Ha nincs bloggerigazolványom, hogyan legyek része a blogközösségnek?

Nyilván számítani lehetett rá, hogy lesznek olyanok, akik elkomolykodják a Blog.hu múltkori bulijáról kiszivárgott történést: vagyis hogy a Blog.hu bloggerigazolványt adott a jelenlévőknek. Persze csak azoknak, akik a tréfásnak gondolt kérdőívet legalább alapszinten ki tudták tölteni helyesen.

Számomra ez az egész elkomolykodás nem is azt mutatja, hogy néhány blogger szövegértésből nem tenné le az államvizsgát, valamint, hogy továbbra is vannak olyanok, akik irónia kérdésében sem ismernek tréfát. Sokkal inkább az a probléma, hogy a másik két nagy magyar blogszolgáltató néhány bloggere úgy érzi, hogy az ő közösségük nem olyan erős, mint a túlparton élőké.

Valószínűleg kívülről úgy látszódhat, mintha a Blog.hu bloggerei egy erős közösséget alkotnának. Pedig erről szó sincs. Éppen annyira szegmentált, szerteágazó, a Long Tail bugyraiban magányoskodó blogokból áll nagyrészt ez a blogszolgáltatás is, mint a többi.

Sőt, azt mondanám, hogy a Blogter közössége még valamilyen szinten összetartóbb, egymást olvasósabb is, mint a Blog.hu-é. És ez nem csak a látogatottságbeli különbségek miatt van így. (Ahogy a költő mondja: There's those thinking more or less: less is more / But if less is more how you're keeping score?)

Ugyanakkor az is igaz, hogy a Freeblogról nagyon keveset hallani az elmúlt években. Kívülről figyelve tényleg az a benyomása az embernek, mintha a szolgáltató valóban csak tárhelyszolgáltatóként definiálná önmagát, és elfelejtené támogatni (média és technológia) az alatta futó tartalmakat.

Ugyanez persze igaz picit a Blogterre is, és még a Blog.hu-ra is - Index címlapos kiemelések ide vagy oda.

Anno, a magyar blogoszféra kialakulásának hajnalán (tegyük mondjuk 2005-2006 fordulójára a tömegessé válás idejét), még létezett az úgynevezett blogrollokba tömörülés. Amikor a hason- vagy egymást olvasó blogok valamilyen szinten körbekattintgathatók voltak. 

Hogy csak egy példát említsek, a Neverminder blog körüli baráti kör könnyedén körbejárható volt, az ide tartozó blogokban található blogrollt kattintgatva.

Az idők azóta változtak. Mára a Twitter által meghonosított, majd a Tumblr és a Posterous által újraértelmezett following funkció lett az az eszköz, mely lehetőséget teremtett arra, hogy a blogoszférában kialakuló szigetek bejárhatóak legyenek.

Nyilván lesz olyan magyar blogszolgáltató, mely a közeljövőben ráeszmél (jobb később, mint soha) arra, hogy a kisközösségeket technológiailag és médiafelületeken is támogatni lehet és kell is.

Egyszerű, ám hatékony módszerek felsorolása következhetne itt. Na de majd ezt is inkább ti fogjátok összeszedni a kommentekben. Hiszen mégiscsak rólatok, bloggerekről, kommentkirályokról, RT-kalózokról, tumblr-pattogtatókról van szó.

Címkék: blogok magyar bloggerek filozomatika
2009.07.23. 11:20. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Istenem! :) Nem hiszem el, hogy komolyan tudja bárki is venni ezt a bloggerszövetségesdit! xD

Ez olyan lenne, mint a Nyugdíjas Tűzoltótktól Elvált feleségek Klubja. Szépen hangzik, de semmi értelme.

Mindenesetre az látszik, hogy a bloggereket nem köti az a kimondatlan aranyszabály, hogy nem csinálunk hülyét az olvasóból. ;)
Mi a helyzet vajon a blogspottal mint Google gyerekkel?
A follow-t lehetne szimulálni blogokon is, ha könnyen meg lehetne osztani az olvasott blogok listáját (nem az egyes elemeket) a Google Reader-ből vagy más web-es olvasóból. Generálna valami rövid html kódot, amit berakna az ember a blog oldalára, és ott lenne az automatikusan frissülő blogroll, a követettek listája. Nem tudom, ilyet csináltak-e már valahol.

A Lost-os link broken.
@agyvihar: A Google blogszolgáltatása próbálkozik hasonló funkciókkal.
@Söge: de ezt nem a blogszolgáltón kellene csinálni, hanem pl. a Reader-ben a Share funkció mellé kellene egy Share Blog funkció is, amivel a blogot osztanám meg másoknak, mert tetszik, és akkor a Shared Blogs-nak is lenne egy Google Reader-es feed-je, amit aztán kitenne az ember a blogjára oldalra.
@Fairy Girl: mi a funkció neve? nem hallottam róla, de megnézném
@agyvihar: Sima, előre elkészített modulként lehet használni "bloglista" néven (de több verziója is van).

Itt láthatsz rá oldalt példát: orso-online.blogspot.com/
@Fairy Girl: aha, látom, de ezzel éppen az a baj, hogy kézzel kell hozzáadogatni a blogokat.

A Reader-es megoldásban az lenne a pláne, hogy egyetlen gombot nyomnék meg (Share Blog), és erre automatikusan megjelenne a blog a bloglist-ben, és ugyanilyen egyszerűen le is lehetne venni. Nem kellene ehhez elmenne a Blogger-re, hogy szerkesszem a listát.
@agyvihar: a blogroll a readerben pont erre jó, vagy nem?
@DD.: valóban, a tag-ek megosztásával lényegében meg lehet csinálni, szuper.

Többet kellene járnom a Settingsben. :)
@blog.sancho.hu: Hehe! Én pedig bedőltem ennek a sz@rságnak sajna... :( Szégyenlem is magam.

De nem fogom fel még mindig, miért is kell félrevezetni az olvasót. Miért nem lehet valós dolgokat leírni? Ezek szerint a indexen megjelenő híreket sem lehet teljesen komolyan venni.(legalábbis én nem fogom)

Kezdem megtapasztalni, amit már páran említettek nekem korábban. Csak az zavar kicsit, hogy ilyenkor lehülyézik azt aki kicsit is komolyan vette. Szerintem meg az a szánalmas, hogy valaki ebben leli örömét.

Na részemről a témát lezártam.
nekem nem kell bloggerigazolvány. lassan már a blog is megdoglik...
na jo aki ezt az igazolványosdit komolyan vette annak meg egy sünt abba bele:)
felelmetes....
Az alapproblema, amit hh feszeget, h hogyan lehetne egy bazi nagy blogszolgaltaton jobban tamogatni a bloglokalis kozossegeket, az nagyon valos, sokat gondolkodunk rajta.

Egy-ket kozepesen bena lepest meg is fogunk lepni meg a nyar vege elott - most, h nem fogja a frontend minden idonket elvinni. De azt nem mondom, h latom az udvozito utat, a kozossegek nagyon atmasztak mar a kozossegi es megoszto oldalakra a blogokrol.
egy biztos: én nagyon tudnám bírni, ha a blog.hu-s tartalmaimat kapásból beköthetném a tumblelogomra, vagy ami még komolyabb, minezt fordítva. de ehhez gondolom megállapodást kéne kötnie a két cégnek, ami eddig nyilván csak a legnagyobbaknak adatott meg... vagy rosszul gondolom én ezt itt?
Nem tudjátok, hogy mozgássérült bloggerigazolvány hogyan váltható ki?
"Anno, a magyar blogoszféra kialakulásának hajnalán (tegyük mondjuk 2005-2006 fordulójára a tömegessé válás idejét)" - akkor én itt is réginek számítok (2005 február freeblog), mint a többi "dilinél"? :) wiw (2005), fb (2008 március). Na jó, 1. e-mailcímem csak 2001-2002 fordulóján született.