Itt az iWiW Social Timeline

Hamarosan új funkcióval bővül az iWiW. (Az átállás miatt lehetnek fennakadások a kiszolgálásban.) Az "Évről évre" névre keresztelt social timeline lényege, hogy összeszedhetjük életünk történetét, ismeretségeinkből. Kivel jártunk közös suliba, kivel mikor nyaraltunk együtt, kivel jártunk, kivel mikor dolgoztunk együtt, kik voltak üzleti partnereink, stb.

 

A funkció úgy működik, hogy elmegyünk egyik ismerősünk profiloldalára, és ott megadjuk, hogy az illetőt honnan, mikortól ismerjük. Ha ismerősünk megerősíti múltbéli kapcsolatunkat, akkor az esemény felkerül mindkettőnk életvonalára.

Az adott kapcsolatot publikussá tehetjük, vagy megtekinthetőségét korlátozhatjuk ismerőseinkre, illetve csak közös ismerőseinkre. Úgyhogy van arra is lehetőség, hogy a személyesebb kapcsolatainkat csak azok lássák, akik mindkettőnket ismernek.

Az életvonalakat az ismerősök profiloldalán, a bal oldali menüben az "Évről évre" linkre kattintva lehet előcsalogatni.

Abban nem vagyok teljesen biztos, hogy nem megrázó dolog időegyenesre feszíteni a múltat. De legalább jól le lesznek tesztelve az ismeretségek az iWiW-ben. Ignorkák és Nememlékszemrádok a Büszkénvállalomok és Azokvoltakanagyidőkök ellen.

Kis színes híreinknek mára vége. És most alvás.

Címkék: iwiw magyar social network social timeline
2009.03.12. 01:04. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az unokatestvereket igazan hozzaadhatnak a csaladhoz... Van boven :D
Családnál nincs, hogy mióta ismerem. Pl. megtalált rokon?
Ez most egy újabb szociológiai kísérlet lesz, hogy ti. XY vajon bejelöl engem, hogy honnan ismer, vagy nekem kell majd?
@Yooha: nyilvan egy ilyen rendszer nem tud lekezelni minden kulonleges esetet. szerintem az sem lett volna gaz ha a ver szerinti csaladi kapcsolatok ugy ahogy van, kimaradnak az eletvonalbol. alapesetben ugyanis ezek elethosszig tarto kapcsolatok.
Tökéletes lehetőség adatbányászatra. Kínáld te is tálcán az életed! Ez a Friend-of-a-Friend tipusú gráfos ismeretség-feltérképezés egészen félelmetes dolog.
@O'Seamus: es is nagyon megijedtem tole. majdnem atharaptak a nyakamat a bitek. leven visszaigazolashoz kotott kapcsolatrol beszelunk, mindket fel jovahagyasa kell a social timeline-ra keruleshez. ugyhogy a paranoidok konnyen megovhatjak magukat lazalmaiktol :)
nem lehetne egy olyan ficsort is beepiteni,hogy ki kiver qrt? Az idorendiseg nem kerdes.
Facebook majmolás :)
Aggodalom jogos:
trends.google.com/websites?q=iwiw.hu%2C+facebook.com&geo=HU&date=all&sort=0

Pont azt a funkciót másolják, ami nem annyira ment a FB-n se, háttérbe is szorították ott is...
én inkább olyan fícsört szeretnék látni, hogy az ismerőseimnél beállíthassam, hogy akarom-e látni az üzenőfali üzeneteit, vagy a privátjait, egyáltalán, hogy az egész valami ajaxos cucc legyen, és hogy lehessen pl üzenetnél ctrl-lal hozzáadni több címzettet, ne egyesével kelljen klikkelgetni mindent, mert ez így mednessz
ez bonyolult, nem fogom használni
Én meg aszt szeretném, ha képeket is lehetne végre feltölteni, de nem csak Firefox-szal hanem plödö Explorer-rel is...
A "ki kivel kúrt" c. hálóra már van példa az L word c. tv sorozatban csinálták meg.
Ez az idővonal megint jó csemegét ad a Nemzetbiztonsági Hivatalnak, hogy csámcsoghasson az embereken. Gratulálok az ötletért Dobszai alezredesnek, a tkom meg belefejleszti az iwiwbe.
Kéne olyat is beletenni, hogy ki mikor milyen gondolatbűnt követett el.
velkám to 1984.
Nincs az a pénz, hogy ilyeneket kitöltsek vagy megerősítsek. Ha meg valakinek nem hagyom jóvá, jön a nyivákolás... már látom, hogy ebből törlés lesz.
@Kulics: vigyazz, a kommenteket is figyeli az nbh. allitolag a taborfalvi bazison mar a killing joke-ot is kifejlesztettek.
www.youtube.com/watch?v=8I3zCQzZx68
menekuuuuuulj.
@betépett felhasználó: már megvan, az USA-ban. lehet, hogy csak Hollywoodra, de valaki megcsinálta. kb. 3-4 éve volt hír.
Most ha bejelölsz valakit akkor már kötelezően meg kell adni a paramétereket! Nincslazulás!
Na, ezt nem fogom használni. Még mit nem!
Következő mi lesz? Ingyen GPS a usereknek, és minden mozdulatot rögzít. Big Brada.
@e-lias: Plusz: iwiw telefon ,tv, számítógép, autó, mikró, tűzhely, feleség.
No akkor most jött el a pillanat, hogy töröljem is magam iwiw-ről.
Legközelebb a rendőrök már nem is a BM adatbázist fogják használni az adategyeztetéshez, kösz tcom, kösz iwiw, még pár ilyen átlátszó funkció és többen követik a példámat. :(
@betépett felhasználó: a "ki kivel qrt" burkoltan de benne van. ha valakinél bejelölöd, akkor az első kérdés, hogy "hogy ment?". első válasz: "egyszeri találka". Egy találkát sehol sem neveznénk járásnak, inkább csak dugásnak.. :)

viszont vicces utalásokra is jó ez. pl a járásos dolognál van olyan, hogy "mi lett belőle? - nem beszélünk". Ha ez nekem fáj és bejelölöm a volt csajomnál az milyen már?
Enyhén szánalmas, ha valaki magától nem tudja beazonosítani az ismerőseit, ki a rokona, osztálytársa, stb, kit honnan ismer vagy éppen nem ismer, ez vagy nagyfokú szenilitás, vagy felszínesség, de lényegtelen - ha már egyszer visszaigazoltál vkit, akkor tudod, hogy miért. Kinek mi köze hozzá?
Nekem ez már túl van azon a ponton, ameddig bepillantást engednék az életembe és a kapcsolataimba. Már az is határeset, hogy látják, hogy mikor jelentkezek be. Nem is teljesen értem, hogy ezt hogy gondolják. Webkamerát nem akarnak a fejemre csavarozni?
@tory_t: benne van a postban h lehet csak kozos ismerosokre korlatozni a megjelenitest. ha kozos ismeroseid elott se vallalod, akkor meg szerintem ne hasznald. es nincs problema.
az iwiw eddig sem a eredetisegevel vitte a palmat, gondolom a fenti 5letemet sem azert epitenek bele, hogy a "Pannonia reloaded innovacios erdemrendet elvigyek.".
Ha tevednek, akkor prbalkozhatnanak a "ki kivel NEM qurt meg" verzio beepitesevel.
Itt azonban az idosavnak igenis szerepe van! egy dbig...
NAGYON DURVA! KÖTELEZŐ MINDENKINEK : wazup.hu/?p=638 :D
AKi teheti minél kevesebb adatot közöljön és csínján bánjon a kapcsolatokkal is mert kínos meglepetések érhetik a rendőrség részéről.
Sajnos tapasztalatból beszélek.
@hírbehozó: "ha kozos ismeroseid elott se vallalod, akkor meg szerintem ne hasznald."

Már mit ne használjak? Az iwiwet vagy ezt a social timeline-t?
@tory_t: amugy itt ugye mindossze annyirol van szo h mostantol akar fel is cimkezheted a kapcsolataidat, es ezt megoszthatod ismeroseiddel. ha nem akarod, akkor nem teszed meg. ennyi. no big deal.
@sántaclaus:
Sokat mosolygok azon, hogy a fórumozók nagyrészének(?) félnivalója van a rendőrségtől :)
Az is mulatságos, hogy a user egy megoldást talál a rendszer elleni küzdelemhez: törli magát iwiw-ről :))

Gratulálok! :)
Én nem félek az iwiw-től
_____________________ Raffael Sándor

(na jó, a zsernyákoktól se:)

ui.
Sztojka Sanyi, mióta is vagyunk mi haverok?
Ez egy fa...ság.
A módosítási javaslatokat illetően Zaharral teljesen egyet értek. Azoknak a fejlesztéseknek lenne értelme.
Ja, és mellesleg még szar is a "háló". Az aktuális párodra nincs fogalom.....
Facebook koppintas :-) , de jo nekem tetszik!
amúgy ha egyszer bekerülsz, és aztán mondjuk törlöd a munkahelyed, meg ilyenek, akkor az az adatbázisból nem törlődik, nem? szóval igazából most már tökmindegy:) meg ha le is törlöd magad wiwről, a profilod nem törlődik, csak nem vagy kereshető és nem jelensz meg sehol.
hm?

a rendőrök már rég nem a BM adatbázist figyeli csak a hülyéknek nem tűnik föl már vagy 2 éve
hírbehozó, ezek szerint van egy közös ismerősünk! :) (BZs)
Hát az iwiw is elmehet a ...!

Az, hogy valakit mikor, miért, milyen körülmények között ismertem meg, még a közös ismerőseinkre sem tartozik!

Hajrá George Orwell, hajrá 1984!
Azért ne legyetek gyerekesek. Annyi a paranoiás aki folyton ezzel jön, hogy mi van ha figyelik, mit tudnak meg róla. Mégis mit, amit máshonnan nem? Ha nincs iwiw-profilom meg ismerőseim, akkor kigugliznak a gimnáziumom honlapjáról, mint érettségizettet, és már hívhatják is föl a régi haverokat. A munkahelyem honlapjának megtekintése után (nevem, képem fönn), már a kollégákat is ismerik, ha meg méginkább kíváncsiak, elkérik szépen a mobilom, abban aztán mindenki benne van.
De leszarom, mert mi va ha így van? Pár ismerősöm mindig azt hajtogatja, hogy lehallgatják a mobilját. És? Abból mégis mit hámoznak ki, hogy "holnap egy sör? este 8 oktogon? oké, szia"? Hozzám akár ki is jöhetnek, az égvilágon semmit nem fognak találni. Nevem, címem a szerkesztőségben.
a paranoidok erdekes emberek. azt hiszik h az egesz vilag eppen az o hetkoznapi eletukre kivancsi. pedig valojaban akkor sem erdekelne senkit, ha azzal lenne kiplakatozva a vilagegyetem. a regi mondas persze kulonosen rajuk is igaz: attol mert uldozesi maniad van, meg nem biztos h nem uldoznek :D
amugy meg a legnagyobb sysadmin a joisten.
@hírbehozó: ez a közös ismerősökre korlátozás is elég értelmetlennek tűnik. Szerintem mindenkinek vannak olyan ismerősei, akikben nem bízik annyira, hogy mindent megosszon velük, de azért mégis ismerősök. Te sem hiszem, hogy mind a 782 ismerősödért (ha a te adatlapod van a posztban) tűzbe tennéd a kezed.
@z: Miért vesződnének valaki kiguglizásával és telefonálnának a 82 évfolyamtársának, hátha van egy ismerőse, és azt majd kifaggatják, ha sokan önként megosztják ezeket az adatokat. Az autótolvaj sem fog b@szakodni egy riasztós autóval, ha valaki a parkolóban nyitva hagyja a kocsiját. Akár egy csalónak, egy pszichopatának vagy egy HR-esnek ezek olyan potenciált jelentenek, amiért 15 éve még az FSB / CIA / NBH is nagyon hálás lett volna.

(Ezek egyébként mind személyes adatnak minősülnek, az Alkotmány pedig nem véletlenül ír elő kétharmados többséget a - szintén nem véletlenül, elég szigorú - személyes adatok védelméről szóló törvényhez.)

De hajrá!

@tory_t: na jo, ez az nbh-para mar nem csak nevetseges, hanem elmondhatatlanul faraszto. ha meg felsz az ismeroseidtol, akkor szuntesd meg veluk a kapcsolatot. virtualisan is.
@hírbehozó: Hol írtam, hogy félek az NBH-tól? Amúgy megmondjam, hogy én mit nem bírok? A kisbetűs érv- és ékezetnélküli műlaza wannabe-kinyilatkoztatásokat.
azokat.

koszontem.
Az a vicces az egészben, hogy akinek van félnivalója az adatai miatt, az már régen megtette a szükséges óvintézkedéseket. Üzenetet úgy sem az iwiwen váltanak, a közösségi érzést meg meg lehet oldani egy kamu klubbal.

Sok értelmét meg nem látom ennek az idővonalnak. Én tudom, hogy kit, honnan és mióta ismerek. Aki meg nem tudja az ismerőseim közül, az majd megkérdezi. Ezen kívül tényleg csak arra jó, hogy harmadik fél csemegézzen az adatokból. Bár ha én csináltam volna, akkor inkább a kapcsolat szorosságára helyeztem volna a hangsúlyt.

És mi ez a google friend connect csík itt az oldal alján? :)
Mókás, hogy mennyire paráznak egyesek. Mitől? Engem is lehallgathatnak, olvassák el nyugodtan az íméljeimet, nem mondok, nem írok semmi olyant, amit ne vállalnék fel.
Hülyék vagytok.

Nem elsősorban az NBH-tól meg a rendőrségtől kell félni.

Sokkal életszerűbb, hogy a főnököd, a munkahelyed személyzetise tud meg rólad olyan dolgokat, amiket nem akarnál az orrukra kötni.

Vagy pl. jelentkezel egy állásra, és azért nem vesznek fel, mert a HR-esnek valami nem tetszett az iwiwes oldaladon.

Persze ilyenkor lehet azt mondani, hogy az ember figyeljen oda, hogy mit tesz fel magáról. Ugyanakkor aggályos az, ahogyan a szolgáltatások ráveszik a felhasználókat arra, hogy önként lemondjanak a személyiségi jogaikról, és erre nem is hívják fel a figyelmet.
Kikurtkit mar va, ugyhijjak iwfw.hu, de ne nezzetek meg, mert spammerek. Ilyen alkalmazas viszont nem valoszinu, hogy lesz az iwiwen, mert a korlatozasok kozt egyertelmuen szerepel, hogy ilyen (egyebkent erzekenynek minodulo) adatot nem lehet kezelni.

Paranoia: azert nem feltetlenul mindenki hulye, aki elovigyazatos. Nyilvan igaz az az allitas, hogy a tobbsegnek felesleges amiatt aggondia hogy most eppen megfigyeli az NBH meg a rendorseg. De aki emiatt aggodik, az ugyis a redonyt huzza le eloszor :). Itt viszont nem errol van szo, hanem arrol, hogy elore kiadsz magadrol egy csomo adatot, amik amutomatkikusan gyujthetok es kezelhetok es kesobb konnyeden eloszedhetok. Mert hogy ma nincs felnivalod mert te is becsuletes vagy meg az allam is, az egy dolog. De a jovoben barmelyik megvaltozhat, esetleg az utobbi csak az feltetelezi rolad, hogy megvaltoztal. Ezen kivul amit kiadtal adatot azt veheted ugy, hogy publikus. Nem csak az NBH nezegetheti az adatbazist, hanem elmeletileg barki. Gyakorlatilag persze nem, csak epp ellenorizni nem tudod. (Az NBHnak egyebkent max megkonyiteni lehet ezzel a dolgat, mert pl. a mobilodhozis siman hozzafernek akar van wiw reged akar nincs.) Egy dolog tisztaban lenni a kockazatokkal es azt mondani, hogy ez megeri, es egy teljesen masik tudomast sem venni roluk.
engem idegesít ez a buzermákolás.
visszajelölöm az embert aki rámtalált, 1 azaz EGY klikkeléssel.
nem kell nekem minden hülyeség mellé.
idegesítő, semmi érdemi funkciója nincs.

ilyesmik miatt takarodtam el a myvipről még az elejébe'
jelölök valakit vagy csak vissza akarok jelölni és még klikk klikk klikk és azt sem tudom hol vagyok.
ennek semmi értelme.
"jártunk" LOL
@Kulics: höhö. mindig is bírtam az ilyen szellemi fogyatékosokat.
mondjad már meg te majom, hogy pisztolyt dugtak-e az arcodba, hogy regelj oda és megadd az adataid?
Nekem az a bajom ezzel a poszttal, hogy ahelyett, hogy HH ízekre szedné az iwiw-et az annak pánikszerű piackövető lépése miatt, inkább védi kenyéradó gazdáját.

Azért lássuk be:
A kollégák kétségbeesetten olvassák a mashable oldalait, és próbálják megérteni, hogy mitől megy olyan jól a facebook-nak. Ilyenkor láthatunk egy bátortalan, izzadságszagú fejlesztést, amiről lerí, hogy "picit hozzányúltunk, de nehogy köhögni kezdjen az aranytojástoljó tyúk".

Remélem visszanyeri objektívitását ez a blog minél hamarabb.
én olyasmit is szívesen látnék, hogy bizonyos felhasználókat tiltólistára tenni, hogy ne láthassák az adatlapomat,
ill. az is jó lenne, ha az utolsó belépés dátuma sem látszana feltétlenül
@vtec: Ennek semmi ertelme, barki barmikor letrehozhat uj reget, es azzal ugy nezegethetne az adatlapodat, mint most, kitiltosdi nelkul. Amit nem akartok orszag-vileg ele tarni, azt ne vigyetek a wiwre.
@z: Gimnázium, munkahely, kollégák, képek? Aki ilyen jellegű információkat tesz közzé az iWiW-en, az felelőtlen vagy csak fiatal. Bizony, vannak olyan emberek, akik nem szeretnének benne lenni még egy adatbázisban. Persze, ha nagyon akarnak, utánad néznek máshol, de mivel az iWiW könnyen hozzáférhető, és a profilodon te magad árulsz el dolgokat magadról, nyilvánvaló, hogy először ezt nézik meg. És nem kell feltétlenül a Nemzetbiztonsági Hivatalra gondolni (akinek nincs rejtegetni valója, nem fél), a HR ügynökségektől kezdve bármilyen rosszakaród hasznos infókat találhat rólad az iWiW-en. Persze, nem feltétlenül fogják ezeket felhasználni, de mindig ott van egy "de". És vannak helyzetek, amikor az ilyen "de"-k döntenek. It's your choice! Egyetértek néhány korábban szólóval: először az alapfunkciókat kéne megcsinálni korrektül, pl. kapacitásbővítés, képfeltöltés, e-mail cím, születési idő stb. teljes elrejtése...