Pushbutton: a web 3.0 felé vezető tanösvény

Amikor a tavaszi "Webtrendek 2009" postban arról írtam, hogy "egyre hangsúlyosabbá válik a valós idejű adatok, kiértékelések megjelenítése", kábé olyan kezdeményezésekre gondoltam, mint a Pushbutton.

Anil Dash alapozó postjában arról ír, hogy az újfajta webes fejlesztések legérdekesebb területe az az innováció, mely a valós idejű üzenetküldés, a webszájtokra és alkalmazásokra 1-2 másodperc alatt kiküldhető frissítések körül zajlik. És bár az olyan rendszerek, mint a Yahoo News Alerts vagy a Google Reader képesek elég gyors értesítésküldésre, ezek a rendszerek még olyan infrastruktúrára épültek, mely a folyamatos rikvesztelésen alapul.

És bár régóta léteznek azonnali üzenetküldésre alkalmas eszközök (cset, IM), ezek rendszerint az egy-az-egyhez kommunikáción alapulnak, és sokkal bonyolultabbá válik a feladat, ha az egy-a-sokhoz kommunikációban akarjuk használni őket.

Dashék szerint egy olyan platformra van szükség, mely megoldásokat kínál a valós idejű üzenetküldésre. Ezt az ingyenes, nyílt forráskódú és decentralizált rendszert nevezik ők Pushbuttonnak. Alapvetően ezekre a technológiákra építenek: Atom, RSS, PubSubHubBub, RSSCloud, WebHooks. A kommunikáció HTTP protokollon keresztül működik a komponensek között.

A működési elv sem bonyolult. A küldő az üzenetét RSS-en vagy Atomon keresztül tolja ki az értesítést, ami a PubSubHubBub-on vagy az RSS Cloudon keresztül érkezik meg a fogadóhoz.

Anil Dashék koncepciója a valós idejű üzenetküldésről nem csak azért érdekes, mert könnyedén kipróbálható, hanem azért is, mert talán az első opensource kezdeményezés azóta, hogy világossá vált, innovatív webes alkalmazások a jövőben mindenképpen integrálni fogják valamilyen mélységben a valós idejű üzenetküldést, értesítést, etc.

Címkék: dev rss atom filozomatika web3.0 real time pushbutton pubsubhubbub rss cloud
2009.07.28. 16:10. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mindenkinek megvolt a fejlődés pl. emailben először küldés/fogadás gomb, aztán az eltűnt, lassan eltűnik a refresh gomb is a böngészőben, legalábbis nem arra fogjuk használni mint régen.
nem épp ezt akarja a google most a wave-vel?
azonnal üzenetküldés akár magánszemélyeknek akár blogokra....
ott is a hansúly a real-time-on van
@julesthe5th: ezt akarja, de a saját új platformján. A bejegyzésben viszont egy másik megközelítés van, ami a meglevő technológiákat akarja valósidejűvé tenni.

Az jelzésértékű, hogy Angliában már kormányszinten foglalkoznak a Twitter kapcsán a valósidejű témával:

mashable.com/2009/07/28/uk-government-twitter-guide/

Vajon mikor jelenik majd meg a magyar kormány gondozásában egy hasonlóan tájlkozott dokumentum?
@agyvihar Google Wave XMPP-t bővít tehát nem teljesen saját, másrészt Open Source lesz.
Öööö...

t'od: Jabber.org
1. Nálam a fast web nagyon nem webhárom, azt én fenntartanám a szemantikus webnek, ami nyomokban sem fellelhető.

2. A Google Reader gyors khm. Nekem szokott fél éves dolgokat kitolni, bár nem 100%, hogy ő a hibás (pl. lehet, hogy AideRSS is van benne, az szeret késni)

3. Ennek a megközelítésnek az az alapvető baja, hogy nem érti, mi az a valósidejűség: azt gondolja, hogy ez ebből áll, hogy egy üzenetet K gyorsan eljuttassak A-ból B-be, és már kész is a faszt veb. Nem, ez sajna nem ilyen egyszerű:

a) Nem biztos, hogy képes vagyok fogadni az üzenetet: nem vagyok gép előtt, nincs kedvem elolvasni, stb. A Twitter azzal villantott nagyot, hogy rájött arra, nincs mindenkinél okvetlenül gép, WAP-os, MMS-es szupertelcsi. Csináltak egy olyan ketyerét (komoly kompromisszumokkal), amire telefonról is lehet küldeni.

b) Nem biztos, hogy érdekel, vagy megkapom: A lassú weben szocializált emberek úgy képzelik, hogy hogy a fast weben úgy kell keresni, mint a Google-on. Hogy beletelhet egy órába is, mire valamit megtalálunk. Nem, a gyors webnek magának kell kiszűrnie, mi a releváns (ott, akkor, stb), és mi nem az. Ha ez nem működik, akkor a fast web önmagában nem más, mint barátnők/haverok csacsogása. Márpedig ez nem egy egyszerű dolog.

Egyébként a hub-s megközelítés akár erre is alkalmas lehet, ha a hub elég okos.

Ugyanaz a véleményem, mint a többinél: ha optimista akarok lenni, akkor azt mondom, ebből kisülhet jó is, ha pesszimista: megint nem a lényegre fókuszál.
fászt web? mint a fászt fúd...? háát, nem tudom. igen, a web 3.0 egy oltári idealizmus, még a legtöbb könyvtárban is erősen kérdőjelesen működőképes, a neten hm asszem utópia marad. de azért mégis, hogy ez a ríöltájmweb, hát hm. épp ma nosztalgiáztam milyen volt egy jópár éve a netscape korában, amikor a tízperces oldalbetöltések között mindenki beszélgetett a gépteremben. ma már öt másodpercen túl kigyilkoljuk az oldalt ami nem jön be.
@O'Seamus: "connection stalled" üzenet rémlik? :)
a sok spamet web háromnak nevezik?
Ez arrol szol, hogy barmilyen http szerver elofizethet egy rss feed-re es onnantol nem neki kell frissitenie idokozonkent, hanem a masik szerver kuldi fele az adatokat, marha ha van mit. Ahhoz, hogy ez egy felhasznalo gepeig is eljusson szukseg lenne arra, hogy a bongeszok kepesek legyenek egy kis webszervert futtatni a hatterben, mint ahogy a gnutella is mukodik. Igy a felhasznalo kis webszervere kepes fogani a frissiteseket amikor online van, amikor offline akkor meg a belepeskor o frissiti ami elmaradt hagyomanyos modon. Na most az opera nem pont ilyen megoldast fejleszt eppen???
Ilyen-olyan lehetőségek, meg innováció akciók ...
... de én akkor sem értem.

Tegyük fel, hogy gondolok valamire, ami hasonlít egy ilyen real-time webre. Akkor már ott a blog írás ősi hagyománya. Blog postot is akármikor írok, és aki akar, az akármikor válaszol rá. Még RSS-t is állíthatok rá, és egyből megtudom ha új bejegyzés, vagy válasz érkezett.

A kereső optimalizálás pedig örökzöld szent grál téma. Szerintem amíg nem olvas egy gép az agyamba, addig nem lesz optimálisabb, és pontosabb a keresés. Csak bonyolultabbá tudják tenni, és idegesítőbbé. Az is már alapból zavaró, ha x darab kulcsszó beírásánál a szomszéd gépe más google találatod ad, mint a sajátom. Cookie vagy google account ide vagy oda... az egyszerűség rovására ment a sok személy(reszabás)eskedés.

Az opera féle kezdeményezésre pedig kíváncsi lennék. Valaki fejtse ki bővebben. Köszi.
Lufi. Nincs ebben sem semmi uj sem otlet. Meg mindig azzal kuzdenek, hogy egy lekerdezesre szant (request-response) protokollal implementaljanak olyan funkciokat, amikre az nem igazan alkalmas.

A 'folyamatos rikveszteles' (ha mar angol, akkor pollingnak hivjak) elkerulesere mar reg vannak megoldasok, pl. a Comet, bar itt talan annal nagyobb szunetek lennenek, amint aminel ez praktikus megoldas. Amit itt irnak abban semmi egetvero nincs, annyi tortenik, hogy a klienskent mukodo gep is futtat egy http szervert, es a tartalom kiszolgalo technikailag klienskent kapcsolodik hozza HTTP-vel. Vagyis a HTTP szempontjabol szerepet cserelnek (logikailag persze nem).

Ez eloszor is orias problemakat fog okozni a jelenlegi tuzfalakkal. Es az egesz 'oldjunk meg mindent http-vel' orulet pont onnan indult ki, hogy a tuzfalakat valamiert erinthetetlennek tekintettuk, meg akkor is, amikor az aktivitas iranyat nem akartak tul sokan megforditani, csak hatekony az adott feladatra kitalalt protokollokat szerettunk volna hasznalni. Na ezert lett minden http meg web.

Maga a felhasznalasi otlet egyebkent annyira nem uj, hogy tiz eve egeszen sok ceg ugrott bele az akkor siman push technologianak nevezett megoldasok fejlesztesebe. El is vitte oket az elso dotkom pukk. (Ha meg valaki emlekszik a cegekre: Marimba, Pointcast, stb.)