Az autópálya-építők vághatták el a T-Com gerincvezetékét [frissítve]

Vasárnap délutánra sötétségbe borult a magyar szerverekről futó szájtok jelentős része. Az adsl-előfizetők százezrei pedig rémülten pillantottak a kihűlt vonalra. No net today.

Webmail-szolgáltatásokat, bankok szájtjait, a BKV honlapját vagy például az iWiW-et is érintette a lehalás. Nem beszélve azokról a kisebb-nagyobb online bizniszben utazó cégekről, melyek számára jelentékeny összegekbe kerül minden komolyabb leállás.

A magyar gerinchálózattal történhetett valami. Ugyanis az elérési problémák országosan jelentkeznek, elsősorban azoknál a szolgáltatóknál, melyek a T-Com hálózatát használják.

Az Adatparkban és az Interware-nél is akadozott az elérés. A BIX-nél 20 giga fölötti forgalomkiesés is volt a legkritikusabb percekben.

[update1] A kora délutáni pletykák szerint munkások vágtak el véletlenül egy T-kábelt. Ezt pár órával később a T részéről is megerősítették. Átvágta valaki az egyik kábelüket, és ennek nyomán túlterhelődött az Adatpark, majd eldőlt a domino.

[update2] Később a Baranya Online újabb információval fokozta a fokozhatatlant: állítólag Szekszárd környékén, az autópálya építése közben tenyerelt valaki a markológép műszerfalára, s ezzel ledarálta a gerincvezetéket, majd beszakadt a fél magyar net, amikor a terheléseltolódás folytán az Adatparkban valami nagy hiba állt elő. (Ufók? Elvis? Donald kacsa kiugrott a tévéből? Esetleg: elkonfigolt routerek?)

Tiszta szerencse, hogy az is csak egy mítosz, hogy az internet egy nukleáris támadást is kibírna. Mondjuk az is igaz, hogy még a netlehalást is az interneten beszéljük meg. Úgyhogy azért olyan nagy probléma nincsen.

Délután 3-ra a hálózat elkezdett magához térni, és 16 óra után visszaállt a forgalommérő mutató is a normál értékre.


Vasárnap délután 4 óra: kezd helyrerázódni a T-Com. (forrás: BIX)

Sok magyar netező mától valószínűleg újabb érveket tud felsorakoztatni a mobilnet offline időtöltések mellett. Emberemlékezet óta nem volt ekkora forgalomkiesés a magyar weben.

Címkék: magyar kommuniti network kibaszott élet no net
2009.01.25. 14:50. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

en is kezdtem pokerezni, de szerencse hogy a vodanettel tudtam folytatni
Kiváncsi leszek arra, ha majd az UPC-nél, esetleg a Vodánál nem lesz net valami oknál fogva, akkor azok, akik előbb szidták a T-Online-t, azok mit fognak majd akkor mondani.
ADSL-m van nekem is, de nem problémáztam rajta, hogy megszakadt. Elvégre elég ritkán fordul elő. Vodaval eleg sokszor szívtam, mellesleg tartalékban meghagytam azt is. Lehet, hogy jó a sávszélessége, viszont az 5Gb a mai világban elég karcsúnak számít. Nem home usernek találták ki, és nem arra, amire fel lehet használni egy kábeles korlátlan internetet.
Pár éve egyébként még az UPC se számított valami stabil szolgáltatónak. A kezdeti időkben hajnalban lekapcsolták az ügyfeleket néhány percre, mert akkor mentek a hálózaton a backupok, vagy valami ilyesmik.
De hát, mindenki csak problémázni tud, meg a másikban a hibát keresni...
@Bergeroth: A Fibernetnek nincs ADSL szolgáltatása.(Jó, van vagy 50 embernek egy lakóparkban saját DSLAM-el és optikai kapcsolattal, de ennyi)
@clownfish: Azért ennyi kiesés bőven belül van a szerződésben garantáltakon, szóval ebből nem kell és nem is lehet NHH ügyet csinálni.
Baranyában is pókereztek a munkások.
All in Sanyi bá!
Sanyi bá' vesztett és mérgében kábelt vágott! .))
@szaalka: nem értelek - ha frissül a géped előbb letölti a cuccot és csak utána telepít. Mi ment ezen tönkre?

Vindóz ápdét elég felkészült ilyen malőr ellen.
Ez a hálózati eszköz túlterhelős szöveg kicsit sántít. Az IP eszközök nem olyanok, mint az dragster motor, hogy amikor túlterhelik, akkor végleg megadja magát.
Nem tudom, hogy a te szerződésedben mi van meghatározva, az enyémbe az van írva, hogy intézkednek, ha elmegy a net, semmi konkrétum... ez meg röhej.
Sziasztok,

Azok a szolgáltatók lassultak le vagy álltal le teljesen (függően attól mennyire redundáns a hálózatuk), akik a MT (Magyar Telekom aka T--Online, T-Com vagy T-Home)-tól vásárolták a hozzáférést nagykereskedelemben belföldi vagy külföldi összeköttetést és sávszélességet (pl. a nem elhordozozz kiskerekedelmi ADSL vonalak), illetve értelemszerűen minden T tagcég, akik a T-Online-tól kapták az IP-t (pl.T-Mobile).

Nyilvánvaló, hogyaz önálló gerinc alaphálózattal rendelkezők nem álltak le(Pl. Invitel, GTS) illetve azok sem akik ezektől veszik a belföldi és nemzetközi sávszélességet és összeköttetést (pl. UPC, Voda, Pannon).

További jó polemizálást...

Üdv,
elütésekért elnézést
@movhu:

Ja, nemhogy az ADSL-esek nem szólhatnak, de még az Adatparkban szervert elhelyezők sem:

Internet kapcsolat rendelkezésre állása: 99,85%

A rendelkezésre állás számításánál nem kell figyelembe venni, ha a hibajelenség:
-- Az ügyfél érdekkörében keletkező ok miatt történt
-- vis major miatt történt
-- a szolgáltató érdekkörén kívül eső egyéb ok miatt (különösen: időjárási viszonyok, baleset, tűzeset, súlyos energia ellátási zavar, rongálás, lopás) történt.

www.t-systems.hu/static/sw/download/ASZF_hoszting_szolgaltatasra_hun.pdf

Rongálás történt, aztán ennyi, bocsika.

Kérdés, hogy azon a térképen/tervrajzon, ami alapján dolgoztak, pontosan volt-e feltűntetve a kábel helye. Vagy egyáltalán rajta volt-e.
@dark future: Arról ne is beszéljünk, hogy sok szolgáltató azt a bizonyos 99,xxx rendelkezésre állási időt éves szinten érti. Ez azt jelenti, hogy fél nap simán belefér, csak ne legyen az évben mégegyszer probléma.
Szar ügy, ugye főleg akkor, ha a fél életünk neten van. Jó, hogy nem voltam itthon.
Az a lényeg, hogy a www.wazup.hu működött akkor is amikor átvágták a kábelt. :)
@Bergeroth: Én csak megerősíteni akartalak :)
Egyszer ki kellene fizettetni már a kébelátvágóval az okozott kárt !
@ojio: Amikor a gázt köttettem be, akkor derült ki számomra, hogy a közműtérképek +- 6 méteres pontosságúak. A brigádvezéer kijelölte, hogy térkép szerint hol a gázcső, vízcső, matáv földkábel, csatorna. Majd kijelölte, hogy a markoló hol kezdje a közműárkomat ásni, mert 25 méterre van a telkem a gázcsőtől, ami az utcában megy. Mire elért a kerítésig a gép, addig egyszer elvágta a saját gázvezetéküket, mert odébb volt két méterrel,, megtalálta a csatornát, de azt nem bántotta, mert időben észrevették, de a matáv földkábelét úgy felrántotta, hogy öröm volt nézni. :) Két napig csomózgatta két ember.
De hát a germán T nem az oszág fele! Ne kamuzzunk már!

Az pedig elég idióta, aki ugyanannál fizeti a vezetéjes és a mobil netjét is...

Voda mobilneten csodásan megnéztem a Bologna-Milant...

Meneküljetek a T-től!
épp egy online poker versenyben közdöttem, 14 en maradtunk versenyben, a 10 dik hely már fizetett volna amikor elment.rohadjanak meg picsába

Legyen elég off-line olvasnivaló a gépen (vagy kártyajáték, esetleg golyós-lövöldözős) és akkor azt a két órácskát, míg nincs net, igazán ki lehet bírni. Tök olyan volt, mintha lenne net:) Namostmongyátok.
Csak a T-birodalom halt le, de az totálisan!!! (gondolm az egész szervertermük), ezek szerint ők a magyar internet fele??? Kapják be! Gyakorlatilag IWIW, origo, freemail, és a T-s ügyfelek nem voltak elérhetőek! Nemzetközi kapcsolatok mentek simán, Skype-olni lehetett nem T-sekkel, Pl. UPC-sekkel ment, egyetemi weblapokat is el lehetett érni, ergó egyetemi hálózatok is mentek, BIX ment rendesen, Indexet is el lehetett érni csont nélkül, szóval a T birodalom szarta össze magát, még szerencse, hogy van más link rajtuk kívül... Nagyon nagy felelőség, hogy ne rajtuk keresztűl menjen minden, és legyenek backup linkek, de ezek szerint a T-seknek nincsen semmi backup linkjük, és redundanciájuk a hálózatban! sürgősen kellene valamit csinálni ez ügyben az országban!!!
eztasokonlájnpókerestbanyek ;)
én aludtam épp... :D
@clownfish: Kérdésem: Mekkora bírság szabható ki? Már ha nem vagyok túl naiv...

Semekkora. Ez ugyanis vis maior, ha meg mégis házon belüli az ok, azt a szolgáltató cég úgyis lerendezi okosba, ergo kiderülni nem fog...

@dark future: Hogy lehet ezt egyáltalán kiütni? Gondolom annyira nem lúzerek, hogy egyszerre frissítenek sw-t minden stratégiai eszközben?

Pár éve a témában dolgozom és tapasztaltam párszor, hogy a Cisco eszközök néha produkálnak érdekes dolgokat, annak ellenére hogy a világ közismerten legjobb és legstabilabb hálózati cuccai. Az rajtuk futó IOS-t folyamatosan fejlesztik, ennek következtében egy-egy verzió esetén kiadás után is benne maradhatnak kisebb-nagyobb bugok.

Pont emiatt nem frissítenek mindent egyszerre, hanem alapos kitesztelésre kerül, aztán hajrá. Pláne igaz ez gerinceszközökre.

Az időnként mégis eljövő nagyhalálok oka az, hogy néhány bug csak olyan adatforgalmi tényezők esetén és olyan ritkán jön elő, hogy kitesztelni nem lehet. Egy lassú memóriaszivárgás vagy egy puffer túlcsordulás ilyen. Ezek ellen csak a Cisco tehet és tesz is vmit 7/24, szükségmegoldásként marad a reload+ima, esetenként IOS downgrade.
Nekem a TvNetWorkös net végig stabil volt, tarotta a 10/2-t.
2001 óta vagyok a T birodalom apró kis mozaikja de kb harmadszor volt most gond velük. Kétszer pár percnyi, most kétórányi. Ennyi belefér. Igaz, nincs összehasonlítási alapom, nem volt még más szolgáltatóm.

joestet (törölt) 2009.01.25. 18:05:57

Nordtelekom: 4 hónap alatt kb. 5x nem volt net, hol pár percre, hol fél napig. Hát itt se hosszabbítom meg az előfizetésem!
tolnában vágták át
már megint az M6-os, biztos feketén dolgoztak
mi lesz ebből? :)
www.bama.hu/cikk/206628
@ojio: Ha árkot ástak, akkor elotte elvileg egy embernek a telefonistáktól kikellett volna karóznia, hol is megy pontosan a vezeték.

Lehet hogy itt is pont egy hurkot vágtak el, mint jópár éve szlovákiában is.
Kivolt minden normálisan karózva, de az X méterenként elhelyezett hurok nem. Zutty a báger áttvágta, oszt' volt szerencsém.
Nekem Interware ADSL-em van
olyan fél egy körül (lehet, hogy 1) meghalt, nem kaptam ip-t. De 3 előtt visszajött. (közben többször visszajött 2-5 percekre)
A BIX diagrammokon látszik, hogy a T csoport duplex 10GB-jén a forgalom 0 volt, az interware diagramján kb 20%, a teljes BIX forgalmán 25-30% kiesést/visszaesést lehetett látni.
A dolog több szempontból is furcsa és elgondolkodtató, több esetben történt már kiesés, többek között a BIX központjai között is, ez elvileg egy többszörösen biztosított rendszer lenne fizikailag. A probléma a peering megállapodásokban is kereshető, mert egy ilyen leállás esetén lehetne segíteni a másikon, csak ugye az nem sikk, meg drága... A lakosság vállalt 98,5% körüli rendelkezési rátáját ez nem fogja befolyásolni, de aki 99,999%-ért fizet annak már lehet hogy valamilyen kárpótlást kell biztosítaniuk.

Korábbi években már többször szúrtak el ezt azt a t-home dolgozói, amiből komoly leállások voltak, kerületekben, településeken, de volt már a bixen is gond miattuk.Jelen esetben úgy tűnik, hogy ködösítenek az ügy körül, valamit nagyon elszúrtak, de talán majd megtudjuk...
@artbutik: Ha nagy mákod van sitoutra rakott a terem és pont beestél 10. helyre.
@dopamin: jaja.. csak az M6-n dolgoznak ilyenkor vasárnap..
Több órára leálltak vasárnap a Magyar Telekom internetes szolgáltatásai. A hibát az okozta, hogy az M6-os autópálya építésén átvágtak egy gerincvezetéket.

www.bama.hu/cikk/cikk/206628

vagy sztráda vagy net? :))) net-sztráda nincs
korrigálnék.. nem munkások voltak.. azok pénteken ástak, gödör maradt, vasárnap jöttek a színesfém-tolvajok.. benéztek gödörbe.. jééé, egy kábel.. vigyük!
Manapság egyre több jele van a világvégének:
- gazdasági világválság
- gàzhiány szopatás
- szmogriadó
- elmegy az internet
Mi jöhet még???
@Fucksee: megjön az anyósod :)))
@keszvagyok: És mind éppen nyerésben volt ! :)
Elég gáz, hogy egy kábel elvágásával padlóra lehet küldeni Magyarország internetes hálózatát. Na és ráadásul az a kábel nem is a BIX központban van :)

Holnapra már ez a szép négy 9-es éves statisztika is a múlté lesz:
www.netdiag.hu/full_yearly.asp?y=2009&i=1010
@kowika: Basszus, ne már, hogy egy sima melós ekkora káoszt tud csinálni egy csákánnyal/lapáttal!

Komoly ez az ország, na :)
@kiscsikó: nemtudnám megmondani épp hol tartott a dolog, de az tény h közben ment el a net, gép újraindul, windóz többet nem indul :) de már túlléptem a dolgon, szerencsére laptopom is van...nem a nethiánnyal volt bajom, hanem h windóznak lőttek..
RTL Hírek: Szekszárdnál vágták el a kábelt, nem Baranyában :D
Az eset ha az M6-os építők miatt történt, akkor a kártérítés simán beleférne a pálya építésébe. Ott milliárdok nem számítanak.
Az viszont megeshet, hogy a hibák miatt a Magyar Telekomnak lesz a köv. napokban dolga. Sok user szétkonfigolta a routerjét, homegateway-ét.
Ezek betegek:

Az egész országban gyakorlatilag lebénult, vagy csak akadozott az internet délelőtt 11 és délután fél négy között. A hiba, amely egy kábel átvágásából alakult ki, a Magyar Telekomnál keletkezett, de majd mindenkit érintett.
nol.hu/tud-tech/nincs_internet_a_fel_orszagban
Szép volt az idő. Jót sétáltunk a hegyekben...
@Fucksee: ilyen hozzászolások jönnek
Tulterheles, aha.

Mondjuk en is mindig kamu hardver hibakat talaltam ki, ha elbasztam valamit. :)

Egyebkent meg nagy mazli, hogy vasarnap van.
Ennél csak kritikusabb kábelek vannak.
Mi van ha Bp-en kezdenek el csákányozni.

Nekem ez nagyon kamunak tűnik.
Kitalálhattak volna valami hihetőbbet is.
(Bár akkor sok lenne a kártérítési követelés, a szerződött VIP ügyfelek részéről.)

Inkább a vasárnapi műszak kicsit gyakorolta a router konfigolást, vagy elfüstölt egy + egy tartalék szekrénnyi cuccosuk :)


Majd pár szakember megmondja a tutit.
egy előnye lenne annak, ha megszűnne az internet - ez a blog se létezne...
@GoreX: A dolog több szempontból is furcsa és elgondolkodtató, több esetben történt már kiesés, többek között a BIX központjai között is, ez elvileg egy többszörösen biztosított rendszer lenne fizikailag.

Gerinchálózat fizikailag redundáns, ez 100%. Ez persze kevés, logikailag is az kell legyen. Akár szakadásról, akár eszközhibáról van szó, a routing konvergencia gyorsasága kritikus, mivel itt nem 10-100Mbitekről van szó. Ez megfelelően választott protokoll, eszközpark és hozzáértés segítségével biztosítható.

Az első 2 feltétel sztem teljesül. Kérdés, hogy be vannak-e ezek a routerek rendesen konfigurálva, követve a mindenkori Cisco ajánlást.

Ha be vannak, akkor is előjöhet egy bug, ami miatt lelassul, vagy megáll az egész, mint a szög. Ezt kivédeni lehetetlen.

Ha nincsenek, na az gáz.

Az első esetben senki nem felelős, a Cisco supportja erre ad megoldást gyors szerviz jelleggel 7/24. Ebben ők világelsők.

A második esetben meg mindenki egymásra mutogat ősi román szokás szerint, senki nem lesz felelősségre vonva.

A peering egy nehéz kérdés, ez minden érintett szolgáltató egyedi hatásköre, hogy mennyire engedi meg a tranzit forgalmat. Valszeg ezért nincs.
Holnap figyeljétek a neten a T-s álláshirdetéseket :)
Kiváncsi vagyok, hogy csak operátorokat, router szakikat, vagy IT vezetőket is keresnek-e?!
vidifan:

Na és hogyan lehet tesztelni a router konfigokat?
Még egy 100 gépes tesztlaborban sem tudod szimulálni a teljes magyar netet :)

Most egy kicsit kalapálnak rajta, a követező ilyen esetben kiderül, hogy mennyire sikerült. De akkor meg majd lesz más...
Valaki rajzolja már le a T-birodalom gerinchálózatát, de nem hiszem, hogy Budapestről Budapestre Szekszárdon keresztül mennének az adatok, kizárt dolog, hogy az M6-os Baranya megyei építésénél esetlegesen tényleg elvágott kábel miatt rohadt volna le az egész T birodalom! (Egy izmos optikai kábelköteget összeforrasztani valószínűleg nem 3 óra munka...) Tuti, hogy pesten is elkúrták! Ez azért is, mert megnéztem, hogy nagyjából nem találta a címzettet Bp-en, és kiroutoltatott Európába, köztük Hollandiában, és Párizsban, valamint Angliában is próbálkozott, de az ottani routerek érdekes módon jól voltak beállítva, és visszajött a címzett keresése Budapestre, viszont Budapesten értelemszerűen megint nem találta meg a T-s Ip-ket... Egyik csomag sem akart menni Pécs felé, nem hiszem, hogy a T birodalomnak Pécsen lenne az IWIW, és origós webszervereik, esetleg a biztonsági mentésük/oldalaik lennének ott, de azok sem elérhetőek? ..holnapi cikkekre kíváncsi vagyok, hogy kiket basznak ki az állásukból a T-birodalomnál/kiknek vonják meg a prémiumát, mivel ezen kimaradásnál nem csak 1 súlyos hiba történt, valamint a backup linkek sem működtek..., hanem hibák sorozata miatt sikerült összehozniuk ezt a manővert! Vagy netán mégiscsak 1db routere és 1db kábele van a T-nek költséghatékonyság céljából???? És az idióták pont napközben huzogatják ezt az 1db kábelt, ahelyett, hogy éjjel 3-kor csinálnák, amikor nem veszi észre senki???
@Pol: Terheléses tesztet is lehet csinálni, de nyilván elsődleges a routolási szabályok tesztelése. Teljes terheléses tesztet pedig élesben szoktak csinálni a nagy rendszereknél, amit megelőz egy kisebb terheléses teszt, de nyilván a full terhelést nem tudják előidézni.
Azert az erdekes,hogy az Index infoja szerint Baranya megyeben Szexard es Tolna kozott vagtak el a kabelt..Hogy a pocsbe kerul Baranyaba Szexard es Tolna?:))

Amugy nalam kb fel oraja jott vissza a net..,hogy r.hadna meg:D:D
Kis erek mentén, láp sík ölén, oda van a bánya rabja, jaj Baranyában a vadon élő Kis Pálnét nem keresik.
Minek tesztelni? Olcsobban adjak cserebe belefer egy kis hiba:)
@Hadrian VII.: most olvasom, hogy Pécsen van a T-comnak a titkos serverparkja.. ezért volt gond, h elszállt a gerinckábelvezetékfőnyomócsőkoaxkábel.. vazz... lebuktak!!
@Pol:

100-ra tesztelni ilyen forgalmat valóban nem lehet, ezt már egy korábbi postban is megírtam. Viszont mégis érdemes, mert a szarvashibák kis forgalom mellett is kiderülnek. Konvergenciaidőt lehet mérni kicsiben is, az eltérések nagysága azért már elárul bizonyos dolgokat.

Ilyenkor télleg szigorúan a Cisco ajánlását kell követni, éles gerincen történő mókolásnak helye nincs. Más kérdés, hogy kinek a kezébe került ma a konzolkábel...
Azon agyalok, hogy ha Szexárdon vágják el a kábelt, akkor 6 óra kimaradás, akkor mi van, ha Budapesten vágják el a kábelt? 6 nap kimaradás?
kiscsikó!
Azt hiszem, nálunk is jön 9 hónap múlva a Baba :-)))
Hmm... Ha Szekszárd és Tolna között vágták el, akkor asszem tudom is merrefele :DDD Tolnán lakok, azért :)
@wektor77: honfoglalás... Tolna összement.. szexárd lemondott megyei jogú város rangjáról.. Pécs külvárosa lett :)) és a T-com serverparkja is ott állomásozik
@hírbehozó: az nem fog menni, sorry :(
@hogyismondjam:

Google, második találat a "t-com gerinc" kifejezésre. Az első találat természetesen ez a blog...

arkanoid.hu/vendor/temp/T/dataplex-32_Gyebnar.pdf

Nem mai cucc, de sokat nem változhatott sztem...
Sajnos nem tunik kamunak, inkabb rossz router konfig. Ha elvagnak egy kabelt, es statikus a routing: A kozponti router(ek) a baranya fele kapcsolodo routernek kuldik az arra meno csomagokat, igen am, de az mar tudja, hogy nincs meg a megfelelo interfesze (leallt a kapcsolat) ezert visszakuldi a csomagot. Ezzel addig pinpongoznak, mig el nem eri a beallitott max hop szamot, akkor a router kidobja. Ez mind Pesten a T core-ban tortenik. Egy "jol" beallitott rendszer igen jelentos terhelest tud csinalni. Lehet akkora is, hogy mar be sem tudsz jelentkezni a routerre. Igy azt sem tudod, miert tortenik mindez. Raadasul a felugyelo eszkozok is uazt a halozatot hasznaljak, nincs halo, nincs felugyelet. Mit saccoltok, vasarnap mennyi ido alatt kerul valaki, aki ujra meri inditani a core routereket es aztan be tud avatkozni. A munka max. 15 perc, de amig elokerul... az ugy latszik 3 ora.
@0xFFFF:
:)) Most még röhögünk, de a hozzászólásod remekül rámutat a civilizált ember függőségére és elkényeztetettségére.
Megyek is, varrok ágyékkötőt szomszéd Bordi kutyából, meg csákányozok gödröt a kertben a tűznek. :)
Lehet hogy már sokan leírták, de én például azt gondoltam, hogy a net gerinchálózatában ennél nagyobb fokú a redundancia, mint ami most történt, hogy elvágnak egy vezetéket, és heló...
Nem vették észre a rózsaszín kábelt?!
nekem még mindig timeoutol a pppoe... a routerrel nem is birok felmenni, csak xp-ről (itt ugylátszik magasabb a timeout limit).
2005 ben is és 2006-ban is volt egy nagyobb ledöglés. NO INTERNET TODAY

www.sg.hu/printer.php?cid=44706
Anyáméknál még mindig semmi...
De nem is kell olyan messzire visszautazni az időben. Karácsony előtt a globális internet omlott össze, amikor a földközi tenger alatt húzódó üvegszálas optika sérült meg:

index.hu/tech/blog/2008/12/22/elkezdtek_a_foldkozi_tenger_alatt_elszakadt_internetkabelek_javitasat/
valaki aki ért hozzá egy kicsit, írhatna bővebben, hogy hogy néz ki mo-n a gerinchálózat..

gondolom így a legolcsóbb, hogy semmi redundancia nincsen..vagy nem is a kábelezés, hanem "egyszerűen" router config? azért az vicces, amikor ellopnak, átvágnak pár méter kábelt, és itt-ott elmegy az áram, vagy az összes bank weboldala
ez mondjuk nemzetbiztonságilag sem túl frankó...ha egyszer valami szerezetebb bagázs összekever bennünket valakivel, és úgy gondolja, leállítja a magyar netet, nincs túl nehéz dolga
Naszóval
Nem közvetlenül a kábelszakadás okozta a gerincháló meghalását, szerencsére eléggé redundáns, hanem egy un. route reflector eszköz a szakadás után felmondta a szolgálatot, de elvileg ebből is van tartalék eszköz a hálózatra kötve még nem tudni miért halt meg mind. Egy ilyen gerinckábel szakadást bírnia kell a hálózatnak.
A hibaelhárítás meg köszönhetően annak, hogy vasárnap van, illetve a T-com üzemeltetési, karbantartási osztályain bevezetésre kerültek a voip telefonok gyakorlatilag miután elment az internet, intranet senki nem tudta mivan, a dolgozók a céges/saját mobillal próbálták egymást elérni de ugye a telefonszámokat tartalmazó adatbázis szerver se volt elérhető, és a monitoring softwerekkel is gondok voltak.
A hibás eszközöket kicserélték, bekonfigurálták aztán szépen visszaálltak a főbb szolgáltatások.
Részletes hibajelentés valszeg holnapra várható.
Amúgy a szakadt optikai kábel javítására 3-4 óra édes kevés lett volna.
Azért jó a story: anno többek között arra találták ki az internetet ha egy központot atom talál el a többi között sértetlen a kommunikáció. Nálunk Pityu bá eltrafál egy céges madzagott behal az élet.
Ugyanerről az esetről az IT caffe is írt.

2008-12-20 14:39
Újabb kábelszakadás volt a Földközi-tengeren. Indiától Egyiptomig akadozik az internet és a telefon.

itcafe.hu/hir/foldkozi-tenger_kozel-kelet_kabelszakadas_internet.html
@theneverlate_Wizard: Én ismerem a gerinc hálózatot. De ha elárulnám nemzetbiztonsági okokból meg kéne öljelek. :D
Valami ilyesmiről szól a DIE HARD 4 is nem? XD
Volt a héten egy konferencia, ahol elsősorban (villamos)energetikus szakemberek tanácskoztak.

Ott előadást tartott a T-Systems (ők is be szeretnének szállni az okos fogyasztásmérés/vezérlés bizniszbe) egyik vezetője, aki közgarázdász végzettségű, majd elmagyarázta, hogy az energetika, az 80%-ban IT és 20%-ban mérnöki tudás és ők sokkal olcsóbban meg tudják csinálni a bulit, mint különböző energetikai cégek... Mondjuk már az első mondata pökhendi, lekezelő, majd én megmondom a frankót stílusú volt, de ez most mindegy.

Szóval elég gáz lenne, ha a T csinálna valamit és blackstartot kellene eljátszani az MK VER-rel, azért, mert valamit nem jól terveztek meg, esetleg nem tartották fontosnak a közgarázdászok, hogy költsenek rá...

Gondolom IPTV sem volt...

A saját My T-Home rendszerüket nem képesek augusztus óta az előző rendszerük tudásszintjére hozni (nem fejleszteni) és állítólag azért nem lehet náluk novembertől normálisan már telefonon sem ügyet intézni, mert sokan rendelnek műholdast TV-t tőlük és nem bírják az ügyfélszolgák a rohamot.

Egyetlen kábel elvágásától nem szabad lett volna ilyen dolognak megtörténnie... Milyen redundancia van akkor az MT rendszerében???
Már csak a vízvezetéket és a villany vezetéket kell rájuk bízni. A merészebbek a gázvezetéket is rábízhatják :D
@Sheldrake: Nekem azt írja a my t-home om hogy jelenleg nincs megjeleníthető szolgáltatásom. De vajon akkor most hogyan tudok netezni?
Ez is a csillagok együttálásából adódhatott, gondolom Pistabá elszomorodott, mert minimálbéren, feketén alkalmazzák az M6-os építése közben, így poénból kipróbálta milyen elvágni egy arra menő vezetéket, szerintem részegen bebaszva fekszik egy árokban, és nem érti, hogy miért nem veszik észre, hogy elvágott egy vezetéket, arról meg nem is hallott, hogy elment a T IP vonala, max. a telefonja nem működik... A központban pedig a rendszergazdák hazavittek 2-3 routert, mert úgyis válság van, lehet, hogy csődbemegy a T, így otthon azért valamivel kellene routoltatni a csomagokat... az orosz gáz már megérkezett, de a villanyt lenyomta poénból a kedves áramszolgáltató, így még több user esett ki a hálózatból. Lehet, hogy 1-2 köztisztviselő akart volna netezni, de a T az állami cég, gondolták biztos szar megint, hagyjuk a fenébe... A T vezetője is észrevette, hogy elment a netje, így gondolta, hogy felhívja a kollegákat, de nem érte el a telefonkönyvet, mert az a neten van, és különben sem működik a VOIPos telefonja, így inkább elmegy csajozni, ahelyett, hogy azon izgul, hogy miért nem érhetőek el a kollégák... Egy-két köcsög usernek, és bankásznak meg nem érdemes netet szolgáltatni, menjenek el ők is csajozni... Valójában a hazai informatikusok csődöt mondtak, Dos támadás nélkül, Józsibával karöltve sikerült lebénítani a T hálózatát! Nem kell ide ész, csak 1db csákány!
aranyos, hogy mindenki cisco routerekről beszél, holott a telekom folyamatosan áll át a huawei eszközökre a gerincben (mert az ócóbb). én mindig mondtam, hogy szarok a huawei cuccok, és lám! :D
Óriási szenzáció! Ma több száz ezer ember fedezte fel hogy a neten túl is létezik élet. Nem is gondolták volna, hogy mennyire jó a szabadban sétálni, esetleg az asszonyt kufircolni az illegális filmletöltés helyett. Köszönjük Emese, izé akarom mondani Józsi bá'
@gery:
Hát azért olyan nagyok, és olcsók a huawei-es eszközök, mert mindegyik switch dobozában 10db Kínait is importálnak?
Szerintem a Huaweivel bevándorolt veszett Kínai dokkmunkások harapták át a vezetéket XD
A mi cégünknél is dolgozik egy olyan kóreai ürge, aki a minap teljes káoszt okozott a vállalati hálózaton. Na ha ő a kis routerével rákapcsolódna a T-COM gerinc vezetékre azt még a holdon is megéreznék :D
- Az elmúlt bő évtized során sokszor próbáltunk meg elrugaszkodni a Cisco architektúrától egy egyértelmű ok miatt. Ár. Ebből egy esetre sem emlékszem, amikor ne lett volna legalább egy apró hiba, ami talán nem volt nagy, de egyértelműen idegesítő. Nem jelenti ez azt, hogy a Cisco tökéletes, de ekkora rendszerekben más a felhasználók által nem észrevehető és kezelhető hiba, és más az, amikor rájuk is kihatással van.
- Jelen esetben elmondhatom – sok tapasztalatom alapján - , hogy a T-Com-nál (és máshol sem) egyszerűen nem lehet akkora hálózattervezési hibát csinálni, aminek következtében egy baranyai kábelvágás ekkora lehalást okoz. Ha a T-Com-nál van olyan IT vezető, aki nem ért hozzá, de ezt beveszi alkalmazottaitól, hát lelke rajta. De azt azért illik tudni, hogy itt valaki nagyon nagyot hibázott, és most erősen el akarja kenni a dolgot.
@MP33PORTAL: Egyszer régen, nagyon régen...volt 1G BIX-ünk, és 100M a Pantel BIX node-on keresztül. Véletlenül rá lett kötve mindkettő a BIX felé néző VLAN-unkra. Elvileg a spanning-tree-nek le kellett volna kapcsolni a 100M-et, de nem történt meg. Következmény: broadcast storm, és mivel igen erős procikártya volt a routerünkben,leült tőle a BIX forgalom rendesen, mivel a packetek száma megette a BIX switchek kapacitását.(Azóta a policy-k miatt eleve nem történhetne meg a most leírt eset)
De ez is megoldható volt azzal, hogy a BIX-en a gigás portunkat lekapcsolták, nem omlott össze a magyar net tőle. Hasonlóan lehet elég nagy gázt okozni egy hálózaton belül, de nem akkorát, hogy az egész nullára hal meg tőle.
@MP33PORTAL:

Nekem is azt írja... Meglepődnének, ha közjegyző előtt hitelesített napi screenshotokkal igazolva, hogy nem volt szolgáltatás vagy volt félretájékoztatás a rendszer szerint nem fizetnék. :)

Állítólag a díjcsomagváltás miatt írja ki ezt, de január 6-án váltottunk 37 perc telefonos szöszölés után és 7-én már élt a szolgáltatási csomag.
@movhu:
Lehet, hogy a vasárnapi műszak valamin kísérletezett, mint az egyszeri reaktormérnök Csernobilban? :-) A kábelátvágás meg átvágás? Csak hogy vis major legyen? Mindegy, úgysem tudjuk meg. Az volt a furcsa, hogy 14h után időnként visszajöttek az adatparkos szerverek, időnként meg megint eltűntek. (Pl.az origo: www.netdiag.hu/list_daily.asp?d=090125&i=1043&s=0#13)

Ha eszközbehalás + csere, akkor elvileg utána már mennie kellett volna, vagy szép lassan feléledni. Inkább úgy néz ki, hogy folyamatosan hegesztették a kollégák, két órán keresztül.
A legszánalmasabb az az egészben, hogy egy vezeték átvágása ide vezetett. Magyarul nincsenek alterbnatívák, vész útvonalak, tervek.
a mese.tv sem állt le
a www.mesetv.hu sem állt le,
még szerencse, hogy az invitelnél van
Én pont a net-halál előtt neveztem egy 8 dolláros onlinepoker versenyre. Szívás volt, hogy az ablakon repült ki a zsé...
"Adatparkban valami nagy hiba állt elő. (Ufók? Elvis? Donald kacsa kiugrott a tévéből? Esetleg: elkonfigolt routerek?)"

jó helyen keresgélsz...
:)))
"Mondjuk az is igaz, hogy még a netlehalást is az interneten beszéljük meg. Úgyhogy azért olyan nagy probléma nincsen." - ahogy mondod: )
en szimplan azthittem hogy a szar iwiw nek van baja egy darabig.
XI ker néhány részén megint t-noline van. Tudtok valamit erről?