A Google fészbúkosítja a blogokat

Már csak egy social feed kell bele, és kész is a Facebook rivális. (Webisztán, 2009. 01. 20.)

Új funkcióval bővült az elmúlt napokban a Friend Connect. A "social bar" segítségével a blogokon láthatóvá válik az adott közösség aktivitása. A Facebook "news feed"-jéhez hasonlóan láthatóvá válik az adott közösség (vagyis a blog olvasóinak) tartalommegosztásai, kommentjei, linkajánlói, illetve az is, hogy éppen ki csatlakozott a közösséghez. A Webisztánon az oldal alján látható a social bar.

Egyelőre meglehetősen fapados. Ugyan van lehetőség például a kommentek előmoderálására, de értesítőt nem kap az admin az új kommentekről. Magában az aktivitásfeedben sincs egyelőre túl sok dolog. Azt láthatjuk, ha valaki csatlakozott az adott bloghoz, valamint, ha linket osztott meg, vagy kommentet írt.

Maga a social bar alapszinten személyre szabható: beállíthatók a színek, valamint az is, hogy a szájt tetején vagy alján jelenjen-e meg a layer. (Én utóbbit ajánlanám.) Valamint arra is van lehetőség, hogy akár aloldalanként (postonként) önálló threadekben jelenjen meg a social bar.

A jövőben gondolom a Friend Connect is szájtközivé fog válni. Vagyis azt is láthatjuk majd, hogy a Webisztán olvasói milyen más blogoknak tagjai, illetve más blogokon milyen tartalmakat, kommenteket osztanak meg. ( Ez részben már meg is valósult.) Ezzel pedig szépen lassan a blogok olvasói egymást is egyre jobban megismerik. És ha jól gondolom, ez is a lényeg.

Az egészen világosan látszik, hogy a Friend Connect esetében másfajta felfogásról van szó, mint a hagyományos közösségépítő szájtoknál. Egy decentralizált, a kapcsolatiságot sajátos módon értelmező szolgáltatást láthatunk kibontakozni. Gmail-kontaktok, blogolvasók, greader-megosztók...

Egyre szövevényesebb utakon jutnak el hozzánk, és juttathatunk el mi magunk is tartalmakat, információkat ebben a helyenként hártyavékony, ám annál szerteágazóbb közösségi hálón.

Várakozásunk továbbra is ugyanaz, mint amit a múltkor már kifejtettünk: elkerülhetetlen lesz egy idő után egy központi szájt, ahol a Friend Connect-aktivitásaikat tudják kezelni és követni a felhasználók. És erre még mindig a legjobb felületnek a Gmailt gondoljuk.

Valószínűleg csak néhány hónapot kell várnunk arra, hogy meglássuk, hogyan akkumulálódnak a Google geolokációs és közösségépítő törekvései.

Címkék: google friend connect
2009.02.15. 14:52. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kezdek elveszni sok google alkalmazásban, és beállításban :)
hh igazad lehet azzal, hogy az aktivitast lehet majd nezni a jovoben, de mar most is latok erre utalo dolgot a settingsben:

Publish my activities to other sites I have joined

mire van ez?
kezdek felni a sok google alkalmazastol.
Erdekes trend es szociologiai ez hogy ha barki mas kerne el tolunk ugyanezen aktivitasunkat/adatainkat hangosan horogve zavarnank el messzire. Gnek meg onkent es dalolva adjuk.
Azt nem tudnam megmondani, hogy ez jo vagy nem, HH hataskore az elemzes.
De lassan varom az elso sms ertesitest a Gtol hogy wcre kell mennem.
@sargazsiguli: wc: megadtad a mobil számod nekik ? :)

jó ez, haladunk, hogy mindenki mindent tudjon a másikról anélkül ismernénk...
Csak szerintem zavaró az elhelyezése? Felül olyan, mintha egy ingyenes tárhely csíkja lenne, alul meg mint egy hirdetési szalag. Nem tecc.
kikapcsolni hogy lehet a lap aljarol? Egyelore csak adblock+element hiderrel ment.
@sargazsiguli: Jogos és teljes mértékben egyetértek. Már én is erősen bizalmatlankodom. Hová lett a "Don't be evil" jelmondat? Mondjuk várható volt, hogy lépnek a közösségi vonalon, ha az emberek ennyire szemellenzősek.

ǝlƃooƃ noʎ ʞɔnɟ

Mondjuk legalább annyi pozitívum van az egészben (egyenlőre!), hogy nem rak be semmilyen közösségi hálóba, csak ha rákattintok a "Join" linkre.
Eddig is utáltam ezeket. Nem kéne ezt fokozni. Vagyis lehet, csak engem ki lehet belőle szépen hagyni. Mellesleg sok helyet foglal, sőt ez már minden minimalista jegyet mellőz. Legalább el lehetne rejteni. :) A másik ilyen szemét a google toolbar, amit szintén nem utálnék, ha nem szeretne sunyi módon települgetni más programokkal. Sőt még akkor sem zavarna, ha nem lenne alapértelmezetten bepipálva, hogy az is települjön.

Na mindegy.
Az nem állítható be hogy a youtube embed ne csússzon rá a social bar-ra? :D

Vagy csak nálam csinálja? Ráadásul Chrome-ban.
lol.
@mlnrtms: A flash-es szir-sz@rok csúsznak rá, mint ahogy a la fraise-es szamóca is.:)
És nem csak Chrome-ban. :)
Nemhiába hívják a Googlet Big Bratyónak.
Már mindent tud(ni fog) rólunk, és csak azoknak lesz előle menekülés, akiknek nemlesz internetkapcsolatuk...
szerintem tök fölösleges mindent tudni az ismerőseidről

én nem vagyok arra se kiváncsi, ki tett fel új képet meg ki törölte a feleségét az ismerősei listájáról
a középső nagy izében mutatta minden hozzászólást meg csatlakozást, viszont ha videót linkelsz azt nem mutassa ott, azt csak comment résznél tudja mutatni hmm, hiba 01 :)
Ha már Webisztán blog.hu-n van akkor érdemes megjegyezni, hogy Indanetben már működik is bloghus aktivitásmegosztás. Csak ott nem oldal látogatói alapján (= érdeklődési kör) hanem ismerősök vagy pontosabban akiket követsz azok aktivitásaiból kapsz ízelítőt. Persze csak akkor, ha adott illető beköti a blog.hu-s nickjét az Indanetes profilja alá. Másrészt bármilyen külső oldal aktivitás RSS-ét is bekötheti és akkor azok is látszani fognak ott.
@Imrityinko: Nem az számít, hogy mit tud rólad, hanem az, hogy mire használja. Ha ezáltal pontosabb keresési találatokat, célzottabb ajánlatokat, érdeklődési körödnek megfelelő témákat, embereket, tartozkódási helyednek megfelelő információkat ad, akkor számodra is hasznos, hogy megosztasz magadról információkat.
@GYUSZI BACSI: És ha az lenne abban az aktivitásfolyamban, hogy egyik ismerősöd új munkahelyre ment és most 15%-kal többet keres?
Ennek mi ÉRTELME van?
Ki lehet kapcsolni ezt a szardarabot? Kurvára idegesítő.
Jah látom. Eddig jobbra volt egy, utána fent most meg lent. Sztem rakd körbe a blogot. :D Amúgy a nem túl fényes orkutos próbálkozása után a guglinak eddig ez a legszínpatikusabb webkettőbeterelése. Ez vmi div cuccos? Nem lassítja az oldalt? Vagy vmi javascriptes okosság? Lusta vagyok forrást nézni. :) tofriends-en van hasonló footer-line. Nekem tetszik. :)
Apropó látom a kommentekben, hogy többen idegenkednek, és erre lenne egy egyszerű megoldás. Éspedig egy piros vagy kék iksz vmelyik sarkába a csíknak. Be lehetne zárni, és mondjuk kukiba tárolná, hogy a legközelebbi látogatásnál ne jelenjen meg, vagy ue a megoldás csak show-hide-dal. És akkor amikor rejtve van akkor csak egy kis kocka lenne mondjuk jobb oldalon lent egy g logóval vagy mittomén. Mert így tényleg csak blokkolókkal lehet eltávolítani, bár mondom engem nem nem zavar, és ötletesnek tartom. Úgy is a látogatók nagy része visszajáró vendég, így legalább "látjuk" egymást. :)
már a kommenteléshez kötelező indapass reget is utálom, de ez még rosszabb :D
hú, ez most valami újítás?
nekem a közösség nem arról szól, hogy látom mindenkinek az avatarját :)

a közösség egy blog esetében a kommentek között épül, ami itt adott ugyebár...
@Horváth János: Régen én is ezt mondtam. Erre szolgáltak (volna) azok az adatok, amiket eddig névtelenül gyűjtött. De hogy nekem kik az ismerőseim, kiknek mit írogatok és ezt az egész internetező közösséggel megosztja, az nem tudom mi célt szolgál azon kívül, hogy előkészíti a terepet a következő lépésnek, amiktől addigra már nem fognak idegenkedni az emberek, ami az RFID chip lesz, amiből már tényleg a szó legszorosabb értelmében azt is tudni fogják, hogy mikor szarsz.
Akit érdekel a blokkolás, nem olyan nehéz, element hiding sem kell hozzá.

www.google.com/friendconnect/script/friendconnect.js
@penge™: Az RFID chipbe nem tudom mit látsz bele, de az egy rádió frekvenciás azonosító. Olyan mint a személyid vagy a mágneskártyás bank vagy üzlet által kiadott smart/libri stb kártya, vagy a termékeken a vaonlkód, csak ezt nem mutatni kell, meg lehúzni egy kártyaolvasóban, vonlakód leolvasó elött, hanem rádiófrekvencia segítségével olvasható ki belőle az adat. Nem mondja meg mikor szarsz.
Ne felejtsd, hogy azt, hogy te, pontosabban a Penge nevü user hova ír azt a keresőkön át már most is megtalálhatja mindenki.
Azt, hogy kik az ismerőseid nem kötelező megosztanod, ne igazold vissza őket, használj másik azonosítót a névtelen kommentezésre vagy ha teljes a para akkor jelentse neked a közösségi hálót a mobilod névjegyzéke.
a bloggolás az egó növeléséről szól. nem sok köze van a közösségi létformához. mondjuk imrityinkó a (fel)vidéki tizenéves srác építi az egóját, és mondjuk rabbit, a pesti huszonéves marketinges lány ugyanezt teszi. cselekszik ez azért, hogy jobb emberré, szakemberré váljanak. tiszta sor.

de a valóságban nincsenek közös terveik, vagy céljaik. viszont adott esetben érdekes, vagy hasznos lehet, hogy mit gondolnak a világról. mifelénk erről szól a sztori. a szabad vélemény nyilvánításról.

ázsia, és részben amerika (ide értem latin amerikát is) nem egészen így működik. arrafelé minden véleményt legalább százezer ember képvisel, illetve az nem is vélemény, amit nem képviselnek ennyien. nem éri el a média ingerküszöbét ugyanis.

ezeken a kontinenseken a népek sokkal könnyebben alkotnak közösséget, mert nem kell folyton állást kell foglalniuk. nem túl gyakori, hogy hárman gondolnak ötfélét. ezért ott ritkán alakul ki komment folyam, pedig ott a blogok látogatottsága lényegesen magasabb. még sem akarja senki sem különösebben leírni a véleményét. majd leírja valaki más.

közösségi létforma szerintem ázsiában alakulhat ki, és a freemium modell elsősorban ott működőképes. mondjuk a közösségi translate működhet oroszországban, vagy bárhol ázsiában, de aligha működik majd magyarországon, vagy bárhol európában.

a google angol-német fordítója nem azért erős, mert arrafelé a sok googler annyi szöveget beírt a korpuszba, hogy ihaj, hanem azért, mert az angol és a német kiadók évszázados piaci tevékenységének következtében létrejött annyi angol-német tükörfordítás, ami ezt lehetővé teszi. de az úgy jött létre, hogy a könyveket lefordították, és kiadták. szóval ezt nem a nyilvánosság hozta össze, hanem privát kiadók. az európában a googlerek soha nem fognak létrehozni egy ilyen minőségi korpuszt.

amerikában megint mindeki tojik a közösségi translatre. mindenki beszél angolul, és egy kicsit spanyolult, vagy fordítva, spanyolul, és kicsit angolul, és kész.

az például egy igen jelentős csúsztatás, mondhatni hazugság, hogy az amerikai wikipédiát a közösség írja. john a hotdográrus hazamegy, aztán és beír a wikipédiába. na persze. szerintem ez egy vicc. nem ír be, és még az egyetemista sem ír be. hülye lenne ingyen dolgozni, és közben meg fizetni az egyetemet.

az amerikai wikipédiát cégek alkalmazottai írják, lehet persze köztük egyetemista, de ők közben munkavállalók, és a munkaadóik érdekeit képviselik, a munkaadó nem feltétlen iparvállalat, lehet persze ez egy alapítvány is. ahol a vállalkozások tojnak erre, mint például magyarországon, ott az egész nem működik. csak néhány marketinges kiabál, hogy hujujuj forradalom van. mert új közösség lexikon született amerikában. ilyen majd ázsiában fog születni mégpedig központi tervutasításra. ott el tudom képzelni, hogy lesz majd egy kínai népi lexikont. európában ez egy vicc. európának piacra van szüksége, de nem ingyen piacra.

ha az iwiw fizetős lenne, mondjuk lenne 1 euró az éves díj, akkor nem csak mondaná mindenki, hogy törli magát, hanem sokan tényleg kilépnének, és a kínálati oldalon lennének új belépők, azaz a piac megmozdulna. lenne egy csomó startup, amelyik ráhajtana ezekre a guruló eurókra, és lenne verseny. a piac vélhetően fejlődne, mert mondjuk imrityinkónak lehet, hogy választana 10 eurós tagságot, ha ezért mindenféle anyagokat kap az ő hobbijával kapcsolatban. és könnyebben kialakulna mondjuk az elektromos kishajó építők klubja, amiben ott a talján, a tót, a magyar. 0 eurós tagság mellett ez nem fog kialakulni sose.

rabbit (vagy a munkaadója) elgondolkodna azon, hogy 100, vagy 1000 eurós tagságot válassza egy szakmai szervezetben. a 0 eurós blogok mellett ugyanez nem alakul ki. nem azt mondom, hogy ilyenek nem kellenek, hanem csak azt, hogy az csak egy gyakorlóterep.

jó hosszan pofáztam megint. szófosásnak ennyi.
még annyit, mert ez fontos, hogy itt egy generációs választásról van szó.

az a generáció lesz erős, amelyik tömegesen utasítja ela 0 forintos ingyen szolgáltatásokat, és azt mondja, hogy versengő-együttműködő piacot akar minőségi szolgáltatásokkal. minőségi tartalom kell. európában ez teremti a jólétet, a fizető kereslet, és nem a (látszat) ingyenesség. az korlátozza a versenyt, és korlátozza az együttműködés lehetőségeit.

szóval itt azt kellene mondani, hogy inkább legyen 10 eurós előfizetés, de akkor ne valami trutyit böfögjön ki google translate, se a webfordítás, hanem médiamunkások gyártsák ezerrel a korpuszt. és találjuk meg azokat a szabályokat, vagy algoritmusokat, amelyik ezt korpuszt felturbózza. és aki ezt megtalálja az keressen sokat. addig is kell egy csomó szakfordító, de ha azoknak nem akarunk fizetni egyetlen centet sem, azzal a felkiáltással, hogy nehogy már ő jól járjon, akkor előbb utóbb te sem fogsz jól járni. lesz egy szeretett vállalatod a google, de az magasról tojni fog rád, mert szergej számára csak egy terminál vagy, semmi egyéb. ha ez a generáció azt mondja, hogy jó lesz nekünk az ingyenes (szocik), vagy az igaz magyar (nácik), nagyjából ez a két uralkodó álláspont, akkor marad ez a pisi.
Latom tobben irtak, de azert alahuzom en is: nagyon zavaro, es kene ra bezaro ikon. Ha beallithato a szine, akkor te (HH) is tehetsz rola - es igy ellene - hogy az. Ez a legelenkebb szin az egesz oldalon, ezt az arnyalatot (legalabbis kb ezt) a fontos dolgok kiemelesere hasznalod, ugy is, mint linkek es cimek, erre ott virit egy ne tul fontos dolognal is az oldal aljan, raadasul bazi nagy feluleten. A masik gond vele, hogy vertikalis iranyban szukiti a lathato feluletet (amiben ugye a szeles moncsik amugy sem tul erosek).
@Horváth János: > Nem az számít, hogy mit tud rólad, hanem az, hogy
> mire használja.

Viszont azt tudod befolyasolni, hogy mit tud rolad, azt viszont nem, hogy mire hasznalja, illetve mire _fogja_ hasznalni. Tehat... :) A titkaidat csak elvesziteni tudod, visszaszerezni nem.
Engem is nagyon idegesít.
Kiloves AdBlock-kal: a www.google.com/friendconnect/script/*-et kell blokkolni. De biztos lesz hozza hamar user script is amivel mondjuk be lehet zarni/el lehet rejteni.
@atleta.hu: Vissza az egesz, elsore ugy tunt, hogy megy, de megsem mukodik :(
Nem a toolbart kell bannolni adblockból, hanem azt a blogot, amelyik kiteszi.
freeblog.hu alatt nincs ilyen gond, legalábbis nekem nem sikerült működésre bírni. ;] Valaki ötlet? ;]
szerintem szokható lenne, ha nem lenne kék és ennyire nagy, de nem ez az érdekes, hanem az, hogy nem lehet lapozni (konkrétan a "következő oldal" feliratot eltakarja ez a cucc).
szarez, veddle. :D
@atleta.hu: element hiderral ezt kell blokkolni: webisztan.blog.hu#DIV(id^=fc-friendbar)
@web1: van ennek a fejlődésnek egy szép neve, de nem jut eszembe. legjobb példája a PC. a PC jóval kisebb teljesítményű, jóval megbízhatatlanabb, és jóval kevesebb szoftverrel ellátottabb volt, amikor megjelent, mint az addigi kisgépek. és még az Apple-től is le volt maradva (32bit vs. 8bit mikroproci, grafikus vs. DOS felület). viszont olcsó volt, és licenszben dobták utánad. kiszorította a jobb terméket, majd pénzt kezdett fialni. a beetetős web fejlesztés sajnos kiszorítja a fejlesztési költséget elismertetőt. lesz mindennek ára, de a Google keresztbefnanszírozza ddig is, amíg magától meg nem áll a lábán. már régen be kellett volna perelni, csakúgy mint a Microsoftot, hogy az Officeból finanszírozza az IE-t. Ugyanígy a Google a reklámból finanszírozza az Appst, az Androidot, a Socialt, a Youtubeot meg mindent. És a reklámon ugye erőfölényes, és ezt akkor már nem viheti át másik területre.
a poszthoz: egy embernek napi 24 órája van, és nem is lesz több. etetik már infoval a Facebookon, a gmailben, a feedekben, a youtubeon, a meetupon és még ki tudja hol. kinek van arra ideje, hogy ilyen információözönben válogasson? pont a fontos infok vesznek el, mert ennyi 'hahó, még engem is olvass el' infofolyamot képtelenség feldolgozni. és nem erősíti, hanem lazítja az ismerősi kapcsolatokat, mert 5 emberrel persze akár naponta válthatsz egy e-mailt, de 50-500-zal ugye lényegében sosem.
persze pont úgy panaszkodom, mint web1 a fejlesztés elsorvadása miatt, csak én az emberi kapcsolatokat siratom, biztos öregek vagyunk már mindketten :-)
@is: > egy embernek napi 24 órája van

+1. Persze a fontos dolgok elveszteben nem hiszek, mert mindenki el tudja maganak donteni. Epp csak ertelme nincs a huszonotodik, a tobbitol 1%-ban kulonbozo szolgaltatas beinditasanak. Illetve hat aki bizik magaban az megteheti, de eleg kemeny a verseny pont az idokorlat miatt.

Amugy eleg rossz helyen van a lap aljan ez a fosbar, a szoveg keresest pl. jol megneheziti, amikor a keresesi eredmeny azert nem latszik, mert ez pont eltakarja.
@is:
csak annyi, hogy láttam a usenet/gopher/bbs sztroit, a html előtti időket. amit nevezhetnénk akár úgy is, hogy a web0. és a web2 a web0 x terminálos változata.

hogy az emberi kapcsolatokkal mi lesz azt nem tudom. szerintem európa még mindig a leginkább humánus kontinens, bár azt hiszem, magyarország európán belül nem áll túl jó helyen. úgy általában a mérsékelten optimistának tartom magam, szóval amikor mondják, hogy a pohár félig teli, vagy üres, akkor azt szoktam mondani, hogy inkább vegyünk egy kisebb poharat, azt töltsük tele, és akkor ez nem kérdés. ;-)
Irritáló zavaró idegesítő. Kikapcsolni se lehet. hogy mindig elfoglalja a hasznos böngészőterület x részét? abszurdum, kinek kell ez? A Gúgölnek, naná hogy neki. (ennek ellenére a gúgöllel semmi bajom, se a frendkonnekttel)
@bknakker: egyszerű, Adblockplus, és beledobod, hogy szűrje ki kompletten a friendconnect.js-t. Továbbá, ha már arra járok, én szűrni szoktam a Google Analytics összes általam ismert szkriptjére is, kilövöm az összes idegzsibbasztó kép-overlayelő AJAX izét (Lightbox, Shadowbox, stb.) és az összes többi hasonlót.

De elsősorban nem ez a lényeg, hanem hogy nem kell durván arcba tolt megoldásokat alkalmazni csak azért, mert _lehet_. Sem vizuálisan, sem információ-terjesztési szempontból, közösségileg. És nyilván, ha ez opcionális lenne, csak annak jelenne meg, aki belép / feliratkozik rá / akármi más módon jelzi, hogy úgy dönt, érdekli az a tartalom, akkor sokkal kevésbé tiltaná ki egy halom júzer durva erőből az összes szkriptet és hasonlót. (Pont azok, akik közül az early adopterek kikerülhetnének, amúgy.)
sot en a komplett css-eket is tiltom, meg a szoveges html-feluleteket. meg a weboldalakat. csak zavarjak az eteri csendet.
A túlságosan obtruzív megoldások elmúlnak. Elmúlt a minden weboldalon snap.com-os previewot az ember arcába toló linkelési őrület is, a webisztán is abbahagyta.

Majd elmúlik a mindenhová ajaxos kiegészítőket aggató mánia is, de addig is lehetne olyan css, ami nem animál, nem glossy, nincs benne semmiféle eyecandy meg effekt, nem akarja az OSX-et utánozni. Csak tiszta, funckionális, és kényelmes. A css-ek ThinkPadje.
Úgy gondolom, ami nem tartozik a netre, nem teszem oda. A gépemre se. Ami meg ott van, annak mindegy.

A Google óriási előnye, hogy rengeteg alkalmazása használható, mind más felületen reklámozódik, kereshető akkor is, ha egy vasat se költünk erre. Szerintem ez hasznos.

Nagyon kényelmes és sokoldalúan használható eszközei vannak. Közösségekbe meg magamtól nemigen megyek. Kifejezetten örülök, hogy iwiwre már hónapok óta nem jutok fel, mert mióta netszolgáltatót váltottam nem hajlandó beengedni. Így ismerőssel kiírattam: aki keres, tegye máshol.

Ellentétben néhány másik céggel a Google esetében:
- nem kaptam fake spameket sorozatban
- soha nem szólt a gépem védelme, hogy kémrobotot szeretne nálam telepíteni.
- a leveleim mellett elhelyezett reklámjai miatt nem kell perceket várnom, hogy a számomra fontos információkhoz jussak.

Viszont a weboldalam első látogatóit a Google hozta.

Remekbe szabott a legújabb nyilvános profil megoldása (tán egy hetes). Elég sok dolgot oldok meg a Googlen keresztül, szinte minden nap van valami új.

Nagyon tetszik a blognál megadható profil, ahol megmondhatom milyen könyvet, filmet, zenét szeretek, mivel töltöm szívesen az időm (nem mintha sok dolgot beírtam volna). Mert ha kedvem tartja, a világ bármely táján találhatok olyat, akit ugyanaz érdekel. És ennek semmi köze az említett közösségi oldalakhoz.

Egyetlen dolog zavar csak: az, hogy ha nagyon fontos kérdésem van sem tudom kitől megkérdezni a Googlenál. Mert a kapcsolódó csoportokban, egyéb helyeken vagy észreveszik a kérdésem, vagy nem. És általában nem.
@dikkkkhe: Az jó, mert nem látszik, de még a forrásban sem, mindenesetre én ezt a fajta beüzemelést jobban támogatom. :D
De jó ez, de tényleg, akinek jó, csak össze lehessen csukni. :)