Megújult a Ustream: that's what I call redesign

Mindössze két napja írtam arról, hogy miért használok inkább Ustreamet mint Indavideó Élő-t. Azóta két fejlemény van. Az egyik, hogy megint megkíséreltem egy 3G-s, 23 fps-es adást közvetíteni. A teszt során egyértelművé vált, hogy az - amúgy magyar szervereken üzemelő - Indavideó egyszerűen nem bírja hozni azt a minőséget, amit az amerikai szervereken üzemelő Ustream.

Fogalmam sincs, hogy ez miért van, mindenesetre végleg eldőlt: nekem, a "nemcélcsoport" "nördgeek"-nek a Ustream marad a természetes választásom az Indavideó ellenében. Pedig tényleg nagyon akartam, hogy ne így legyen. Hogy a hazait választhassam a multi helyett. De ha egyszer az a jobb, nem fogom szivatni magam fölöslegesen.

A másik fejlemény, hogy megújult a Ustream. Ezeregy változás van. Többségében olyanok, amiket korábban én is hiányoltam.

Első körben a dizájnról: letisztultabb, továbbra is inkább html-ben maradó oldalakat látunk. Nekem nagyon bejön. Egyértelműen kényelmesebb ez a dizájnpakk, mint a korábbi.

Lényegesebb változások még:

Streamoldalra be lehet fűzni a Twitter accountot. Sőt, ha mások livestreamjét nézzük, egyből twitelhetünk is arról a felületről. Ami lehet, hogy "űberpoweruser", meg "nörd" dolog, de nekem fontos. Több százezer másik ustreamelőnek meg szintén. Ugyancsak a Twitter-közösséget támogatja, hogy mostantól van tinyurl-szerű urlkezelés a Ustreamben.

Megújult a cset is. Maradt irc-alapú, de finomabb, jobb az egész. Be lehet lassítani a cset entry-k megjelenését, engedélyezni a linkeket, befagyasztani a csetelést... És megint aláhúznám: örvendetes, hogy nem a flashplayert terhelik agyon fícsörökkel, hanem merik külön tartani például a csetmodult. Az egész szájt így egy élő, önmagában is értelmes szolgáltatás marad. És nem csak a flashplayer ötlettelen körítése.

Továbbra is van külső api-, OpenID-, YouTube- és Facebook Connect-támogatás a Ustreamben. Amitől úgy érzem, hogy egy, a trendekre és történésekre odafigyelő fejlesztőcsapat dolgozik a rendszer mögött. Úgy látszik, nekik fontosak a "nördök" is. Meg az, hogy hol tart ma a web.

Van egy úgynevezett Highlight funkció, melynek segítségével a felhasználó kijelölhet részeket a felvételeiben. Ez elképesztően fontos újítás, főként azért, mert a streamek gyakran nagyon hosszúak, és jó, hogy végre lehet hivatkozni kisebb részletekre. Jó ez azért, mert a Ustream könnyebben tudja kiemelni az érdekesebb videórészleteket az ajánlórendszerben, és persze azért is jó, mert a felhasználók is megtehetik ugyanezt.

Fejlesztettek egy értesítőrendszert, mely elsősorban a passzív felhasználók ösztönzését szolgálja. Ha még nem broadcastoltál, akkor felhívják erre a figyelmedet, stb. Vagyis nem azt várják a felhasználótól, hogy maga kattintgassa végig az összes funkciót, hanem elé viszik, megmutatják nekik. Jó és fontos megoldás ez egy funkcionalitásában összetett közösségi szájtnál.

A különböző kereső és listázó funkciókat egyetlen aloldalra tették, Discovery néven. Tisztább, szárazabb, hatékonyabb a keresés a felvételek, élő közvetítések között. Ezért is jár a pont.

Ja igen: az új favikon viszont ultraciki szerintem.

A broadcast felület is nagyon fasza lett. Végig sem sorolom, hogy mennyi klassz apróság, megoldás segíti a könnyebb műsormegosztást és műsorkészítést. Nézzétek meg. (A változásokról itt olvashattok még.)

A legőszintébben mondom: szerintem ilyen egy jó release 2009-ben. Okos, hasznos, szép, jól, egyre jobban működik. Egybecseng ez azzal, amiben mindig is hittem/hiszek: ha jó, okos és szép dolgokat csinálsz a weben, annak mindig meg lesz az eredménye és jó eséllyel a sikere is. Nem mellékesen: még büszke is lehetsz a munkádra.

Grat a magyar fejlesztőknek, és az amerikai vezetőknek is. Engem (ismét) meggyőztek.

Címkék: dizájn ustream
2009.04.23. 10:04. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Má a Ustreamnél is webisztánt olvasnak? Hallatlan! :)
Funkciószinten és használhatóságban jó lett az új, de külsőre inkább emlékeztet valami tucat-theme-re, teljesen jellegtelen.
A favikon szerintem a twitterére hajaz.