A DigiTV beszáll az internetbe

Már a múltkori online közvetítésük kapcsán is illett volna felkapni a vizet, de végül mi is adtunk a DigiTV-nek még egy esélyt. Hisz a csatorna hitvallása szerint:

"Amit a DigiTV ajánl: - a létezõ legújabb digitális technológiát, - kedvezményes díjcsomagokat, - rugalmasságot, - alacsony árakat, - kiváló minõséget."

Úgyhogy optimistán vártuk a szerdai Liverpool-Debrecen meccs online közvetítését.

A kizárólagos közvetítési joggal rendelkező DigiTV azonban ezúttal sem volt képes tartani az iramot. Sőt, kifejezetten úgy tűnt, hogy magasról tesznek arra, hogy már percekkel a meccs megkezdése előtt elérhetetlen a live streamjük.


Online meccsnézés, 2009, Magyarország

Semmi "Elnézést a kellemetlenségért, dolgozunk a probléma megoldásán" kommunikáció. Hozzáteszem, megérzésem szerint a DigiTV-nél egyszerűen nem értenek az élő streameléshez, és ennek köszönhető, hogy képtelenek voltak kiszolgálni a max néhány tízezer érdeklődőt.

Felmerül a kérdés, hogy a DigiTV a korábbi kudarcos online közvetítése után miért nem gondolta újra a dolgot, és miért nem állt össze egy olyan szolgáltatóval (Microsoft, Ustream, mittomén), amely képes nagy mennyiségű online nézőnek is biztosítani egy live stream közvetítést.

Tegnap este a csapdába került magyarok ezrei próbálgattak mindhiába csatlakozni a DigiTV online adására. Kétségbeesésében mindenki ustreames linkeket keresett.

Csakhogy a Ustream - természetesen - lekapkodja az illegális közvetítéseket, lévén súlyos bírságokra számíthat az a szolgáltató, mely engedély nélkül teszi elérhetővé egy sportmérkőzés élő képét.

Egy bizonyos, a DigiTV alkalmatlannak bizonyult népszerű események online közvetítésére.

Ennek eredményeként egy budapesti kocsmában úgy töltöttük a tegnap estét, hogy a hangfalakból szólt a Kossuth rádió közvetítése, miközben próbáltunk valahogy élő ustreamet hazudni a kivetítőkre. (Lásd a képen.)

Kőkorszakibb élmény volt, mint mikor nagyapáink a borbélynál hallgatták a recsegő-ropogó táskarádióból az aranycsapat játékát.

Címkék: média tv magyar stream digitv fail
2009.09.17. 10:16. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

végül ugyanezt csináltuk otthon apámmal,találtam egy egész tiszta streamet és alátetük a kossuth rádiót.

"képet hazudni" ez a jó kifejezés.

nem is értem hogy miközben a Microsoft finom utalásokat tett arra a két meccs között, hogy "hello itt vagyunk, én és a technológiám" és női kézimeccseket közvetítettek akkor a jogtulajdonos digitv miért nem mart erre rá? sokat kért az ms?

pont egy ilyen meccs miat rengetget telepítettek volna silverlightot.
@dw1: hozzateszem, a ustreamet is megkereshettek volna.
Lehet, hogy rossz hozzáállás, de én nem is vártam, hogy működni fog, ezért pánikszerűen megjelentünk egy havernál, ahol a meccs előtt 1 órával kötötték be a DigiTV-t. :) Persze, nyilván jobb, modernebb, kényelmesebb stb lenne, ha online néznénk akárhol, de ez az ország és az a szolgáltató sajnos még nem tart ott. Nem örülök neki, de ez van, néha lehet érezni azt, hogy megszoktam. Bár a tűréshatárom elég magas, mert amit a Forma-1-gyel művelnek, az is vicc, angol proxy-t fizetni, hogy ne a Justin.tv-n kelljen nézni a szabadedzéseket...
Szerintem +mindenki álltal elérhető adón kéne ezt adni.

Sok gyereknek lehet példa, hogy IGEN el lehet jutni oda, hogy Gerard-nak osztok ki egy kötényt..

Mondjuk spec azt nem tudom, hogy volt-e ilyen mert nekem sem sikerült "képet hazudni" :)

És ma reggel a kollégákkal meg nem a foci volt a téma hanem az, hogy kinek, hol sikerült "fogni" egy bélyeg méretű képet.

Szóval sünt a diginek. De NEM ustream-re meg justinra van szükség hanem földi sugárzású adóra ahol Pistike is megnézheti Angyalpuszta-alsón is a Meccseket.
HH, kicsit sokat akarsz így 2009-ben, alig 15-20 évvel az (elérhető) internet, és az otthoni PCk megjelenése után :)

A digitv még a rendes adást is lagolva sugározta kb. 1 évig random módon a TV2 reggeli adásában hol késett a hang 2 sec-et, hol nem...
A honlapon semmi, kb. havonta hívtam őket, h akkor miafos? Mindíg kedvesen lepattintottak, tudunk róla, javítjuk...
Persze nem tették. Amikor kérdeztem, h a honlapon miért nincs információ, kedvesen ígérték, hogy intézkednek, mert ez egy jó ötlet, sokan jelezték a hibát, és de hasznos lenne ha a honlapra kattintva látná a nép, hol tart az ügy...

Jelenleg nincs lag, de a tanulség örök: kedvesen, nem vitatkozva, csillagokat és mindent megígérve lerakatni a telefont, majd sz.ni a problémákra...
javaslom hasonló esetek alkalmára a www.rojadirecta.com/ oldalt.

nem mondom, hogy tökéletes a minőség, néha akadt ugyan, de azért végig tudtuk nézni a meccset.

az külön élvezeti értéket adott, hogy a spanyol nyelvű kommentátor a gólt másfél perces gooooooooooooooooool üvöltéssel díjazta :)
A cím kicsit megtévesztett, amikor ide jöttem, de ha már itt vagyok elmondom. A DigiKábelen keresztül netre is elő lehet ugye fizetni. Egy ismerősünk meg is tette, azt gondolva, hogy a wifi routerét, ahogy bármilyen más szolgáltatónál, majd itt is használni tudja. Hát nem így lett. Lehet, hogy én vagyok béna (sztem nem), de két óra alatt sem sikerült rábirnom a routert, hogy átcsordogáljon rajta az a finom internetecske. Az ügyfélszolgálaton azt a mélyreható tanácsot voltak képesek adni, hogy írjuk be jól a usernevet. Azóta kiderült, hogy a diginet a legtöbb, egyébként tök frankó router csípőből szarja le.
talán azért sz*rja le, mert hogy a routert a többség net megosztásra használja, ami ugye alapból tiltott.
@BaluBéla: nemtom, az ügyfélszolgálatosnak semmi gondja nem volt az ötlettel
@toth.kazmer: Nekem már kb 4 routerrel jól működött a digi net. Az ügyfélszolgálaton, vagy HD-n szerintem azért nem kéne megtanulniuk a cirka 1,234541 típusú router beállítását. Főleg mivel az a Te eszközöd.
Amire esetleg figyelni kell: PPPoe kapcsolat (de gondolom ezt tudod), néhány routernél lehet olyan hogy kapcsolat név (opcionálisan). Na ezt nem szabad kitölteni, csak felh. név, jelszó. Ezen kívül még lehet ezer hiba, de valószínűleg beállítási problémáról van szó.
@dw1: csak silverlightot ne. Hat en nezem angliaban a xfactor.itv.com -m a musort, de egy ilyen szar technologiat mint a silverlight meg sose lattam, nem tudok beletekerni(a musor utan lehet online megnezni), folyamatos reklamblokkok vannak be, nem tud folyamatosan elore streamelni(minden egyes reklam elott ujraolvassa a musort adott szekvenciatol), pedig van neki 1300kbyte/s elerese.

Hat a BBC forma1 kozvetitese ezerszer jobb, az flash technilogian alapul.

Flash mediaszervert a Diginek

-cs-
Sanyi
Nem hiszem, hogy a digitv-nek megérte volna beruházni egy működő online stream infrastruktúrába. Ez lehet a legköltségesebb terjesztési mód, és amíg műholdas vagy kábeles úton nem jut el elegendő háztartásba, addig a szükséges hirdetői kör sem alakul ki.
Szánalmas a digisport, viszont itt az ír TV nagyon jó minőségben közvetítette a meccset: www.filmon.com/tv
Úgy látom, hogy sokan a digit hibáztatják mert nem tudták nézni a meccset.
"Szerintem +mindenki álltal elérhető adón kéne ezt adni." akkor meglehetne kérdezni a "mindenki által elérhető" adókat, miért is nem ők vették meg a meccsek közvetítési jogát miért épp a digi?
A válasz egyszerü: üzlet az egész.A digi befektetett, a többinek meg elég a ronggyá nézett sorozat, mivel azt is sokan nézik.

üdv
@carstep
Sanyi élő műsorba hova akarnál beletekerni? :)

lehet amit te néztél szolgáltatás épp nem a leg acélosabban volt összerakva. Ha kicsit körbenézel a világban az utóbbi időben a legtöbb élő eseményt Silverlight/Smooth streaming alapokon adják. Legutóbb az amerikai focit , de tenisz stb bármit mondhatok ami HD-ben megy. Csak az a rendszer amit ezek alá az események alá tesznek rendesen át van gondolva...

on10.net/blogs/sarahintampa/Sunday-Night-Silverlight-Football/

Nem minden rosz ami MS :) haladni kell a korral. Erre a technologiára nemigen latok versenyképes választ az Adobe-tól. nem véletlen hogy minden profi streaming szolgáltató és CDN sorba kínálják a szolgáltatásukat erre a platformra.

bocsi az off-ért.

jó lett volna a tegnapi focit folyamatosan élőben nézni. sajnos szaggatott rendesen. gondolom nulla előkészület és alultervezett dedikált sávszél volt.
@bolygocska: A digi nem befektetett, hanem őrületes, indokolatlan összeget adott a BL feléért, amit más nem tudott megadni. Az NB1-ért 4 milliárt forintot adott volna 3 évre. Igen, a gagyi magyar NB1-ért. Piacot akart szerezni, mert azzal tudja a kábelszolgáltatók csatornakiosztásába berakni a saját adóját.
Ráadásul a BL-t is kamuval szerezte meg, hiszen csak olyan csatorna vehette volna meg a jogokat, amelyik a háztartások legalább 50 %-ban elérhető. Hát ezt valahogy behazudták.
Há-há! Én a Digi Sporton néztem meg. Amúgy pedig az említett kocsma ha jól látom a kép alapján a VI. kerületben van, ahol a Digi szolgáltatása elérhető (ráadásul az egyik legolcsóbb szolgáltató az egész országban), úgyhogy igazán beruházhatnának arra, hogy ne az internetről kelljen streamelni.
Én a kinai(?) CCTV-vel kezdtem, de így a kép és az MR1 hangja között közel 4 perces difi volt. Végül a FilmOn HDi ingyenes szoftverrel az angliában közvetítő csatornát (Itv1) lehetett hihetetlen minőségben fogni. Így kicsit csúszott a hang és a kép, de ha a Kossuth Rádió is netről jött és nem a hifiből, akkor szinte tökéletes szinkronba volt.
Milyen az, hogy ebben az országban meg lehet tenni, hogy egy törpe társaság minden technikai felkészültség nélkül megszerezzen egy közvetítési jogot, így az országban pár százezren tudják látni a BL-t.
Egyébként már induláskor sem tudták közvetíteni a szófiai meccset sem és még azt sem mondták : bocsi gyerekek.
Hogy akartak ezek Soproni Ligát közvetíteni?
itt szerintem (az írTV) is nézhető volt www.filmon.com/tv/
Sztem bolygócskának igaza van. Sok nagyvárosban szolgáltatnak kábelen, lavórral pedig az egész országban foghatóak, olcsók, mégis van, aki hőbörög amiatt, hogy nem az rtlen vagy a tévé2-n adják. Annak idején ugyanez a hőbörgés ment, amikor a jó meccseket a sport2-n kezdték el adni, nem a sport 1-en. Még korábban meg azért, mert nem a duna tv-n, hanem a sport 1-en adták. Sztem sokkal jobb társaságban egy kocsmában közösen meccset nézni, mint otthon.
Ingyen a sajat karara nem tette 100%-ossa? Na a rohadt multija. Kepzeljetek en meg egyenesen nem talalom a rohadt HBO packot online kifogastalanban :( Hogy kepzelik a szemetek?! Sot meg az ertelt sem :(( Mocskos kapitalista allatok!!!!
Ingyen a sajat karara nem tette 100%-ossa? Na a rohadt multija. Kepzeljetek en meg egyenesen nem talalom a rohadt HBO packot online kifogastalanban :( Hogy kepzelik a szemetek?! Sot meg az ertelt sem :(( Mocskos kapitalista allatok!!!!
Még annyit az egészről, hogy tudtommal a digi már rég meg vedte a BL jogok egy részét még mielőtt a Loki bekerült volna.
Tehát "zsákbamacskát" vett.
Arra azért kiváncsi lettem volna, hogyha a Loki nem kerül be akkor létrejön-e ez a blog és fórum.
Na persze tisztelet a kivételnek, azoknak a football drukkereknek akik mindenféleképpen nézték volna a BL-t.

üdv
"Ha kicsit körbenézel a világban az utóbbi időben a legtöbb élő eseményt Silverlight/Smooth streaming alapokon adják."
Ez szvsz kicsit túlzás.

"Silverlight/Smooth streaming"
Október 3-ai Magyarországi Web Konferencián lesz a Silverlight 3 hivatalos hazai bejelentése, ennek részeként lesz egy teljes platform ismertető, illetve a Smooth Streaming technológiáról lesz külön előadás is. Gyertek! :)

"nem véletlen hogy minden profi streaming szolgáltató és CDN sorba kínálják a szolgáltatásukat erre a platformra"
Ez miért érv? Flash technológiát már nagyon régóta kínálnak ugyanezek.
Látom te is a dürerben voltál. Én is ott voltam, meg is kérdeztem telefonban, hogy adják-e a meccset, de mikor megláttam, hogy valami stream-et keresgélnek, már rosszat sejtettem, ami be is igazolódott, persze a rádió gyorsabb volt, mi támadtunk a képen, a rádióban meg már ők rúgták a szögletet. Igen nagyon ideges voltam.
Nem lehet h a "mindenki által fogható csatornák" azért nem vették meg a jogot, mert ők már tudják, h a foci szinte senkit nem érdekel?