Szörcs.hu: másnak lenni magyarként, mint a Google

Mint bizonyára már értesültetek róla, elindult a Szörcs.hu magyar kereső privát bétában. A Szörcs.hu egy kereső, ami kicsit dinamikusabban próbál változni aszerint, hogy mik a magyar felhasználók igényei. A cuccot jó barátaink, Zerkingék fejlesztik, úgyhogy tegnap leültünk a GTalk elé és beszélgettünk egy kicsit az új jövevényről...

me: Minek egy 62. kereső? 

zerking: Sok ötletünk volt, amelyek hiányznak a jelenlegi piaci felhozatalból, és úgy gondoltuk, hogy egy saját keresőbe ezeket alkalmazhatnánk. Azt látjuk, hogy a jelenlegi nagy keresők próbálnak olyan szolgáltatásokat és eszközöket létrehozni, amelyekkel arra veszik rá a felhasználókat hogy saját maguk pontosítgassák kereséseiket. Mi ezzel szemben olyan kiegészítő tartalmakat emelünk be a találati listába, amelyek nem a keresést könnyítik meg, hanem az információ megtalálását.

me: Oké, de azért azt gondolnom, hogy a jó kereső az, ami a lehető legrelevánsabb találatokat dobja ki arra, amit keresek. És a nagy világtapasztalat szerint ebben 10 éve a Google a legjobb. Vagy nem?

zerking: Az eddigi tesztelői visszajelzések alapján nem ad rosszabb találatokat a Szörcs mint a Google, sőt, van, aki szerint az ugyancsak új Bingnél jobb az algoritmusunk, aminek mi nagyon örülünk. Más módszerekkel dolgozunk mint a nagyok, és a mi találati listánk is releváns, csak más szempontok szerint. A relevancia szubjektív. A Google az utóbbi pár évben, hála a blackhat seo-s szakembereknek sokat vesztett a pontosságából. Nekünk meg van az az előnyünk, hogy kicsik vagyunk, egy ideig senki sem fog a Szörcsre optimalizálni. Szóval a szituáció az, hogy nem vagyunk sokkal rosszabbak relevanciában a piacvezetőnél, de tudunk felmutatni annyi kényelmi extrát amely miatt talán szerethetőbb keresőnk lesz.

me: A privát bétában már látszik pár újítás. Például Wikipedia- és YouTube-, Index.hu-támogatás. Mi várható még?

zerking: Szeretnénk bővíteni a támogatott szolgáltatások körét mindenképpen. Éppen ezért hamarosan apit nyitunk, ami két dolgot jelent. Előszőr, gyakorlatilag az egész adatbázisunkat elérhetővé tesszük a fejlesztők számára. Másodszor pedig, egy olyan interfacet kínálunk majd a weboldaltulajdonosoknak, ahol egy saját szabványunk segítségével további információkat pakolhatnak majd az ő címeire mutató találati pontokre. Ez jó a felhasználónak, mert könnyebb megtalálja ami keres, és jó az oldaltulajdonosnak, mert olyan ajánlókat tud majd elhelyezni, amelyek pontosan oda viszik a leendő látogatóját, ahova az készült. Gyakorlatilag nagyobb hatékonysággal kötjük össze a látogatókat a portálokkal. Persze ez nem azt jelenti, hogy a weboldaltulajdonosok átírhatják a saját találati pontjaik szövegét, hanem ügyes és kompromisszumentes apit találtunk ki erre.

me: Huh, elsőre nehéz elképzelni, h hogyan fog működni. Tehát kinek lesz jó az api-tok? Tudnál mondani egy példát az api lehetséges felhasználására?

zerking: Persze. Például majd egy online könyváruház egyik termékére mutató találati ponthoz be tudja főzni a könyv árát, vagy hogy van e a raktáron. De akár elhelyezhet a könyborítóról képet, vagy ajánlhat hasonló könyveket. Egyrészt rendelkezésére áll az apin keresztül az algoritmusunk egy része, másrészt egy egyedi szabvány segítségével a Szörcs api és a weboldal tud majd úgy kommunikálni egymással, hogy mindkettő nyújt a másiknak olyan információkat amelyek a pontos ajánlást teszik lehetővé.

me: Értem. Amúgy az elsőre nekem az tűnt fel, hogy nálatok a találatok közt vegyesen vannak magyar nyelvű és például angol nyelvű oldalak. Ez bug vagy fícsör?

zerking: Egyelőre mindkettő. Ugyanis ha egy Magyarországon nem kapható termék nevére keresel rá, akkor jól jön ha legalább idegen nyelvű találatok vannak a kevés hazai mellett. Mint láthattad a magyar nyelvű találatok prioritást élveznek, de tud annyival relevánsabb lenni például egy angol találat, hogy helyet kapjon a listán. Egyébként csak olyan külföldi oldalakban keresünk, amelyek itthonról linkelve vannak, szóval valamennyire igénylik is szerintem a felhasználók ezeket. Tervben van a magyar nyelvű szűkítés, ha végre elkészülünk vele, akkor szerintem már minden nyelvi igény ki lesz elégítve.

me: Mi a távlati cél? Mikor lesztek boldogok és elégedettek?

zerking: Rövidtávú cél, hogy szeretnénk végre publikus verzióba lépni. Erre a kijelölt időpont július 20, és sajnos megvan rá az esély, hogy finanszírozási problémák miatt ezzel csúszni fogunk. Örülnénk ha egy kedvelhető alternatívát tudnánk nyújtani, amelyet használnak annyian, hogy meglegyen a tapasztalatunk a továbbfejlődéshez.

me: Jut eszembe a finanszírozási problémákról. Láttok üzleti lehetőséget is a szájtban, vagy egyelőre csak örömfejlesztgetés folyik?

zerking: Van egy féligmeddig kidolgozott nem egészen hagyományos üzleti modellünk, kérdés, hogy működni fog e. A lelkesedésből történő fejlesztéssel eddig nem volt gond, az összes kollégámmal együtt tudjuk, hogy egy nagy fába vágtuk a fejszénket, de már látjuk, hogy egy jó dolog születik a végéből.

me: Amúgy te milyen információkeresésre használod a Szörcsöt. Mert gondolom a Google-ról azért te sem mondtál le teljesen...

zerking: Számomra teljesen pótolja a Szörcs a Google-t, ha hagyományos keresésről van szó. Egyedül talán a képkeresésnél hagyatkozom a Google-re, de hosszútávon ezt is megoldjuk majd :)

Címkék: keresők magyar startup szörcs.hu
2009.06.10. 11:34. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jól hangzik, reméljük tényleg jó is lesz, hogy beválik-e, és lesz-e elég érdeklődés / támogatás az persze más kérdés.

Hát kíváncsi leszek mivel fogja überelni a google-t, hogy az emberek esetleg a szörcs.hu-t tegyék kezdőlapnak.
@Szabó Tamás: ha jó magyar találatokat ad akkor párhuzamosan érdemes lesz használni a googleval együtt.
Én jelentkeztem a zárt bétatesztelésre, és tényleg ad olyan pontos találatokat mint a Google. Ráadásul sokkal szimpatikusabb is.
Kezdőlapnak csak azért nem rakom be, mert folyton be kell jelentkezgetni.
én is teszteltem, nagyon jó ötletek vannak benne. Bár az only hun miatt picit nekem kiesik a dolog. No meg nagy háttér nélkül iszonyat lassú lesz ha rákapnak esetleg többen a beta után.
A technikai háttérről lehet majd olvasni valahol vagy ez ugyanúgy top-secret mint a Google-é?
Én drukkolok nekik miután keresőmániás vagyok. :) Nem kell egy teszter? :) Karakterkódolást hogyan oldottátok meg? Érdekelne mert nálam az bibis dolog... Bár az én spiderem vásárolt, és nem saját.
tóbiás:
egy "live" keresőről van szó feltélezhetően, ami nem rendelkezik saját index-szel, hanem több forrásból - pl. Google :) - lekérdezéseket összegyűjtve, saját rangsorolást alkot.

Tehát úgy beszélni a szörcsről, mint google vetélytársról, egyelőre vicc kategória.

Majd ha lesz saját infrastruktúra és index, meg crawlerek, meg az a néhányezer hw és sw komponens még, ami egy "önműködő" keresőhöz szükséges.

Teljesen jól megcsinálták a felületet Zerkingék egyébként, ügyes munka!

Google technikai háttér nem annyira titkos, olvashatsz az architektúrájáról és a komponenseiről részleteket, sok helyen a weben.
Már csak az nem derült ki, hogy saját robot és algoritmus van a szörcs-be.
@Longhand: Akkor én félre értettem a dolgot bocsi... Azt hittem saját a szpájder meg minden. Attól függetlenül még drukkolok nekik!!! (Fura is volt mert tudom mekkora dolog egy saját cucc, időben meg pénzben...)
tóbiás: én is drukkolok és hajrá minden kis kezdeményezésnek a nagyok ellenében, főleg, ha az egy magyar startup ;)
Bocs srácok, de technologiai adatokat nem szívesen adunk ki. Majd ha lesz api, akkor lehet elemezni az algot, de a többi háttéről érthető okok miatt nem adnánk ki a jelenleginél több információt.

@Longhand: Azt magyarázd el kérlek, hogy ha live kereső lenne a szörcs, akkor hogyan tudna gyorsabb lenni /válaszidőben/ az összes másik piaci szereplőtől?
@Zerking: nem méregettem a load time-ot, egyébként tényleg gyors.

Nyilván vannak saját szerveren tárolt adataitok is.
Úgy, hogy nem beszélsz részletekről, úgy nehéz lesz vitába bonyolódni, hogy ez egy mennyire komplex, kész index lehet, ami nem igényel semmi valós idejű cselekvést egy új keresésnél ;)
@Zerking: > Azt magyarázd el kérlek, hogy ha live
> kereső lenne a szörcs, akkor hogyan tudna gyorsabb lenni

Akkor nem live, de ettol meg tamaszkodhattok a tobbi keresore. Abbol a megjegyzesedbol, hogy te mar nem hasznalsz guglit elegge ez kovetkezik. A magyar web felindexelesehez is eleg izmos infrastruktura kell valoszinuleg, a gugli kivaltasahoz mefelelo meretut pedig idotok sem lett volna megvenni, nem hogy felepiteni es szoftverrel ellatni :).
ti lennétek az elsők akiknek ilyen szellemben sikerül bármit is összehozni tartósan (0 lové, 50% lelkesedés, hiányos ismeretek) - de azért hajrá, ezt mondtam wondeer.com - nál is, ott is le lettem ugatva 2 éve, nem is lett belőle semmi maradandó...
@smidgen: Akkor Te rossz ómen vagy. :D Egyébként keresésben természetesen az ilyen dolgoké a jövő, és ez teljesen ésszerű. A nagyok dollár milliókat ölnek a fejlesztésbe egy ilyen megoldás pedig összeszedi a nagyoktól a találatokat, és pár okos koponya agymunkája révén egész ügyes találati lista a végeredmény. Nekem teljesen mindegy, hogy a találati lista felett google vagy szörcs vagy bármi más a felirat. Engem, és a dezodoromat csak az eredmény érdekli. :) Ha jó a lista azt használom, slussz.
De jó. Google folyton fölmérgesít újabban.
Azt kívánom, menjen és legyen ez is igazi hungarikum, amire büszkék lehetnünk, nem úgy mint a...
Én hiányolom a firefox keresőmezőbe való integrálhatóságot.

Ha lenne, többet használnám.

egyébként nem talál meg néhány kisebb magyar oldalt (magyar nyelvű, magyar szerveren)
@uccaszoc: "nem úgy mint a..." hanem -nem úgy mint az... De ez már közhely. :)
Kíváncsi vagyok, hogy egy, a Google-nál tényleg jobb keresővel (ha kitalál egy ilyet valaki) napjainkban is be lehet-e törni az ismeretlenségből az élvonalba, mint annak idején a Google tette. Vagy már nem, mert 10 év alatt sokat változott a világ.
Hmm... érdekes, kiváncsi leszek a publikus verzióra... mindig, jó ha van alternatíva és nem csak egy monopol helyzetben lévő óriás van a piacon (lsd.: operációs rendszerek) főleg ha lokalizált a dolog. Csehországban is teljesen jól működik a Seznam.cz és veri a gúglit. Tehát hajrá Szörcs.hu én várom a nyílvános verziót!
Arra mondjuk kiváncsi vagyok milyen vas van alatta és, vajon az kibírná-e, ha tényleg bejönne a dolog, és tömegek kezdenék el használni a cuccot!?
Azta ez az api dolog nagyon jó ötlet, tetszik hogy nem a kereső megy mohamedért hanem az hozzá... bookmarkletet vagy foxi plugint nem terveztek google kiegészitésnek? Úgy lehet én is használnám maradandóan nem csak úgy próbának. Meghívót akarunk!