Egy felhasználó elleni támadás miatt állt a Twitter és a Facebook

Egy grúz netezőt akartak elnémítani ismeretlenek, ezért az összes olyan szájtot terheléses támadás alá vették, ahol a célba vett netezőnek van accountja.

A hírek szerint a Twitter és a Facebook mellett a LiveJournal, valamint a Google több szolgáltatása (pl. a Blogger.com és a YouTube) is céltáblája volt a támadóknak.

A Google-nak sikerült kivédenie a DoS-támadást, és a Facebook is próbálta állni a sarat, jóllehet, a közösségi szájt elérése tegnap többször erősen akadozott. Mint ismert, a Twitternek már nem volt ekkora szerencséje: a mikroblog szolgáltatás 3 óra 41 percig állt a DoS-támadásnak köszönhetően.

Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan miért akarták elnémítani a "cyxymu" álnevet használó grúz netezőt. De sejthető, hogy politikai motiváció áll a nagyszabású, és részben sikeres cyberattak hátterében. (Most van a dél-oszétiai háború első évfordulója.) Ugyanakkor az is igaz, hogy a fiatalemberre éppen így sikerült leginkább ráirányítani a figyelmet.

Az áldozat a Twitteren azt írja, hogy szerinte az orosz titkosszolgálat áll a támadássorozat mögött. Azt azonban nem fejti ki, hogy hogyan jutott erre a következtetésre. Egy biztos: Cyxymu blogján rendszeresen írt a tavalyi dél-oszétiai konfliktusról, és olyan videókat is elérhetővé tett, melyek az oroszok grúziai akcióját dokumentálják.

A grúz-orosz politikai konfliktus nyomán éppen egy éve már volt hasonló, DoS-támadásokkal tarkított villongás a neten. Két éve pedig egy orosz fiatalember hajtott végre terheléses támadássorozatot észt kormányzati webszájtok ellen.

Címkék: facebook twitter down horror cyberterror
2009.08.07. 11:09. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Érdekes, a saját blogomon kb. két nappal a kupleráj előtt írtam, milyen sebezhető a Twitter. Elsősorban nem az ilyen "technikai" kérdésekkel van baj, mert ezek mindenhol előfordulnak, hanem az alternatívák hiányával.

Ha a Google kiesik, akkor kereshetsz a Binggel, ha a Twitter, akkor nem lehet twítelni.
És most mindenki nekiáll regisztrálni ezzel a névvel mindenhol :)
Köszi, hogy ilyenekről írsz hh! Fogalmam sincs, hogy másképp honnan tudnám meg!
jobb lesz akkor nem feszegetni ezt a témát, leglábbis azoknak, akiknek valahogy utána lehet menni (:
Ha nem lesz twitter akkor megáll a világ?
Nem lesz többet vicces videolink 140 karakterben?

A facebook meg önmagában egy nagy kockázat, emberek milliói kitárulkoznak, felteszik asz életüket, utána meg jön a pofáraesés amikor valaki 30 évesen azért nem lesz igazgató ,mert egy jóindulatú kolléga szétküldi a facebookra 20 évesen részegen feltöltött pöcsösképet.
És ez csak a jobbik eset, a zsarolás a rosszabbik.
Minden ilyen eset remélem felhívja mindenki figyelmét arra, hogy nem jó ötlet egy vadidegen szolgáltatóra bizni a saját adatainkat, nevünket fényképeinket barátaink egész hálózatát, mert NEM BIZTONSÁGOS.
ha csak annyival szofisztikáltabb a kgb, hogy a tarkólövés helyett dos-al támad, már nem rohad annyira a világ.
@efbé: Kérdés, hogy melyik veszélyesebb globálisan: ha egy faszit tarkón lőnek, vagy egy milliárdnak befogják a pofáját? :)
Mázli, hogy Magyarországon még nem indult cyber hadviselés. Ha már 1 órára is lebénítanák az iwiwet, indexet, blog.hu-t, (nembeszélve az ETR-kről, meg a Neptunokról) már sok netező szívrohamot kapna...
@szalas: azért van olyan ismert netes hírportál, amelyiket a magyar titkosszolgálat (draskovics szerint legalábbis) sikeresen némított el tavaly. (Gy.k.: kuruc.info/ )
@Meister: Ez így van, de az se DDos volt, hanem egyszerűen lekapcsolták a szervert. Igaz akkor (ez pont a tavalyi b.felvonuláskor volt) a többi ilyen szájt lehalt, mert nem bírták a terhelést, amit a sok olvasó generált (pl barikád, szkrcom, hunhír)
Ha eddig százezren olvasták Cyxymu posztjait, akkor most min. 20 millióan. Lehet hogy békeharcosok állnak a támadás mögött. Nóbelbékedíjat a hackereknek!
@efes: ...három órára? szerintem többen vagyunk. de értem amit mondasz.
@szalas: ok, én a részleteket nem ismertem, de meglep, hogy ilyen piszkos eszközöket nem vetettek be. Lehet, hogy M.o. mégiscsak jogállam? :-)
Túl sok erőfeszítés egyetlen bloger elhallgatásra. Egyszerűbb lett volna ha lelövik. Az sokkal tovább tart, és a kutyát sem érdekelte volna.
@Meister:
Magyarországon ebben a tekintetben jól állunk. Mert ha megnézzük a nyugatot: Franciákat, Hollandokat ott keményen támadnak minden fronton: a fájlcserélőket, bloggereket.

Hál' Istennek a világ egyik legjobb netes közösségét tudhatjuk magunkénak, és a kormányoknak is kisebb-nagyobb bajuk van annál, hogy ezt a közösséget b.szogassák.

Meg a szoftverrendőrség is (tényleg van e ilyen nem tudom) inkább a kalózokra, meg a gyerekpornóra utazik rá.
Ekkora baromságot régen olvastam!

Szóval van egy netező, akit úgy akartak elhallgattatni, hogy Dos-támadást intéztek a Google, Youtube, Facebook, Twitter ellen? Melyik nagy ész jutott erre a következtetésre?

Ok, 3 órát állt a Twitter, és akkor mi van? Lehet hogy abban az időben éppen aludt az ipse :)

Meg Dos-támadás a Google ellen? Muhahah!

Most csak azért, mert a Cnet írta, még nem kell minden baromságot elhinni, nyilván ott is írnak néha hülyeséget, mint pl. a mostani cikk.
Nick: Cyxymu: Császtok! Jöhet a DDoS ?
szerintem cuki, hogy nem gépfegyver, hanem ddos.

@szalas: te még nem próbáltál meg felvenni órát etr-ben. félnapos kihagyás is volt, és azok nem az oroszok voltak, hanem néhány bölcsész.
blikk még nem vette át a hírt? odarakhatnák a győzike, kiszeltündi stb maszlagokkal egy oldalra.
@Bozdurgán: Hú de csupa nagybetűvel "NEM BIZTONSÁGOS" hely ez a világ, mennyi paranoid ember leselkedik és sertepertél a sötétben, "vadidegen szolgáltatók" dzsungelében, hogy Bozdurgán "saját adataira, nevére, fényképeire, barátai egész hálózatára" lecsapjon és visszaéljen velük!)