Google Wave: az online kommunikáció Rubik-kockája

Már a májusi ízelítőből sejteni lehetett a Google új kommunikációs platformja nem csupán egy újabb platform. Annál sokkal magasabbra tör. Meg akarja változtatni a hozzáállásunkat az online kommunikációhoz. Persze a Google Wave nem abban az értelemben újdonság, hogy sok új technológiát tartalmazna. A felfedezés abban áll, hogy a meglévő technológiákat hogyan lehet úgy felhasználni, hogy abból egy új élmény, új eszköz keletkezzen.

A Wave-projekt nagyszerűsége abban áll, hogy korát megelőzve ismerték fel kiötlői, hogy a weben két alapvető változás figyelhető meg: egyrészt egyre nagyobb az igény a valós idejű információáramlásra, másrészt pedig egyre több kommunikációs platformot használnak az internetezők. S ezen jó lenne változtatni, egyszerűsíteni.

A Google Wave nem vállalkozik másra, minthogy egyenrangúsítsa az emailezést, csetelést, fájlmegosztást (pl. fotó), wikizést, kisalkalmazás-használatot. Na de mik az előnyei a jelenleg ismert és elterjedt megoldásokhoz képest?

 

Miért jobb, mint az email vagy a cset?

Emailezéskor threadek keletkeznek. Ám ezeket a threadeket körülményes összevonni, az előzményeket, új tagokat mindig számon tartani. Arról nem is beszélve, hogy az off-thread kommunikáció (pl. amikor a thread egyik tagjával valamit cseten beszélek meg) szétaprózza a threadet. A Wave olyan megoldást kínál erre, amire korábban nem igazán láttunk példát: a fő threadből mellékthreadek képezhetők, és újak csatolhatók hozzá. Vagyis egy multi-level thread van a szemünk előtt, ahol az offline és online kommunikálás is egyszerre van jelen. A csetelés ilyen formán csupán egy speciális thread, miként az emailküldés is. Sőt, a dokumentummegosztás vagy fájlmegosztás is.

Ez valójában nem más, mint a Gmailben régóta meglévő (email és IM) threadkezelés egyesítése. Mert mi történik a Gmailben, ha olyan emberre csetelünk rá, aki épp offline van? Megkapja a csetüzenetet emailszerűen. Nos, ez a fajta összefűzése a különféle tartalomküldéseknek a Wave-ben tökéletesedik ki, azáltal hogy a gépnél ülő emberek számára a sokszintű thread élőben zajlik, míg az offline lévő tagok számára utólag, emailszerűen jelenik meg.

A Wave alapfilozófiája, hogy minden hullám valójában egy dokumentum, ami nem csak tetszés szerint elágaztatható, de wikizhető is (utólagosan új threadeket lehet belőle leválasztani és ezzel új hullámokat indítani).

A Wave akkor fog kiteljesedni, és megmutatni igazi valóját, ha a gadgetek is ellepik a szolgáltatást. Mert a Wave API-n keresztül lehetőség lesz arra, hogy független fejlesztők ugyanúgy alkalmazásokat írjanak a Wave számára, mint azt a nagy közösségi szájtoknál már megszokhattuk.

Vélemények a magyar waverektől: 

Szabolcs Péter: A technológia jó, de még nem látszik, mi lesz belőle – kialakul.

Zsolt Botykai: Eddig useles

Robert Szaloki: Ha megtanulja mindenki használni, akkor remek dolog lesz. Megéri napokat eltölteni vele, megérteni, hogy mi mire jó, hiszen ilyen eddig még nem volt.

Zoltán Garami: szerintem egy nagyszerű dolog lesz ez, időre van még szüksége, meg a usereknek is, hogy szokják

midnitem: Tartom magam ahhoz, hogy egyelőre olyan, mint hullarészegen egy Commodore 64-ről chatelni, de már látszik hogy jó lesz.

Zsolt Benke: Asszonnyal teszteljük éppen utazáshoz. Eddig bejövős. Kicsit lassú, a görgetősávot utálom, de jó lesz.

TaPiR: Az biztos hogy a preview felirat nem véletlenül van ott. Nekem sok usernél kissé követhetelennek tünik, nem látom hogy mit olvastam már el a nagy katyvaszban. Adunk neki még egy kis időt.

Mark Petenyi: Jelenlegi állapotában egy csoportos chatre jó leginkább. Lesz ez még jobb is...

rpolczer: kiváncsi vagyok meg tudják-e oldani korlátozások nélkül a teljesítmény problémát, ha csak mindenki 2 ismerősét behívja egy hullámba máris ott a klasszikus végtelen sorozat

Attila B: az egér nélküli navigáció nekem nem mukodik még teljesen jól, legalábbis nem tudok a wave-ek kozott lepkedni. 

Szedlák: Egyelőre a webkettő icq-ja, csak az átláthatóbb volt, illetve volt benne remek ködkürt bekapcsoláskor, ami a Wave-ből fájdalmasan hiányzik. Térjünk vissza rá akkor, amikor működni fog.

Peter Sziebig: addig nem lesz email gyilkos, amíg nincsen valamilyen email gateway (robot) beleépítve. amúgy érdekes kísérlet, 4-nél több résztvevőnél kezd kijönni az igazi wave élmény.

csikszem: a wave egy jó ötlet párosítása néhány haszontalan fícsörrel (realtime gépelés, marha görgetősáv, stb), de az esetek többségében zárva tartom, mert olyan, mint egy bűzös medveketrec

 

Részben igazuk van azoknak, akik szerint a Wave bár intuitív, de a kommunikációs kuszaságban könnyű elveszni. A nagy kérdés az lesz, hogy a felhasználókat inkább frusztrálni fogja-e ez a fajta összetettség, vagy egy érdekes játéknak, az online kommunikáció Rubik-kockájának fogják-e felfogni.

A Google Wave belátható időn belül biztosan nem lesz alkalmas arra, hogy kiváltsa az emailezést vagy csetelést. Például a vállalati, hivatalos felhasználásra tuti nem lesz alkalmas. Nehéz ugyanis átlátni, hogy a wave-be mikor kerül bele a főnök, egy munkatársunk, és mikor vannak benne csak a barátaink, családtagjaink.

Az email és a cset megmarad privát és hivatalos kommunikációra. Míg a Wave abban a térben válhat kedvenc platformunkká, amit jelenleg a közösségépítő szájtuk nyújtanak számunkra: a félinformális közösségi kommunikáció tere lehet.

Ilyen szempontból pedig akár paradigmaváltás előtt is állhat a közösségi web. A nagy közösségépítő szájtok túlságosan fapadosnak fognak tűnni számunkra a Wave-élményhez képest.

 

A Wave jövője

A jelenlegi Wave-verzió nem használható túlságosan sok mindenre. Világos, hogy jelenleg csupán magát az ötletet, az interfészt szeretnék tesztelni a felhasználókon. Én azt gondolom, hogy a téli/tavaszi verzióra be fog kerülni az erősebb csettámogatás (online státusz, instant hullámlétrehozás), és valószínűleg egy nagyon erős Gmail-integráció sem elképzelhetetlen. 

A Wave nem váltja ki a Gmailt. Felhasználói szempontból inkább a Gmail egy új interfészének tekinthető. Ezért szerencsés lenne, ha Gmailből lehetne hullámokat indítani. És nem kellene két alkalmazást párhuzamosan követni. El tudom képzelni, hogy nemsokára a Gmailben levélíráskor opció lesz, hogy emailt, csetet vagy hullámot indítunk-e. 

Azt sem tartom kizártnak, hogy többféle interfész, alapkészlet közül lehet majd választani. Az már most bizonyos, hogy a Wave elsősorban nem a szimpla emailezést és csetelést fogja kiváltani, hanem ezen kommunikációs eszközök közösségi felhasználását. És talán így teremtődik majd egy olyan platform, mely érdekesebb lesz a Facebooknál, és talán bizonyos szempontból a Twitternél is.

A Wave limitációi elsősorban abból fognak adódni, hogy viszonylag nagy kijelzőfelület kell ahhoz, hogy optimálisan lehessen használni. Ez pedig mind az egyre népszerűbb netbook-, mind a mobilhasználat szempontjából problémás lesz. 

Jelen pillanatban az is bizonyos, hogy ha esetleg a wave nem váltaná be a hozzá fűzött reményeket, már akkor is bőven sikeres a projekt. Hiszen fejlesztők ezreinek adott inspirációt az alapfilozófia, és a megvalósítás jelenleg elérhető módja. 

Az biztos, hogy amnit idén is láttuk, jövőre is a valós idejű kommunikáció lesz a web egyik legfontosabb fejlődési iránya. A Wave, mint ötlet lett ezen új idők Rubik-kockája. Ha jól játszanak vele a fejlesztők, akkor izgalmas és hasznos próbálkozásokat fogunk látni a következő egy évben. 

 

Oké, értem. De kell nekem most a Wave, vagy hagyjam inkább?

Belepillantani mindenképpen érdemes már most. Ugyanakkor a tesztverzió is csak akkor érdekes, ha van legalább 10-15 ismerősünk a Wave-ben. Ha Twitteren kéred, hogy vegyenek fel a magyarok kontaktnak, szerintem tuti lesz 10-15 ember, aki szívesen segít. 

A Wave-ben jelenleg a többszintű threadelést érdemes gyakorolni. Más hasznosság egyelőre nincs benne. Akiknek nincs meghívójuk, azok se keseredjenek el. Nem maradnak le semmiről. Várhatóan a 2010-es verzió nem csak nyitott lesz, de sokkal szerethetőbb, érdekesebb is. 

A jelenlegi verzió se nem stabil, se nem gyors, se nem letisztult. Aki inkább bosszankodni szokott, ha egy prebéta cuccot próbálgat, az még nyugodtan várjon pár hónapot.

Címkék: google google wave
2009.10.12. 12:10. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nagyon sok múlik majd azon mennyire éreznek rá a felhasználói felület megfelelő kialakítására. Szerintem ennél ezen áll vagy bukik majd főleg, hogy mennyire lesz sikeres, mert maga az alap irányelv nagyon rendben van.
@Barát Csaba: mivel a Wave alapvetően egy platform, ezért a Google csak egy a fejlesztők közül, és lehet, hogy egy teljesen független társaság sokkal jobb felülettel áll majd elő, mint a hivatalos GUI. Talán a Twitter jó párhuzam lehet, a különböző twitter-kilensekkel.

Ezért szerintem ez a GUI inkább csak demónak tekintendő, ami próbálja minél szélesebb körben hírét vinni a platformnak, de az igazán érdekes az lesz, hogy erre az alapra mit fognak ráépíteni a független fejlesztők.
Megismétlem:

A Wave akkor lenne használható, ha integrálni lehetne bele a lényeges tartalmat tartalmazó szájtokat: a fórumokat egyszerűen át lehetne ültetni Wave alapra, a fotómegosztó szájtokat, stb.

A megtermelt információ mennyisége exponenciálisan nő ugyan, a felhasználóké és az általuk "manuálisan" megtermelt információé viszont már nem (sokáig), amiből az következik, hogy a régen létrehozott infó nem feltétlenül haszontalan. Ha ezt nem lehet átültetni Wave alapokra, akkor az egész szart sem ér.

Ennek a vissza-kompatibilizálásnak az esélye persze nulla-közeli.
Ez a "valósidejűség" is kétélű fegyver, a demók alapján csak a gép előtt ülő juzerre volt értelmezhető, az utcán mászkálóra már nem. A Twitter SMS-integrációja ezért volt nagy dobás anno: egy régi, működő, mindenki által ismert és szeretett infrastruktúrát vitt be a játékba.
tudom, nem illik kórincsálni, de hátha van valakinek kedve meghívni engem, pls! jonas pont gergo kukac gmail pont com

köszönöm!
Szerintem azért van nagy kuszaság, mert a with:public wave-eket nézed. Ha most abba gondolok bele, hogy ezt ismerősökkel tudom használni, akkor már sokkal kevésbé lesz zsúfolt az egész.
@cett: Megelőztél, én is ezért kattintottam ide :) Ha kapnál, légyszi küldj nekem is egyet a gerygrey kukac guglira... Megígérem, hogy én is meghívok utána annyi embert amennyit csak enged a rendszer.
@Gery Greyhound >: OK, amint kapok, küldöm!
Csak a félreértések elkerülése végett: aki meghivot kapott, nem tud automatikusan meghivókat továbbküldeni...
Nekem eddig csak a kuszaság jött le belőle, a pozitívumait még nem látom.
calm down srácok, én úgy tudom, meghívni még nem tudtok
@loop: És azt lehet tudni, hogy mikor juthat be az akinek most nem sikerült? És akik bent vannak, ők hogy kaptak meghívót?
Én már most leszarom. Egyszerűen nincs szükségem rá. Így is utálok levelet írni vagy csetelni, mert csak a drága időt rabolja. Amit kell azt el tudom küldeni ímailben, ha valakivel beszélni akarok, akkor ott a telefon. Ha külföldön van, akkor meg Skype. Minek ezt bonyolítani?
Én is a képernyő méretére vonatkozó meglátást tartom a wave egyik legnagyobb hátulütőjének: most, hogy minden kisebb képernyőn és mobil platformon (is) akar egyre inkább működni, talán furcsa, hogy egy új fejlesztés nem _már eleve_ ezzel a prioritással indul. Netbookon máris macerás mondjuk két wave szimultán használata, még akkor is, ha lehet játszadozni a hullámdobozok pakolgatásával.

Én is azt várom egyébként, hogy a wave egyre szorosabban össze fog fűződni más google alkalmazásokkal - a gmail adja magát, de a dokumentumok és a naptár szerintem legalább ennyire evidens. Remélhetőleg.

Most egyelőre csak játszadozunk, felfedezzük a preview határait, és közben rendesen rászokunk a használatára, és már hiányozni fog, hogy a gmail-be nem tudok csak úgy drag-n-drop módszerrel betenni vmit... :)
valaki lehetne oly kedves és engem is megszánhatna egy meghívóval :)
revoray [at] gmail [dot] com
Nekem az nem tetszik, hogy karakterről karakterre mutatja valós időben amit írok. Ez azért nem jó, mert mindenki látja a gondolatmenetem. Például most is, amikor ezt a hozzászólást írtam, kitöröltem, javítottam dolgokat, nyilván azért, mert nem szeretném, hogy lássátok. Ezt a google wave esetén nem tehetném meg. Ott az a módszer, hogy először gondolkodom, majd csak azután írok. Elég kényelmetlen. Kivéve, ha valaki nem szégyelli a hibáit.
"egyre nagyobb az igény a valós idejű információáramlásra"
Ja. Párom minden nap négykor hazaszól, hogy indul haza, ötkor pedig újra, hogy mindjárt leszáll a buszról... Baromi fontos infók ezek, valóban. És a zemeberek nagy része ilyen baromi fontos és sürgős "információáramlásokra" használja a mobilelőfizetést meg a netes szolgáltatásokat.

"egyre több kommunikációs platformot használnak az internetezők"
Azért ne tegyünk már úgy, mintha időtlen idők óta ott állnának sorban a platformok felfedezésre várva... Frászt. Kommunikálni lehet írásban, szóban, képben, "négyszemközt" vagy közösségben. A fejlesztők semmi mást nem csinálnak, mint ezeket a funkciókat újabb és újabb ruhába öltöztetve tálalják, és közben elhitetik a t. fogyasztóval, hogy a világmegváltó újdonságokra múlhatatlan szüksége van. A kommunikációs szemét meg csak nő a végtelenségig.
Nekem például kifejezetten tetszik a görgetősáv. Viszont ha ez egér görgőjét használom, nagyon lassan teker...
@Takács Árpád: Ezt majd (már?) ki lehet kapcsolni
A Wave jövője? :) A Gmail-es rendszerekben - többek között - még a címkézést se tudjuk elmagyarázni, pedig mindent megteszünk. A címkéknél mindenki mappákat keres, és ha töröl egy címkét, akkor a "Miért nem törlődtek a levelek a mappából?" kérdéssel jönnek. Szerinted a felhasználókat hogy lehet pilótaképzésben részesíteni, hogy majd bevévesedjenek? Nekem van egy tippem: egyszerűnek kell lennie, mint a faék, másképp nem fog menni.
@Mailbox műhely: Nem csak láma userek vannak.
Biztos kiforrja magát a kereslet-kínálat!
@sergei: De azok vannak többségben...
Életemet egy meghívóért... valaki küldjön egyet pls. már mindenhol kerestem, de senkinek sincs :(

meridianham (kukac) gmail.com
@Mailbox műhely: El kell felejteni az email torlest. Emailt nem torlunk max 10-20megas gagyi virusmarketing attachmentet.
Érdekes. Bár nekem a gmail és a citromail teljesen megfelel. A mai újdonságokat annyira túl tudják bonyolítani :/

Üdv.
nobilitas.blog.hu
@gitáros: igy van. es ugyanez igaz a web1.0-web2.0-ra is.
nem hasznalok im szoftvert, nem vagyok regisztralva wiw-en, se mason, nincs google-s accountom (ezert vannak titkaim), pop-os mailboxom van, nem thread-elem a emailjeimet, twitter-t meg az irc-nel is haszontalanabbnak tartom. szerintetek kell nekem wave?
@moli: talán számítógépet sem kellene használnod, elvégre lehet írógépen is írni ;)
@Gery Greyhound >: ez ugy mukodott, hogy elso korben a Google "dolgozok" leptek/tettek be, akik kaptak meghivokat - 10 db-t / Kopf... innen mar lehet tudni a tovabbiakat :)
@H1N1virus: firefoxban, safariban és chromeban ugyanúgy működik, internet explorerben már nem. Megválaszoltam?
@Takács Árpád: mivel a gördítést eredetileg letiltották és egy teljesen javascript alapú gördítősávot csináltak...
@Redaz: 1. kor: Googlerek es a szerencsesek azok kozul akik kertek hozzaferest a preview-hoz.
2. kor: az elso korben resztvevok kaptak lehetoseget par meghivo elkuldesere. A masodik korben meghivottak nem tudnak ujabb meghivasokat tovabbkuldeni.
3. kor: ez meg nincs
@moli: Aztamindenit. Most jol odavagtal ennek a csunya Google testvernek, hogy nem tudta megszerezni a titkaidat :)
@loop: szerintem elso kor, csak googlerek...:) + most mar meghivo korlatozott szamban engedelyezett.

masodik kor googler ismerosei + par szerencses hozzaferest igenylo - nincs meg meghivo.
nemigaz?
@Redaz: Vegul is igaz :) Bar arra a Wave-re amit a Googlerek hasznalnak nem nagyon lehet mast meghivni :)
@loop: jaja, csak belsoleg volt elerheto
Navégre. Megjött a cikk. :) Jó volt és hasznos. A Twitter sikerét még a mai napig emésztgetem pl. Nem fér a fejembe miért, de gondolom a geek trendek emelték mennyei magasságba a dolgot. Egyébként az alapötlet sem volt egyedi. Ez van. A vévnél persze egy erős apparátus, és támogatás van tehát tőlük többet is vár az ember. Én kiváncsian várom. Kicsit olyan szedjünk össze minden csatornát és gyúrjunk egy minimaldeses gúglimasszát belőle. Bár nem féltem a fejlesztőket eddig nagyon nem lőttek mellé a szolgáltatásaikkal. Meg gondolom vacak ötletekbe ők sem ölnek dollár milliókat bár volt egy-két melléfogásuk, de azok inkább felvásárlások voltak. Neeeeeem nem a YouTube-ra gondolok. :)
Ha akad valakinek még egy fölös meghívója, amit hajlandó lenne elküldeni, azt nagyon megköszönném. kokoagb [kukac] gmail [pont] com
@kokoagb: valoszinuleg nemsokara siman is lehet regisztralni majd, mert csak eszreveszik, hogy nem tolonganak nagyon a meghivottak :))
@kokoagb: meg annyit hozzafuznek, ha csak egyedul te vagy a "kapcsolatok" listan, akkor finoman szolva nem igazan lehet kihasznalni :)

Vagyis, ha neked van es masnak nincs akkor kimondhatjuk, hogy a Google WAVE hasznalhatatlan. :))
@Redaz: ill. kihasznalhatatlan :)))

off. vki tudja mire jo a "Requests"?
Én nagyon várom, mert már most is csomószor wave-szerűen toljuk a kollaborációt pl. google docsban, rengeteget csetelek gmailben, és sokszor összejön a 100+ conversation gmailben.

azoknak akik azt mondják, hogy hülyeség és felesleges üzenem, hogy ne csak a saját fejükkel gondolkozzanak mikor fikáznak, más embernek mások az igényeik, ha neked nincs szükséged a wave-re (twitterre, facebookra, akármire) ebből még hülyeség levonni azt a következtetést hogy eszerint a termék is szar...

a wave-ben nagyon nagy lehetőségek rejlenek, csodálkozom, hogy csak most lépték meg, pedig ideje volna már egy nagyobb paradigmaváltásnak.

kicsit visszautalva egy korábbi poszthoz az innovációval kapcsolatban, pont itt tudnának a kispénzű magyar startupok is kitörni, ha valami lényegesen, alapjaiban újszerűvel tudnának előállni.
@KGyST:

"Twitter SMS-integrációja ezért volt nagy dobás anno: egy régi, működő, mindenki által ismert és szeretett infrastruktúrát vitt be a játékba."

Én pl. gyűlölöm az sms-t, fapados kőkorszaki szar, a mobilok numerikus billentyűzetével utálok kinlódni, csak akkor használom, ha nagyon muszáj.
Nem akarok lehúzósnak tűnni, de ha valakinek van fölös meghívója én is szívesen kipróbálnám.
mlnrtms (qkac) gmail (pont) com
Előre is köszönöm.
??? "A Google Wave nem vállalkozik másra, minthogy egyenrangúsítsa az emailezést, csetelést, fájlmegosztást (pl. fotó), wikizést, kisalkalmazás-használatot."

mindez = közösségi oldalak csak nem egy oldalon. Amúgy az egyre jobban kedvelt mobile platform nem nagyon szereti a wave féle "rengeteget" majd. Konkrétan nem fog kiférni. :)
@tóbiás: majd csinálnak olyan klienset, amin kifér

A lényeg az, hogy a fejlesztői ecosystem beinduljon, és elkezdjék használni a platformot. Ha ez megtörténik, akkor a Google GUI-jának gyengeségei lényegtelenek lesznek, mert más majd csinál jobbat
één sem akarok kunyizni, de ha valaki dobna egy meghívót, hálám örökkön-örökké üldözné :D
chris.borbas@gmail.com

és aztán én is dobok másnak, amennyit csak enged!
@Redaz: Persze, értem én, de hát kíváncsi az ember :)
tegnap a wave oldalán kértem meghívót, ma küldtek. de ha valakinek nem jön, akkor írjon, még van 4-5 db nekem.
Szóljon, akinek még kell meghívó!
Meghívóért szopok!!!
magyaroknyulai kukac gémél
Engem az érdekelne, miként lehetne integrálni a weboldalakat a google wave-be, azon túl, ahogy ma a facebook-ba vagy twitter-be integrálják. Az egész kommunikációs rendszerét egy weboldalnak wave-esíteni. Kommentek, levelezések, stb. Ezzel akár a valaha legjobb kommentkövetést, hírfigyelést, és témafigyelést lehetne megvalósítani, remélem ez hamarabb itt lesz mint gondoljuk! :) Ha van valakinek esetleg még meghívója, tudna dobni egy üzenetet rám, köszi ha tudtok segíteni! :)
Kérekszépen meghívót

wroadd (kukac) gmail (pont) com

Ezer köszönet!
Ha vkinek van még meghívója küldene egyet nekem?!

akoserdesz (kukac) gmail (pont) com
Elkezdtem tesztelgetni egy haverommal, és szegény feleségemmel (lenne jobb dolga). Amit nagyon hiányolok, de lehet, hogy csak simán béna vagyok, hogy a sok jó online google alkalmazást nem tudom elérni. Például tudok csatolni excel fájlt, látom, és megnyitom, de hiányolom, hogy nem egy gombnyomás az egész. Mint a mailben csatolom, klikkelek, megnyitom, stb. Hol van a google docs, calendar, stb., amit egyben láthatnánk, szerkeszthetnénk együtt? Tényleg lehet, hogy csak én vagyok a béna (sőt :D), de akkor viszont (egyelőre) nem felhasználóbarát a rendszer. Ha pedig nincs élő és egyszerű kapcsolat a többi google alkalmazással, akkor meg nem értem... Én azt vártam, hogy ez mind egy gombnyomásra megy majd, akár minden wave-hez rss csatorna, stb. Van egy olyan elképzelésem, hogy a rendelői ügyintézést a wave-en csináljuk majd, remélem nem kell lemondanom róla! Mivel nem főállásban dolgozunk ott, mindenki más napon van benn, ezért nagyon jó lenne valami ilyen integrált platform, és úgy érzem, a wave ilyen lehet(ne). Most még olvasom a tutorial dolgokat...
Igen, attól tartok megint előbb írtam, mint olvastam. Nézem az extension list-et, és elég ígéretes.
@gitáros:
Remekül összefoglaltad a lényeget.
Sziasztok!

Nekem még nincs Google Wave-em so csak véleményekből, videókból tudok informálódni :) de szerintem jó kis progi lesz, bár a szerintem (az eddig látottak alapján) az 'msn-es tinik' szívét nem fogja meghódítani (ennek örülök:D)

Ha vki tud meghívót küldeni akkor
wexylum (kukac) gmail (pont) com
Ha valakinek még van elfekvőben meghívója megköszönöm: teamwork100 (kukac) gmail (pont) com.
Sziasztok!!!

Én is kérekszépenköszönömszépen egy meghívót!

Fel! Támadunk!

cscs<a href="http://mailhide.recaptcha.net/d?k=01XyzMJ70oqMAKKVlTjQRKpg==&c=QS9D41liSupKy4U3vaAFGP98_7yVS-14qVe2sb9jvlo=" onclick="window.open('http://mailhide.recaptcha.net/d?k=01XyzMJ70oqMAKKVlTjQRKpg==&c=QS9D41liSupKy4U3vaAFGP98_7yVS-14qVe2sb9jvlo=', '', 'toolbar=0,scrollbars=0,location=0,statusbar=0,menubar=0,resizable=0,width=500,height=300'); return false;" title="Reveal this e-mail address">...</a>@gmail.com
Ha még esetleg akad valamelyikőtöknek egy szabad meghívója, megajándékozhatna vele engem! KÖSZÖNÖM!

torospb kukac gmail pont com