"A Wikipedia szerint..."

Egyre több oyan híradással találkozom, mely a Wikipediára általánosságban hivatkozik. Arra gondolok, amikor egy cikkben arról írnak, hogy "... állítja a Wikipedia", "írja a Wikipedia", és hasonlók. Ezek a megfogalmazások azt sejtetik az egyszeri olvasó számára, mintha a Wikipedia egy hagyományosan működő szerkesztőség vagy kiadóvállalat lenne. Holott, mint tudjuk, a helyzet egyáltalán nem ez.

Ha a Blog.hu-n megjelenik egy olyan hír, amit egy másik sajtótermék érdemesnek tart arra, hogy idézzen, akkor sem szokták azt mondani/írni, hogy a "forrás a blogoszféra" vagy a "Blog.hu". Hanem az adott blogra, és annak szerzőjére hivatkoznak. Hiszen minden blog önálló sajtótermék, a Blog.hu pedig mindössze szolgáltató.

A hivatkozást a Wikipedia esetében ugyanakkor nehezíti, hogy a szócikkek szerkesztése, moderálása és írása nem köthető egyetlen személyhez. De épp szerkesztőbizottsághoz sem. A Wikipedián egy-egy szócikk köré ad hoc szerveződő wikipedistákra pedig nehéz egyetlen szóval utalni.

Szóval ha nem is éppen egyszerű pontosan fogalmazni a Wikipedián megjelenő tartalmak szerzőségével kapcsolatban, az bizonyos, hogy homogén csoportként kezelni a Wikipediát és annak közreműködőit legalább akkora tévedés, mint az egész internetre, mint információforrásra hivatkozni adott hírek esetében. (Lásd: tévéhíradók esetében a "forrás: internet" hivatkozásokat...)

Mi a helyes eljárás? Nyilván akkor járunk el helyesen, ha passzívan fogalmazunk. Vagyis ha azt írjuk, hogy "...az állítás, mely többek közt a Wikipedián is fellelhető...", "...a Wikipedia X szócikke hibásan tartalmazza azt, hogy...", "...olvasható a Wikipedia egyik szócikkében...", stb.

Ha pedig egy olyan állítással találkozunk az online enciklopédiában, mely szerintünk hamis, butaság úgy interpretálni, hogy "a Wikipedia hazudik". Mint ahogy a tévében vagy a blogokon esetenként megjelenő hülyeségekre sem teljesen oké, ha úgy reagálunk, hogy "tévedett a tévé", vagy: "nem tud írni a Blog.hu", stb.

Címkék: média wikipedia
2009.08.06. 14:22. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Wikipedia önmagában nem is igazán lehet hivatkozási alap, hiszen csak aggregálja az információkat, legalábbis az alapelvek szerint igen. Tehát ha a Wikipedián lelek föl valamit, akkor megnézem az adathoz tartozó lábjegyzetet, és az ott linkelt oldalra fogok hivatkozni. A Wikipediára hivatkozni olyan, mintha azt mondanák, "olvasható a Google Newsban", vagy "állítja a Netvibes".
lehet úgy hivatkozni, hogy nem csak azt mondja, hogy "a wikipedia", hanem azt, hogy a "wikipedia ilyenmegolyan szócikke". Ez így kb olyan, mint azt írni a "írja a blog.hu" helyett, hogy "írja a webisztan.blog.hu".
Deegyébként, sok helyen szokás csak azt írni, hogy "áll egy blogban" meg "olvasható az interneten". A wikivel kapcsolatban még egy fokkal talán közelebb is jutunk, hiszen a téma segítségével meg lehet találni a szócikket, míg utóbbi "hivatkozásokat" viszonylag nehéz visszafejteni...
Elvileg ha valaki feltesz valamit a Wikipediara, akkor az a Wikipediáé nem? Tehát személyre hivatkozni nem szerencsés, főleg mert sok esetben csak nick van.
@Freevo: nem feltétlen, hiszen a szócikkek, főleg ha hosszúak és részletesek, akkor nem egyetlen forrásból, hanem többől áll össze, és vicces lenne félmondatonként írni, hogy ez X forrás, ez Y, ez Z. szerintem egyébként is a wiki szócikkek így egyben azért már más minőséget adnak, mint egy sima aggregálás. (pl ha van egy tanulmány/szakdolgozat, ott sem állsz neki feltétlen az átvett, feldolgozott gondolatokat visszafejteni egészen az eredeti forrásig, ha idézni akarod)
az a kérdés, hogy a wp felelős-e a rajta megjelenő tartalmakért.
Üdv, arról nem is beszélve, hogy Wikipédia-hivatkozásnál nem elég a linkelni a szócikket, annak a verzióját is meg kell adni:
A (magyar, angol, stb ) Wikipédia ezen és ezen nevű, EKKORI ÉS EKKORI szócikke szerint.

Pl. a magyar Wikipédia Harrier szócikkének 2009. április 21., 17:48-as változata szerint.

Így korrekt, a cikk másnap, elméletben, az ellentétét is állíthatja valaminek (heves vitában meg is eshet, hogy valaki nekiáll hamisítani)
Szerintem nincs baj, az "azt írja a wikipédia" fordulattal, mert ez magában foglalja, hogy aki utána akar nénzni, az elmehet oda, és megnézheti a hivatkozásokat a szócikkben.

Ami pedig a szócikk verzióját illeti, ha valaki már nem találja rajta a hivatkozott infót, a cikk/blogbejegyzés publikálásának dátumával érdemes összevetni a változásokat.

Pl. amikor én az égbe temetéssel kapcsolatban írtam ( en.wikipedia.org/wiki/Sky_burial ), hogy milyen horror fotók vannak a bejegyzésben, akkor nem sokkal utána valaki leszedte a képeket, amit utána visszaraktak, de volt egy periódus, amíg a blogbejegyzés olvasója nem láthatta a szócikken a hivatkozott képeket.
@agyvihar @KGyST
ekkora precizitást a legigényesebb szerkesztőségtől sem lehet várni (ma még).

A geek nyilván nem a legfontosabb célcsoport. Átlag nagyi 5 éve próbálja megérteni mi az internet/email/web szentháromság között a különbség. Ha hallott a wikipediáról, akkor már szupernagyi. Wikipedia szócikket időállapotosan nézegetni(linkeben hogyan szerepel az más kérdés) gyakorlott usereknek való.
"Azt írja a Népszabadság" esetében sem a cikkírót, szerkesztőt nevezik meg. A blog.hu-s hasonlat nagyon sántít. Ez mellélövés kedves önjelölt szakértő.
Az már nagy öröm, ha megemlítik a forrás nevét, mert leginkább "egy internetes portál" szerepel, vagy "egy blog".
A hivatkozási struktúra alapvető probléma az egész weben: ki mit, mikor írt, vagy épp micsodának mikori állapotára utal, mutat, hivatkozik stb. Emiatt is van, hogy a wikipédia természeténél fogva inkább tájékotzató, ismeretterjesztő eszköz. A tudomány az állítások, hivatkozások következetességére, pontosságára épül, ez adja meg a megismételehetőség és összevethetőség alapfeltételeit. A wikipédia erre nem igazán alkalmas, de nem is törekszik ilyesmire.
Az már más kérdés, hogy lehet-e egy kollaboratív tudástárat más elevek alapján, a jobb minőségre, megbízhatóságra koncentrálva létrehozni. Erre az a válasz, hogy nagyonis. Persze ezt valószínűleg nem a wiki-motor bütykölésével lehet elérni, más cél, más elv, más koncepció és eszköz szükséges hozzá, és nem feltétlenül a wiki(k) helyett, mint inkább azt kiegészítve.
"...a Wikipedia X szócikke hibásan tartalmazza azt, hogy..."

Ilyenkor nem cikket írunk, hanem wikipédiát javítunk. :p
Szerintem meg tökmindegy nem? Mintha olan sokat használnánk..
Szerintem intelligencia és némi műveltség kérdése hogy az olvasó fel tudja fogni a forrás megbízhatóságát és ennek megfelelően mérlegelni tudja a cikk megbízhatóságát, legyen a forrás bármilyen - "tényeket" közlő médium: a BBC, az MTI, a Wikipedia, a Biblia vagy a Korán.
@tvk: a legszebb az volt, ami nemrég történt, hogy valamelyik online újság a wikipédiáról szedett valami téves infót, majd amikor a wikipédia szerkesztők utána akartak nézni az info-nak, akkor a google-vel megtalálták az online cikket, és azt berakták a wikipédiába a téves info mellé hivatkozásnak, vagyis a kígyó a farkába harapott. :)
a) Wikipédia által hivatkozott forrásra szoktam hivatkozni, mint fentebb említették
b1) mivel a Wikipédia követi a változásokat, lehivatkozható szükség szerint egy cikk adott időpontbeli változata, lásd fentebb
b2) de a változásokban az is benne van, hogy kik eszközölték azokat – akinek sok az ideje visszakeresheti. (de akinek sok az ideje, az nem Wikipédiáról gyűjt:P)
@kohana: > nem feltétlen, hiszen a szócikkek,
> főleg ha hosszúak és részletesek, akkor nem
> egyetlen forrásból, hanem többől áll össze,
> és vicces lenne félmondatonként írni,

Pedig ugy van az, ahogy Freevo irta. Amit te mondasz, az egy gyakorlati problema, de a wikipedia (a sajat definicioja szerint) egy enciklopedia, es mint ilyen (ezt is ok deklaraljak) nem kozol uj eredmenyeket es alkot velemenyt. Ebbol kovetkezik, hogy eleve az a megfogalmazas, hogy 'a wikipedia szerint' hibas, mivel barmit is olvasol ott, az nem a wikipedia szerkesztoinek a velemenye. Legalabbis nem szabad, hogy az legyen, es a fontosabb szocikkeknel ez igy is van.

> hogy ez X forrás, ez Y, ez Z.
> szerintem egyébként is a wiki
> szócikkek így egyben azért már más
> minőséget adnak, mint egy sima aggregálás.

Egy jo minosegu aggregalas, ami azert nem kis munka, nem azonos azzal, hogy osszemasolgatunk 3-4 cikket. Nincs abban semmi degradalo. Ettol meg lehet a wikipediara hivatkozni, csak egy darabig talan erdemes ugy fogalmazni, hogy ezek kideruljenek belole.