Last.fm Boffin: zenehallgatás a címkefelhők fölött

A Boffin egy kísérleti projekt a Last.fm háza táján. A szoftver valójában egy nagyon egyszerű ötleten alapul, mégis, meglepően jól működik, alfa verzióban is.

A lényeg, hogy a program végigtapogatja a gépünket, kihalássza a zenefájlokat, jól megvizsgálja a zenékhez rendelt metaadatokat, majd megpróbálja megtalálni ezeket a dalokat a Last.fm/Audioscobbler adatbázisában, és az ottani címkerendszert, ajánlórendszert segítségül hívva rajzol nekünk a dalainkból egy címkefelhőt.

A saját rádió létrehozásához nincs más dolgunk, mint címkéket válogatni, és a Boffin ennek alapján elkezd játszani nekünk egy playlistet. Az alapanyag a saját zenénk, a dj pedig a Boffin ebben a buliban. Nehéz megfejteni persze, hogy egészen pontosan mi lehet az algoritmus mögötti logika, így egyelőre maradjunk az első benyomásoknál, megérzéseknél.


Zenék után kutakodik a Boffin.

Egy napja használom, és azt vettem észre, hogy nagyon kevéssszer kell szkipelnem zenéket. Ami egyrészt nyilván azt jelenti, hogy a gépemen valóban csak olyan zenék vannak, amiket szeretek. Másrészt meg érzésem szerint azt is figyelembe veszi a Boffin, hogy korábban milyen zenéket jelöltem kedvencnek, melyik dalt hányszor hallgattam meg.

A Boffin puritán interfésze első ránézésre is azt üzeni, hogy ez a szoftver bizony az iPhone felé tart. Mi sem egyszerűbb, mint iPhone-on címkékre kattintgatni, hogy az aktuális hangulatunknak megfelelő zenéket hallgathassuk, azonnal.

Az ötlet zsenialitása abban van, hogy az egy dolog, hogy én a saját gépemen hogyan címkézem, rendezgetem a zenéimet: a Last.fm közösségét hívjuk segítségül, hogy ez a metacímkézési folyamat eggyel tökéletesebb legyen, mint amit én magam létre tudnék hozni saját, helyben tárolt zenéim esetében.


Négy és fél klikkelés után, zenehallgatás előtt.

Remélem hamarosan kijön a szoftver bétája, és lesz belőle iPhone verzió is. (Ja, ahhoz kellene mondjuk egy legalább 32 gigabájtos iPhone, na de mindegy. Majd nyáron, talán.)

Elképzelek egy ugyanilyen szoftvert, mondjuk youtube-os videoklipekre megálmodva. Esetleg egy hangulatindikátorral párosítva.

Egyben sajnálatos, hogy a nagy zenemenedzselő, zenelejátszó szoftverek a mai napig nem voltak képesek egy nagyon egyszerű interfésszel, ám nagyon okos algoritmusokkal felfegyverzett Boffin-szerű programot összehordani. Ne keseregjünk, itt lesz nekünk a Boffin.

Előttem van, ahogy hazaérek, és a hifi-hez lépve lenyomkodok pár címkét, és máris szól a személyre szabott wurlitzer, végtelen sok, általam jónak tartott dallal. Sounds great (sic!).

  • A Boffin 0.0.4 letöltése (win, mac)
Címkék: zene kommuniti last.fm iphone ajánlórendszer boffin
2009.03.14. 11:21. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hát ez nekem nagyon bejön, bár párszor kaptam error messaget, ami azért volt érdekes mert amig nem nyomtam OKot vagy Cancelt az hibaüzenetre addig játszotta szépen a számot, de ha rányomtam leállitotta mintha tényleg vlmi hiba lenne,
Gondolom ezt kijavitjak.
biztosan sokat fogom használni, főleg ha kijön ipod touchra.
Hali!
Ez a program egy átirat!
Ajánlom figyelmedbe a következő címet.
amarok.kde.org

Üdv. Sz0k0z
@Sz0k0z: nem latom h mitol lenne atirat. algoritmusban gondolom nem nagyon. interfeszben meg annyira sem. vegso soron nem mintha nagyon szamitana.
szerintem a progresz nem az, hogy egy ilyen boffin azt mondja: regisztrált nálunk béla, és tudjuk, hogy ő is szereti a the cardiganst. és még van a the pullovers-t, akik tökre hasonlítanak a svédekre.

hanem az, hogy egy ilyen cucc zenehallgatáshoz ajánl társat, vagy társaságot, valós időben p2p alapokon.

az tényleg olyan lesz, mint régen a kazetta cserélés az iskolában, vagy művházban. abba képtelen lesz beleszólni az artisjus. mert nagyjából egyenrangú gépek összekapcsolódásából jön létre egy virtuális magán hálózat, amibe mondjuk a nemzetbiztonsági hivatal éppenséggel belehallgathat, de egy jogvédő szervezet nem. a kalóz szervereket viszont le fogják kapcsolni.

és akkor helyre áll a rend.
@hírbehozó: a szolgáltatásokat figyeld. :-)
Hangulat modul, Last-FM Kliens és szolgáltatásai, tetszési index, hallgatottsági index és mi mihez illik (ajánlatok), WIKI, Lirycs, Cover manager, ID3 Tagger, Stb.
Kiegészítők: szám rendezés hangzás/ütem/stílus alapján ...

Az Amarok valóban egy robusztus zenelejátszó, az utóbbi (valószínű) az egyszerű és szép külcsín mellett gyors, kisebb gépigényű megoldás.
Várom a Linuxos változatát! :-)
@~web1: szerinted, miért nem indult el még a Last-FM.hu?
Pedig regisztrálva van!
Sok előadó örült, örül az ingyen reklámnak, sok viszont nem.
Ezekkel a szolgáltatásokkal csak egy gond van (Amit Te is feszegetsz!), hogy bizonyítanod kell, hogy meg van eredetiben MC LP CD MD DAT.-on az eredeti szám.
A kölcsön kazetta itthon nem elég, esetleg a rádióból felvett számok a kivételek.
(Ugyanakkor ez már nagyon OFF, ehhez a témához. :-) )
@Sz0k0z: Kiigazítás! tar.bz2 csomagban megtalálható az Source állomány.
régóta azt mondom: a jogvédők és az ellenjogvédők vitáját le lehetne zárni úgy, hogy a valódi peer to peer megosztást meg kell engedni, a kliens szerver alapú megosztást meg fel kellene számolni.

legálissá kellene tenni azt, ha valaki a környezetével megosztja az általa megvásárolt dalokat. szerintem ez semmilyen szempontból nem káros. még akkor sem, ha a felhasználók továbbosztják a dalokat.

a problémát az okozza, hogy egyesek üzembe állítanak dedikált szervereket, ami ezt a hullámszerű terjedést indokolatlanul felerősíti. de ez tényleg off.
@Sz0k0z:
az előző komment erre akart válaszolni.
nekem olyan csúnya önkényes reboot lett a vége, hogy hagyom is a francba.
nagyon sokáig tartott amíg átnézte a megadott mappákat, végzett, megjelent a felhő, de ha kikapcsolom hogy tudom újraindítani??? ikonja nincs?
nemtom mi ebben az uj
itunes-ban a genius ezt tudja csak jobban es egyszerubben
ott 1 klikk az egesz, kivalasztasz 1 szamot amihez kedved van, genius pedig keszit egy playlistet hasonlo hangulatu stilusu ritmusu stb. zenekbol
es tenyleg
@raindog: van aki érti, h miaz hogy alfa, és van aki nem... :P
légyszi' próba után szólja le mindenki!

pl. több cimkét is kijelolhetsz.

az itunes "zsenije" meg csak előfizetéssel müxik, ami magyarországon csak trükközve megy...

:P
@hh
btw youtube-alapú lejátszó: muziic megvan?

egyáltalán nem értem, miért nem webes, meg kicsit buta (nem bírja pl kiszűrni a live felvételeket sehogy, ami minden második keresésnél tök zavaró), de amúgy nemrossz
de mikor és hol kéne annak a felhőnek megjelenni???
Én is azt mondom: Muziic Player! Semmi tárolás, csak upload!
Ez a boffin marha jó, de csak a házi zenéket játssza azokat meg már milliószor... online verziót vagy más programot tudtok mondani?