Hogyan nyírjuk ki a Google-t?

Másfél hét (majdnem) internetmentes szabadság után ez volt az első videó, amire rákattintottam.

Calacanis valójában persze egy régi érvet hoz fel. Tudniillik, hogy mi lenne a Google-lel, ha a top 10 amerikai hírgyár nem hagyná indexáltatni magát. Az ürügy, aminek kapcsán ez ismét felmerült, az az, hogy a Twitter bevételmegosztásos rendszerben indexálhatóvá teszi a Google számára valós idejű feedjét.

Eljátszhatunk a gondolattal, hogy mi történne, ha a Google.hu-ban nem találnánk meg a 10 legnagyobb magyar nyelvű online tartalomelőállító szájtjait. Vagy: ha ezek a szájtok mondjuk csak a Bingnek adnák oda a tartalmukat... sok-sok pénzért.

A feltevés persze abból indul ki, hogy az átlag netező átlag keresése nem a long tailre, hanem az általános hírtartalmakra, népszerű információkra irányul. Akár így van, akár nincs, bizonyosan erősen sérülne a Google brandje, ha a top 10-ek kimaradnának belőle. És komolyan erősödne az a kereső, mely képes lenne megállapodni velük exluzív indexálásról.

Exkluzív indexálhatóság, beárazott feedek... Hm.

Címkék: google keresők seo videó
2009.11.15. 01:45. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hat, nemtudom atlag ember mit keres. azert gyanus,h ugyanazt amit a nem atlag... mivel a guglit szoktak meg az emeberek,h a top 10 kikerul, akkor lesz uj top10:)
nem hiszem,h kereseskor barki nezne az url -t, csak sima kattint a legfelso talalatra
Ebből nem lenne újabb monopóliumper, hogy az egyik piaci versenyzőt a nagyok összefogva teljesen elzárják az anyagaiktól?

Nagyon úgy hangzik, mintha ez a trösztellenes törvényekbe ütközne.
Egy nagy tartalomszolgáltatónál addig egyszerű a képlet, hogy "tiltsuk ki a Google-t", de onnantól már érdekes, hogy a kieső _napi párszázezer_ látogatót és kb. egymillió oldalletöltést (ez a hazai nagyságrend!) honnan is fogjuk pótolni.
@bigyibogyo: az egész remélhetőleg ezen fog megbukni, hogy mindig lesz néhány (akár kisebb) hírszolgáltató, aki kimarad a paktumból, és aki hátradőlve fogja nézni, hogy a konkurensek korábbi látogatói most már hozzá érkeznek
Mi lenne ha mondjuk holnaptól az index.hu nem engedné a google-nak, hogy beindexelje. Kb. semmi csak nem azonnal hanem pár perc múlva jutna hozzá az oldal t6artalmához. Persze ez nem teljesen igaz, de nagyvonalakban elfogadható. Rengeteg oldal kopipésztezi az indexet és akkor anagy külföldi oldalakról nem is beszéltem. Meg ott vannak az RSS csatornák, feedek, stb... Tehát nem lenne elzárva az oldaltól a google hála a webkettő illetve a megosztás forradalmának. Csak nem küzvetlenül, és nem 100%-os tartalommal érné el. De lehet hülyeség a gondolatmenetem...
ket gondolatot tudok hozzafuzni.

- murdoch kepes lehet elinditani egy trendet. megvan hozza a penze es a media felulete. szerintem nem gyozhet, de aprobb csatakat megnyerhet.

- alapvetoen a felhasznaloi idoert kuzdunk. a (hir)siteok egyik legnagyobb gondja, hogy nem tudjak megtartani a keresokbol, aggregatorokbol erkezo latogatokat. a traffic nehezen alakul at penze.

egy (elo)fizetos szolgaltatasnal nincs ilyen gond.

a magyar piacot azert nem kevernem ide, mert nalunk a hirkereso jelenti a news.google.hu -t. magyarorszagon mar reg bevalt a fizetos modell. igaz nem ugy ahogy murdoch elkepzelte :)
Felvirágoznának az olyan metakeresők, amelyek a Bing-ben ÉS a google-ban is keresnek. Már ha a Bing le nem tiltja magát onnan.

Plusz innen már csak egy lépés, hogy bevezessék a "prémium" szolgáltatást, amikor a usernek fizetnie kell, hogy az igazán jó tartalmak között is keressen a szolgáltató.

Pay-per-search alapon persze.

Hát nem tudom, nekem ez az egész valahogy nagyon bukásra ítéltnek tűnik. Plusz elég, ha egyetlen nagy hírszolgáltatót megnyer a Google, hogy álljon át hozzá, az hihetetlen előnybe kerül a másik kilenccel szemben. Tipikus fogolydilemma helyzet: csak akkor nyerhetnek, ha mind összefognak, de ha egy is csal, a többiek hatalmasat buknak.
Hát nem tom, én híreket sosem nézek a google-ön, megnézem az indexet, ha meg valami kell akkor keresek.Ha nem találok a google-el akkor bing vagy altavista.
Egyet értek, szerintem senki nem keres hírt a google-n. Semmi se történne ha kiesne a 10 legnagyobb site, sőt. Jobb is lenne, a legtöbb hír manapság csak letöltés vadász hír semmi hasznos infó nincs bennük.
Szerintem ezzel csak magukat nyírnák ki. Én például híreket sosem keresek, van mondjuk az index, meg osnews, amit mindig megnézek, aztán ha valami mélyebben érdekel, akkor keresek. De ekkor már jellemzően nem a 10 soros hírek érdekelnek, hanem elemzések, stb. Amiket általában inkább találok meg blogokon, tematikus oldalakon.

Namost az szerintem elég nyilvánvaló, hogy ezeket képtelenség mind rábírni, hogy tiltsák le a Google-t... és ahogy mondták, amíg csak 1 is kilóg, az _nagyon_ jól fog járni. És ne felejtsük, hogy pénze azért a Google-nek is van ;)

Persze valami hülye hadakozásba bele lehet kezdeni, ami aztán senkinek se lesz jó. Hát nem is tudom... hulljon a férgese?
@butcher511: a google news-on azért keresnek jócskán külföldön, és gondolom onnan is kikerülnének az egymással összebeszélő nagyok anyagai
aki google-on keres híreket, sikeres ember nem lehet.
...ha a TOP10 kitiltaná a Google-t, akkor az heteken belül olyat csinálna, ami elveri a TOP10-et. Ennyi. Ugyanis a netezők többsége jobban ragaszkodik a Google-hoz, mint egy portálhoz... no és ha kitiltja a google-t, a kieső olvasók (több százezer) által generált közvetett(/közvetlen) bevétellel mi lesz?:D
Én nem tom honnan pattan ki ilyen gondolat az emberek fejéből. :D
Komolyan mondom, ősi román szokás ilyen butaságokat gondolni, és azt kinyílvánítani is! :D

Ez a téma kb olyan, mintha lenne egy jól menő üzleted a Váci utcában, majd te úgy döntenél h zoral leszel, és bepakolod az üzleted a népligeti metróaluljáróba.

Direktbe leölöd a forgalmadat, mert hülye vagy.

Ha a Top10 kikerülne, akkor generálódna másik Top10 és a régi Top10 lecsúszna a Top50-be.

Ma szerintem nincsen eszköz, amivel a Google tökeitmeg lehetne szorongatni.
A keresőnek valószínűleg meg se kottyanna. Ott az ember inkább statikus tartalmakra keres.

A Google News-t agyonvágná, de ez meg valószínűleg a Google-nek nem jelentene komoly csapást.

Egyébként meg csak magukkal tolnak ki: a google news is nekik hozza a látogatót.

Ez csak egy RSS előtti időkből újra felbugyborékoló hang.
a baj csak annyi, hogy a feltevés egy abszolút tudatos júzer-rétegre alapoz, akik tudják mit akarnak és ha nem találják meg a google-nél akkor képes megnézni a bingen vagy akárhol máshol. ehhez képest a realitás eléggé úgy néz ki most, hogy az átlagjúzer bepötyög vmit a gúgliba (hogy miket, hogyan, azt már nem is említem), és ha nem dobja ki az első egy-két oldalon, akkor kijelenti h ilyen nem is létezik... A google monopóliuma szerintem nagyon is a fejekben van egyelőre...
Egy olyan példát szeretnék felhozni, amit szerintem sokan ismertek. Pld. a kereskedelmi rádiók is vehetnék a közlekedési híreket mondjuk a Fővinformtól pénzért (tételezzük fel, hogy nem közfeladatot ellátó cég lenne, hanem pénzért adná), de nem veszik, hanem megkérik a hallgatókat, hogy SMS-ben közöljék a stúdióval, hogy hol van közlekedési dugó, vagy traffipax, vagy baleset!

Kész, ennyi a recept!

Ki mondta, hogy a hírekről, fontosabb eseményekről csak a CNN tudósíthat? A szemközti ház lakója, aki pont odalát, ugyanazt fogja mondani, legfeljebb nem annyira tágra nyílt szemmel és nem ugyanúgy kapkodva a levegőt, mint a kommentátor...

Ha a hírek szerkesztésébe is ugyanúgy bevonják a közt, mint pld. a blogoknál a kommentelésnél, akkor a hírportálok lehúzhatják magukat a fizetős modellel...
Vagy a top 10 amerikai hírgyár lenne szarban.
Ilyen hülyeségeken kár filózni! Bár ha a Bing jópénzért megkérné a nagyobb oldalakat, hogy csak őt engedjék indexálni, hát szerintem az nagy fejtörést okozna az adott tartalomszolgáltatóknak! Magyarországon a rövidtáv politikája menne, vagyis a PÉNZ! :D
szerintem se a google jönne ki rosszul a dologból. valószínűleg az emberek ugyanúgy a googlet használnák tovább és a siteok szívnák meg igazán a dolgot. és a kissebb siteok ahol amúgy kb. ugyanaz az információ található meg jobban járnának. szóval ez inkább arról szól, hogy hogyan nyírjuk ki a top10 tartalomszolgáltatót. :)
és miért akarnám "kinyírni" a gúglit... hogy a bingó legyen utána a keresőm... és pár hónapra rá őt akarjuk majd "kinyírni" egy harmadikért?
:))

szerintem én inkább iszom egy teát..
Szerintem is a google nyerhet. Ma már van olyan erős monopólium a keresők piacán hogy ő fújja a passzátszelet. Más kérdés hogy ennek úgy 5 év múlva már kevesen fognak örülni.
hírt sose keresek, és ezzel szvsz sokan vannak így. kezdésnél hirkereso, és index. ezek adják a híreket számomra. ha valamit keresni kell, akkor google, de ebből nem tudom, hogy csinálnak pénzt. adblock gyilkolja a reklámokat az ff-ben, bár szoktam reklámra is kattintani (chrome-ból :), abban nincs, ugye). az sms-es beküldözgetés meg a ingyenes lenyúlás fedezésére van csak rádióknál (szerintem, szigorúan).
Ha Murdoch cuccai eltunnenek a googlebol es igy a vilag szeme elol az egy nagyon pozitiv lepes lenne.

A Google helyeben onkent kivennem oket, mintegy megelozo csapaskent, meg amig ossze tudnak szervezni magukat. Aztan meglatjuk mit tudnak csinalni a konkurensekhez iranyitott olvasok nelkul.

Sokkal veszelyesebbnek tartom a News Corp BBC elleni tamadasait. Allitolag a konzervativok Angliaban "odaigertek" a BBCt a Murdocheknak cserebe a The Sun tamogatasaert.
Murdock öregember és mint ilyen ragaszkodik a jól bevált dolgokhoz főleg, ha az neki hozta a pénzt. Megint egy tipikus széllel szemben hugyozás esete.

Az emberiség költözik át a virtuális világba, de ma egy mozgalmas átmeneti időszak van, mikor még csak egy része van a neten a fogyasztóknak.

Vegyünk egy hírt: Lezuhant egy repülő Bangladesben. Mi lesz ha nem dobja ki nekem a Google? Semmi. Talán jobb is.

Egy helyi jellegű hírt viszont ami érdekelne, azt a helyi fórumokon fogom megtalálni, mert ez a top 10 biztosan nem fog vele foglalkozni.

Ha viszont az állam (vagy egy paparazzo) szeretne nekem a sajtón keresztül üzenni, akkor nyilván oda adja el a hírt amit a legtöbben olvasnak a neten.

Mi lesz, ha egy nap kikapcsolják a Google-t? :)
Hülye az a hírügynökség aki kitiltja a google-t. Kinyírja magát néhány hét alatt. Ha többen csinálják egyszerre, az jogilag kifogásolható lesz, ráadásul azonnal nyitna egy hatalmas rést azon a piacon, ahová jelenleg óriási tőke nélkül nem lehet betörni. Jönnének új ügynökségek, hírportálok.. a régi nagyok részvényei zuhannának, a felkapaszkodó alternatív, jelenleg elnyomott kis cégecskékbe pedig öntenék a pénzt a befektetők.

A másik dolog amiért ez az egész csak egy nyálrázás marad, hogy a google nem egy szaros kis ötödrangú kereső és nem ő függ a hírportáloktól, hanem a hírportálok tőle.
Az ilyen hírek mindig csak tőzsdemanipulációra valók. Rohadt unalmas ám, hogy a google részvények mindig felfelé mennek :)
Egyáltalában semmi nem történne a Google-el, ha ezek a nagy szolgáltatók kitiltanák a keresőrobotokat a sitejaikról.

Ez az opció amúgy amióta van Google, azóta létezik - mindössze a robots.txt-ben kell egy sort átírni, de nem véletlenül nem tették ezt meg évek óta. Kell nekik is a Googletől származó forgalom, különben reszeltek nekik. Nem majd, egyszer, talán, hanem most, rögtön és azonnal.

Ezek a megnyilatkozások:

a., szánalmas vergődések
b., jól előkészített PR dumák, amik hosszú távú célja, hogy rávegyék a keresőket, hogy fizessenek az indexelésért.

Csak hogy azt nem látják, hogy közben van rengeteg kisebb és közepesebb méretű oldal, amelyik nagyon komoly pénzeket fizet SEO tanácsadóknak, SEO cégeknek azért, hogy minél több találatot szállítsanak a Google irányából. Sőt, van külön Google News optimalizálás is.

A felhasználók nem fognak összeomlani, és csalódottan elfordulni, ha a Googleben egyszer csak nem lesznek megtalálhatóak ezen népszerű siteok tartalmai. Hanem továbbra is beírják a keresőkifejezéseket, és kattintanak arra, ami a legszimpatikusabb nekik.

Mivel a keresések is évről-évre tolódnak el a long tail irányába, egyébként már MOST csilliárdnyi kifejezés van, amire NEM LÁTHATÓAK ezek a siteok EGYÉBKÉNT SEM. Azaz, nem fog a felhasználó a mammutok találati listákról való kipusztulásával semmit sem veszíteni - mert ha értékes, érdekes témáról van szó, akkor lesznek kisebb piaci szereplők, akik be fogják tömködni a réseket a saját tartalmukkal.

Amely egyébként nem ritkán színvonalasabb, jobban megírt és értékesebb tartalom, mint amit a mammutok állítanak elő.

Ezek a szánalmas vergődések alapvetően nem a Google vagy a Bing, vagy bármi egyéb kereső alkalmazás problematikái. Ha egy Google el is kezdene pénzt csepegtetni ezeknek a cégeknek, akkor sem lenne megoldva a probléma, max. a bukás ideje odázható el valamennyire.
Most raktam fel egy win7-est. Alapértelmezett böngésző (azaz AZ internet) Explorer 8. Alapértelmezett kereső (azaz A kereső) Bing.

Namost én ezeket azonnal átállítottam Chrome-ra és Google-ra. Nade a legtöbb átlag user valszeg nem fogja átállítani, max. csodálkozik kicsit, hogy milyen furcsa lett az új windowsban a google (mert azt hiszi, hogy az is tök ugyanaz, mint a bing), böngészőt meg úgysem vált, mert minek.
Nagyon sok embert zavar ez Google cég. Akkor nem kel használni tőlük semmit. Marha egyszerű....
@Asszem: ugyanarra a keresésre Bing 392 találat, Google 24500. Szerinted?
@efhábé: es te mind a 392-t illetve 24500-at at fogod nezni? Nyilvan nem arrol szol a kereses hogy mennyit dob ki darabszamra hanem hogy az elso 10-20-ban benne van-e az osszes szobajoheto fontos.

Szerintem a tradicionalis hirkozles hamarosan lejar az ideje, ha mar mindenkinel lesz egy 5megapixeles okostelefon es mindenki bloggol egre foldre akkor az ujsagirok es a fotosok helyzeti hatranyban lesznek azzal az urgevel aki veletlenul ott van az esemenyek kozepen, vagy veletlenul az esemenyek helyszinen a bloggernek van helyismerete (local knowledge).

Az elsore pelda a Hudsonba esett repulo a masodik pl a bagdadi blogger. Mindket esetben szivesebben szereztem informaciot amator forrasbol mint a ma mar majdnem nyiltan partos nyugati hirforrasokbol (CNN,Fox News).
Miert keresne valaki hirt a google-n?
Ha tenyleg uj a hir, akkor nem is tudod, mit keress, ha viszont mar tudod, hogy mi tortent, akkor miert keresned...
Többen mondták már és igazuk van, ne keverjük a Google keresőt és a Google Newst. Másrészt volt a cikkben egy fontos mondat, hogy a Google fizet a Twitternek a hozzáférésért. Tehát meg lehet a állapodni Google-lal, nem akar a Google senkit sem kinyírni, már csak a filozófiája miatt sem. Az viszont fontos, hogy a megállapodáshoz másik félnek érdemi és fontos dolgot kell adni, ha pénzt akar érte kapni.
1. mi az hogy hirre keres valaki? hát előbb tudja hir címét mint elolvasta??? na ez azért durva... szélsőséges esetekben mint mondjuk jackson halála akár ez igaz is lehet... de hétköznapi használat során szerintem mindenki fejből vagy könyvjelzőkből nyomja a hirportálok url-jeit amit meg akar nézni...

a keresések legnagyobb részét szerintem a szolgáltatásokra emberekre tartalmakra való keresés teszi ki...

én csipáznám ha eljutna a helyzet addig hogy valaki megfingatná a guglit... és lehet kicsit magukba szálnának... a google monopolhelyzetért soha nem pofázik senki pedig mo-n igen is monopolhelyzetbe van...

a keresési találatokról meg annyit hogy ahogy gyűlik az adat egyre szarabb találatokat ad... mindemelett monopol helyzetét kihasználva kajak megmondja a webfejlesztőknek hogy hogyan készítsenek honlapot és aki ennek nem felel meg azt indoklás nélkül hazavágják...és mivel monopol helyzetben vannak ez akár egy vállalkozás végét is jelentheti...

az online hirdetésben is monopol helyzetben vannak de egy hülye normális ügyfélszolgálatuk nincs... talán nem véletlen hogy nem küldhetsz nekik mailt... és csak saját felületükön tölthetsz ki egy űrlapot... ha valami gondod van mert mondjuk 2000 ft-ot vonnak le tőled egy kattintásért... még csak arra sincs bizonyítékod hogy reklamáltál...
@efhábé: oszt a gugli több ezres találati listája a jobb vagy a bingé. Vagy esetleg a gugliét végignézted? manapság nem a mennyiség hanem a minőség, tudod...
HH MEGKÉRDEZHETEM HOGY MIÉRT VAGYOK TILTVA? CSAK ÉRDEKELNE HOGY MI BÖKI A CSŐRÖD? (TÓBIÁS)
Google már nagyon régóta tudja hogy lehet minél több profitot elérni.. mégpedig úgy hogy ingyen van amit fejleszt, bárki számára hozzáférhető, és emelett törekszik az igen magas minőségre, használhatóságra.

Némelyik ember, cég a mai napig nem látja ebben a lehetőséget, mint pl. aki nem látógatókat akar bevonzani a weboldalára, hanem egyenesen ki akarja tiltani őket onnan, pl. egy hírportál akit zavar hogy a google is népszerűsíti a találatokkal.

Ha tönkre akarja tenni az ember a hírportált nekem még lennének tippjeim hogyan tehetné, pl. kösse regisztrációhoz, kérjen pénzt érte, köttessen szerződést azokkal az emberekkel akik az oldalára merészkednek, stb :) - a konkurens híroldalak ugyanezt a tartalmat ingyen fogják továbbra is szolgáltatni.. Vajon melyik kerül ki győztesen?

Nagy okostojás lehet az aki akar tiltani egy keresőt az oldaláról, vagy akár ezen gondolkodik :)
És ugyanabban lenne a top 10, ha nem hagyná magát a gugliban indexálni.
eljátszhatnánk a gondolattal hogy mi lenne a top10 oldallal a google nélkül...
Gondolatokkal lehet játszdozni mi lenne ha.... mi lenne a top10 oldallal google nélkül, mi lenne a google számitógép nélkül, vagy mi lenne a számítógép elektromosság nélkül :)

Nem értem hol a probléma, a googlenak túl sok a pénze és sokan irigykednek? Miért nem csinálnak jobb keresőt, a lehetőség adott. Kevés az eredeti ötlet, a google pedig zsákszámra ontja őket? Hát ez van :) Mindig is a legleleményesebb emberek csináltak jó üzleteket és nem az iq betyárok.
@efhábé: off, de: a google csak az első 1000 találatot fogja neked kilistázni, az is 100 oldal (sose lapoztál még a végére).

innentől fogva irreleváns a pontos szám, efelett nem is ad, csak kerekítve, viszonyítási alapnak.

on.

mindig ez a google kinyírás, google gyilkosság, már hánynom kell tőle.

Merras b verziója az igazság, mivel a keresőből a nagy_híroldalra tévedő traffic mindkét félnek fontos, ezért a tartalom tulajdonosa megpróbálja rávenni (izé zsarolni) a keresőt/keresőket(?) hogy fizessenek az átkattintások után.

sok embernek fura ez, mert olyan, mintha az utazási ügynök fizetne azért, hogy vendégeket hozhatott az utazási irodába (bár azt is tegyük hozzá, hogy amíg beértek az irodába, a kezükbe nyomott párat a saját szórólapjai közül is bőrönd és összehajtogatható hajszárító témában).
Én nem féltem a Google-t.
Hadakozni lehet, csak felesleges. Ráadásul rövid időn belül öngyilkossághoz vezet.
Hajrá!
Ez most ugye vicc? A TOP10 site bizonyára nem csak a direkt látogatókból él, hanem a keresőkből is szép számra kapja a találatokat. Ha azt lekapcsolnák, azért megnézném, mit kezd magával az a TOP10.
Érdekes gondolatmenet, arra az egyre lennék kíváncsi, hogy a google.com keresőben indított összes keresés hány százaléka kapcsolódik hírekhez, hányan kattintottak a top 10-re.

Végignézve gyorsan az utóbbi 1 hónapban a kereséseimet, hírekre nem kerestem. Sőt, én örülnék ha külön vennék, sok esetben nem vagyok kíváncsi indexes cikkekre, meg egyéb ökörségekre a kereséskor. Pontos információt, vagy leírást keresek és nem újságírói rövidített hírt/véleményt.
semmi nem történne, van kismillió híroldal amik úgyis másolják vagy csinálják a híreket
a top 10 oldal valójában leszarhatja magasról a guglit ugyanis a 10 legnagyobb oldal offline brandname is egyben...

viszont szép lassan kezdenek rájönni hogy csak a hirdetésekből nem tudják majd fedezni a költségeiket...

inkább egy olyan modell lesz nekik a cél ahol kisebb mennyiségű de a minőségi tartalomért fizetni is hajlandó ember látogassa a honlapjaikat... és ha ebbe az irányba mozdulnak akkor leszarhatják a guglit ugyanis ezt csak olyan cégek fogják meglépni akik a nyomtatott sajtóban is előkelő helyet foglalnak el..
@raklap: "ezt csak olyan cégek fogják meglépni akik a nyomtatott sajtóban is előkelő helyet foglalnak el.."

Na igen, de hát a nyomtatott sajtó szép lassan megy bele a levesbe... :))
ez hosszú távon a Google pozíciót erősíti.
az e-olvasók jó pár év múlva kinyírják majd a papír alapú újságírás jelentős részét, na akkor lesz még igazán hatalmas sírás-rívás

pláne, hogy millió olyan újság is labdába rúghat majd a digitális térben, akik nem engedhették meg magukat a nyomdai költségeket, és amelyek nem kötődnek pártokhoz
Kicsit szenzaciohajhasz a cim. Valojaban:
"Hogyan probajluk meg marginalisan csokkenteni a Google News (ami, mint sokan nem is tudjak, egy kisebb jelentosegu hirkereso a Google-en belul) latogatottsagat olyan osszefogassal, ami a konyvlobbinak epp most nem sikerult."

Nem azt mondom, hogy lehetetlen: A popzene/tomegfilm eloallito es terjeszto ipar kepes volt a totalis osszefogasa, oriasi penzt fektetnek kozosen korrup^W lobbitevekenysegbe, es lam maris evtizedekkel tovabb huztak az eletuket, mint azt a technologiai relevanciajuk indokolna.

Csak ehhez kicsit nagyobban kellett gondolkodniuk, mint egy google labs-bol nemreg szabadult szolgaltatas lekartelezese.

ehh.
semmi nem történne. kis ijedtség aztán mehet tovább.
@kakamatyko: A cím csak a videó lefordított változata... De attól valóban lehet igazad. (Már ha még hozzászólhatok ezen a blogon egyáltalán.)
Calacanis ott kritizálja a Google-t ahol tudja. Ő valami wikipedia-google keresztezést lenne képes elfogadni, és ha azt mahalo.com-nak hívják, akkor a kegboldogabb.
ha már Google, akkor wave: kovacsdaniel.blog.hu/2009/11/15/wave_meghivo_kinek_kell - ha meghívóra fáj a fogad, most itt a lehetőség
Még a végén kiderül, hogy az MTI a leginnovatívabb hírszolgáltató :D
Na persze... szolgáltatást, blogot és minden egyebet keresek a guglin és hírek miatt meg átmegyek a bingre, nagyon életszerű.
Főleg, hogy egy vagon blog szól arról, hogy mit írnak azok, akik átmennének a binghez. Tehát közvetve ugyanúgy benne lenne a gugliban is.
Ökörség!
Akik abban hisznek, hogy hírre nem keresnek az emberek, gondoljanak Jackson halálára...
Mondjuk én indexet hosszú évek óta nem nézek. A munkahelyen le is tiltottam, hogy más se olvashassa :)

"az e-olvasók jó pár év múlva kinyírják majd a papír alapú újságírás jelentős részét, na akkor lesz még igazán hatalmas sírás-rívás"

Hozzátenném még a könyvkiadást is. De! Erre már (akár jóval) több, mint 5 éve meg lenne a lehetőség. Ezt hasonló módon akadályozzák, mint a zenekiadók a zeneletöltéseket és online értékesítést...
van olyan szó, hogy "indexál"?
maradni kéne az indexelhetőségnel szerintem
A Google igenis a long tailt adja.
Sose megyek bizonyos híreket keresni a Google-ra. Ezekért a yahoora és indexre megyek.