Bréking: mostantól büntethetők az illegális letöltők Franciaországban

A francia törvényhozók ma szavaztak arról, hogy bűntethető legyen-e az illegális fájlletöltés. A képviselők többsége végül a büntethetőség mellett szavazott, így mostantól akár a netkapcsolatát is elvehetik annak a franciaországi netezőnek, akit illegális fájlletöltésen érnek.

Egészen pontosan kétszer fogják figyelmeztetni az illegális letöltésen ért felhasználókat. Ha ezt követően is szabálysértést tapasztalnak, minden átmenet nélkül lekapcsolhatják a gyanúsított netkapcsolatát, akár egy évre is.

Franciaországban amúgy a törvénymódosítás ellenzői úgy érveltek, hogy a net lekapcsolása sérti az alapvető szabadságjogokat. Hiszen ítélet és hivatalos vádemelés nélkül intézkedne ezekben az esetekben a francia hatóság. Pontosabban nem is a hatóság, hanem egy erre a célra felállított felügyeleti szerv. Tehát kábé mintha az ASVÁ-nak joga lenne lekapcsolni a netet, ha arra gyanakszik, hogy iksz vagy ipszilon illegálisan tölt le fájlokat.

A most elfogadott francia törvénymódosítás amúgy érdekes viszonyban áll azzal a nemrégiben hozott európai parlementi törvénykiegészítéssel, melynek értelmében kizárólag bírói utasításra lehet lekapcsolni egy állampolgár netkapcsolatát az EU-ban.

Mindez elsősorban azért fontos fejlemény, mert a nagy Pirate Bay per elsőfokú ítélete óta érezhetően bekeményedett a helyzet Európában. És a mostani francia törvénymódosítás is ennek jele. Nem elképzelhetetlen, hogy a francia példát más európai országok is követni fogják. Európai parlementi döntés ide vagy oda.

Nekem arról nincs infóm, hogy idehaza terveznek-e szigorítást ebben a témában. Eddig ugye Magyarország inkább a - fájlcserélés szempontjából - engedékenyebbnek számító skandináv gyakorlatot követte...

(És a végére lenne egy merőben elméleti felvetésem: mi lenne, ha léteznének egyszer lejátszható médiafájlok? Ha ezeket osztanák meg online az emberek, akkor ez nagyon hasonlítana a "kölcsönadom a szomszédnak a dvd-t" dologhoz. Másrészről, meg a fájltárolásnál - megnézést követően - értelmetlen lenne szerzőjog bitorlásról beszélni, hiszen az adott, lejárt médiafájl már nem működne. Vélemény?)

Címkék: torrent copyright fájlcserélők
2009.05.12. 17:09. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hülyék ezek a rómaiak, azaz ezek a gallok. Monda Obelix, majad tovább dörzsölte a fejét
Jósolok:
átmeneti növekedés után az összes médiaköltés (cd,dvd,mozi stb.) csökkenni fog.
kurva anyjukat.
ezzz, ezzzz, áááááá
Kedves okosok jogász vénájú fórumozók,
Van két kérdésem.
1. Ha letöltöm az amcsi HouseMD-t, az illegális tartalom letöltésének számít? Mert ugye más lehetőségem nincs, hogy hozzájussak (ugye pár szezonnal korábbi szinkronos fut a tévében, ill. lehet várni a DVD-re, évek kérdése csupán. Foxot meg nem tudom, hogyan lehetne fogni, biztos van valami fullos tányérantenna).
2. Továbbá, ha torrentelek, akkor ugye letöltés mellett fel is töltök, tehát megosztok. Ha az első kérdésre a válasz igen, akkor itt keveredek lekvárba, mert a közvélekedés szerint illegális tartalom letöltése nem, megosztása már magyar jogszabályok szerint is illegális.
Danke, gutenabend.
Bár ezek szerintem álkérdések, legalábbis jogászi véna messze nem szükséges hozzájuk, azért a válaszok:
Igen és igen.
Egyes közegyeket meg csak online lehet intézni (pl. nálunk a felsőoktatásban). Sakk, matt.
Nem 1 napja volt cikk, hogy a leköszönő EP még gyorsan odasózott a franciáknak, hogy ez a törvény nem kóser?
@azazello: Ez komoly kérdés?

Persze hogy ILLEGÁLIS, hiszen a jogtulajdonos Magyarországon még nem forgalmazza. (Aminek nem technikai akadálya van. Pl. hogy az óceánról túlró egy bárkával eveznek át az egyes epizódokkal és azért ér ide ilyen sokára... hanem üzleti okai vannak.)
Nekem sincs jogi vénám, de 1000x el lett mondva, hogy magáncélú film és zene letöltés NEM illegális. Torrent szürke zóna - ASVA szerint persze illegális, de ha fizetős oldalról letöltöd az nem. (jellemző)
Szerintem vicc, hogy a technikába köznek bele.
Szofver mindenképp illegális (ha nem sharewer/free etc)
Gratulálok hozzá örülök hogy ez a legnagyobb és legfontosabb probléma Franciaországban talán inkább arra kellene figyelni, hogy fényes nappal ne gyújtsanak fel a bevándorlók autókat és ne dobálódzanak molotov koktéllal fényes nappal a belvárosban + ne lövöldözzenek rendőrökre...
ááá. nagyot csalódtam most a franciákban... amióta erről a "lekapcsolgatós" dologról szó van, le mertem volna fogadni, hogy egy ilyen törvény sem a franciáknál sem az angoloknál nem mehet át a törvényhozáson. és lám...

persze nem lejátszott meccs ez még: a franciák már ennél kisebb dologért is megszállták az utcákat és gyújtottak fel ezt-azt.... kíváncsi vagyok mi lesz ebből....

egyébként egy hozzáértő felvilágosíthatna, hogy hogy a francba állapítják meg a felém száguldó adatcsomagokról, hogy azok szerzői jogvédettek-e vagy sem....
@azazello:
Feltölteni illegális...
Mozijogos filmeket úgy tudom nem lehet letölteni magáncélra sem de ez nem biztos ennek nézzél utána..
ez igen, tiszta Ázsia...
javaslom akkor a webes tartalomszűrést is következő lépésnek, miért is ne?
Hm... és honnan tudják megállapítani, hogy a a csigazabáló illegálisan töltött le bármit is? Egyáltalán, honnan tudják, hogy mit töltött le? Tárolják majd a felhasználók teljes adatforgalmát? Vagy majd egyszerűen lekacsolják a netet minden gyanús .avi után, és majd a felhasználónak kell bizonyítani, hogy a "Jamie Oliver - Töltött macska ínyenceknek.avi" igenis legális tiszteletpéldány a mestertől?
@VilMarci:
Pl onnan lehet sejteni, hogy emberke több száz G-t szed le akkor már gyanús lehet az adatforgalom...annak meg utána tudnak nézni hogy miket szedet le kb...
de igazán örülök neki hogy ez a legnagyobb problémája Franciaországnak, hogy letöltenek pár filmet vagy zenét...
@mokas_gizi:
hagyjad már ezt a hülyeséget, ez nyilván nem válasz
Magyarországnak se a bankrablók jelentik a legnagyobb problémáját, mégis lecsukják őket
@Thrasher:
Biztos neked van igazad Kedvesem én nem értek hozzá nekem ne mez a szakmám...
Tudom, hogy lényegében nemlétező, szélsőséges a példám, de válasz biztosan van rá:
Ha kizárólag saját tartalmakat osztok meg (pl. általam írt és játszott zenét, könyvet stb.), illetve kizárólag ilyeneket töltök le (vagy pl. 1868-ban megjelent régi könyv szkennelt változatát), és mindezt egy amúgy nyilvános torrentoldalon teszem, akkor ki és hogyan fogja ellenőrizni, és milyen lista alapján, hogy amit le- és feltöltök, az illegális-e?
És ha ilyen lista vagy testület nincs, mi alapján fognak ilyet létrehozni?
Bocs, ha már ezerszer megbeszéltétek.

Ed
@mokas_gizi:
retardált fasz...

Epokit Drive:
hát igazából a sok jogvédő egyesület tart erre embereket, akik feljelentgetik a talált cuccokat, de ők is csak azzal fognak foglalkozni, ami a megbízójuk jogtulajdona
nincs ilyen állami illegálistartalomellenőrző cég, vagy ilyesmi
@Thrasher:

Szeretem a női ruhákat ne akarjál engem megváltoztatni mondta egyszer az anyjának... :(

és még nekem írta, hogy "retardált fasz..."
Természetesen ezt jelenteni fogom az oldal moderátorának és büntetőfeljelentést fogok tenni becsületsértés miatt...!!!
Az egyszer lejátszható fájlok titkosítását kapásból feltörnék az arra hivatottak. Másrészt ha a szomszédnak kölcsönadom a DVD-t, akkor ő 10-szer is megnézheti (legálisan) egy hétvégén, ezért a párhuzam nem okés.
@azazello: ameddig magáncélra töltesz le abszolút NEM illegális. ha megosztasz valamit, akkor az elvileg az, gyakrolatilag viszint megint nem, mert torrentnél nem egy pld. filmet osztasz meg, hanem egy film apró részeit, sok már emberrel együtt.
OFF
@mokas_gizi: Te most gyakorlatilag többszörös erővel retardált faszoztad le a másik felet, mivelugyanis mégpedig a vélt nemi hovatartozása miatt tetted ezt. A büntetőfeljelentést így ő teheti inkább. Hö és pf.

---
ON (titokban off, picibetű)

Ha én kölcsönadom a dán haveromnak az anyám mp3-lejátszóját egy olyan fájllal, amit a néha farkasemberré változó nagybátyám töltött le az egyébként ilegálisan feltöltő sógorom kirelejzomának a fizetősoldaláról, piroscsíkos jelszófeltörésre utaló ujjlenyomatokkal, pont pünkösdkor, egy határmenti strandon, akkor az most milyen jogi kategória broáf?

És miért érzem, hogy lassan elveszett itt minden?

ON/OFF stb.
Az Európa Parlament egy együttdöntési eljárásban (egyébként a távközlési reformcsomagról szólóban) valóban nem fogadott el olyan szövegváltozatot, amely nem bírói szervnek is megengedte volna a felhasználók netről való letiltását.

Ugyanakkor abban az eljárásban nem sikerült megállapodni (a Tanács nem értett egyet a Parlament javaslatával), és emiatt nem fogadta el a mostani parlamenti ciklus alatt a távközlési reformcsomagot az EU. Érdekes egyébként, hogy pár hónapja ugyanebben a reformcsomagban a net neutrality is előkerült, de ott még találtak kompromisszumot.

Summa summarum: nincsen olyan érvényes eus jogi aktus, amely ütközne a L'Hadopi-val
@testlife:

Ön egy Úr...

Okoskával meg találkozom a bíróságon én tudom nélkülözni azt a max 100.000 Ft-ot...
El kell törölni a szerzői jogot. Káros monopólium.

Az összes redvás content producer meg éljen meg úgy ahogy mindenki más: építsen fel egy olyan üzleti modellt ami működik, ne pedig az ősiség törvényének 21. századi megfelelőjét tolják a jogi fórumokon.
@mokas_gizi:
jah, megnéztem az aktivitásodat, ilyen agymosott jobbos majom vagy te is, akkor kár is beléd a szó
viszlát, lődd magad a Dunába
@Thrasher:

Azért jó lenne ha nem zsidóznál ez a fórum szerintem nem erről szól...
Rosszindulatú rasszista ember vagy, szégyellheted magadat...!!!
Innentől én befejeztem veled a kommunikációt...!!!
Vajon az naiv (és szerintem tényleg vannak még naiv, jóhiszemű emberek), hogyan fognak majd meggyőződni arról, hogy az, amit éppen letöltenek az legális-e vagy nem? A fizetős filmes oldalak pl. eléggé hasonlítanak egy online videotékára, és még csak nem is gyanús, hiszen ő "fizetett érte". A warezos kirak egy "100% legal" villogó bannert, és várja a sok eurót, a fenti egységsugarú felhasználóktól. De itt egy még árnyaltabb példa: mondjuk külföldön hallgatok egy online magyar rádiót, és esetleg kiderül, hogy annak a jogai biza csak magyarországi sugárzásra szólnak, akkor ki a bűnös?
Az mszp talán nem lesz akkora állat, hogy még az ifjúsággal is konfrontálódjon egy ilyen ügyben. Szavazni jövőre szerencsére nem az ASVA vagy az Artusjus fog...
fene... kell nekem utólag szerkesztgetni, amit beírok... remélem, érthető maradt :)
az eu-s jogharmonizacios iranyelvek nem adnak lehetoseget a franciaknak ilyen torveny alkalmazasara, az hogy ma megszavaztak egy dolog, szinhaz csak, az eu el fogja torolni 6 honapon belul
Ismerve Magyarországot nálunk is várható ilyesmi, hisz mi mindig élen jártunk a hülyeségek gyors átvételében.
Teljesen félreértitek a szituációt. A törvénymódosítást valójában a Francia Oktatásügyi Minisztérium rendelte el, mert ezáltal kívánják biztosítani maguknak azt a versenyelőnyt, hogy a francia fiatalok (kb. 40 alatt) spontán módon elsajátítsák azokat a különböző technológiai megoldásokat, amelyekkel el tudják rejteni azt, hogy illegális tartalmakat töltenek le.

Továbbá remek innovációs lehetőséget nyújt ez a rendelkezés a hasonló programok készítőinek, hiszen a megnövekedett igény miatt nagyobb lehetőségük lesz a fejlesztésre :D
Egyszer lejátszható média:

Ez kb annyira naiv elképzelés, mint a másolásvédelem. Ha adott egy rendszer, aminek az a célja, hogy az elején bemenő bithalmazt (értsd képet/hangot) a végén kb egy az egyben ki tudd szedni belőle, akkor az mindig is lemásolható lesz. Ez ellen csak úgy lehet védekezni, ha a teljes rendszer zárt, és a user csak a monitoron villogó képet láthatja. (Erről szól például a HDCP)

Ami megoldható, az az egyedi vízjelesítés, így visszakereshető, hogy kinél is ment el a tartalom. De a tartalom valamilyen módon mindig kinyerhető lesz.
Tehát előtte alaposan győződjek meg, hogy aki feltöltött valamit, azt jogszerűen tette? XDDDD ha lesz erre valami hatóság, napi ezer e-mailt kapnak majd, hogy válaszoljanak: legális az http//... talált fájl? Letölthetem? Hülyék vagytok?
Ez nagyon gáz. Arrafelé nincs valami alkotmánybíróság, vagy valami hasonló? Meg kell várni az EU-t?
Szerencsére a törvény kijátszhatónak tűnik, csak egy kis élelmesség kell hozzá, de maga az elv is gáz. Ül majd valaki a kis szobájában és azt nézegeti mit töltöget éppen szerencsétlen Jean? Ez a törvény nem csak a francia fájlcserélőnek rossz, hanem minden netezőnek.
Csak nem megremegett a kezetek a Download-ra kattintás előtt?

Szívás.

Üdv, B. Gates

Van itte gy cikk ami nagyjából elmagyarázza, hogy is fog működni a törvény, meg pár érdekes kérdést is felvet.
www.geeksaresexy.net/2008/06/18/france-to-adopt-three-strikes-law-for-illegal-downloaders/
Ilyen mondatok vannak benne:
"Now how they will actually detect the file sharers is unclear (obviously they are not revealing their methods)"
Ez roppant ijesztő.
amióta számítógép létezik, mindig meg lett találva a módja annak, hogy a fájlok kicserélődjenek, és ezután sem lesz másképpen, most francországban divatba fognak, jönni a havidíjas wifi anonim pendrájvok, pont mint pl: a feltöltőkártyák. Meg az álcázott fájlok, a neve Üzbég Házipornó 1.0-lesz, a tartalma pedig a legújabb hollywoodi film. :) Vajon hogyan fogják szűrni az illegális tartalmat technikailag? a thepiratebay-ról is le lehet tölteni free anyagokat...
@bryan: Igen... többek között a harmadik személy internetének használata lesz érdekes: munkahely, nyilvános wifi (akár ingyenes, akár fizetős). Elképzelem, amint a vicces felhasználó, akinek nincs internete, mondjuk feltöltőkártyás wifi hotspotról töltögeti le a filmeket, erre jön a HADOPI, és kihúzza az T-mobile bemenő internetkapcsolatát :)
@0o0o:
szerintem itt páran nem értik a lényeget.
nem a netszolgáltató fogja azt figyelni, hogy te mit töltesz, nekik nyilván érdekük lenne, ha mindenki warezelne ezerrel, és előfizetne a szélessávra

a lényeg, hogy ha egy öltönyös jogászhorda úgy dönt, hogy megéri neki egyedüli felhasználókat szívatnia, most már igen durva hatásfokkal meg is teheti

a másik lényeg meg, hogy ez valahol egy határvonal, ha ezt tényleg elérik, akkor ennél gázabb dolgok se leehtnek már messze...
Milyen alapon vennék el az én netkapcsolatomat, ha nem én használnám illegális(?) letöltésre, hanem a párom, gyerekem, kutyám, macskám? Vegyék el tőlük!

megosztok, letöltök, vásárolok. warezért soha egy fillért nem fizettem.
Ami ott megjelenik, az nagy valószínűséggel jön erre.
Másrészt meg hogy lehet elvenni egy netkapcsolatot? Veszek korlátlan mobilnetet és folytatom.
@Begérke:
MINDEN ott működő szolgáltatónál feketelistára kerülsz.
@Thrasher:
Bizony. Meg hát ez nyilván egy kísérlet ami ha beválik, akkor jön a többi országra is a lobbigépezet. Tehát a saját érdekemben is szurkolok az ottani torrentezőknek. Ha elég ember vállalja a kockázatot, hogy át kell iratnia valaki más nevére a netét. Előbb utóbb megunják, ha az emberek kitartanak.
"mi lenne, ha léteznének egyszer lejátszható médiafájlok?"

Ez még ötletnek is szar. Mi van, ha berakod a filmet este és elalszol rajta? Mi van, ha megnézed félig és később akarod folytatni? Mi van, ha áramszünet van / lemerül a laptop? stb, stb, stb.
"mostantól akár a netkapcsolatát is elvehetik annak a franciaországi netezőnek, akit illegális fájlletöltésen érnek."

1. egy családnak ált. egy netkapcsolata van

2. ezeknek is sok helyen egy kimenő IP-ja van:
- netcafék
- könyvtárak
- iskolák
- cégek

3. Hogyan lehet valakit illegális letöltésen érni?
4. Nem hatóságnak milyen jogaéapja van erre?

Vagy építsék bele az előfizetés árába, vagy tegyék legálisan és megfizethetően elérhetővé az összes tartalmat.

Pl. tudja valaki, hol vehetném meg a Flatout 2 zenéjét? Bármelyik NFS-ét? Bármelyik külföldi sorozatot?
Nincs olyan, hogy egyszer lejatszhto trartalom. Ahogy az okos lany (lasd: legyen is rajta ruha, meg ne is, gyalog is jojjon, meg ne is) ez is csak a meseben letezik. Na meg egy rakas ceg el belole, hogy az emberek nem hiszik el, hogy ez nonszensz. Ha egyszer odaadod valakinek az informaciot, akkor az azt csinal vele, amit akar. Csak akkor tudod korlatozni ebben, ha valojaban nem az informaciot adod oda, hanem bezarod azt valamilyen fizikai eszkozbe es azon kivul massal nem lehet feldolgozni (lejatszani) azt.

Ha titkositva van a file-od (amin a DRM nonszensz alapszik) es mind a titkositott file-t mind a kulcsot odaadod a usernek, hogy le tudja jatszani, akkor minden informaciot adatdatl, tehat mar nem is vagy vedve. Ha viszont nem adod oda a kulcsot, akkor nem tudja lejatszani. Egy megoldas van: fizikailag ugy atadni a kulcsot, hogy ahhoz ne ferjen hozza. Ezzel probalkoztak ugye pl. a DVD-k eseteben, itt a lejatszokba dugtak a kulcsokat, de kiszivarogtak. Errol szolna a TCPA (szerencsere mar elegge feledesbemerult) agyrem is, itt a szamitogepet alkoto alkatreszek tartalmaznak a kulcsokat kiulrol kiolvashatatlan modon. Ez sem elvi, hanem fizikai vedelem: azert nem rendelkezel ebben az esetben az informacio felett, mert ugyan birtoklod a kulcsot, de fizikailag nem fersz hozza. Vagyis ilyen trukkok nelkul - amik mindig csak gyakorlati, de sosem elvi akadalyt jelentenek - nincs DRM. Ertelmetlen a felvetes is.
index.hu/tech/szoftver/2009/05/12/az_eu_garanciat_akar_a_szoftverekre/
„A digitális tartalom nem kézzelfogható termék, nem eshet ugyanazon törvényi szabályozás alá, mint a kenyérpirító" – nyilatkozta a Zdnetnek Francisco Mingorance, a BSA kapcsolatokért felelős igazgatója.
Innentől fogva nem szeretném látni a letöltés elleni érvként, hogy az ugyanolyan, mint a bolti lopás.
@Káposztakukac: "ameddig magáncélra töltesz le abszolút NEM illegális"

Ez a mese része a dolognak, amit főleg az Artisjus terjeszt, hogy megideologizálja az adathordozóba épített jogdíjat. Olvasd el a Szerzői Jogi Szakértő Testület 2006-os szakvéleményét a magáncélú letöltés jogszerűségéről, aszerint pl. ha tisztában voltál vele, hogy illegális forrásból töltöd le, akkor maga a letöltés is illegális.
@hh: nem a fájl tárolása sérti a szerzői jogot, hanem a másolásatkészítés, illetve a nyilvánosan hozzáférhetővé tétel. Ezeken meg az egyszer lejátszhatóság semmit se változtatna. (A vírusírók viszont örülnének neki, mert ugye a DRM-hez kell valamilyen futtatható komponens is.)
a nagy torrentrazzia idejen en a rendorsegtol azt az infot kaptam h ok csak a kereskedelmi celu visszaeleseket nyomozzak, probaljak felderiteni. a vegfelhasznalok ellen sem jogi hatter, sem kapacitas nem all rendelkezesre.
Az lehet hogy a rendőrség nem foglalkozik vele, de a zemberek meg vannak ijedve. Mi itt ügyesen elanyázgatunk, de az emberiség általában nem kockákból áll, inkább gömböjűnek mondanám.
Namármost ott tartunk, hogy idősebb ismerős nem merte lehúzni az OOO-t. Nem érti mitől free, ha a rádió aszonta, bűnös aki letölt. Az már nem zavarta, hogy én pendrive-on vittem el és telepítettem fel.
Szóval mi lesz az analfabétákkal?
@Tgr: 2008-ban szerintem az Szjt. módosítása erre többé-kevésbé választ adott: a Parlament elé az IRM benyújtotta a javaslatot, hogy csak a jogszerű forrásból származó másolatok legyenek jogszerűek, a Parlament meg elutasította azt. Ha ránézel a módosító indítványokra, akkor a jogalkotó szándéka is kiderül; nem azért utasította el, mert már benne lenne a hatályos jogszabályszövegben, hanem mert nem ért vele egyet.

Az SZJSZT döntései nem kötelezőek senkire sem, bár a bíróságok általában követik (és egyéként általában kiváló színvonaluak).
Zenében ez is csak a free cuccoknak kedvez (Free Music Archive, Jamendo)...
@Caracalla: a módosító indítvány elutasítása sem kötelezi a bíróságot semmire, és nekem úgy tűnik, az SZJSZT csak kimondta a nyilvánvalót. Egy dolog, hogy mit gondolunk a jelenlegi szerzői jogról, de attól a bíróságnak még az alapján kell ítélnie, és nem látom, hogy a Warez Jóskától darabja 1 SMS-ért letöltött vadonatúj mozifilmek hogyan ne lennének sérelmesek a szerző jogos érdekeire.
hh, szerintem tök jók lennének az egyszer lejátszható file-ok. elfogadható kompromisszum minden félnek. támogatom:)
@Tgr: A módosító indítvány olyan szempontból forrás, hogy a jogalkotó akarata kiderül belőle, ez pedig a joszabályértelmezés egyik módja (teleologiai, avagy célkutató: mit is értett a jogszabály alatt a jogalkotó?)

Ezzel szemben az SZJSZT egy alapvetően a jogszabályban meglévő, egyedi esetekben elvégzendő tesztet (a háromlépcsős tesztet) akar mintegy általános érvénnyel elvégezni.

A jelenlegi magyar szerzői jogban egyszerűen nincsen leírva, hogy az illegális forrásból származó letöltés (amennyiben magáncélra szabadon másolható kontentet töltenek le) illegális lenne.

Ennek persze az oka szerintem az, hogy számos esetben nem lehetne tudni, hogy jogszerű-e a forrás, és ennek ellenőrzését nem célszerű a felhasználóra telepíteni.

Gondolj például arra, hogy egy cseh webboltnak tűnő valamit találsz, aki azt állítja magáról, hogy ő jogosult ezt-azt arusítani, és öt dollár lesz mondjuk egy film. Kevés esélyed van megmondani itthonról, hogy legális-e az ajánlat.
@Caracalla: az Szjt mostani szövegében is benne van, hogy a szabad felhasználás csak akkor megengedett, ha "nem sérelmes a mű rendes felhasználására, indokolatlanul nem károsítja a szerző jogos érdekeit és megfelel a tisztesség követelményeinek". Ez aligha igaz a feketepiacon vett példányokra, függetlenül attól, hogy tudta-e a vevő, hogy a piac fekete. Vagy a fentiek automatikusan úgy értendők, hogy a felhasználó véleménye szerint nem sérelmes stb?