A Google belekezd a nagy Web 3.0 kísérletbe

Akik régóta követik ezt a blogot, azok talán még emlékeznek arra a 2006 novemberi postra, melyben arról volt szó, hogy mi lesz az az új rendező elv, mely indokolttá tehetné, hogy a webet ezentúl egy újabb verzióemeléssel jellemezzük. A megfejtés akkor, és talán azóta is az úgynevezett szemantikus web elmélet.

Nos, teltek az évek, és úgy tűnt, hogy a weben fellelhető információk szemantikájának használata csak álom marad. Van ugyan pár érdekes kezdeményezés, de nincs elég erő és elszánás a nagy szolgáltatókban, hogy kísérletezzenek a web szemantikus feltérképezésével.

Elég is a bullshitből. Térjünk a tárgyra. A fontos, mondhatni mérföldkőnek számító bejelentés úgy szól, hogy a Google mostantól parszolja és meg is jeleníti a microformats és RDFa adatokat a találati listáiban. Egyelőre csak néhány partnerszájtra korlátozódik a támogatás. Így például a LinkedIn vagy a Cnet tesztjeiből kérik le az értékeléseket, árakat és részletes profilinfókat.

Mindez azt fogja eredményezni, hogy a netezők képesek lesznek speciális tartalmakra is keresni. Vagyis például ha csak a közép árkategóriás népszerű fényképezőgépek érdekelnek minket, a Google képes lesz olyan találatokat adni, ahol ezek a feltételek jelen vannak. Vagyis a sokat kattintott közép árkategóriás, a felhasználók által jónak értékelt fényképezőgépek kerülnek előre a találati listában. Vagy ha egy személynévre (pl: "Nagy Lajos") keresek és hozzáadok egy speciális infót (például, hogy "munkahely: Blabla Kft."), a Google képes lesz ezen adatcsoportok alapján az adott, általam ténylegesen keresett személyre találatokat adni.

A kereső tehát többet és jobban érti meg azt, amit a netező keresni szeretne.


Éttermet kerestem, úgyhogy értékelést és árakat is kérek!

A webszájtoknak tehát nem lesz más dolguk, mint a felhasználói értékeléseket vagy profiloldalakat olyan strukturált formába szedni, hogy a Google megérthesse ezt az adatstruktúrát, hogy a kereséseknél fel is használhassa.

Mindez persze messze nem egyszerű dolog. Úgyhogy a Google egyelőre csak kísérleti jelleggel próbálja meg a jól strukturált webszájtokban rejlő adatkapcsolatokból megérteni, hogy a keresésekre milyen értékesebb találatokat kell visszaadnia. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy ha ez a rendszer csak közepesen is, de hatékonynak bizonyul, mind a szájttervezésben, mind pedig a webes információkeresésben új korszak jöhet el.

Címkék: google web3.0 szemantikus web microformats
2009.05.13. 08:45. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kicsit szkeptikus vagyok abban, hogy a többi webáruház és értékelést tartalmazó rendszer előtt is megnyitják ezt a szolgáltatást. A baj, hogy az értékelésekkel nagyon érdemes csalni, ezen a technológián keresztül pedig még értékesebb lesz. Ezek ellen pedig nem a google-nak, hanem a webáruház üzemeltetőjének kell küzdeni, aki ugyanakkor ellenérdekelt ebben.

Példa, hogy mennyire megéri csalni:
"To demonstrate the value of online rating systems, Sun points to a recent survey that found that consumers are willing to pay at least 20 percent more for services that receive a 5-star rating than for the same service receiving a 4-star rating. Another survey concluded that eBay sellers with an established reputation could expect to earn 8 percent more revenue than new sellers marketing the same goods." (www.uri.edu/news/releases/index.php?id=4869)

nekem egyetlen gondom van a Google-lel: fejlesztesz egy oldalt, megpróbálod valid html-re és css-re csinálni az egész kódot, belerakod a Google kódjait (szolgáltatásait) és már ugrott is a validitás, mert se a Google maps kód, se a mérőkódok, se a Google Custom Search, semmi nem valid :(

Szóval ha már a keresőrobotnak fontos a validitás, meg a felolvasó programoknak, meg különben is, akkor legalább a Google csináljon már valid kódokat!
a drupal cms kovetkezo verziojaba (az is 7-es mint a win ;) mar lesz RDFa support. buytaert.net/rdf-in-drupal-core-code-sprint
@C s a b a:
Szerintem erre is lehet jól működő rangsorolást készíteni, főleg a felhasználók visszajelzései alapján. A csaló oldalak nem fognak sokáig toppon maradni, és egy szinten már nem a csillagok számítanak, hanem a felhasználói vélemények. Azzal pedig már bonyolultabb csalni.
@Balee:
az invalid kódot gyorsabb beparsolni :)
nyilvan a google ugyanugy buntetni fogja a false ratingelest, mint minden mas blackhat tevekenyseget... ugyhogy nem erdemes annyira kiserletezgetni szerintem ezzel.
abszolut orulok a hirnek, de szkeptikus vagyok azzal kapcsolatban, h az emberek fel fogjak tagelni a netet.

eleg keves elerheto mikroformatum tipus van meg most is, ez pedig edeskeves lesz minden adat "leirasara"

ketsegtelen, h a Google belepesevel a jatekterre - a yahoo mar ott van egy ideje -, felgyorsulhatnak a dolgok, ez szerintem sajnos keves lesz

a szemantikus resz mashogy lesz megoldva velemenyem szerint
@_mosquito: igen, sajnos into pelda h a yahoo nem tudta megmozgatni ezt az egesz temat. hiaba implementalta korabban. mondjuk azert a google-ban talan ilyen szempontbol jobban lehet hinni. mmint h komolyan gondoljak, es komolyan fognak kiserletezni a "web felcimkeztetesevel" es annak kiertekelesevel.
amugy ajanlom figyelmetekbe:
www.seomoz.org/blog/did-google-change-seo-yesterday
most is megtalálom a középkategóriás jó fényképezőgépeket, és a nem király nagy lajosokat. Már megint az agyadra ment a netezés.
Kamelával egyetértek.
Komolyabb beruházáskor én eddig is olvastam a vásárlói véleményeket, fórumokat. Nem hiszek a centralizált csillagozásban, mivel a gugli is profitorientált -> símán lehet több csillag pici pénzé'...

Fórumokban sok száz véleményt már csak nem hamisítanak... bár ki tudja.