Network.hu FAIL

Valószínűleg elfogyott az erő és a lelkesedés a 62. magyar közösségépítő szájt a Network.hu háza táján. Úgyhogy azt találták ki, hogy egy nyereményjátékot szerveznek, és a felhasználóikat arra kérik, hogy adják meg iwiwes, citromailes, freemailes, myvipes, yahoomailes vagy gmailes felhasználónevüket és jelszavukat.

A Network.hu bot ezek után automatikusan belép a felhasználó - például - iwiwes profiljába, és körbeszpemeli a felhasználó nevében az ismerősöket...


Spam in the box. Amikor nem a feladó írja a levelet.

Az az egyik dolog, hogy valószínűleg az összes fentebb felsorolt szolgáltatás felhasználási feltételeit sérti ez a gyakorlat. Az meg egy másik kérdés, hogy a megszpemelt netezők inkább felháborodtak az eljáráson, mintsem lelkesedtek volna azért, hogy végre csatlakozhatnak ehhez a közösségi szájthoz. (Btw, vajon milyen bizalommal van a felhasználó egy olyan szolgáltatás iránt, mely ilyen módszerekkel halássza össze a felhasználókat? Én nem biztos, hogy tőlük vennék használt autót.)

Nem véletlenül hívjuk közösségépítő szájtnak a social networköket. Az ilyen szolgáltatások lényege az kell, hogy legyen, hogy a netezők ismeretségi alapon kapcsolódnak össze és alkotnak hálókat a rendszerben. És nem az, hogy wellness-hétvégéért cserébe behazudnak iksz ezer, más szolgáltatást használó júzert. Ráadásul hatalmas zajt generálva ezzel a magyar netezők mailboxaiban.

A Network.hu helyében nem csodálkoznék azon, hogy ha az érintett szolgáltatók en bloc kitiltanák az összes networkhu-s feladójú emailt, urlt a szolgáltatásaikból.

Végzetül a Network.hu saját felhasználási feltételeiből idéznék: 

A Network.hu használata során a felhasználó számára tilos:

  • a felhasználók számára a Network.hu bármilyen részét, vagy a Network.hu-n elérhető felhasználók adatait és tartalmait közvetlenül, vagy közvetve felhasználni kereskedelmi tevékenység folytatására.

Címkék: spam magyar social network fail
2009.03.05. 11:58. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szerintem ez egy gusztustalan megoldás!

Ha én lennék a iwiw vagy freemail, akkor már íratnám is az ügyvédeimmel a felszólítást és számolgatnám a kártérítési igényem!
én nem csodálkozok. megtanulták a hi5-tól a leckét.
Engem is bespammeltek persze ezerszer durrantott IWIW csaj felhasználóval. Ellenszenvet váltott ki belőlem nem pozitívumot.

Életben nem megyek erre a Network szemétre. Die:)
Amíg nem kaptam levelet tegnap egy ismerősömtől (mint fent) azt sem tudtam, hogy léteznek. Aztán elcsodálkoztam, hogy vannak olyanok akik olyan portálon vetkőznek meztelenre, ahova reg nélkül mehetek kutakodni. Aztán úgy döntöttem nem pazarlom időm és bezártam az oldalt.
Kivetni valót azért nem találok benne, mert az "aki hülye haljon meg" darwini elvet vallom. Ha vagy akkora állat hogy másra bízd az életed, akkor ne csodálkozz, ha a végén egy disznóölésen a kés másik oldalán röfögsz.
Amíg nem kaptam levelet tegnap egy ismerősömtől (mint fent) azt sem tudtam, hogy léteznek. Aztán elcsodálkoztam, hogy vannak olyanok akik olyan portálon vetkőznek meztelenre, ahova reg nélkül mehetek kutakodni. Aztán úgy döntöttem nem pazarlom időm és bezártam az oldalt.
Kivetni valót azért nem találok benne, mert az "aki hülye haljon meg" darwini elvet vallom. Ha vagy akkora állat hogy másra bízd az életed, akkor ne csodálkozz, ha a végén egy disznóölésen a kés másik oldalán röfögsz.
Én amellett, hogy kaptam egy levelet, hogy xy meghív ebbe a network izébe (és szó nélkül töröltem), már kaptam pár nap múlva még egyet, hogy EMLÉKEZTETNEK, hogy meghívtak. Nehogy elfelejtsem... Jó hogy nem szólítanak fel mindjárt. :-/
Azért nem ők kezdték ezt el itthon.
A Mommo indulásakor ugyanez volt az alapötlet, szépen elkérték az iwiw acc-odat. Aztán pár nap alatt letiltották az IP-jüket az iwiw-esek és "megoldódott" az ügy.
"lényege az kell, hogy legyen, hogy a netezők ismeretségi alapon kapcsolódnak össze és alkotnak hálókat a rendszerben. És nem az, hogy wellness-hétvégéért cserébe behazudnak iksz ezer, más szolgáltatást használó júzert"

Én egy ismerősömtől kaptam meghívót, tehát azt gondolom csak ismerősöknek küldi a meghívót. Vagy ismeretleneknek is?
Az sem érdektelen kérdés, hogy mikor lesz már olyan netkultúra, hogy a userek nem adják oda egy oldalnak, egy másik oldalon használt jelszavukat.

Ezt meg a mashupoknál sem szeretem. Ha jól emlékszem, a Turulcsirip is elkéri a Twitteres jelszavamat, de az talán a Twitter hibája, mert nem ad megfelelő API-t az azonosításra.
@Kamela: csak ismerősöknek küld levelet, ráadásul csak akkor, ha azt az ismerős akarja. Meg kell adni az iwiw azonosítót és jelszót ehhez a "trükkhöz"...
Ma 10 ilyen emailt kaptam már. Eléggé idegesített, gondoltam megírom a webisztánnak, hogy nézzen már valaki utána.
Erre itt a post. :)
Iwiwéknél közben már cselekedtek, gondolom letiltották a network.hu ip-it.

+ adalék: Van egy oldalam, ahol megkeresett jó ideje egy network.hu szerkesztő, hogy szeretnének átvenni tőlem írásokat, stb. Mondom rendben, de kizárólag forrásmegjelöléssel. Erre mit látok, hogy saját cikként publikálják őket. ha írok nekik, az adott cikket javítják, és ennyi. Annyi fáradtságot sem vesznek, hogy a cikkek képeit lementsék a saját gépükre és onnan szúrják be. Úgyhogy szépen lecserélgetem és kis idő múlva az én oldalam "bannere" virít a képek helyén.

Idegesítő egy banda, az biztos.
Így legalább jól ki lehet szűrni a hülye ismerősöket is az iwiwen, aztán lehet gyomlálni.
De már nemvárt hiba van a a lapon :)
A célját elérte. Beszélnek róla.
@tóbiás: Az egy dolog, regelni is kéne :D
Aki ilyen egyszerű, h megadja máshova a belépő adatait nekik, az adja oda a bankszámla adatait is, ill. rendeljen emeltdíjas het SMS-t is tőlük!
Meg kellene már érteni! NE adjunk ki jelszavakat egyszerű regisztrációs kérdőiveknek!
@Konrad: > csak ismerősöknek küld levelet, ráadásul csak akkor,
> ha azt az ismerős akarja. Meg kell adni az iwiw azonosítót és
> jelszót ehhez a "trükkhöz"...

Sajnos a felhasznalok annyira birkak, hogy ez trukknek szamit: barhova beirjak a jelszavukat, csak legyen odairva az input mezo ele, hogy jelszo vagy password. A Hi5-val (ami ugye ugyanezt jatszotta) tobb ismerosom is megszivta, aztan csodalkozott rajta, hogy a neveben spammeltek. Hat o csak beirta a jelszavat, mert kertek. Es ha kerik, akkor ok beirjak.

De ha erti is a dolog kockazatait, akkor sem biztos, hogy vegigporog a fejeben, hogy akkor o most 300 ismerosnek kuld egy egy levelet, es ezzel 300*x idotpazarol el.

Meg a spammerek kozt is van olyan, aki komolyan gondolja, hogy a 'ha nem tetszik akkor torold' hozzallast es nem erti a felhaborodast. Forumokon - foleg az iwiw szeru szelektalatlan izenken - meg aztan teljesen altalanos. Akkor ezek utan szerinted hany szazalek gondolja vegig, hogy 'hat igen, ha en most 300 ismerost bespammelek, akkor az haromszazszorosan szamit, gyakorlatilahg olyan, mint ha az egyikuket zaklatnam haromszazszor, raadasul nyilvan nem en vagyok az egyetlen aki igy tesz...', foleg ha igazabol az egesz nincs az arcaba tolva csak ket input mezo, aztan szevasz.

A wiw meg magara vessen amiert nem hajlando normalis spam szurest csinalni. Bar ezt biztos siman megoldjak egy par IP cim kitiltasaval.
@e-lias: Regelni menj a tofriends.net-re. :P
I think this is the beginning of a beautiful friendship :D Ezzel valóban több embert uszított magára negatív értelemben, de lehet hogy ígyis nyert vele mert beszélnek róla:D A next generationra ugyis kikell találni valami más idegesítő spamet mert szeritem egyre többen lesznek immunisak az ilyenfajta "reklámra" és csuklóból törlik azt.
@atleta.hu:

Azért a két rendszer teljesen máshogy működik.
A Hi5 elkéri a gmail-es emailcímedet mondván, hogy nézzük meg, nincs-e ismerősöd a rendszerben és miután megadtad, szépen közli veled, hogy nincs ismerősöd, de kiküldte a kontaktjaidnak a meghívót és így már lesz.. :)
A networkön ha megadod az iwiw-es adatodat, kilistázza az ismerőseidet és kiválaszthatod, hogy kinek küldesz meghívót. Ráadásul megírhatod hozzá külön a szöveget, nem csak egy kattintás az egész, látszik rajta, hogy meghívót fogsz kiküldeni x és y ismerősödnek, a folyamatot bármikor abba lehet hagyni, még ha a birka user ezt nem is teszi meg. Ráadásul a Hi5-nál angolul ír ki mindent és az angolban kevésbé jártas magyar felhasználó egy véletlen kattintással már körbe is spammelte az összes ismerősét.

A cél persze mindkét oldalnál ugyanaz, csak a módszer más.
@tiffan: > kilistázza az ismerőseidet és kiválaszthatod, hogy
> kinek küldesz meghívót

Ez igy tenyleg mas. Akkor viszont megyek es felnegyelem nehany ismerosomet :)
netcigányok noh :D
ja hogy az ő felhasználási feltételei tiltják amit ők maguk csinálnak? régi mondás: amit szabad Jupiternek, ...
a regi email "virus" jut eszembe, hogy:
"... En egy szegeny bolgar programozo vagyok, akinek nincs penze virust irni, ezert kerem, kuldje el ezt a levelet minden ismerosenek majd nyissa meg a parancssort es gepelje be hogy format c: Segitseget koszonom..."
es az emberek szemrebbenes nelkul megcsinaltak 10eve is, es most is szemrebbenes nelkul megadja a jelszavat a neten (es az is tuti, hogy mindenhova ezt a jelszot hazsnalja) Szerintem ez egyszeru phising csak meg arra sem veszik a fardsagot hogy alca honlapot csinaljanak..

Igazából nem tudom mi ezzel a gond...hiszen ez a trend... :D az internetnek ez a része (Social Networking) már régóta csakis erről szól, semmi másról. Réges régen lejárt az undergorund diákközösségek, meg valódi baráti közösségek hőskora... A bloggolás sem kivétel ezalól, a blogokat üzemeltetők ugyanúgy a felhasználókra vadásznak, ugyanígy gyűjtik a felhasználók adatait, ugyanígy vadásznak az ismerősökre - csak a módszerek mások... Mit gondolsz, hogy az indexes indanet nem ugyanezt teszi??? :D Vagy akármi más... ocsmány marketing az egész és a cél a kritikus felhasználószám elérése, hogy meg tudjanak élni a reklámokból és az online marketingből. Ennyi. És nincsenek gátlásaik, akármit ellop bárki - legyen az network.hu vagy bármi más. A Facebook pl. sokkal alattomosabb mint a Network, ott sokkal, de sokkal mélyebb összefüggéseiben is kielemzik egy-egy felhasználó szokásait pl. a politikai hovatartozás szerint stb. stb. Az igaz, hogy mindez undorító, csak ne higgyük, hogy enélkül megúszhatjuk ha közösségi portálosat játszunk esti tévénézés helyett... Az internetnek ez a része már csak egy pénzkereső gépezet, semmi több. Kommersz, ocsmány kakidomb az egész, de a tömegtermék mindig ilyen, egye csak aki szereti...olyan mint az ócsó Tescós kifli meg dobozos tej. Ott is mosolyogva vernek át, itt is - te meg örülsz az élménynek.
"Nem véletlenül hívjuk közösségépítő szájtnak a social networköket. Az ilyen szolgáltatások lényege az kell, hogy legyen, hogy a netezők ismeretségi alapon kapcsolódnak össze és alkotnak hálókat a rendszerben."

community portals != social networks

Úr az égben, ne beszéljünk marhaságokat plz!

A community portal lényege legkevésbé sem az, hogy valós ismeretségen alapuló kapcsolatokat képez le.

Tovább is van mondjam még?