de kevesebb informaciot vagy kepes feldolgozni.
Szeretem a papir alapu konyveket, van is rengeteg. Ugyanakkor az ebook olvasas hihetetlen tavlatokat nyitott meg elottem. PDA-n olvasok (monitoron nekem se menne), igy az mindig nalam van, olvashatok barhol, buszmegalloban, buszon, rendeloben, ejjel a sotetben, stb. Arrol nem is beszelve, hogy a mai konyvarak mellett ez meglehetosen koltseghatekony. Amely konyv pedig mely hatassal van ram, azt meg mindig megveszem, vagy megkapom ajandekba.
S nem mellekes az sem, hogy vannak olyan regi konyvek, amelyek nehezen beszerezhetok, az antikvariumokban is hiaba keressuk oket - ilyenkor jol jon a digitalizalt valtozat.
@Stupidella: illetve szívesen adok kölcsön.
"Az elet egy hatalmas korforgas" *a fohos egy nagy sohajjal a napfeny fele fordul es ellovagol a naplementebe.

Az idosebb generaciok dolga, hogy az eletuk folyaman felvett dolgokat megtartsak, mert ok abban hisznek.

A fiatalabb generaciok dolga, hogy megvaltsak a vilagot.

A szerepek ugyanazok, csak a szineszek valtoznak.

A cikkiro is lesz idos(ebb), es akkor o is vedeni fogja az altala ertekesnek velt dolgokat.

A fiatalabb generacio pedig azt fogja mondani, "ez nem jo, hanem ez az uj jobb".

Aztan a fiatalabb generacio idosebb lesz...
A kommentekből azért kitűnik, hogy az ilyen áltudományos dolgokkal azért már nem igazán lehet felültetni az embereket.
Az idősebb, rugalmatlanabb generáció igyekszik így fontossá tenni magát és a vívmányait. Nem egyszerű elfogadni, hogy elment mellettünk a világ, hiszen nem is olyan rég még mi találtuk fel a dolgokat. Szerencsére a fiatalok nem hallgatnak az idősebbekre, így kitalálnak sok olyan dolgot, amikről azt hallják, hogy lehetetlen.

Az ma még kideríthetetlen, hogy az internet adta közösségi élet jó irányba viszi e az emberiséget, de az nyilvánvaló, hogy a központilag irányított néphülyítésnek befellegzett (ha az internethasználat eléri az újságolvasás szintjét).

Számomra nem lett nyilvánvaló, hogy aki egész nap szépirodalmat bújt, az épeszűbb lenne, mint az aki nem. Ugyanez vonatkozik a komolyzenére is.


Na itt kipróbáljátok milyen is olvasni a neten újságot:)

ludas-matyi.net
Azoknak, akik a helyesírási szabályok eltompulását, eltűnését vélik felfedezni az internetes szövegekben teljesen igazuk van. De ez leginkább az interneten jelenlévő felhasználók hibája. Elvileg - és gondolom gyakorlatban is - minden internetes újságban közzétett szöveget átnéznek nyelvtanilag. Elméletben. A gyakorlatban azonban tele vannak ezek az oldalak hibákkal. De a legdurvább hibákat akkor is a hozzászólók ejtik, amit sokkal többen olvasnak, mint mondjuk egy szépirodalmi szöveget itt, az interneten. Ebből számomra az következik, hogy a hibák önmagukat továbbviszik egyik szövegből a másikba, mert ha nem ismeri a felhasználó a helyesírás alapvető szabályait, akkor ahhoz alkalmazkodik (azt tanulja meg), amiből többet lát. Például: határozott - határozatlan igeragozás (eszem, eszek), egyenlőre/egyelőre, muszáj, lesz, és így tovább.
A nyomtatott szöveg megjelenésének sebessége jóval lassabb, mint az internetes szövegeké, tehát van idő a korrigálásra mielőtt nyomtatásra kerülne a sor. Ha több nyomtatott szöveget olvasol (például szépirodalom) kevesebb helyesírási hibával találkozol, mint az interneten. Én külön venném az internetes szövegeket az elektronikus formában megjelenő irodalmitól, hiszen azokat általában az eredeti műből digitalizálták vagy mielőtt kiadásra kerültek volna, ugyanúgy lektorálták és korrektúrázták, mint a nyomtatott könyveket. A két típusú szöveget nem keverném össze.
Ha a hozzászólások minősége (nyelvtan) jobb lenne, az elhülyülés veszélye nem fenyegetne senkit sem. A legtöbb böngészőhöz beszerezhető nyelvhelyességet ellenőrző beépülő modul (plug-in), amit illene használniuk azoknak, akiknek csak véleményük van, de a nyelvtan nem erősségük.
Húha! Ez itt nem a korrektor blog? ...bocseszpápa!
Istenem, ennyi begyöpösödött, földhözragadt, nyavalygó vénembert.

Könyv szaga meg ilyesmi...nekem mindegy min olvasom. A tartalom a lényeg. Ha egyszer belemerülök egy történetben akkor ott vagyok benne függetlenül attól, hogy milyen megjelenítőről olvasom.

A notebook nehéz, de azon is olvastam már regényt. A könyvek nagyok, sok helyet foglalnak, sérülékenyek és legfeljebb két darabot tudok magammal vinni ha el nem felejtem. A PDA mindig nálam van, több könyv van rajta mint ami elfér egy házi könyvtárban és bármikor bárhol elővehetem.
Ágyban is kellemesebb olvasni. Nem bántja a szemem mert nem kell hozzá hülye külső világítás amitől viszont megfájdul a szemem és kicsi könnyű, nem nyomja a hasamat a sarka.
Az meg hülyeség hogy bántja a szemet meg ilyesmi. Utoljára a 60Hz-re állított CRT monitor bántotta a szememet.

Mi változik az új technológiával? Az égvilágon semmit, a regények megmaradnak, sőt könnyebben hozzáférhetővé vállnak, kellemesebb lesz az életünk, és ha végre megszűnik a papír használata akkor több fa maradhat életben.

És ezen szerencsére a fanyalgó vénemberek sem változtathatnak, legfeljebb kimaradnak egy jó dologból.
@Büdösgyökér: "Ha a hozzászólások minősége (nyelvtan) jobb lenne, az elhülyülés veszélye nem fenyegetne senkit sem."

Mi a megoldas? A "felgyorsult vilagunkban" hogyan veszed ra az embereket/fiatalokat, hogy vegyek kezbe az Hejsirasi Soztar-ot (online vagy urambocsa offline valtozatat)?

Jo, 100-bol 10 megteszi, mert megvan a belso ertekszintje ami motivalja.

De mi van a masik 90 emberrel? "Ez csak az internet, kit erdekel, h mit irok?"

Neveld meg a birkakat es pasztor lesz beloled. Kivetel ha lehuznak a szintjukre, vagy belefaradsz.
@Donor: Donor 2009.01.18. 13:43:37

off
"kellemesebb lesz az életünk, és ha végre megszűnik a papír használata akkor több fa maradhat életben."

A sok muanyag elhozza a Nirvanat.
Fuss neki megegyszer. ;)
on
@Méhenkívüli: szerintem pedig egyszerűen felnőttél, és elég sokat olvastál, rutinos lettél. Ha sűrű szöveget olvasol, visszaállsz, olvass bele Bodor Ádám szövegeibe. Ott nem fogod érezni a késztetést, hogy ugráljon a szemed.

Az utóbbi tíz könyvet, amit nem ajándékba kaptam, telefonon olvastam el, MEK és egyéb forrásokból, HTML formában. A telefon elfér az ember zsebében, nem tudsz munkahelyi vécézés közben tíz perc nyugalom mellé könyvet bevinni :) Lehet a buszon fél kézzel kapaszkodva is olvasni, mert nem kell lapozni. Nagyítható-kicsinyíthető, ahogy éppen tetszik. Kereshető, könyvjelzőzhető, sötétben nem kell világítás hozzá, satöbbi.

A tíz könyvből hét regény, egy szakkönyv és két ismeretterjesztő. Tök ugyanaz a tartalom, mint a papíros könyvben. Nem ugyanolyan, mint a papíros, hanem jobb.
Én direkt képernyőn vagyok hajlandó olvasni, mert ott tudom nagyítani a betűket, könyvben gyakran kicsik, és kellemetlen olvasni. Már egy-egy cikket is csak Ctrl+plusz után kezdek olvasni, épp ennél a postnál is ezt tettem... mondjuk azt nem teljesen értem, hogy a gond az, hogy a tartalom silányabb minőségű (mek.oszk.hu, klasszikusok digitalizálva, tehát ez nem lehet), vagy hogy maga a formátum silányabb (???)...
a nyáron balatonról hazafele vonaton szépen belőttem iphone-on a mek.oszk.hu-t, és Rejtő kisregényt olvastam, mondja valaki hogy ez nem jobb mintha ablakon kifele bambulok...
Talán az internet elterjedése előtt minden egyes olvasni tudó ember kilószámra falta a könyveket? :)
@flugi_:

"A telefon elfér az ember zsebében, nem tudsz munkahelyi vécézés közben tíz perc nyugalom mellé könyvet bevinni :) Lehet a buszon fél kézzel kapaszkodva is olvasni, mert nem kell lapozni."

Nem elsz te egy kicsit tulporogve?
@Donor:
A fanyalgó vénemberek idióta és megfoghatatlan szokása az, hogy könyv beszerez, elolvas, továbbad. Na, ezért jó a nyomtatott irodalom. A digitális is jó lenne erre, abban az esetben, ha a PDA vagy eBook-olvasó olyan alapfelszereltsége lenne az embereknek, mint a pénztárca, zsebkendő vagy mobiltelefon.
@gonnaburninflames: Döntsed el te mi a barátságosabb 300kg(vagy több) fa származék vagy maximum 300g műanyag?
Sok könyvem van. (el is olvastam) Egy egész falat beborít a lakásban a könyvespolcom, de a telefonomon még így is több regényt tárolok. A műanyag pedig újra hasznosítható, a papír pedig csak minőségi romlással.

Itt szeretném megjegyezni, hogy a rengeteg papír alapú könyv elolvasása ellenére pocsék a helyesírásom, akkor is pocsék volt amikor a számítógép még cocom listán volt.
Most legalább van helyesírás javító plug-in :)
Ezek után szerinted mi a véleményem az internet negatív hatásairól? ;-)
@gonnaburninflames: :D Talán, de jól van ez így. Az olvasás nekem tudásszomj, vagy szakmai, vagy a sztori megismerése vagy átélése, és ehhez nincs szükséges ceremóniákra. Ragadtam már buszon, mert éppen olvastam a telefonon.. :)
@Büdösgyökér: mai telefonokban szokott lenni böngésző. Minden digitális tartalom kódolható HTML-ben. Nekem inkább az a rejtély, hogy miért nem használják erre többen.
@gonnaburninflames:

"Neveld meg a birkakat es pasztor lesz beloled. Kivetel ha lehuznak a szintjukre, vagy belefaradsz."

Inkább lehúznak, ebben igazad van De csak rajtam múlik, hogy hagyom-e vagy sem.
Pont az az észrevételem mint stupidellának. Hogy a bánatba lehet összemosni az ebookot a netezéssel? Folyamatosan utazás közben napi kb másfél órát olvasok. Amíg nem volt olyan eszközöm amin lehetett olvasni, könyveket hurcibáltam, mindig táskával jártam. Amióta van olyan telefon, amin lehet olvasni, azóta nincs nálam semmi, mégis többet olvasok, már nem csak a hosszabb utakon, hanem bárhol ahol perceknél többet kell várni. És lehet néhány szakértő sokkot kap, de séta közben hangoskönyvet hallgatok. Ez már a vég kezdete, az ilyenek mint én taszítják ezt a bolygót a sátán karmai közé.

Az ebook olvasás mellesleg (amerre én járok) kevéssé elterjedt, legalábbis én még soha sehol nem láttam mást ebookot olvasni.
@flugi_:

"mai telefonokban szokott lenni böngésző. Minden digitális tartalom kódolható HTML-ben. Nekem inkább az a rejtély, hogy miért nem használják erre többen."

Igénytelenség.
@ern0: Én nem... a könyvek egy része elkallódik, ha kölcsönadom...
@Büdösgyökér: Miért volna igénytelenség? Nekem nincs gépem,én is telefonról netezek. Az az igényes akkor,ha valaki a szoba sarkában kuksol órákig a gép előtt?
@Büdösgyökér: A fiataloknak is ugyan ez a szokása, hiszen mindez lehetséges a digitális formával is...sőt ezzel lehetséges igazán. Persze kell hozzá olvasó alkalmatosság, de manapság akinek ilyenre van igénye az rendelkezik, vele.
Mobiltelefon ahogy mondod pl. mindenkinek van. Ha erre lenne igényed akár azon is olvashatnál.
Tehát itt nem a lehetőség a korlát legfeljebb az igény.

Értem én hogy az öregek megszokták, ezt szeretik. Szíve joga mindenkinek a saját szokásait szeretni, de ha valaki nem ezt szereti az nem feltétlen rossz, nem lesz hülyébb tőle, de ha mégis, akkor sincs joga senkinek beleszólni ebbe.
@zsoltix:

Félre érted: nem a módja igénytelen, hanem az, hogy nem használják ki az emberek. Erre értettem.
@TakerOne: OFF: nagyon tetszik az Etele téri.
@Chupa: Persze mert egy eBook olvasó többe kerül mint egy PDA-s telefon. Akkor meg már azt vesz az ember mert azt lehet olvasónak is használni.
@zsoltix: zsoltix 2009.01.18. 14:10:52

"Miért volna igénytelenség? Nekem nincs gépem,én is telefonról netezek."

Ez nem igenytelenseg, hanem trendi a felgyorsult vilagunkban. :o)
A papírgyárak, a könyvnyomdák és a könyvtárosok által megrendelt tanulmány szerint, a képernyőről olvasás Alzheimert, impotenciát, agylágyulást és komoly bevétel-kiesést okoz.
bezzeg az én időmben
@Donor:
"Értem én hogy az öregek megszokták, ezt szeretik. Szíve joga mindenkinek a saját szokásait szeretni, de ha valaki nem ezt szereti az nem feltétlen rossz, nem lesz hülyébb tőle, de ha mégis, akkor sincs joga senkinek beleszólni ebbe."

Véleményt alkotni mindenkinek jogában áll. Beleszólni is. Az egy másik lapra tartozik, hogy ha adott egy telefon ami képes hosszabb szövegeket megjeleníteni, azt kihasználják-e az emberek vagy sem. Szerintem nagyon kevesen használják a telefonjukat irodalmi alkotások olvasására. De csak tippelek. Nekem is van PDA-m és vannak rajta könyvek is. De még mindig több könyvet olvasok nem digitális formában, mert könnyebb beszerezni a nyomtatott formátumot, mint a digitálisat. Ha az arány megfordul, akkor baromi jó lesz, mert lehet belőle divatot teremteni. Addig marad a hagyományos nyomtatott szöveg és én továbbra is maradok vénember és sznob. ;)
Donor:
Ez azért elég objektív dolog. Látáskutatásnak nevezik az ezzel foglalkozó tudományt, mondjuk én is azért vagyok ilyen okoska, mert egy haverom pont ezzel foglalkozik. Aszongya, egyrészt sokkal kontrasztosabb még ma is egy papír, mint akármilyen villanyos izé, másrészt igenis jobb a szemnek, ha külső megvilágításban látjuk a betűket.
Jó, az is igaz, hogy a "ma még" az kb. három évvel ezelőtt volt.
@Büdösgyökér: fájlcserélők, web, ilyesmi. Televan magyar nyelvű irodalommal a net. Tetszőleges formátumot (szkennelt kép és védett PDF kivételével) HTML-be menteni akár ingyenes irodai programcsomaggal lehetséges.

Ízlés kérdése, mi számít könnyen beszerezhetőnek :)
A szomszédom - aki sokkal öregebb - megmutatta, hogy kell lekaszálni a vízelvezető árokban a füvet.
Aha... aha...
Aztán betoltam a fűnyírót, és szebben nézett ki.

Én könyveken nőttem fel, 20 évesen tanultam meg számítógépet kezelni. És az a véleményem, hogy a könyveknek, újságoknak határai vannak, nem ad akkora látókört, mint az igényes, érdeklődő böngészés.
Ráadásul a mai gyerekek már 2-3 évesen(!!!) elkezdik kezelni a gépet, csupán egy kultúrát, egy szemléletet kell a kezükbe adni, és utána hagyni őket fejlődni.

Ha felnő, és lesz egy újabb fűvágási módszer, nem fogom neki mutogatni a fűnyíró működését, mert baromira nem fogja érdekelni.
Azt sem fogom erőltetni, hogy könyveket olvasson, mert én elismerem - sokakkal ellentétben -, hogy a következő nemzedék mindig okosabb az előzőnél.
Nekem egy Win. mobilom van, azon olvasok.
320*240 felbontás szerintem is kevés, ezért rendeltem egy sony prs505-et. :D

Amúgy mindegy ki min olvas, lényeg hogy olvasson! Én is szeretem a könyveket, de az ebook költséghatékonyabb. Ami kell azt leszedem a mek-ről.

Szlovákiában élek, itt viszonylag nehéz magyar könyveket beszerezni, és a választék is soványabb.

ENNYI! MENNYETEK OLVASNI!!!!
@Palincs: a napfogyatkozást konkrétan azért nem szabad nézni, mert túl kontrasztos :)
Az én véleményem egyszerű: azok az emberek, akik tíz évvel ezelőtt nem olvastak könyveket és újságot, azok egyszerűen nem olvastak semmit. A mi generációnkban már az ilyen nem olvasó emberek is legalább az ingyenes Metro újságot, vagy egy-két hírsite-ot olvasnak. Tehát jó úton haladunk.
@kis patkány:

"mert én elismerem - sokakkal ellentétben -, hogy a következő nemzedék mindig okosabb az előzőnél."

Ez marhasag. A kovetkezo nemzedek az elozo generacio tudasara epul. Nem ugy megy, hogy megszuletnek, aztan hopp, fabol vaskarikat csinalnak.
Ez a hiszti szerintem a könyvkiadóktól ered, akik próbálják megideologizálni azt, hogy befostak attól, hogy rövidesen nem lesz rájuk semmi szükség.

Régen komoly infrastruktúra kellett ahhoz, hogy a kéziratból könyv legyen. Ma már szerintem az írók is szövegszerkesztővel dolgoznak, amelynek a végterméke két kattintással elhelyezhető a neten és az író profitál belőle, a kiadók meg nem. Így egyszerűen kitalálták ezt az ostoba dumát, amit a sznobok meg is kajálnak, hogy a nyomtatott könyv más, az valami felsőrendűbb dolog... Egy lószart.

Ugyanez figyelhető meg zenei fronton is: régen szükség volt a kiadókra, hogy eljuttassák a hallgatókhoz a zenét, a zenekar képtelen lett volna ezt leszervezni. Ma felrakja a Facebookra és a Youtube-ra a klipet ahol bárki meghallgathatja, a kiadók pedig hoppon maradtak.

Intercityvel és személyautóval is praktikusabb megtenni a Bp-Szeged távot, mint gőzmozdonnyal vagy lovaskocsival. Lehet, hogy a 150 éves közlekedési eszközöknek van egy fílingje, de a maiak mégiscsak jobbak.
@Én vagyok az ASVA: Jaj, bocsánat, ezt akommentet nem ezzel a nickkel akartam...

Tehát: Dögöljön meg mindenki, aki ebook-ot olvas és digitálisan hallgat zenét, megfosztva engem a bevételeimtől!
Én speciel utálok monitorról olvasni, először azt hittem, a mobilitás hiánya miatt, de laptopról is ugyanúgy rossz. Kábé minden vizsgaidőszak előtt egy fél erdőt kiirtok, annyi jegyzetet nyomtatok ki.
@Én vagyok az ASVA:

"hogy a nyomtatott könyv más, az valami felsőrendűbb dolog... Egy lószart."

A webgetto...bocs...webketto ifju gyermeket hallottuk.

Amen.
reálisan gondolkodó ember nem pánikol:

könyvmániás családban nőttem fel 12-14 évesen ifjúságiirodalmon, egzisztencialistákon, természetbúvár könyveken, nálunk érték volt és érték a könyv

élmény volt több száz éves vagy gépfegyverrel átütött köteteket, a múltat tartani kezemben, most is az volna de be kellett látnom teljesen felesleges és haszontalan kivennem a kötetet a vitrinből, hamar tönkremegy vagy elavult (pl.: Pallas, szakkönyvek)

pc-t 16 éve használok (IBM DOS, emlékszik még valaki? :D), könyveket neten olvasok, onnan hallgatok, nem érzem hátránynak, aki akar él a technikával

minimális történelmi ismeretekkel pedig azt is beláthatja bárki, hogy az emberiség és kicsiny hazánk lakosságának többsége eddigi létezése során analfabéta volt

a betűket tartalmazó státuszszimbólum telefon, az internet divatossága akár még a hátrányos helyzetű csoportok körében is divatossá, minimumkövetelménnyé teheti az írást-olvasást, így azok az emberek is találkozhatnak hosszabb és komolyabb szövegekkel, akik máskülönben soha, ezt káros tendenciának nevezni ostobaság


egyébként meg internetisforporn :P
www.youtube.com/watch?v=W31ue-9u4z4
Azt láttam, hogy a mai gyerekek már annyira lassúnak találják az információ olvasás útján történő felvételét, hogy inkább fel sem veszik azt, ami csak így felvehető, ergo a klasszikusok maradnak ki. Még az aktuális bestsellereket is inkább megnézik DVD-n, vagy leszedik torrentekről.

És már megjelentek a második generációs netező gyerekek is, akiknek az email is lassú :/ és nem kommunikálnak levelekben sem, kizárólag MSN-en meg SMS-ben. Blogba meg nem írnak megjegyést. Jó, ha egyáltalán belelolvasnak.
@Sloow: nem hiszem, hogy cinikus lenne a cikkíró, inkább arra a természetes folyamatra hívja fel a figyelmet, amit az emberiség története során kismilliószor megtapasztalhatott, vagyis azt hogy kulturák, generációk jönnek és mennek, mindig jön vmi új és mindig elveszik vmi a régiből, ami vkinek fontos mivel az életét jelenti vkinek meg nem, mert nem tapasztalta meg vagy mert tukmálták rá, vagy mert máshoz, az újhoz vonzódik jobban... stb. a konkrét problémára átültetve a dolgot, arról van tehát szó, hogy a digitális kultúra legalább annyi izgalmas lehetőséget rejt magában, (rituálékat is) mint a papíralapú könyv olvasása. Én legalábbis mindkettőt szeretem. Pusztán nyitottság kérdése, hogy ki mennyit enged be belőlük.

Én például imádok az udvarunk diófája alatt, csöndes délutánokon, madárcsicsergés mellett, laptopomon olvasgatni, de ha éppen arra vágyom, leemelek egy beckettet vagy kafkát a könyvespolcról és átadom magam a papíralapú műélvezetnek. :)

Legyünk hát nyitottak és szedjük ki magunknak a világból azt, ami hasznos és próbáljuk meg eltávolítani belőle azt ami nem, legalábbis a saját világunkból, a szomszéd lelkét nem kell megváltanunk.

Nyitottság, nyitottság, nyitottság..
@C10H12O6: elég leegyszerűsítő hozzáállás, legalábbis én a környezetemben teljesen mást tapasztalok, van persze az is amiről írsz, de a valóság szerencsére összetettebb ennél.
Nem olvastam végig a komment-áradatot, lehet, hogy már mások is leírták.

1. Mindig előásom, most is: volt egy indiai sztori, mely szerint az ottani papság erősen tiltakozott az ellen, hogy a szent szövegeiket leírják, mert akkor minden (buta) ember elolvashatja, mert nincs szükség arra, hogy fejből megtanulják ezeket. Most ugyanez van pepitában.

2. Középiskolás koromban volt egy nagyon jó gimnáziumi műalkotások elemzése-tankönyvem. Az volt benne a jó, hogy tele volt képekkel, az egész témát felölelte Mezopotámiától Makovecz Imréig, a legelejétől a teljesen kortárs, akkor még pár éves műalkotásokig. Mindig álmodoztam arról, hogy milyen jó lenne egy ilyet kiadni, csak éppen 6-8 kötetben, még teljesebb formában. Gondoltam, ilyen sosem lesz, mert ez rohadt drága, Magyarországon nincs is piaca, talán angolul.
Most azért vagyok a Wikipédia (és tágabb értelemben a digitális tudás) mellett ennyire elkötelezve, mert ugyanazt tudja, mint az a rajztankönyv, csak sokkal magasabb szinten: tele képekkel, az információk teljességét nyújtja, az egy perccel ezelőtt történt dolgokig bezárólag, kvázi ingyen. Az meg, hogy ebbe én is beleszólhatok, egyenesen hab a tortán.

3. Még egyszer leírom (ígérem, többet nem), hogy lehet, hogy nem az a baj, hogy Jókait nehéz digitálisba erőszakolni, hanem az, hogy szegény Móric már nem érték. Ebből is látszik, kár volt belém a sok irodalomoktatás. (Pedig népszerű kortársat, Pelevint, Ecót, Grasst olvasok néha.) Persze Jókait olvashatja, akinek erre van kedve.
@korlat:
Van (lesz) ilyen médium, ami nem hátulról megvilágított, az e-papír, még elég nagy újdonság. Egyébként nem csak a megvilágítással van a baj, állítólag ez az "éppen elolvasható" felbontás sem pihenteti a szemet.

@KGyST:
Nem is rossz ötlet, most, hogy leszedtem róla a keresztvizet, letöltöm az Jókaitól Arany embert, felteszem az Eee-re.
Én két dolgot vettem észre:

Egyrészt a sok netezésnek, google-kereséseknek hála újabban már bármilyen szöveggel találkozok, kapkodva csak a lényeget próbálom megkeresni, átugrom a címet, a hosszú bekezdéseket, és csak a legfontosabbra koncentrálok. És bár elég gyakran ez az agműködés gyorsan eredményre vezet, néha viszont hátráltat.

Másrészt el sem tudom képzelni, mennyivel egyszerűbb lett volna annak idején történelmet (vagy szinte bármilyen más tárgyat) tanulni, ha lett volna akkor egy jó magyar wikipédia (vagy valami hasonló), ahol az összefüggéseket sokkal könnyebb átlátni a megfelelő linkek segítségével.

Egyébként én már egyetemen is inkább vettem egy jó minődégű monitort (100Hz-es crt), minthogy kinyomtassak ~1000 oldalt félévenként.
@roomann: én nyitott vagyok, mint írtam, sokat dolgozom, információt szerzek, játszom, tetszik a szabadság és az a multiélmény amit nyújt, viszont a cikkíró cinikus, lekezelő, ugyanúgy mint itt sokan, amikor "leöregezik" azokat, akik féltik a kultúra egy fontos részét, elég bután állnak a dologhoz és úgy látom nem értik miről is van szó. én nem tartozom az "előző" generációhoz, csak talán felfogom, hogy valami elveszik, ami értékes.

valaki említette, hogy a TV filmek kinyírták a Mozit és hogy ez ugyanolyan természetes folyamat
szerintem ezek a dolgok nem természetesek,
hiszen nem arról van szó, hogy valamilyen műfaj kimerült és idejét múlt, hanem arról, hogy nagyon rövid idő alatt, valami jóval harsányabb, ám silányabb minőségű "termék" elnyomja és kiszorítja
ez azért elgondolkoztató? vagy nem kell ezen gondolkozni, csak sodródjunk?
elvárod az "öregektől", hogy amit adsz nekik, egyék meg, ne gondolkozzanak, hiszen már "öregek"? csak ragaszkodnak a régi szarhoz és nem elég nyitottak?

no mindegy, szerintem, főleg a kisgyerekeknek jót tesz, ha nyugodtan el tudnak merülni tisztán egy remek írásban, kényelmesen olvasva, a többi "látványelemet" a fantáziájukra bízva és ez segít normálisan gondolkozni is, hiszen egész nap csak ömlik a médiából a kikerülhetetlen fos és a multiélmény.
@KGyST: "szegény Móric már nem érték"
ezt hogy? lehet félreértem, keveset olvasok és rossz a szövegértésem...;)
hát biztos nem gondolod ilyen nyersen. nyilván lehet valamit nem szeretni, én sem szeretem kb a fél magyar irodalmat, de hogy "már" nem érték? ezt hogy? akkor mi az érték? egy jó keresőmotor? és ha kiírtjuk az "értéktelent" mit fog keresni? cipőmárkákat? (/me sarkít, ne pöccenj)
@Sloow:
És ezt így most komolyan. Ilyen nyersen, de.

Különösen a magyar oktatással kapcsolatban, amelyik elélvez a gondolattól, hogy nem kell semmi olyan ismeretet nyújtani, aminek köze volna az itt és mosthoz.

Hogy a történelmet befejeztük a második világháborúval, (gondolom, most a rendszerváltással) mert "ami utána jön, az már olyan kényes", szerintem irodalmat tanulni is nagy baromság, akit érdekel, az olvassa ezt, de a tanulástól egész generációknak elvenni a kedvét ezzel a dögunalommal, az több, mint etikátlan, az egyenesen maga a működés-, sőt, életképtelenség.

Móricz lehet, hogy érték azoknak, akik ezt a baromságot lenyomják generációk torkán, meg lehet érték másoknak is tőlem, de nem nekem. Egyébként nem ő tehet róla.

Vegyük úgy, hogy mindenkinek más az érték, és ezt így a huszonegyedik század elején már valamilyen szinten a megyar oktatás is appercipiálhatná. Ha lenne működőképes távoktatás már a középiskolában, és mindenki azt tanulna, ami őt valóban érdekli, akkor ha valaki azt mondaná, hogy szerinte a Móricz az érték, akkkor azt akceptálnám.

De hogy attól érték, hogy bekerült a kötelezők közé, azt már nem.
Annyit teszek hozzá, hogy a Sorstalanságot MS Readerben olvastam el és többször kihasználtam azt a lehetőséget, hogy részeket kiemelek, megjegyzéseket szúrok be. Ha a képminősége meg fogja közelíteni a papírét, gyakorlatban semmi kölönbség nem lesz a kettő között, csak egyszerűbb és hatékonyabb lesz a digitális formátum. De ahogy a színház megmaradt a mozi és a TV mellett, ugyanúgy a nyomtatott könyv is meg fog maradni még sokáig. Csak kevesebbek hobbija lesz.
@KGyST: ez egy brutális tévedés
minden, ami klasszikus irodalom, alapja a mai modern irodalomnak és az akkori írók nagyrésze a közéletben is szerepelt, így a társadalmunknak a kultúránknak is
ezt így leszólni és semmibe venni hiba

kérdezz meg pl egy mai magyar fiksön írót a véleményedről, kizárt dolog, hogy osztja veled

ami alap, az alap, max nem tetszik neked, amit (pl Móricz esetén) teljesen meg is értek

az oktatás más kérdés, nem amiatt érték valami, mert pár gyök eldönti mi a kötelező olvasmány
Mért @KGyST:

Osztom a véleményed, f***om az irodalomba... :))
Egy szép frissen nyomott könyv kellemes a szemnek, illata, tapintása melegséggel tölt el. Leülni egy kényelmes fotelba egy pohár borral a kandalló mellé és olvasni nagyszerű érzés, mely mással ki nem váltható. Olvasson az laptopot és zümmögő e-bookot akinek két anyja van.

Szakmai folyóiratot olvasni weben, hivatkozásra kattintani, információt egyből megkapni, rendszerezni könnyedén és ezt másokkal megosztani, gondolatot bitbevésni és azonnal elérhetővé tenni, azon nyomban reakciót kapni szédületes érzés. Könyvtárazzon két hónapot, katalógus fiókot húzogasson, olvasóval hónapok alatt információt cseréljen az akinek két anyja van.

Bicskával sétapálcát faragunk, láncfűrésszel fát vágunk. Aki így tesz az boldog, aki fordítva az hülye.

A gyerekeket meg ettől félteni felesleges! Hagyni kell őket megtanulni használni az új eszközöket, ha már megtanítani nem tudjuk, mert mi is most tanuljuk.

"Leülni egy kényelmes fotelba egy pohár borral a kandalló mellé és olvasni nagyszerű érzés, mely mással ki nem váltható."
gondolom az az 1.8millió szerencsétlen aki panelban lakik, már ennek az egésznek örülne könyv nélkül is
Én a híreket Google Reader-ben a regényeket meg papíron olvasom. Ha megjelenik majd egy olyan eBookreader ami megfog és meg fognak jelenni a legújabb regények és tudományos könyvek akkor fogok a vásárlásán elgondolkozni.
Addig marad a szép nagy könyvespolcom és a csillagozás és megosztás a Readerben :)

Nekem bőven van türelmem egy Stephen King vagy Koontz 1000-1500 oldalas könyvét elolvasni... sőt bárcsak tovább tartana (gondolom sokszor). Hülyeség, hogy az embernek nincs türelme a nagy terjedelmű szövegeknek. A hosszabb teszteket is sokkal szívesebben olvasom, mint a nyúlfarknyi vélemény nyilvánításokat két képpel pl.

A könyvek értékek, nem azért mert papíron van, hanem az információ miatt ami benne található (most regényektől eltekintve). Én bőven el tudnám képzelni, hogy elektronikus könyvet olvasok (persze kényelmesen a fotelben) és amit fontosnak tartok kirakom megjegyzésbe. Ez nagyon király lenne.

A regények terén régebben láttam egy olyan próbálkozást, hogy a google maps-ban lehetett ugrálni és olvasni a könyvet. Ehhez kapcsolódóan, pl. én teljesen le voltam nyűgözve mikor King: Végítélet könyvét olvastam és utána berepültem a regényben említett utakat és városokat (Google Street View)!