Gyors értékelés: mi lesz a Google-Twitter *DÍL* eredménye?

Kimondatott: a Google beengedi, sőt, kiemeli a friss twiteket a keresőjében. De hogyan? Vegyük Marissa Mayer postját

user experience will greatly benefit from the inclusion of this up-to-the-minute data, and we look forward to having a product that showcases how tweets can make search better in the coming months. That way, the next time you search for something that can be aided by a real-time observation, say, snow conditions at your favorite ski resort, you'll find tweets from other users who are there and sharing the latest and greatest information.

A fenti sorokból mindjárt több dolog is világossá válik. Az egyik az az, hogy a Google a Twittert percpontosan fogja indexálni és megjeleníteni a kereső találati listájában. Másodsorban a "who are there" arra utal, hogy a Google a Twitter-felhasználók geolokációját is tárolni fogja. Harmadsorban: a "latest and greatest" talán arra utal, hogy nem csak az adott twit frissessége fog számítani, hanem valamilyen módon relevanciát is passzintanak majd a twittelőkhöz, twitekhez.

Logikus lépés lenne, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy az ugyanabban a témában íródó egymillió twitből melyiket fogja megmutatni a Google a saját találati oldalain.

És itt adódik a probléma: nem tűnik túl valószínűnek, hogy a twiteket fürtökben pakolja majd a Google a találati listába. Lehet, hogy csak a trending topikok jelennek majd meg, és beljebb kattintva lehet majd megnézni az adott kulcsszóra az összes releváns twitet. Kb mint a search.twitter.com oldalon.

Ne feledjük, a Google-Twitter megállapodás díl nagyon fontos lesz SEO-szempontból is. Máshogy mondom: holnaptól minden cégnek kutya kötelessége lesz használni a Twittert. Különben lemarad a 2010-es webről.

Címkék: google üzlet twitter díl
2009.10.22. 12:10. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ha a twitek relevanciajat is nezik, akkor szerintem azt is fogjak nezni hogy az adot twitelonek hany followerje van illetve egyeb modon ellenorzik a "megbizhatosagat", marmint a tartalmanak a megbizhatosagat. Ebbol kovetkezoen ha magyarorszagon egy ceg letrehoz csak seo miatt egy twitter accountot, csak azert hogy nyomjon ra tartalmat, szerintem nem fog dobni semmit az eredmenyein, mivel nagy valoszinuseg szerint a celkozonsege nincs fent twitteren tehat nincs aki kovesse, stb... Szal en nem hiszem h ilyen egyszeru lenne a szcenario.
Szeretem az írásaidat de ha rágörcsölsz egy dologra akkor hetekig csak az folyik a "tolladból". Amúgy ez a Twitter dolog még mindig emésztés alatt áll a számomra. Megint befutott vmi ami már régóta van máshol. Hogyan csinálják egyesek, hogy jókor vannak jó helyen. Franc. De dühös vagyok ilyenkor. A magyar piac egy akkora szar, hogy az ordít róla. Amerikában ha fingós ájfon app-t gyártok milliomos vagyok. Ha itthon csinálsz egy okos dolgot akkor csak azt hallod, hogy áhhh szar ez mert nem az iwiwen van. Mind1. Ameddig Mo-n úgy kérik a szolgáltatónál a netet, hogy "Kérem kössék be az iwiwet otthon." addig fejleszteni nem érdemes. Egyszer majd felnövünk a nethez. Köszönöm, hogy elmondhattam. :) A témához meg annyit, hogy vegye meg a gúgli, és legyenek boldogok a készítők.
Ez a Social Search opcio elosszor csak a google labs-ban jon majd, ahol be kell kapcsolnod - gondolom a search experiments-nel -, es csak akkor latod majd ezeket a talalatokat.

Nem tudom ezt hanyan hasznaljak eleve itthon, szoval sztem a nagy SEO jelentossege meg odebb van, de erdemes lesz figyelni ra.
@e-lias: Áhh semmi köze hozzá plusz nem is az enyém. :) Az fáj, hogy szar a magyar piac, és dühít, hogy az emberek agya az iwiwnél megragadt. Na ez fáj.
Különben is inkább csinált a divet me már megnézném jó lett-e a bg amit legyártottam. :)
"Feltűnt már, hogy a Google és a Facebook küzd az adataidért? Mi a fontosabb, a szociális kontextus vagy az összes többi?" (<a href="http://www.wired.com/medtech/health/magazine/17-07/lbnp_nike">Wired</a>)
Én azt szeretném kérni, hogy az összes idióta chat összes szobájának, sőt összes privát csevegésében lehessen Google-lel keresni. Sőt ezek egyből postolódjanak fel a FB-ra, TW-re.

Kedves google, facebook, twitter fejlesztők lepjetek meg még egy felesleges fícsörrel.

margóra:
Lassan épkézláb információt nem lehet találni, ideje, hogy a maradékot is maga alá temesse a felhasználók okossága.
Egyrészt itthon kicsit fura lenne, ha egyből minden cégnek kötelessége lenne beleugrani a Twitterbe "csak" a Google miatt. Érthetőnek érthető, mert a Google-n ott kell lenni nyilván. Viszont az kérdés, hogy mit pakoljanak a cégek a Twitterre, akik még eddig nem is hallottak róla. És egyébként meg a cégek nagy részének teljesen fölösleges is ott lennie.

Másrészt meg kicsit retekbával is egyetértek. Nem teljesen vagyok biztos benne, hogy szükségem van arra, hogy a Google-n is szembejöjjön velem a zajos twitteráradat. De persze a Google az ügyes meg okos, szóval ha tényleg megoldja, hogy csak a releváns és valóban hasznos twiteket jelenítse meg, akkor legyen úgy és boldog leszek.
Csatlakozom az előttem szólókhoz: viszonylag nehezen tudom elképzelni azt a Google-keresést, ami után releváns oldalak és twítek is megjelennek. Vagy az egyik, vagy a másik.
Annyit még hozzátéve (hogy ne csak a szarkazmus eszközével éljek), hogy 2005-2006-ban volt egy komoly social-network hype, amikor is a zárt rendszerek megalkotói verték a mellüket, hogy vége a nyilt rendszerek érájának, itt az ideje új platformokat teremteni. (iwiw, myvip, ppl, milgram, kiazaki, baratikor, stb)

Most mi történik?
Akik életben maradtak, azok kinyitják a kapukat a keresőknek, mert ráébredtek, hogy bizony felülről korlátozzák magukat azzal, ha nem láthatók a nem belépő felhasználók számára.

Ez ugyanaz a folyamat, mint az API-k kiépítése, és az applikációk fejlesztésére ösztönző ál-lelkesítés.
Jöjjön a sok felajzott profi/félamatőr fejlesztő és szórja tele ingyen a platformomat szolgáltatásokkal. Nekem igyé' van, ők meg ha ügyesek összekaparnak valamennyi usert, esetleg lóvét.

Ebben nincs jövőkép, ebben nincs stratégia. Ez túlélési játék.
Hát ez egy nagyon színvonalas hozzászólássorozat volt.