A kapcsolati hálód elárulja, kik a meleg ismerőseid

Pusztán abból, hogy kik az ismerőseid egy közösségi szájton, elég nagy valószínűséggel megállapítható, hogy milyen a szexuális orientációd. Legalábbis erre jutott két amerikai egyetemista, akik a facebookos ismeretségi hálókat elemezték.

A kísérlet során a facebookos MIT csoporthoz csatlakozott diákok publikus információit használták fel. A szoftver a felhasználók nemét, vállalt szexuális orientációját és ismerősi hálóikat vette figyelembe. A kutatás során abból indultak ki, hogy a szexuális beállítottságukat nyíltan vállaló melegeknek valószínűleg több meleg ismerősük van, mint egy átlag hetero férfinek.

A vizsgált csoportban 1544 férfi bevallottan heteroszexuális volt, 21 biszexuális, és 33-an a Facebookon is vállalták, hogy melegek. Volt ugyanakkor 947 olyan felhasználó is, akik nem vállalták szexuális beállítottságukat. Vagyis az "interested in" mezőbe nem írtak semmit.

A szoftver az ismeretségeket vizsgálva statisztikai alapon kísérelte meg beazonosítani a nem nyilatkozó felhasználók szexuális orientációját. A kutatók 10 emberről előzetesen is tudták, hogy melegek, noha ezt nem vállalták fel a Facebookon.

A szoftver az elemzés során mind a 10, homoszexualitását amúgy a Facebookon nem vállaló férfira rátalált.

A Boston Globe cikke említ egy másik kutatást is, melynek során egy online közösség tagjainak politikai nézeteit próbálták megállapítani, hálózatelemző szoftver segítségével. Ebben az esetben is a tagokról online fellelhető információkat és az ismeretségi hálót vetették össze, és ezekből az adatokból próbálták meghatározni a tagok politikai nézeteit. Az elemzés szerint a különféle csoportokhoz tartozás, és a zenei ízlés is elég jó támpont egy ember politikai nézeteinek feltérképezésére.

Mi következik mindebből? Ismeretségi hálónk önmagában is többet árul el rólunk, mint gondolnánk. Vagyis a "madarat tolláról..." mondásban több az igazság, mint hinnénk.

Címkék: privacy social network facebook
2009.09.20. 15:30. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyilván ezer más dolgot is ki lehet így számítani. még jobb, ha megvannak azok az adatok is, hogy kit honnan ismersz...

meglehet, hogy a facebook és főleg az iwiw veszélyesebb is emiatt mint a google.

miért bízzunk meg bennük?
miért ne?
Az egyetemisták komoly felfedezést tettek... le a kalappal :p

Én ezt már régen állítottam, hogy mennyi mindent elárulhat rólunk a facebook és hasonló szolgáltatások. Például a munkám kapcsán gyakran ítélek iwiw/facebook ismerősök alapján.

Nagyon, de nagyon igaz a mondás:

Madarat tolláról, embert barátjáról
Remek cucc. Remélem már minden iwiw felhasználó is be van kategorizálva közrendre való veszélyesség szerint, attól függően, hogy kit ismer. Na jó, Magyarisztánban még lehet nem, de a Facebookon lazán el tudom képzelni...
Nagyszeru. Nekem pl. van szelsojobbos es Mszp-s allamtitkar baratom is. Na ebbol megis mi az ebpeniszt szurnek le? Vagy abbol, hogy neptancos, csellista es goa klub is az ismeroseim kozt van...
Hát nem is tudom. Találjam megnyugtatónak, hogy tudományos alapon tudják majd, mennyire ártalmatlan vagyok és nem kell szúrópróba szerűen baszogatniuk, cska mert hátha?

Lesz itt még bazmeg, bár nem az iwiw/facebook fogja okozni.
@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Egyetlen ismerősből értelmes ember nem szűr le semmit.
A leburúlt mindenségit!
Ezek sem tudnak már mivel foglalkozni,csak azzal,hogy ki mit hová tesz!
Nem mindegy???!!!
Nem azé', de az egyetemista hülyegyerekeknek nem tanulniuk kéne inkább, mint ilyen baromságokkal foglalkozni?
@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Javaslom a cikk elolvasását, nagy számok alapján ("statisztikai alapon") történik a kiértékelés, nyilvánvalóan nem egyes ismerősök alapján.

Amúgy nyilván vannak, akiket egyszerűbb így kategorizálni, és vannak, akiket nehezebb.
" A kutatók 10 emberről előzetesen is tudták, hogy melegek, noha ezt nem vállalták fel a Facebookon."

Ebből pedig az a következtetés vonható le, hogy a kutatók maguk is nagy valószínűséggel melegek.

De komolyan: az a kérdés, hogy ha az előzetes információjuk nem lett volna, csak a nyilvános adatok, akkor is hasonló következtetésre jutnak? Így sokkal könnyebb volt meleg kapcsolati hálót feltérképezni, mert pl. 10 meleg résztvevőnek további 10, azaz összesen 100 meleg ismerőse van, és így tovább. Ha nem értem félre a kutatás módszertanát...
@Skinhead Vaddisznó: szerintem meg ezért kapnak egy diplomát jobb esetben, amire MIT van írva, nem rossz dolog az.
@avus: @Fue: Termeszetesen nem egy-egy ismerosre gondolok. De mi van, ha tobb ismerosom szinten nem bevallottam meleg es etleg bi es en nem is tudok rola? Akkor engem is akkent azonositanak? Es ha tortenetesen csak hetero ismeroseim vannak, es en vagyok bi, csak nem veszem fel a partnereket iwiw-en? A statisztika itt is olyan, mint barhol mashol. Azt mutat ki, amit lattatni szeretnek, mindossze modszer kerdese...
Basszus, nálam meg a végén rájönnek, hogy informatikus vagyok, meg hogy a hobbim a bringa - jó eséllyel. Kizárólag az ismerősökkel képzett azonosságok alapján.
Mondjuk aki nem látja előre, hogy egy ilyen rendszerben ezek kiderülhetnek - ehhez szerintem gép se kell, jó érzékkel látható - az megérdemli, hogy egy csomó jellemzőt megadva magáról kiderülnek dolgok.
Amikor adatot viszek be, már gondolkodok a kideríthető összefüggéseken.
Ajjaj! Most neztem meg az iwiw-en az ismeroseim...Van koztuk, akinek kutyaja van...Most rajonnek, hogy en az animal szexet muvelem szabadidomben!
Kíváncsi vagyok, a kommentekből is lehet-e ilyen következtetést levonni...
@fraki: Te peldaul vagy kutato, vagy detektiv vagy, mert kivancsiskodsz itt!
Más szempont szerint is lehet osztályozni. A jó pasik vagy foglaltak, vagy melegek.
Tehát aki nem házas és jól néz ki az meleg........
nincs kitöltve a szexuális beállítottságod? ...-e vagy? :)
@Takács Árpád: Ez szvsz hülyeség. Az iwiw-es ismerős nem barát, hanem haver, vagy még az se. Mit mond el rólam, hogy egy általános iskolai osztálytársamból - teszemazt - bűnöző lett? Semmit.
Na jó, persze... politikai hovatartozás és effélék sejthető az ismeretségi körből. De azért ezzel is érdemes vigyázni, még ha az arányokat fel is derítik, akkor is téves lehet a végkövetkeztetés.
@Takács Árpád: És aki egy ilyenen sem szerepel, az gyanús?:)
Vagy a társadalmi ranglétra olyan fokán van, ahol már nem illik ilyen helyeken jelen lenni?:)
És a nő, akinek van egy meleg férfi ismerőse...?
Régen nem tűnt annak...:))
Nem lepett meg, ezt józan paraszti ésszel is előre sejtheti mindenki, aki naiv módon megadogatja az adatait közösségi site-okon.

Amennyiben nincsenek nagy csontvázak a szekrényben, van rá esély, hogy rövidtávon mindez nem okoz gondot (például nem kerül az illető képe a 4chanra, Napisz.rra), az iskolai szerelmek kukkolásán túl akár még hasznot is hozhat a dolog (munkák, új kapcsolatok, MLM-es értékesítés), viszont hosszútávon ezekből és az ilyen jellegű becslésekből megjósolható, hogy megszületik a nagy hacker (vagyis nem lehet kilépni az archívumból, nem lehet utólag letiltatni adatokat, önálló életet kezd élni, mint a TPB tartalma) Wikipedia, ami a leendő alkalmazóinknak és párjainknak még a magunknak be nem vallott legtitkosabb vágyainkat is kiadja, nem beszélve az összes kapcsolatunkról, legjelentéktelenebb hibáinkról és egyebekről.

Természetesen, ha már szóba került a politika, az amcsi hárombetűs szervezetek jó eséllyel már meg is csinálták sutyiban az adatbázist. Mint tudjuk, nem szívbajosak a polgáraik (vagy bárki más) személyiségi jogaival kapcsolatban, a terrorkártyát a végső esetben előhúzhatják indokként.
Nem hiszem, hogy ez a módszer túl jól működik. Csomóan boldog-boldogtalant bejelölnek vagy elfogadnak ismerősnek, akkor is, ha soha vagy csak 1-2-szer találkoztak az illetővel. Emiatt aztán elég torzak ezek az adatok.

Viszont akinek komolyabb hozzáférése van a publikusnál, az üzenetváltásokból és egyéb interakciókból már tud ilyen következtetéseket levonni.
A portugál csajnak szimpatikus volt a neve és jól is nézett ki, bejelöltem, de legközelebb már egy férfi nemiszerv volt a szájában a fotón!
Tehát portugál kurvákra költöm a pénzem?