(U)stream comes back to .hu

Nem hiába ökörködött annyit a webkamera előtt Angelday "Júsztrím" Józsi. Hétvégén megindult a háztáji Indavideó élő streamelős megoldásának tesztelése. Az Inda az - amúgy magyar fejlesztők által üzemeltetett - Ustream technológiáját vette meg használja.

Nem csak élőzni lehet majd a Ustr.. Indavideón, de a felvételeket tárolják is. Vagyis később vissza lehet majd nézni a közvetítéseket. Ha rákattannak a felhasználók.

Sajnos már a teszt alatt is látszott, hogy az élő kép mellől nagyon hiányzik a cset. Mert bár míg az Indavideó főnöke Karotta blogján kint volt egy ustreames csetablak, az indavideós oldalon csak a válaszokat lehetett hallgatni. A csetelők kérdése ugye azon a felületen nem látszott.

A karosszékben webkamera előtt unatkozó tinik már az amerikai piacon sem nagyon ingerelték fel a monitor előtt ülőket. Kellenek tehát a webcelebek. És azért nyilván lesznek itthon is érdekes, vagy legalább vicces élő események. Bár azt sem tartom kizártnak, hogy az HBO vagy a dél-afrikai rögbiliga tévéadása is beficcen majd valamelyik "lifestreamben".

Ezzel együtt mi továbbra is rendületlenül bízunk/hiszünk a magyar netezőkben: tessék menni videózni, live-, sőt lifestreamelni. Ne csak mindig a YouTube-ról lehazudott videókkal kelljen összetalálkozni a magyar videómegosztókon.

Amúgy a március 15-ei közvetítésünk második felében is ezt az indavideós-ustreamet használtuk. Akkor vegyesek voltak a tapasztalataink, legalábbis az adás első felében használt Ustream.tv-hez viszonyítva. Igaz, erősen prebéta volt még az Indavideó streamje. A mostani közvetítéseket elnézve az elmúlt napokban sikerült optimalizálni a stream minőségét. Ami jó. Remélhetőleg 3G alatt is.

Szóval kíváncsian várjuk, hogy a nem túl eredeti magyar feltöltött videótartalmak mellett milyen élő közvetítéseket sugároznak majd a weben honfitársaink. Hátha megmozdul valami - éppen most, éppen így.

Címkék: magyar stream videocast inda indavideó ustream
2009.03.22. 23:14. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kivancsian varom lesz -e okostelefon kliens.
a tapasztalataink akkor sem voltak rosszak, 5 másodperc helyett 2-3 másodpercnyi lag. az egyetlen valódi baj a kontakthibás usb-d volt a winden :)

viszont felületeket akkor még nem lehetett látni, arra kíváncsi vagyok én is.
@darthwalk: emlekeim szerint akkor esett szet teljesen a kozvetites. majd megkeresem a kapcsolodo rogzitett szitkozodasokat :) az usb-t ne bantsd. szuper jol mukodik. epp most irom rola a tesztet.
Jó volt a teszt. Meglepően jó a kép 512-es feltöltéssel is.
@hírbehozó: karotta mostani indavideos tesztje viszont seamless volt. bar gondolom berelt vonalon futott a kozvetites, nem 3g-n. de most jobbnak tunt mint egy atlag ustreames kozvetites.
Hehe, jó is lenne az az HBO stream, de gondolom hamarabb lőnék le, mint a rengeteg mozifilmet a DOCLER-ről.
"A karosszékben webkamera előtt unatkozó tinik már az amerikai piacon sem nagyon ingerelték fel a monitor előtt ülőket. "

Na igen, de mi van, ha a népek a külvilágból streamelnek folyamatosan? Feltéve persze, hogy valami korlátlan csomagjuk van.

Néhány év múlva el tudok képzelni egy olyan oldalt, ahol mondjuk helyszínenként össze vannak gyűjtve a stream-ek.

Le akarok menni a Szigetre futni, és meg akarom nézni, hogy nem esik-e ott az eső? Rákapcsolok egy futó live stream-jére, és körbenézek.

Le akarok menni valami szórakozóhelyre, de nem tudom, milyen a hangulat? Benézek valakinek a stream-jébe, aki ott ül.

Ezek csak random példák, de nagyban metváltoztathatja az élő terekről való információszerzésünket, ha egy csomó ember folyamatosan stream-el mindenféle helyről.

A tinikről gondolnám elsősorban, hogy ilyen folyamatos stream-et nyomatnának akár hang nélkül is, privacy okoból, de a kép lenne úgyis a lényegesebb.
@M. Adrián:
"Kivancsian varom lesz -e okostelefon kliens. "

UStream-hez már van. Sőt, felvevő (sugárzó) is van, iPhone-ra.
lifestreamelo tinik melle par szelesebb koru felhasznalasi otlet Ustreames tapasztalatok alapjan:

- konferenciak

meetup, startup konf, ballmer dobalas stb

- bloggerek

plastikjozsi meg mindenki aki ilyet szeretne, blogodon twitteren behirdeted hogy minden pentek 7kor elo adas chattel, akit erdekelsz nezni fogja

- gamerek

WoW, CS stb eloben, vicces es sokan megnezik

- muveszemberek

photoshop 3D stb alkotas eloben, sok embert erdekel tanulni se rossz

- iskolak

tavollevo diakoknak streamelni is lehet az orat

- koncertek

itthon mar az Old Mans csinalt ilyet kint meg egesz sok kisebb-nagyobb zenekar

- sportesemenyek

Ha van mondjuk egy egyetemi kosarmeccs vagy gyorsulasi verseny amit egy TV csatorna nem fog leadni a neten parszazan siman nezik majd

- csaladi esemenyek

a bevallalosabbak kozvetithetik az eskuvot szulinapot a tavoli rokonoknak, de volt mar szules is....

- tuntetesek

hungarikum, ebben mar most is jok vagyunk

- kisebb tv-k

kisebb tv-k akiknek nincs penzuk sajat elo megoldasra tolhatjak igy a neten

- állatosdi

kutya macska es egyeb kolykok, aranyosak sokan nezik

- "celebek" es politikusok

ettol idehaza meg messzebb vagyunk de par ev mulva talan mar itt is minden hiresseg twitterelni meg streamelni fog. Kivancsi leszek ki lesz az elso fecske
@Hedge: Igen, lesz alapos dizájnváltás. Csak egyelőre inkább a funkciókat reszeltük, mint a rút pixeleket, mert egyszerre nem megy.
@agyvihar: > Benézek valakinek a stream-jébe, aki ott ül.

Ilyenprobalkozasok talan mar voltak, bar azok kozpontositottan alltak neki a dolognak (telepitett kamerak mindenfele), es talan ezert sem mukodtek. De az otlet akkor is es most is eleg sulyos privacy kerdeseket vet fel. A nagytestver nem is egy nagytestver lesz, hanem sok kicsi?
@gyfeher: Gyula már tudja jól, hogy megy ez. És remélem, apránként itthon is megtalálja majd magának a technológia a tartalmat. Mi ezennel ünnepélyesen átnyújtjuk a gombot, azt remélve, hogy a felhasználó majd feltalálja hozzá a kabátot. És persze azért igyekszünk majd aktívan szervezni is a tartalmat, nem csak fohászkodni a néma drótok előtt. Én mindenesetre a mai közgázos beszélgetésemre viszek laptopot, aztán meglátjuk, mi lesz.
@atleta.hu: "De az otlet akkor is es most is eleg sulyos privacy kerdeseket vet fel."

Nyilván önkéntes alapon gondoltam. Szerintem kb. olyan lenne, mint a twitter most. Aki, amit akar, megírja twitteren, mást meg elhallgat. Hasonlóképpen aki, amikor akarja, bekapcsolva hagyja a kamerát, és opcionálisan a hangot is, máskor meg lekapcsolja.

Szerintem lesz elég exhibicionista ember, akinek ez nem jelent problémát, nekünk meg praktikus lesz, hogy sok kis plusz ablakunk lesz a világ különböző szegleteibe.
@agyvihar: az más kérdés, hogy mit szól hozzá a többi ember, aki ott van. De ez meg hasonló ahhoz, mint amikor valaki lefilmez valamit mobiltelefonnal, te is rákerülsz a képre, és felteszi a netre.

Amikor már mindenki kamerákkal szaladgál, akkor nehéz megakadályozni, hogy felvétel készüljön az emberről.
@agyvihar: > Nyilván önkéntes alapon gondoltam. Szerintem kb.
> olyan lenne, mint a twitter most. Aki, amit akar, megírja
> twitteren, mást meg elhallgat

De ez sajnos nem olyan, mert a blogon meg a twit feeden leginkabb sajat magadrol irogatsz, itt viszont a fejkamerad kifele nez, es nem a te arcodat mutatja mint pl. bungee jumpingolasnal :). Es persze a kozonseg sem arra kivancsi, ahogy a te peldadban sem.

A baj pont azzal van, hogy a sok kicsi lelkes exhibicionista onmutogatas helyett szepen megfigyelt tereppe valtoztathat barmilyen helyet. (De ez ma szerencsere torvenytelen.)
Talán nem kiabálom el nagyon, hogy ma fog élesedni a mobil az Watershedhez is (ezt az API-t használja az indavideo is) pár egyéb jósággal egyetemben.
az igazi az lenne, ha az inda/index/blog.hu vegre megcsinalna a kulfoldi kapcsolatat is, mert amig egy index vagy indavideot feloraig kell toltogetnem, hogy meg tudjam nezni, addig ki se merem probalni az elo streamet. a karpatmedencen tul is van vilag bazmeg
@pblue: annyira nem veszes, mikor parizsban voltunk csinaltunk egy tesztet, az inda live reszet jelenleg kiszolgalo infrastrukturara betoltunk egy elo streamet amit aztan 1-2 ezren neztek a vilag minden reszerol. A kapcsolodasi ido parszaz millisecel tobb volt de utana jott jol ennyi kulfoldje Mo-nak is van.
@Bit Rot: Azt tudom, igazan akkor lehetne sikeres ez a hazai projekt ha barhonnan barmikor lehetne kozvetiteni. Ezert lenne jo ehhez is.
"Kivancsian varom lesz -e okostelefon kliens."

ez speciel engem is érdekel. bringásként örülnék egy olyan groupnak, ahol élőben közvetítenék az emberkék, ki hol jár éppen a városban :) mókás lenne.
Egy ideje kikerült a mobil: watershed.ustream.tv/product/mobile (a tálalást hagyjuk ;), valszeg csak C64 volt épp kéznél a designhoz).
Csak bejelentkezek némi önreklámmal.

Szóval mi is dolgozunk a közvetítésen ezerrel, toborozzuk az adókat, szervezzük a mocskos anyagiakat ...

Nekünk nincs nagy látogatószámunk amire építhetünk (mint inda), így mi a pénz mozgosító erejére építünk... Meglátjuk...
szerintetek az miért van hogy ha az ember megpróbál beregisztrálni a ustream mobile-ba akkor nem küldi a telefonra a linket? Megadom a telefonszámot és nem jön a link vagy sms vagy aminek jönnie kellene...

Egyébként Nagy pirospont az indának hogy nyomja ezt a live-os vonalat. Remélem mobilra is lesz!!!