Tedd Ki A Szemetet Nap a TechCrunchnál

Péntek óta kábé tízszer ültem neki ennek a postnak. De végül mindig úgy döntöttem, hogy nem írom meg. Az ok (amit amúgy egy kollégával kiveséztünk péntek este), hogy a kabátlopási ügyekkel kapcsolatban mindig az marad meg az emberekben a "kabátlopóval" kapcsolatban, hogy az illetővel valami nincs rendben. És ugyan minek rátenni erre még egy lapáttal?

A konkrét eset: pénteken a TechCrunch egy névtelen forrásra hivatkozva leközölte azt a pletykát, miszerint tudomásuk szerint a Last.fm kiadja a felhasználók adatait az amerikai lemezkiadók ökölszervezetének, a RIAA-nak. Úgyhogy mindenki féljen, aki meghallgatta a U2 még meg sem jelent (ámbár már tölthető) albumát, mert az Audioscrobbler beszedte ezt az információt is a Last.fm adatbázisába.

Persze, hogy nekem is kikerekedett a szemem, amikor pénteken elolvastam ezt a postot. Más kérdés, hogy nyilván kevés TC-olvasó jutott el a post utolsó bekezdéséig, melyben a TechCrunch szerzője mellékesen megjegyzi, hogy a Last.fm részéről cáfolják a pletykát. De nem áll meg itt a blogger, még egyet odaszúr a Last.fm-nek: a kategorikus cáfolat szerinte nem kielégítő.

A webet el is lepte a Last.fm-pánik. A Last.fm részéről pedig - érthető módon - egyre dühösebben küldték el a TechCrunchot a francba.


A Diggen egyből eltemették a pletykapostot.

A TechCrunch még akkor sem volt hajlandó bocsánatot kérni, amikor a Diggen elmeszelték a postjukat, majd a Last.fm hivatalos blogjában is cáfolta a híresztelést. Hétfőre annyival frissítették - immár a post elejét -, hogy a "Last.fm vehemensen tagadja a pletykát."

Ja, hát nyilván, hogy felment az agyvizük. Ki szeret kabátlopási ügybe keveredni, ami ráadásul az egész webet körbejárja, keresztbe-hosszába?

Az egész ügyről a West Wing egyik epizódja jutott eszembe, melyben elhangzik, hogy a Fehér Ház azért pénteken szórja ki a számára kellemetlen ügyeket a sajtónak, hogy a hétvégi, passzívabb hírfogyasztás idején tompuljon a médiavisszhang. Vagyis a Fehér Házban a péntek a "Tedd Ki A Szemetet" nap.

A TechCrunch kifejezetten ellenszenves és pökhendi magatartása viszont azt mutatja, hogy az ellenszenvesség pénteken is éppen annyira gáz, mint hétfőn reggel.

Ennyit arról, hogy önmagában hitelesebb egy tartalom attól, hogy blogba írják-e vagy újságba.

(Végül pár tény. Egy: az, hogy a Last.fm-en milyen zenehallgatási szokásunk jelenik meg, nem feleltethető meg azzal, hogy valójában mit hallgatunk Vö.: az id tagek minden zeneszámnál szabadon átírhatók. Kettő: a Last.fm nem tárol olyan adatot a felhasználókról, melynek segítségével lenyomozható lennének az adott személy konkrét zene(nem)vásárlási szokásai. Három: a Last.fm számtalanszor hangsúlyozta, hogy a leghatározottabban védi a felhasználóit. Négy: a RIAA nem tud róla, hogy adatokat kértek volna a Last.fm-től. Öt: a TechCrunch elfelejtett utánajárni a pletykának, majd elfelejtett helyreigazítani és bocsánatot kérni. Sőt. Hat: a TechCrunch postjánál már csak U2-t hallgatni cikibb.)

So do us a favour – if you see people spreading the rumour, refer them to this blog post and mention you heard from a friend that “Techcrunch are full of shit.” (Last.fm blog)

Címkék: média bulvár techcrunch bloggerek last.ffm
2009.02.23. 20:38. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"This is just karma. Listen to U2 and you get what you deserve." haha :D mostanában divat csesztetni az ilyen dolgokat "facebook,google chrome" szerencsétlenek meg nemgyőzik cáfolni a sok pletykát :D

/off "You will enjoy it."
google traslate:"Nem fog élvezni."
webforditas:"élvezni fogod azt."
/off
HH egy fekete pont neked. A U2 jó. A TC meg blikkesedik.
"a TechCrunch postjánál már csak U2-t hallgatni cikibb."
meg is lehet hallgatni?
mi ez a last.fm? mindig hallok rola minden progi ismeri csak en nem
mire jo?
Szeretem a last.fm-et, mert hasznosan fel tudom használni az adatait.
pl itt:
otakusound.blog.hu/tags/%C3%B6sszefoglal%C3%B3k

De egyébkéntis figyelek rá, hogy olyan számok ne kerüljenek fel a listára, amiket még nem adtak ki. :D
Szóval nem igazán aggasztanak az ilyen hírek.
Ha a TC ezt írja a Last.fm-ről, függetlenül attól, hogy mennyire igaz, mindenki úgy reagálna, ahogyan most megtette. A Last.fm tagadna, mint az állat, a RIAA sem velük akarna kiszúrni, a TC meg szellőztetne.

Ennek a hírnek az elegáns megoldása az lenne, ha a U2 vírusmarketingjéről lenne szó, és ők lennének a ludasok, mert már mindenki tudja, hogy tavasszal jön az új lemez.
Én mindig hallgatom az advanced releaseket, az elmúlt öt évben folyamatosan előfodul az eset, hogy leaked lemezeket hallgatok és ez a kutyát nem érdekelte...

Nem hiszem, hogy éppen a U2 lenne az, amelyik kiverné a last.fm-ből az adatokat, Bonoék inkább foglalkozzanak a világbékével, vagy a magyar devizahitelesek megsegítésével...
"a "kabátlopóval" kapcsolatban, hogy az illetővel valami nincs rendben"

Ezt nem úgy értetted véletlenül, hogy a sértettel kapcsolatban?
múlt héten volt egy főoldalas cikk az indexen 'Veszélyes a Fővám téri villamosmegáló'. aki olvasta tudja, hogy az volt a pletyka, mely szerint a középjárda miatt az egyik vilamosról leszállás közben megbotló valaki a másik villamos elé esik. benne van a cikkben, hogy a járda 5,5m széles, és hogy elég nagy sebességgel kell kiesni a villamosból, hogy 5,5 m-t repülj. és még ilyenek mentek végig. mi került a főoldalra: veszélyes a megálló, kijelentő módban. és tele az egész sajtó ilyen híresztelésekkel, a politikában is (sőt, főleg).

mindenki őrizze meg józan eszét, minden hír a józan ész ellenőrzésére szorul.
good news is no news, ez öreg szabály

az "Epres Panni majdnem leejtette a mobiltelefonját"-hoz hasonlóan akkor is kell valamilyen ütős hírt kreálni, mikor nincs semmi a világban, mert az újságnak meg kell jelennie

a címlapon meg ugye valamilyen jó kis zaftos hírnek kell lennie

a blogok esetében nagyjából ugyanez a téma
@GYUSZI BACSI: na igen, de ha már egyértelműen kilóg a lóláb, akkor miért nem lehet egyszerűen elnézést kérni? Nem ismertem ezt a TC-t, de most már biztos, hogy nem is akarom megismerni...