Bréking: az Oracle veszi meg a Sun-t

Történelmi jelentőségű akvizícióra készül az Oracle. A hivatalos bejelentés szerint 7,4 milliárd dollárért felvásárolják a Sun Microsystems-t (Java, Solaris, MySQL, stb). Pár hete még az IBM látszott esélyesnek. Azonban ők végül elálltak a biznisztől. Az Oracle-tranzakció várhatóan még a nyáron lezárul. A bevásárlással az Oracle igen komoly hardverpiaci szereplővé lép elő.

Nagy kérdés, hogy az Oracle mennyiben képes integrálni saját vállalatfilozófiájába a Sun-termékek által képviselt értékeket...

2009.04.20. 14:19. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Neeee :( Pont az Oracle? Tönkre fogja tenni a mysql-t...
Az oracle termékek nagyon építenek a javara, ez így most házon belülre kerül.
Java-t, Solarist és MySql-t kéretik ingyenesnek megtartani (illetve az ingyenes verziókat is), szépen továbbfejleszteni.
Köszönöm.
nem hinnem, hogy a mysql versenytarsa lenne az oracle adatbaziskezelonek, teljesen mas piaci szegmensben mozog (jatszik vezeto szerepet) mind a ketto. Attol vszleg nem none az oracle irant a kereslet, ha a mysql-t tonkretenne... ugyanez igaz a javara meg a solarisra is. Raadasul az mysql adatbaziskezelo tudna mit tanulni az oracle DB-tol :) Egyedul az Oracle altal preferealt uzleti modelltol felek kicsit.. dehat hatha ugy vannak vele, hogy ami jol mukodik az nem kell megjavitani :)
Szerintem megtartja a mysql-t belépő kategóriás adatbáziskezelőnek, és egyszerűbbé teszik a migrálást a hagyományos Oracle adatbázisra.
Es mi lesz a hardverekkel?
Oracle-nek fogalma sincs a mysql-t használó pőiaci szegmensről DE NAGYON SZERETNÉ MEGISMERNI!
Minden sw hw gyártó ezt a csengőt nyomja; a sok-sok named account mellé (akikből éves szinten előre kikalkulálható mit és mennyiért vesznek, illetve recesszióban nem vesznek...) most igyexik mindenki minél nagyobb tömeget bevonzani a vásárlói oldalon, ez nem más mint az SMB, SME szegmensek, ahol ezek a high-tech cégek egészegyszerűen nincsenek ott. Így a törekvés érthető és logikus húzás. Ingyenesség? hm...ingyen termékekből nehéz ugyan meggazdagondi, de én nem hinném, hogy a majdani fizetős mysql-businessből akar profitot realizálni az Oracle... :-)
IBM szívott; a Lenovo-kiválás után még messzebbre kerül tőle a kis- és középvállalati szegmens. Marad a RISC-es elefántcsonttorony. Mondjuk oda nem hallatszik fel az Inteles piaci csata zaja, nehogy megzavarja a nagy technológiai gondolkodókat. :-)
@M@tyi: "Oracle-nek fogalma sincs a mysql-t használó pőiaci szegmensről DE NAGYON SZERETNÉ MEGISMERNI!"

Hát nagyon valószínű, hogy az első évben a haragját fogja megismerni ennek a piaci szegmensnek :)
Nem attól tartanak többen, hogy jön az Oracle és nyom egy -t a MySQL kódján, hanem hogy elkezdi felfícsörölni, meg majd beleokoskodik, és a végeredmény egy nagyobb, lassabb, bugosabb, átláthatatlanul bonyolult termék lesz, ami senkinek nem jó semmire. Majd ezután, mivel veszteséges, odavetik a kutyáknak. Az Oracle-ről sok pozitív dolgot lehet mondani, csak azt nem, hogy képesek átvett termékeket kiválóan integrálni és/vagy tovább vinni, fejleszteni (és ez a személyes tapasztalaton túl másoktól is gyakran hallott vélemény).

A MySQL egyetlen dolgot profitálhat ebből a dologból, nevezetesen az Oracle nevét, amivel amúgy mindenféle trágyadombot (a MySQL nem az) el lehet adni méregdrágán a nagycégeknek, így olyan helyeken is el fogják majd fogadni, ahol a szempont az, hogy Oracle legyen, mert annak a supportja meg bla bla (Oracle support hűdejóságáról annyit, hogy fillérekért fizetett indiaiak, többségük az angolt úgy beszéli, mint a kínai árusok a magyart).

Egyébként majd meglássuk mi lesz.
javítás "egy -t a MySQL"

Nyom egy DEL-t a MySQL...

(striptags... htmlentities nem vót a boltban?)
Aggódom az ingyenes Virtualboxért (anno Innotek), amit aztán a Sun vett meg, most meg a Sunt veszi meg az Oracle, amit aztán majd megvesz a ...
Hát öö. A belépő szintű MySQL-ről.. A Google nem MySQL-t használ - kb mindenre???
Az Oracle már számos céget vett meg úgy, hogy nem csak megtartotta, de erősen tovább fejlesztette az termékeit. Volt köztük adatbáziskezelő is, nem is egy (Rdb, Codasyl DBMS, mostanában meg Berkeley DB). Ez a felvásárlás csak jót tehet a MySQL-nek. (prometheus_X, te milyen iparágban dolgozol, hogy ilyen sületlenségeket beszélsz?)
Amúgy egészen sokáig a Solaris volt az elsődleges fejlesztési platform az Oránál, és még most is második a Linux mögött. A Java meg minden termékben benne van már.
Upsz... Mi lesz a MySQL-el, Java-val?
nem vagyok jogász, de szerintem egy nyílt forráskódú terméket sosem sajátíthat ki vlaki és tehet zártáá, mert az egy közösség szellemi terméke...

ezért nem is nagyon izgulok...
minek nekik a sün?
@the Static: a PHPsok ilyenek ;)
A MySQL-t biztos nem fogják fizetőssé tenni, az emberek többsége csak ráállna az amúgy is jobb PostgreSQL-re.
@r_62204: Én nem tudom a Google mit használ, de lehetőségeit tekintve a MySQL elég korlátozott (persze ezáltal egyszerű -> népszerű is).
Postgres felé már régóta kacsintgatok, most eljött az ideje a váltásnak. A VirtualBox-ot nagyon szeretem, kár érte. Javaval hálistennek soha nem foglalkoztam 5 percnél tovább, úgyhogy az nem érint.
Erdekes fordulat. Mondjuk az IBM-tol sokan feltek javas korokben, es eleg aggaszto volt a NetBeans sorsa is (hiszen az IBM az eclipse-et nyomja ezerrel). Az mondjuk igy is necces, mert a piaci szereplok szinte mind eclipse-re hozzak ki a pluginjaikat, arra alapozzak a fejlesztokeszletuket (pl. mobil oldalon Nokia, RIM) es ez innentol kezdve eleg visszafordithatatlannak tunik.
@loop: Aha, köszi, nagyon jó videó.
Kiemelem ide deep linkkel: www.youtube.com/watch?v=TQKs27Yqg-8#t=26m33s
Big Table-ben tárol nagyon sok mindent.
en.wikipedia.org/wiki/BigTable - itt sorolja a Google termékeket is.

Van ahol viszont MySQL-t használ(t). Most csak egyet találtam, az AdWords. De ez is érdekes pont a Bréking hír miatt: eredetileg MySQL-t használtak AdWords alatt, majd áttértek .. Oracle-re! :)
en.wikipedia.org/wiki/AdWords#Technology
@atleta.hu: Az Orának is van Java fejlesztő eszköze, a JDeveloper (ami eredetileg a Borland JBuilder-en alapult).
Mivel az új SQL fejlesztő környezet, (a még kicsit éretlen, de már így is nagyszerű) az SQL*Developer gyakorlatilag a JDeveloper egy variánsa és komoly tervek vannak vele (pl. most fejlesztik az új adatbázis-modellező eszközt, ami lényegében az SQL*Developer kiegészítése (és ami a réges-régen elavult Designer-t fogja váltani)), és mivel a belső fejlesztések JDeveloperrel történnek, kevéssé valószínű, hogy az Ora feladja ezt a terméket a NetBeans kedvéért.
És az sem valószínű, hogy két ugyanolyan terméket támogat majd...

Én egyébként (Oracle-es szakemberként és volt Oracle alkalmazottként) nagyon örülök a hírnek. Imádom az adatbázis-kezelőt (szerintem a legnagyszerűbb megvehető szoftver) és igen kedvelem a Java-t is, és OpenOffice használó vagyok és sokat dolgoztam-dolgozok Solarissal. Így együtt ez a sok klassz dolog lehetővé fogja tenni, hogy olyan rendszerket szállítson az Ora (és így mi is) az ügyfeleknek, amik könnyen telepíthetőek és üzemeltethetőek és jól együtt működnek. Még nagyobb élvezet lesz dolgozni.
Remélem hamarosan az Oracle átveszi a vezető poziciót a Microsoft-tól minden téren (főként, ha az MS már a W7-et sem tudja majd eladni...)
És még az is előfordulhat, hogy megvalósul Larry régi álma: gazdagabb lesz Bill-nél.
@the Static: Ömmm... nomost akkor elnézést kell kérnem, mert maromira benéztem, összekevertem az Orát az SAP-vel :D hogy ez hogyan sikerült, abba nem is mennék bele, de az SAP tényleg ilyen a tapasztalataim szerint.

@Joaquin: Kár általánosítani. Elhiszed, hogy 16 évnyi szakma alatt nem csak PHP-ben fejlesztettem? Egyébként a PHP-sok joggal reagálnak érzékenyen az ilyesmire, mert joggal féltik azt a kevés alkalmas eszközt is ami van. A nem PHP-sek meg "olyanok". Tudod milyenek.

A Google egyes szerverei egy általuk tovább fejlesztett spéci MySQL-t használ állítólag, amit az elveiben alátámaszt az is, hogy a szerverparkjai zömmel igen low configokból állnak, nem régiben talán itt az isztánon is jelent meg ezzel kapcs. cikk. Hogy a google mysql-ének mennyi köze lehet jelenleg a rendes mysql-hez, azt inkább nem próbálom elképzelni, de valószínűleg nem sok.

Amúgy meg firebird-öt minden PHP szerverre! :)
@prometheus_X: Jó hírem van a számodra: az Oracle erősen támogatja a PHP-t (már amennyire én ezt meg tudom ítélni; www.oracle.com/technology/tech/php/index.html). Azaz poziciód ezzel a felvásárlással nincs veszélyben :-)