Napfényes magyarországi panorámaképek a Google Earthben

Múltkor már beszámoltunk egy szegedi kezdeményezésről. (Három fiatal térhatású panorámaképekben mutatja be a magyar város utcáit a netezőknek.)

Tegnap kaptam emailt egy másik szegedi fotográfustól, Illés Tibortól. Ő 3D-s képeket készített az ország jónéhány nevezetességéről. Szeged, Ópusztaszer, Gyula, Eger, Ivád és egy sor más település és nevezetesség szépségében gyönyörködhetnek azok, akik a Google Earth-ben felviszik Illés Tibor layerét (.kml), vagy a 360cities-en a fotográfus profiljára kattintanak.

Megkérdeztem Illés Tibortól, hogy miért fogott bele ebbe a projektbe. Azt mondja, lassan 5 éve foglalkozik panorámafotózással, és december óta kezdte el feltölteni a képeket. A helyszíneket saját élmények alapján választotta. Szegeden lakik, Egerben és Gyulán  nyaralni volt. Ivádhoz pedig baráti szálak fűzik.

"Közvetlen anyagi haszon természetesen ebből nem származik, hiszen a 360cities, illetve rajta keresztül a Google Earth rendszerébe a hozzám hasonló, más országokban élő panorámafotósok is ingyen töltik fel a képeiket, amelyeket a Web 2.0 elvei mentém akár más oldalakba is be lehet illeszteni. És az ingyenességben is az a szép, hogy azt fotózom amit akarok, illetve amit engednek."

A fotós tervei közt szerepel, hogy minden magyarországi településről készítsen legalább egy három dimenziós panorámafelvételt. "Most épp Paks van szervezés alatt, hogy még az atomerőmű is meg legyen örökítve", meséli Illés.

A napsütéses panorámaképek nem csak szépek, de egyben kiváló felbontásban is kerültek bele a Google Earth-be. A helységek és az épületek neveit egyébként angolul vitte fel a szerző a kml-fájlba, így azok bátran ajánlhatók Magyarországon még nem járt külföldi ismerőseinknek.

Országimázs 2009. Grat. És hajrá Szeged. Még több ilyet.

Címkék: magyar google earth
2009.02.18. 16:01. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ez egy szép kezdeményezés! Sok sikert hozzá! :)
Remek kezdeményezés, gratulálok! A Magyar Turisztikai Hivatal nem akarja mindezt támogatni, fejleszteni, stb.?
Igen, hajrá Szeged! A legjobb hely! ;)
Ilyenből kérnénk sok budapestit is, tudok egy rakat jó kilátóhelyet (mint valószínűleg nagyon sokan mások is :) ). Turizmus izmosításnak sem lenne talán utolsó. :)
Tök jó dolog!
Aki ismeri Takoca 360-as képeit, az kibővítheti ezzel..:D
@SilentSound: légy erős, hamarabb létezett mint a szegedi képek
az ilyen magánkezdeményezésű projektek sokkal jobbak mint a milliárdos marhaságok.
gratulálok Illés Tibornak, szép munka!
Szép munka, gratula!

de ne keverjük már! ez nem 3D hanem gömb panoráma! nem ugyan az!

Egyébként rengeteg gömbkép van már az országról. Kezdésnek: panoramafotozas.lap.hu/
Tetszik a kezdeményezés. Azért ha Békéscsabán jársz(annyira nem nehéz 1,5 óra vonattal és óránként ütemesen jön a vonat), készíthetnél egy két imázsfotót a sétálóról, meg ugyebár Közép-Európa legmagasabb evangélikus templomáról...szerintem szépek^^
A képek pedig...pöpecek!!!Grat. hozzájuk!
@Takoca: igazad van, csak ezt a szot senki nem ismeri :) meg a relevans szolgaltatasok neveben is a "360" van vagy a "3d". de amugy igaz: terpanorama, vagy gombpanorama.
Nem kell nagyon felkapni a vizet. A románok ismét megelőztek: www.norc.ro
Meg lehet nézni, a teljes Kolozsvár megvan panorámafotókon, alig hat hónapos felvételek, tisztábbak a GoogleEarth-nél.
@Dr. Schwanzkopf Rudolf:
Valóban nem érdemes a vizet felkapni, csak meg kell nézni a romániai képek illesztését, különös tekintettel az épületek éleire valamint a temérdek légvezetékre.
Nos? 8)
@Dr. Schwanzkopf Rudolf:válasz neked
Most már tényleg kacagnom kell. Ennyire nem ismered a témát.
Magyarországon gömbpanorámát 60-70 ember készít. A nyomok az ezredfordulóig nyúlnak vissza. Takóca által említett linken találsz sok-sok oldalt ahol hazai panorámák vannak. A legnagyobb hazai oldal jelenleg (az üzemeltető egyéb gondjai miatt) nem működik. A 360cities , ha jól rémlik egy 2006-os kezdeményezés amely több átalakuláson ment át mig jelenlegi formáját elérte. Az első tíz város között volt Budapest is. Kár, hogy a cikk írója nem nézett utána a témának. Természetesen az is nagyon szép dolog, hogy a "szokásoktól eltérően" nem csak a főváros, hanem a vidék is megjelenik. :-) Persze a minőséget nem kilóra mérik.
@hírbehozó:
Már bocs de így nem is fogják, aki meg ért hozzá és ismeri a szót megint az újságírót fogja szidni hogy pontatlan :)

A google earth ill a Román megoldást nem érdmes egy kalap alá venni azzal amit a Illés Tibor, én, vagy akárki más panoráma fotós csinál. Egészen más technika még ha a végeredmény hasonló is.

Ahogy "360" írta, a legnagyobb magyar gyűjtő oldal jelenleg áll de érdemes lesz majd ránézni késöbb: hvrg.hu
Valaki itt megszólított. Sajnos anyagi problémák miatt nem működik a hvrg.com Magyarország legnagyobb közösségi panorámás oldala, de rövid időn belül újraélesztem. Addig is nézegessétek a world wide panorama-t, vagy a panoramablog.com -t, vagy a vrmag.org-t
Tibi ne kritizáld más munkáját, hogy téged se kritizáljanak.
@fater49: "Addig is nézegessétek a world wide panorama-t, vagy a panoramablog.com -t, vagy a vrmag.org-t"

vagy esetleg a jó néhány Magyar oldalt.....
na mindegy...
@Takoca: Most soroljam fel mindet?
@itbooks,

Légvezetékek jaja, azokon keresztül lehet 10Mbps-es nethozzáférést vásárolni havi 6 eurórér, letöltési korlátozás nélkül :P
Csatlakozok, hajrás srácok , jó kezdeményezés
Debrecenről is készítenek ilyen képeket.A cím:www.panorama.szikrastudio.hu