Nők az IT-ban: "A nőiesség elvesztésétől való félelem a nagy akadály"

Folytatjuk sorozatunkat, melyben az IT-szektorban dolgozó magyar nők helyzetét kíséreljük meg bemutatni. Múltkor, az Ada Lovelace Nap alkalmából a kérdéskör első részét olvashattátok. Most pedig a kényesebb témákkal folytatjuk.

Éppen a felmerülő témák miatt - bérek, munkahelyi szexizmus, baráti reakciók, gyermekvállalás - a válaszokat ezúttal név nélkül tesszük közzé. A post végén pedig konklúziót mondunk...

 

Bérek

Az első kérdés úgy szólt, hogy tudomásod vagy megérzésed szerint kevesebbet keresel-e, mint a hasonló beosztásban/tapasztalattal dolgozó férfi kollégáid. A válaszolók szinte egyöntetűen azt állítják, hogy az IT-szektorra nem jellemző ez a megkülönböztetés. Ami  ugye azért is figyelemre méltó, mert átlagban a magyar nők 11 százalékkal keresnek kevesebbet, mint a férfiak. (forrás: KSH, .pdf)

A többségnek konkrét információja van arról, hogy nem keres rosszabbul, mint a hasonló munkakörben dolgozó férfi kollégái. Illetve volt olyan válaszadó is, aki bár tapasztal keresetbeli különbségeket, de ez szerinte nem gender-okokból fakad. Ugyanis nem csak jobban, de rosszabbul kereső hasonló munkakörben dolgozó férfi kollégáról is tud. Akadt egy-két válaszoló, aki határozott igennel válaszolt a fenti kérdésre.

Vagyis a nem szerinti megkülönböztetés tetten érhető az IT-ban, még ha kevésbé is, mint más szakmákban.

 

Szexizmus

A következő kérdés arra vonatkozott, hogy tapasztalnak-e az IT-ben dolgozó magyar nők szexista megnyilvánulásokat munkahelyükön. Ugye a kérdést többek közt az is indokolja, hogy az IT-munkahelyeken döntő többségében férfiak dolgoznak. Vagyis nem ritkán előfordul, hogy mindössze egy vagy két nő IT-munkatársa van egy cégnek, részlegnek.

A válaszok itt már jóval szerteágazóbbak voltak. Bár a szűk többség állítása szerint nem tapasztal szexista megnyilvánulásokat a munkahelyén, azért vannak szép számmal olyanok is, akiknek "kezelniük" kell ezt a jelenséget a munkahelyükön. "Ugratások vannak, de azok egyértelműen azonosíthatóak: például kizárólag szünetben, kötetlen környezetben hangzanak el. Ezeket pont úgy kell kezelni, mint a baráti kör hasonló megnyilvánulásait. Szexista, szándékosan sértő vagy megalázó megnyilvánulásokat soha nem tapasztaltam",  mondja az egyik válaszoló.

Egy másik, IT-tanácsadóként dolgozó nő pedig azt mesélte, hogy eleve lazábban kezeli az ilyen szexista megnyilvánulásokat: "sokszor nevetek rajtuk és az is fix, hogy riposztozok ;) De nem igazán emlékszem sértő vagy tolakodó megjegyzésekre. Munkában természetesen figyelek arra, hogy ne legyek kihívó vagy félreérthető - pl. nem megyek átlátszó blúzban megbeszélésre, ha ügyféllel / kollégával barátkozok nagyon vigyázok arra, hogy azt a bizonyos vékony vonalat ne lépjem át - de ezzel szerintem a pasik is így vannak, én így vettem észre."

Az egyik fejlesztő pedig azt írta, gyakran találkozik munkája során szexista megnyilvánulásokkal. "De nem érdekel különösebben. Ez a megnyilvánulót minősíti, nem engem. Sokszor találkozok azzal a visszajelzéssel, h "nő és még gondolkodni is tud :S". A legzavaróbb a nyomuló projektvezető...."

Egy webdizájnerként dolgozó nő elmondása szerint "ritkán előfordul, de ezt azonnal kikérem magamnak és kiosztom az illetőt, hacsak nem vagyunk olyan viszonyban, hogy tudjam, poénnak szánta."

A programozóként dolgozó válaszolónak is vannak ebben a témában tapasztalatai. "Belőlem teljesítménykényszert vált ki ez a hozzáállás, és ez kezdetektől így volt: jobban kell teljesítenem, hogy ugyanannyira megbecsüljenek. Van egy olyan alapszintje a dolognak, ami fölött érdemes inkább elsiklani. A többség meggyőzhető, ha jól (jobban, még jobban!!) teljesítesz. Megátalkodottakkal szemben vállalni kell a konfrontációt, de inkább csak a lelki egészség érdekében, és tilos túl gyakran, mert akkor te leszel a "hisztis picsa". Ami meglepő, hogy nem csak a munkatársak oldaláról tapasztalni ilyeneket. Én felhasználókkal dolgozom, és nem egyszer fordult elő, hogy egy-egy júzer megkért, hogy küldjek egy férfit, ill. "szakértőt". Még mielőtt egyáltalán szót váltottunk volna egymással. Ilyenkor igyekszem nyugodt maradni, de időnként nehéz lenyelni."

 

Állásinterjú, nőként

Érezted-e azt, hogy szakmailag sokkal szigorúbbak veled az állásinterjú során, mint az indokolt lenne? A válaszolóknak itt sem voltak egységes állásponton. Volt, aki tapasztalt már ilyet: "Szerencsére időközben más helyre is felvételiztem, ami jobban megfelelt. :)"  És volt olyan is, aki nem tapasztalt ilyen megkülönböztetést: "de az eddigi összes állásinterjúmon (1 db :) jobban teljesítettem a legtöbb pasinál a szakmai részben, tényleg nehéz lett volna belekötni."

Konfliktushelyzet amúgy nem csak interjúknál fordul elő. Az egyik, külföldön dolgozó informatikus egy példát említ: "néhány indiai férfi kolléga nem szívesen szállt velem vitába, lekezelt, nem foglalkozott az álláspontommal, mert egy nővel ugye nem állunk le - szerencsére körülvesznek olyan kollégák, akik ezeket kiröhögik, mellém állnak, stb. De a legjobb, hogy inkább hagyom hadd csinálják meg az adott bődületes marhaságukat, oszt bukjon bele."
 

A "kockacsaj"

A következő kérdés úgy szólt, hogy a környezetedben, baráti körödben kapsz-e megjegyzeseket amiatt, mert egy "fiús szakmában" dolgozol? "Általában meredt szemekkel kérdezik, hogy kerültem oda, meg hogy vagyok képes csinálni ilyet. Aztán mondom, hogy azért, mert szeretem, ilyenkor általában aliennek néznek. De senki nem rosszindulatú", meséli egyikük.

Egy másik válaszoló pedig azt taglalta, hogy "egyszer egy szilveszteri bulira kérték a születési anyakönyvi bizonylatomat, hogy nő vagyok, valamint az IT-s végzettséget igazoló bizonyítványomat, mert az egyik vendég nem hitte el, hogy létezik programozó nő. Az elején sokan csodálkoztak, hogy informatikus lettem, és azt feltételezték, hogy zseni vagyok, hogy ezt a szakmát tudom végezni. Ma már mindenki számára természetes, hogy ez a munkám."

A többség amúgy inkább pozitív visszajelzéseket kap a barátaitól. "A baráti körben is elég sok kocka van, a többiek meg elfogadtak ilyennek. (időnként "ki is használják" windows és egyéb számítógép szerelgetés ügyben... :D) " Egy webdizájner pedig azt mondta, csakis pozitív visszajelzéseket kap a baráti körből: "a fiúknak bejönnek a geek csajok".

 

Gyermekvállalás, IT-sként

Az IT-szektorban dolgozó magyar nőknek is probléma a gyermekvállalás összeegyeztetése a karrierrel. Ugyanakkor egy - számomra legalábbis - érdekes sajátosságra is rámutatott pár válaszoló.

"IT-szakmában sokkal egyszerűbb otthonról dolgozni, mint bármely más szakmában. De hogy egy másik példát hozzak: férfi kollégám kisfia születésekor szülési szabadságra ment. Másik, szintén férfi kollégám kislánya születése után a feleségével felváltva ment szülési szabadságra. Harmadik kollégám az elmúlt héten szinte minden nap behozta a munkahelyre a 2 éves kislányát. A gyermekvállalás nem csak a nőket érinti", írta az egyik senior beosztásban dolgozó, külföldön élő válaszoló.

Az IT-tanácsadó nő úgy látja, hogy "akinek épp van egy átlagos főállása, annak pont ideje/pénze nincs szabadidőre, és csak megbolondulni, megbetegedni tud. Nekem azért a zsúfolt időszakokban ott a bébiszitter és két munka között több hónapos szünetek. Nagyon finoman kell egyensúlyozni, hogy milyen munkákat fogadok el - pl. most olyat keresek mindenképpen, ami a karrieremről szól. Eddig az volt inkább a fontos, hogy itthon legyek, kényelmesen a közelben dolgozzak - olyasmit aminek nincs olyan nagy presztízse. Ez nem önmegvalósításról szól - ha nem fejlődök, 1-2 éven belül leírnak."

Következő válaszolónk egyből egy comingouttal indított, mikor a gyermekvállalás kontra karrier volt a kérdés. "6 hónap múlva megmondom:). Komolyabban: konkrétan tudok olyan esetről, ugyanis itt a munkahelyen történt meg, hogy valaki főiskola után szült két gyereket, és 6 év után szeretett volna elhelyezkedni (munkatapasztalat nélkül), és talán még addig se jutott el, hogy behívják. Egyébként szerintem, ha bevállalja az ember, hogy egyetem/főiskola után dolgozik még legalább 2-3 évet, és utána vállal gyereket, akkor nem probléma. De akkor sem árt, ha a gyerek mellett tanulgat otthon. Összehasonlítási alapom nincs. Nyilván a parizerszeletelest a Tescoban könnyebb otthagyni, mint egy ilyen munkahelyet, de mondjuk vannak problémásabb szakmák gyerekvállalás szempontjából (pl. stewardess)."

 

Végkövetkeztetés

Végezetül páran konlkúziót is megfogalmaztak a kérdés-válaszok után.

"Szerintem ha egy nő ott tart, hogy valamilyen IT szakmát csinál, én ott nem látok akadályt. Az akadály a fejekben, a neveltetésben van. Ez a jókislányság, a nőiesség elvesztésétől való félelem a nagy akadály. Pedig szerintem érdekességben is, rugalmasságban is, anyagilag is tök jó pálya a számítástechnika."

"Az előítéletek egy része él a nőben is. Azok, akik úgy gondolják, hogy nem fognak annyit keresni, mint a férfiak, azért mert nők, nem is fognak. (...) Az IT-ben dolgozók igen nagy része nyitott, hiszen másképp nem tudna naprakész lenni. A nyitottság megmutatkozik az öltözésben is, IT munkahelyen dress code-ot csak tárgyaláson látni. Ugyanígy hatással van az emberi kapcsolatokra is: senkinek nincs a homlokára írva, hogy IT zseni-e vagy sem, sose lehet tudni, hogy kinek az ötlete, másképp látása old meg egy feladatot."

Az én konklúziom pedig az, hogy bár az IT-szektorban arányaiban még mindig kevés nő dolgozik, és ennek nyilvánvalóan van egy genderalapú kulturális, társadalmi háttere, mégis kevésbé előítéletes a nőkkel szemben ez az általában férfiakból álló közeg, mint azt esetleg gondolnánk. És pár kivételes előnnyel is jár, ha egy nő úgy dönt, hogy bemerészkedik a kockákkal kikövezett szakmába, és karriert csinál. Szerintem amúgy már önmagában a "távmunkásítható" munkavégzés komoly érv lehet egy nő számára az IT-szakma választása mellett.

Ada Lovelace-nek lenni tehát inkább jó dolog.

Még egyszer köszönöm mindenkinek, aki részt vett ezeknek a postoknak a létrejöttében, azzal, hogy válaszolt a kérdésekre, vagy tanácsokkal, észrevételekkel segített.

Címkék: magyar kommuniti gender
2009.03.29. 19:37. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Egy IT-ben dolgozó nő miért ne maradhatna nőies?
@Flashzee: Azért, mert tűsarkúban, miniszoknyában elég nehéz aluminium kislétrán állva, UTP kábelt behúzni az álmenyezet fölött a kábelcsatornába...
@Almaspite: mondjuk nem csak ettől lehet vki nőies :D
@Almaspite: az már nem IT, hanem szakmunka.
@Almaspite: :-DDDDDDDDDDDDD, mondjuk programozók, és tanácsadók nyiltakoztak. hardverest nem láttam.
@Almaspite: miért kellene UTP kábelt húzni a nem hardware-eseknek. Az IT nem csak ebből áll (sőt, ez egy kifejezetten kis része).

@is: én három hw-s csajt ismerek. Kettő még a "nagygépes" időben kezdte, a harmadik viszont vörösre lakkozott karmokkal + sminkelve cseréli a hw egységet. Igaz, ő az utóbbi időben előlépett és már csak az OS-sel foglalkozik.
@Almaspite

Íme, egy (szerintem) nőies nő nem tűsarkúban, nem miniszoknyában: cyclechic.blog.hu/2009/03/28/egyszeruen_7
(Csak egy példa, nem tudom, kiféle-miféle a lány.)
A programozó meg amúgy sem UTP kábelt húz.
a dress code-ról jut eszembe. első munkahelyemen előírták az öltönyt nyakkendőt, és akkor még naivan előterjesztettem, hogy
-- hétköznapokon casual,
-- főnököknek business casual,
-- tárgyalásra smart casual,
-- főnököknek business informal (öltöny nyakkendő)

nem kulitválták. azt mondták: ők szabják a szabályokat. ki is rúgtak. sajnos nem azonnal.

csak amiatt említem meg, hogy a nők munkahelyi öltözködésben nincs ilyen éles átmenet, illetve ott konkrétan nem kötöttek bele a nők öltözködésébe.

persze nyafoghatnék, hogy ez "diszkrimináció". de egy munkahely nem arról szól, hogy mindenki azt csinál, amit akar. alkalmazkodni kell a többséghez.

azaz a nőnek alkalmazkodnia kell ahhoz, hogy a többség férfi, és persze nekünk férfiaknak is alkalmazkodni kell ahhoz, hogy a csapatban van egy nő is. ami az esetek döntő többségében kellemes, hasznos, és inspiráló.
Feltenném szavazásra a kérdést, hogy szerintetek a hálózatépítés és a hardveres tevékenység része-e a számítástechnikának, vagy nem?
"programozóként dolgozó..."

tehát nem programozó, csak éppen azt imitálja? :)
Én azért be szoktam mászkálni az asztal alá :D
Mielőtt valaki rosszra gondolna, kábeleket néha egy fejlesztőnek is ki-be kell dugni.
@Almaspite: nem resze, drotot a villanyszerelo huz, az ITs max megmondja neki hogy mit huzzon bele a kabelcsatornaba.
hát ez kurva mókás

nálunk gyakran dolgoztak nők. soha semmi sületlen diszkriminációs probléma nem merült fel. és kifejezetten élvezték, hogy férfiközegben mozognak
A hálózatépítéssel kapcsolatban, csak annyit, hogy néha jobb ha nem villanyszerelő csinálja. (Mert persze mindent bevállalnak) Hihetetlen miket tudnak elkövetni.
Szerintem az IT még nem szakosodott. Most még mindent kell csinálni. Hiszen a szakma alig néhány évtizedes múlttal rendelkezik. Olyan ez mint régen (néhány száz évre gondolok) a patikus. Teljesen természetes volt hogy orvosi beavatkozásokat végzett. Ma már ez elképzelhetetlen lenne. Szerintem ez lesz itt is, a jövőben.
Egyébként lehetnének többen is a nők ebben a szakmában, máshogy gondolkodnak, és ez jól jöhet egy probléma megoldásánál.
@lápi lidérc: Háát ha megnézel egy állásajánlatot akkor van senior bla-bla beosztás. Ha jól sejtem ez olyan csoportveztői titulus.
Két fura esetem volt. Az egyik esetben konkrétan megmondták, hogy férfit keresnek, nagyon meglepődtek, hogy nő is jelentkezett, igazából nem is tudják ezt most mire vélni. A másik helyre fölvettek, de már az elején világossá tették, hogy nő végezzen női munkát, a szerverszobába legfeljebb azért menjek be, hogy vigyek egy tálca szendvicset a szegény, munkában megfáradt férfiembereknek. Majd gyorsan rám is bízták, hogy ragasszak feliratokat a CD szekrénykére. Mikor kifejtettem, hogy attól még, hogy nő vagyok, a kábelezést is hajlandó vagyok megcsinálni, meg bármit, ami épp a melóból adódik, és hogy ez néha kifejezetten üdítő tud lenni, szemmel láthatóan nem tudtak hova tenni.

Ezúton is üzenem minden kedves férfi társamnak, hogy maximum 3 perc lecserélni a csini szoknyát a mosdóban egy kényelmes, csúszómászó rucira, és hogy a hosszú köröm pedig azért praktikus, mert így még akkor is van kéznél csavarhúzó, ha az összes többi sóvárogva várja egy szemétkupac alján, hogy rátaláljanak. ;)

Egyébként más negatív tapasztalatom nem volt. Alapvetően, ha egy nő képes elfogadtatni magát szakmailag, legalábbis istennőnek kezelik.
alma33
Már csak azt nem értem, miért vettek fel ilyen hozzáállással (mármint az övékkel).
@Noname Cowboy:
ez nem mindig igaz. Egy senior dba pl nem csopvez. Csak ért a melójához és nem olyan könnyű megfogni interjún.
Egy junior meg csak azt hiszi.
@Almaspite: bizony része.
ahogy a liszt is a kenyér része
mégse a pékek aratnak :)
Ez hülyeség, IT-sként pont férfinak maradni nehéz. Kérdezzétek csak meg a lányokat egy tetszőleges pesti szórakozóhelyen.
@imre42: ebben van valami, tessék megnézni ezen az oldalon a negyedik képet felülről képaláírással együtt :) -> szombatestilaz.blogspot.com/
A csövezéstől elszakadva szeretném megköszönni a szerzőnek a cikksorozatot. Egyrészt hiánypótló, másrészt kifejezetten érdekes volt olvasni a hölgyek véleményét, meglátásait. Nagyon józan, életrevaló gondolatokat osztottak meg velünk.

Különösen tetszik, ahogy a hölgyek előnyt kovácsolnak az alapvetően nehéznek kinéző helyzetből. Hajrá! :)
Én ugyan egy elnőiesedő szakmában (orvoslás) dolgozom, amit nem is biztos, hogy válallnék, ha nő lennék (fizikailag is, családi-társadalmi szempontból is megterhelő), de általában szívesebben dolgozom együtt nőkkel. Jobbára hamarabb jutunk közös nevezőre, mint férfitársaimmal, akik sokkal gyakrabban szeretnék magukhoz ragadni az irányítást (sikertelenül).

Összességében jó cikkek voltak ezek, és örülök, hogy a többség jobbnak látja a helyzetét a más ágazatokban dolgozókénál.
@lemonheart: Igazából az jelenti a problémát, hogy sok helyen (nemzetközi szinten főleg) a szakmai tudás nem feltétel felsőbb pozíciókban. Ez sajnos jobban előjön a női kollegináknál akiket csak úgy bedobnak a (szakmai) mélyvízbe. Innentől kezdve pedig próbáljuk őket vonszolni magunkkal a mindennapokban. Persze ez nem kifejezetten nem specifikus.
a péter elv nőkre, férfiakra egyaránt érvényes. belépsz egy hierarchiába, és addig lépsz felfelé, amíg teljesen inkompetenssé nem válsz.

és aki tehetségtelen az magasra jut, mert a kompetencia szint csökkenése neki gáz (eredendően sem értett semmihez). a tehetséges embereket ez többnyire zavarja, a multiktól általában középvezetőként kilépnek, vagy meg sem várják, amíg vezetői feladatot bíznak rájuk. esetenként elhúznak innen, de külföldön ugyanez van. csak ott az iskolarendszer kevesebb hülyét termel ki.

de nem ez a rossz, hanem ez a jó. ha mondjuk gyuri értett volna valamihez, akkor a telekom egyeduralkodó lett volna magyarországon, az igazgatótanácsban aztán rájöttek, hogy ő a céget lejtmenetbe kapcsolta, aztán távozott. de ha mondjuk a másik gyuri értene valamihez, akkor a vodafone lenne az abszolút győztes. de majd az igazgatótanács ott is rájön.

ne gondolja már senki, hogy mondjuk eric schmidt olyan nagy spíler. a novellt, a sunt is padlóra küldte már, mégis kinevezték a google élére, már annyi nagy céget vezetett. így működik ez.

és szerintem ez nagyjából így is van jól. ha a transznacionális cégek élén értelmes emberek lennének, akkor esélye nem lenne a többi vállalkozásnak.

az egy másik kérdés, hogy ezek a vállalatok ázsia függésbe kerülnek (legutóbb lásd mol), de ez természetes folyamat, ha nincs háború, akkor kereskedelmi háború van, és ebben ázsia áll nyerésre. köszönhetően annak, hogy európa és részben amerika is a lenini úton halad.
bocs
bla, bla, bla, ... nem gáz ...
@~web1: Nem ertem, hogy ez hogy kapcsolodik, de a Peter elvbol nem az kovetkezik, hogy a tehetsegtelen emberek jutnak magasra (sot, pont az ellenkezoje), hanem az, hogy idovel minden posztot inkompetens emberek fognak elfoglalni a hierarchiaban. Hiszen aki jol teljesitett az adott pozicioban azt eloleptetik, es ez mindannyiszor megtortenik, amig mar nem lesz eleg jo.
@Almaspite: nem mintha a miniszoknya olyan nagyon nőies lenne :D
@atleta.hu:
dehogynem. a tehetségest általában frusztrálja, ha inkompetenssé válik, és ezért könnyebben kilép a hierarchiából.

úgy jött amúgy ide, hogy hamlet79 pont a hozzászólás előtt azt mondta: "Igazából az jelenti a problémát, hogy sok helyen (nemzetközi szinten főleg) a szakmai tudás nem feltétel felsőbb pozíciókban. Ez sajnos jobban előjön a női kollegináknál akiket csak úgy bedobnak a (szakmai) mélyvízbe. Innentől kezdve pedig próbáljuk őket vonszolni magunkkal a mindennapokban."

erre mondtam azt, hogy szerintem ez nemtől függetlenül működik.
Nekem nőkkel lenne fura együtt dolgoznom. Jellemzően férfias, fiús csajokkal azért kijövök, de sokkal kellemesebb a társaság, ha kevés lány/nő van a csapatban.

IT-téren nekem még nem nagyon sikerült olyan igazi, nőies nőt látnom, mind kicsit fiús gondolkodású volt.

A "csicsergéstől" meg aztán néha falnak tudnék szaladni . (Egy szobában dolgozom egy nem IT-s kolleganővel, néha erőt kell vennem magamon.)
megosztottsag...
szakma mar most is nagyon megosztott, es nem mindenki csinal mindent, mint ezelott 5 evvel...
mert ugye vannak hardwaresek es vannak softwaresek... ez utobbi csoportosulas viszont tapasztalataim szerint lenezi az elobbit, fuggetlenul a nemi hovatartozasuk mivoltatol...


jomagam nem keveset dolgoztam egyut nonemu it-s kollegakkal, es erdekes modon soha nem volt belole semmi problema, sot ugyanugy, ha nem jobban birjak a kikepzest, mint mi himnemuek. beleertve a melo miatti megkovetelt teherbirasttol kezdve az esti sorozes kozbeni beszolasokig mindent, azzal a kitetellel, hogy neha nem art, ha az ember elore letisztazza, hogy hol vannak azok a pixelnyi hatarok...