Csiripmap: Hol laknak a magyar csiripelők?

Biczó András (@abiczo) fogta magát, és összepakolta a Twitter geolokációs adatait a Yahoo Placemakerrel, és csinált az egészből egy Google Maps mashupot. Az eredményen az látható, hogy hol élnek a magyar twitterezők.

A pontos geolokációhoz arra van szükség, hogy a felhasználók Twitteren (Settings/Location) pontosan adják meg a geokoordinátáikat. Akik csak a várost adják meg (pl.: Budapest, Hungary), azok csak a városhoz és nem a pontos helyhez lesznek belőve.

Mint az alábbi világtérképből látható, Budapest mellett az Egyesült Államok (azon belül is New York) a magyar twitterezők másik főhadiszállása. Európán belül Ausztriában, valamint Nagy-Britanniában él nagyobb számú magyar twitterező.

Magyarországon pedig a főváros mellett Pécsen és Szegeden van nagyobb magyar twitter közösség.

Címkék: magyar mashup twitter geolokáció
2009.06.16. 16:14. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geokordinátákat miként lehet pontosan megadni? illetve honnan tudhatom meg őket?
koordináta, sorry
@victy: szerintem googlemap kidobja, de google earth tuti.
Már megint csak a Twitter............
@victy: a koordinátákat ilyen formában add meg a twitteren a location-nél: 47.509664,19.076729 (de az se baj, akinél előtte van az iPhone: vagy ÜT:)

A koordináták megtalálására: Google Maps-ben jobb klikk a pontra, aztán Center map here, és ezután a térkép fölött a Link felirat url-jében benne lesznek a koordináták az ll=...-nál.
én csak azt nem értem, hogy mi az, hogy "magyar twitterező" és ezt honnan lehet tudni? (komolyan kérdezem) beállított nyelv alapján? IP-alapján (de akkor meg csak a magyarországi jönne ki, nem)?
bármi, ami geolokésönre épít, azt fogadja örömünnep, már ha valaki engem kérdez:) végre egy igazzi jó és használható mashup!
de rég is volt már twitteres cikk... ez olyan mint ha mondjuk egy netes autós magazin csak a Volvokról írna :)
Jó! :)

Mi ez a nagy pécsi és hódmezővásárhelyi aktivitás? :)
Hol tudható meg hogy egy városból kik twitterezkk
@Toymao: A turulcsirip felhasználólistáját használja.

A csirip "magyarfelismerése", elég egyszerű, de meglepően jól működik. A gyakorlatban így néz ki:
- a rendszer figyeli geolocation és kapcsolati háló alapján azokat, akik Magyarországon tartózkodnak vagy sok magyart követnek. (vagy mondjuk egy magyar felhasználó magyarul válaszolt neki, stb.)
- őket gondosan leellenőrzi egyenként (ha a teszt "negatív" még 14 napon keresztül naponta újra próbálja)
- Ennél az ellenőrzésnél két dolgot vizsgál:
- Ha beírta a locationbe, hogy itt van valahol Magyarországon, akkor magyarnak tekinti a rendszer. (Ez azért kell, mert mondjuk a geolocation visszaadja a turistákat is, ha már beírja kézzel a profiljába, akkor tételezzük fel, hogy itt van)
- Illetve csinálunk egy nagyon egyszerű nyelvi elemzést a twittjeiről. Ha egy-két magyar nyelvű twittje van, azt már általában kiszúrjuk.

A módszer elég jól működik, persze van pár false pozitív eredmény, de ez olyan 1-2% alatt van. Illetve a rendszernek sokszor gondja van a nem publikus profilú felhasználókkal.

Felhasználótól és aktivitástól függően a teljes folyamat a gyakorlatban 3 perc és két nap között folyik le.
Ahol sok felhasználó van egy körben, ott hogyan lehet megnézni az első 3 felhaználón túl a többit is?
már hiányzott egy ilyen alkalmazás.
igaz, teljes értékű csak akkor lesz, ha nem csak az első 3 felhasználót, hanem az összeset meg lehet majd nézni.
Viszont addig is hátha ráveszi a twitterelőket arra, hogy pontosabb helyet adjanak meg.
Azt hiszem megyek én is, és kikeresem a pontos koordinátákat.

Bár, így most belegondolva, nem tudom, valóban jó-e az, hogy kb boldog boldogtalan tudni fogja, hol lakom/dolgozom...
(gondolok itt pl a kirablós sztorira, vagy ezek után ne twitteljek olyat, hogy elutaztam egy hétre... esetleg ne legyek paranoiás :D )
Tényleg nem ideális, hogy csak három felhasználó látszik. Lesz majd olyan mindenképp, hogy meg lehessen nézni mindenkit, csak még nem volt időm rá.

A koordináták kikeresése pedig egyszerűsödött egy kicsit: jobb klikk a térképen és a térkép alatt ott lesznek a koordináták.
@dueroo: Itt search.twitter.com/advanced

Én így leltem meg azt a néhány helybéli twitterezőt. engem meg nem is tett bele, mert nem írtam bele várost:\
Pécs és Szeged nem meglepő. Az iwiw is hamarabb itt tört át mint Deberecenben vagy Miskolcon.
@deejayy: @Tóth Benedek: köszi, így már világos, valszeg vmit félreértettem, mert azt hittem standard twitterről van szó :)
Mire jó a twitter ?
Lenne vki, aki ezt nekem egy mondatban le tudná írni ?