Magyarországi influenzafigyelés a Google-tól

Szomorú egybeesés, hogy épp az újabb magyar haláleset napján küldte ki a Google azt a sajtóközleményét, mely szerint már magyarul is elérhető a Google Flu Trends.

Egyes keresési kifejezésekre sokkal gyakrabban keresünk az interneten influenzajárvány idején. Ezeket a kereséseket az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adataival kiegészítve az Influenza Trendek képes megbecsülni az influenza előfordulását bármilyen időszakban. Amíg a hagyományos influenzakövetés doktorok és páciensek bevonásával készített kutatásokat jelent - ami akár heteket is igénybe vehet -, ezzel szemben a Google keresései valósidejű, pontos visszajelzést adnak a megbetegedésekről különböző földrajzi helyeken.

A megfigyelések szerint szoros összefüggés van aközött, hogy mikor keresünk betegséggel, tünetekkel kapcsolatos információt a weben és aközött, hogy mikor keressük fel az orvost. Az influenzára utaló tünetek (kulcsszavak) tömeges keresése a weben jól jelzi a vírus terjedését.

A Google módszerének részletes leírása a Nature-ben megjelent tanulmányban olvasható.

A legfrissebb keresési adatok szerint Magyarországon szeptember elején volt terjedőben az influenza, ám október elejére csökkent a betegséggel és annak tüneteivel kapcsolatos keresések száma. A csökkenő tendencia azt jelenti, hogy mostanában nem számíthatunk országos influenzajárványra.

Címkék: google magyar betegség trends
2009.10.08. 11:01. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vagy egyszerűen csak azt jelzi ez, amit konkrétan mér: hogy mikor nő meg az érdeklődés, és hogy mikor hal el. Pl biztos, hogy a tavaszi mexikói pánik idején is megnőtt nálunk (is) a keresések száma, pedig akkor még híre-hamva se volt a vírusnak. Most meg majd az újabb haláleset miatt fog nőni.
@winston01: hat ha megnezed a fenti grafikont, lathatod, h ennel azert szofisztikaltabban mukodik a rendszer. az elorejelzesek egeszen pontosan mutattak az elmult evekben vegbenet magyarorszagi jarvanyokat.
háziorvosi jelentések, ántsz, unió, who, ezeket kell kurvára nem kellene ebbe is belekeverni az online marketinget, ki mikor hányszor keresett. tényeken alapuló hisztogramok kellenek, és nem a marketing hiszti. hírbehozó pedig mondjon le!

;-)
ezeket kell összesíteni ...
Azért nem árt tisztázni: azt a google sem tudja, hogy a H1N1-ről van szó, vagy egyszerűen a nátha terjedéséről.
Csak most jó a hírértéke, ha influenzát kiáltunk.
Ez az egész influenza, H1N1 dolog csak egy felfújt dolog! Mielőtt vészjósló híreket bocsájtunk napvilágra kicsit tájékozójuk a témában!