A PayPal szerint ilyen lesz a jövő

A néhány hónapja a weben keringő videó a PayPal új platformjának és versenyének első vírusvideója. A lényeg, hogy a szolgáltató nyitott API-val és fejlesztői eszközökkel próbálja rávenni az online mikrofizetésben érdekelt cégeket és magánszemélyeket, hogy a PayPalt használják. Arra egyelőre kicsi az esély, hogy a videón látott szolgáltatások ellepik a piacot. De legalább mostantól nem lehet azzal érvelni, hogy hiányzik hozzá az eszköz vagy a technológia.

Címkék: reklám videó paypal micropayment
2009.09.22. 11:55. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mióta Bill Gates azt nyilatkozta mittomén hányban, hogy mittomén hány kb ram mindig elég lesz egy számítógéphez, azóta nem fogadok kételkedve semmilyen efféle dolgot.

Na ez értelmes volt.
A videóból kihagyták az azonosítást. :)
Ha nincs bennem azonosító csíp, vagy a zsebemben az azonosító csíp kártya, akkor a plakát nem fogja kitalálni, hogy ki fizet, sem a bolti kosár, sem pedig kávézó asztala.

A paypalnak gyakorlatias dolgokkal kellene kezdenie. Például ha beírom a böngészőbe hogy paypal, és bejön a paypal.com, akkor legyen már választható magyar nyelv is, de jobban lenne ha egyből magyarul jönne be, hogy értsem mi micsoda az oldalon, és ne érezzem távolinak a dolgot. Ami pénzéket beszednek a számlakezelési díjakból, már régen megcsinálhatták volna 300 nyelven az oldalukat.
@Molnár Gergö:

Bill Gates szó szerint ezt mondta (angolul):

640 kByte memória mindenre elegendő.
@Barát Csaba: nem figyeltél eléggé, a plakátnál ujjlenyomattal azonosította magát
@agyvihar: De ő nem a plakátnál gondolta... hanem a kávézóban például.
@Takács Árpád: a kávézónál mer eleve iszik valamit, úgyhogy az asztalra ott is rányomhatta már az ujját, és azonosítva van

A bevásárlókocsinál pedig a kocsi fogantyúja alkalmas ugyanerre a célra.
hs be is pakoljak a cuccot a hutobe rendeles utan, en orulnek az ilyen jovonek :)
A technikai szemponton túl pedig ott van az az apróság, hogy Kína hosszabb távon kifarolni tervez az USA fogyasztói lufijának finanszírozásából, úgyhogy a jövő nem biztos, hogy ilyen szép csillogó-villogó fogyasztói társadalom lesz, ahogy az a videón látszik. :P
@bigyibogyo: Mindenki örülne egy ilyen jövőnek, de a PayPal-tól még a jelenlegi formájában is kirázza az embereket a hideg.

A maradiak nem érzik biztonságban a pénzüket a PayPal rendszerén keresztül. Nehéz lenne beégetni egy ilyet a köztudatba.

Meg ha ez is lesz a jövő, játszunk el egy kicsit a gondolattal, hogy mundjuk ha az USA-ban ez lesz úgy 4-5 múlva, akkor Magyarország mire számíthat? A PayPal 1998-ban indul, hazánkban mégse használatos fizetési mód. 11 év a késés (eddig), tehát minimum ennyire lehet számítani a videón látott technológia hazánkba való bevezetésénél is.

Azaz:

(4-5 év) + (11 év) = (15-16 év)

Legalábbis szerintem :(
én örülnék ha a jövő ilyen lenne, viszont annak nem örülnék, hogy az autómata előtt levágnák az ujjamat és lenyúlnák vele a számlámon lévő pénzt gyorsan
Ki mondta, hogy ilyen lesz a jövő? Ez arról szól, hogy hogyan lehetne egyszerűbbé, kényelmesebbé tenni az életünket, azon belül is a vásárlást.

Amúgy nekem tetszik az ötlet, különösen a plakátos nagyon ötletes.
Felhasználási ötlet: commentezni is csak micropayment után lehessen, ahol aztán esetleg legjobb kommentek között visszaosztásra kerül a credit. Aki többször negativ értékelést kap annak egyre dragabb legyen!
@Barát Csaba: Nem vágják le, mert a modern rendszerek észlelik, ha az ujj nem élő emberhez kapcsolódik, ezért egyszerűen csak leütnek majd, és odateszik az ujjadat.

Ezt persze most is megtehetik az ATM-nél, csak meg kell várniuk, amíg beütöd a PIN kódodat. Ebből következően az ujjlenyomatos azonosításhoz is célszerű lesz pinkódot társítani megerősítésként.
@Horváth János: a blog.hu pénz nélkül is megcsinálhatná ezt. Mindkenki kapna egy kezdeti kreditösszeget pontokban regisztrációkor, és azzal gazdálkodhatna. A rossz komment apasztaná, a jó komment növelné a pontokat. Aki sok rosszat kommentel, és elfogy a kreditje, az sajnos úgy járt. :)
@Takács Árpád:
sajnos igazad van.

A technológia készen van, OK.
a technológia elterjedése (ha sikerül rávenni a sarki kocsmárost, h touchscreen a bárpult holnaptól) kb. 5-10 év.
A HW élettartama: Budapesten kb. 5-10 nap. :)

@Horváth János: nah, Már el is adósodtál :)
@Takács Árpád: ezt magyarul mondta valaki. legalábbis nem angolul van.

Fasza lesz. Várom már a táccsszkrínes hekkeket az ujjlenyomatos azonosításhoz. Vagy a bőrünk alá beültetett csippendél lesz a megoldás, meg a bőr tolvajlás?
engem az egészből a sör fogott meg!! :))

nah de mostantol akkor minden italegysegben letorlom az asztalrol az ujjjlenyomataimat, mikor végeztem!
Ja, hát Paypal megállapodik az MS -el a surface-re, aztán az italgyártók nano rfid chipeket raknak a piába, hogy a pohár tudja mi van benne és közvetítse az asztalnak.

Anyuci meg otthon tudja hány sört ittam, letagadni se lehet. Szép jövő!
@e-lias: És offkorsz akkor a wc-ben is lesz vevő, és kapásból elemzik a végterméket, megmondja, hogy ebben a hónapban sok sört ittam, meg sok chips -et ettem, egyek má' disznót is inkább. Vagy automatán betolja a kúpot. Kész :P
a jövő üdvözítő tízperce az áramszünet lesz. amíg kijavítják a hibát az emberek majd kicsinek, szánalmasnak és bénának fogják érezni magukat.
@Szabolcs Bakos (web2.0 designer): Szerintem is, csak nem hiszem, hgoy a paypal-nak kell ezt globálisan megvalósítani. És szerintem nem is ő fogja. Ugyan úgy, ahogy most vannak ATM -ek, erre is meg lesz minden bank rendszere. Ami, ahogy most is, átjárható. Régi vízó ez, csak a paypal logo nem volt rajta :)
a bevásárló kosár és hűtő teljesen reális képet mutat.

persze nem pont paypal-lel, de pár éven belül itt lesz (rfid chipek)
Azert ha ez laza autentikacio tenyleg elterjed, akkor akinek van egy kis esze, azt csinal amit akar es szo szerint a vilag minden penze az ove lesz. Magyarul pillanatok alatt szetkapjak a rendszert.

Viszont a lehetoseg megvan es a paypal azt nyujtja a tobbi rendszerrel ellentetben, hogy nem penzintezet, tehat nem ervenyesek a banki szabalyok es ha akar akkor sokkal kisebb profittal is dolgozhat (mivel se fiokjai, se atm terminaljai nincsennek). Pl. nemetorszagbol magyarorszagra annyiba kerul az autalas mint magyarorszagon belul, tehat a nemzetkozi osszeg kb. tizedebe. Es meg a terror es penzmosas ellenes rendszeren sem megy at, tehat minden szabalyozast megkerulve lehet vele fizetni. Ez egy nagyon nagy elony tud lenni, foleg ha kis osszegekrol van szo. A biztonsagot viszont tenyleg feljebb kellene vinni, mert most kb. az ingyenes levelezorendszerek biztonsagi szintjen van, csak eppen az ember bankszamlajaval osszekotve.
"Bill Gates szó szerint ezt mondta (angolul): 640 kByte memória mindenre elegendő. "
Valójában Bill Gates sosem nyilatkozta ezt, bár ennek ellenére valószínűleg még 50 év múlva is lesz olyan tudatlan, aki fenntartja a mítoszt, ami szerint viszont igen.

Lásd: en.wikiquote.org/wiki/Bill_Gates#Misattributed
remélem, nem ilyen lesz. ki se kelljen már mozdulni otthonról mi?
@[megmondoember]: hmm, a szócikk nem cáfolja, hogy mondott ilyet, csak azt bizonyítja, hogy cáfolta, hogy mondott. Aztán vagy mondott vagy nem.
@[megmondoember]: Mondott ilyet, csak utólag tagadja. Egyébként ezzel a felfogással semmi sem igaz a történelmünkből. A történelmet a győztesek írják, ezt jegyezd meg :D
@caizzz: Azért a sivatagi népeknél a paypal tevepásztorokat fog alkalmazni? Rábökök a sátorban egy hűtőn (napelemes, wifis :P), hogy asszonyt veszek, x tevéért, és jön a paypal pásztor, elviszi a tevéket :D