Google Chrome OS: netezőkre szabva

A Google meglépte azt, amit valószínűleg minden operációs rendszer gyártójának meg kellett volna már lépnie. Az OS-t elsősorban a böngésző háttereként használja. (Nem véletlenül nevezték el a Google böngészője után.) Ez az első benyomás. Na de majd kommentbe kitárgyaljuk a részleteket is.

Címkék: google os chrome
2009.11.19. 20:00. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

izgi bizony, vmi link esetleg, merre lehet kiprobalni?
Figyelembe véve, hogy néhány speciális esettől eltekintve egy átlag -akár irodai- user esetében a jelenlegi op.rendszerek csak "szükséges rosszak", ugyanis mindent eltud intézni a neten. Egyszóval nagyon ideje volt egy ilyen megoldású op.rendszernek, amilyen a COS lesz.
Én speciel nagyon várom már.
na de hol a touchscreen interface? es akkor ez most fizetos vagy nem fizetos?
@syck: az OS ingyenes és csak bizonyos hardveren fog futni (bővebben: Engadget.com, Gizmodo.com). A megfelelő gépet persze meg kell venni hozzá, pl. 2011 -es karácsonyi ajándéknak - vagy letöltöd most/később, és futtatod virtuális gépként.

A touchscreen-t nem említették, valaki majd csak megkérdezi a Google-t (ma nem tette meg senki).
Érdekes, logikus.
Bár van egyfajta viszolygásom attól, hogy nem az én gépemen tárolódnak az adatok.
Az a baj, hogy kezdem megszeretni a win7-et, és azért az office 2010 sem lesz rossz, a google docs pedig azért komolyabb munkákra még nem alkalmas.

én nem féltem az adataimat a felhőben tárolni, sőt, bár az jó lenne, ha exportálható lenne konkurens szolgáltatókhoz, csak a biztonság végett (yahoo, microsoft, bennük megbízok), szóval nem kéne többet a backupolással szenvedni, plusz minden COS-t futtató gépen elérhető lenne minden cuccom.

Szerintem a Win8 vagy MinWin is ilyen irányba fog elmenni.
@viteez: Ez kamu.
Ha jól tudom egy sima Linux -talán debian?-, csak bepakolták a linux-os béta Chrome-ot.
@attilag78: Úgy tudom csak a mostani, első változatokkal (bétával?) lesz ez, később azért futni fog mindenen. Elég érdekes húzás lenne a Google részéről, ha pl. asztali PC-re nem tehetném fel, mert nem futna rajta...
lol, mi 560 mb egy webosben?
egyébként szerintem inkább az ubuntut meg az egyéb átlag usereknek szánt linux disztrókat fogja veszélyeztetni, nem a windowst. asztali gépeken még 5-10 évig xp, win7 lesz szerintem, pláne, ha microsoft is elkezdi jobban integrálni a cuccait a felhőbe, mint az új office-t a skydrive-al.
Nagyjából egy tucat programot tudnék mondani amit rendszeresen használok, és nincs rá normális webapp alternatíva. Egy ilyen kütyü felhasználási lehetőségei NAGYON korlátozottak lennének.
Ha a webes fejlődés üteme nem lassul, valamint a HTML5 és a modern webes technológiák megerősödnek, akkor az MS felkötheti a gatyót.

Ez a cucc a basic usereket akarja. Azoknak meg tényleg lassan elég, amit a weben találnak. Pl. anyukámnak elég, a sarki péknek elég. Főleg, ha 50000 Ft -ért adják hozzá a netbookot a korlátlan net kapcsolattal.

A zöldséges nem fog kipengetni 70e++ HUFot az officert, mert ami neki kell, az benne van a google docsban.

Valóban arra jó, mint a mai népszerűbb desktop linux distrok, csak ott áll mögötte a Google. Az androidnál is lehet érezni, hogy mit jelent ez marketing szempontból.

Amúgy ti is érzitek, hogy a HTML 5 JS API-k, a Google régebbi és újabb fejlesztései és ez mennyire szép kört alkotnak? Szépen meg van ez tervezve.

Számomra már csak az a kérdés, hogy ebbe az egészbe hogyan ékelődik bele az Android.

(BTW bennem az motoszkál, hogy a hirtelen vásárolt Apple szerverpark és elbénázott/siettetett mobileME fejlesztések, valamint nemrégiben a szakítás is annak tudható be, hogy az apple megijedt a ChromeOS-től és tudatosan készül válaszra...)
@Álmos:
Nem is téged céloz a dolog. IMHO a jelenlegi desktop distrok sikertelensége annak tudható be, hogy nincs mögötte valódi pénzes tőke és lobbi (az ubuntu mondjuk kisérletnek nem volt rossz).

Na most lett.
Ja igen... A fanyalgóknak a cloud miatt. Az adataid titkosítottak. Mivel open source a cucc, meglepne, ha benne hagynák a rést, hogy hozzáférhessenek.
Meglátjuk, mi lesz belőle, a chrome sem indított akkora forradalmat, amekkorának beharangozták.

Viszont aranyos, amikor a videóban rákérdez, hogy akkor most hol is tárolódnak az adataink, ha nem az eszközeinken, a végén hatásszünettel. Vártam, hogy valami olyasmi jöjjön, hogy "hát a szervereinken", csak ez olyan rosszul hangzott volna :)
Nem rossz koncepció, de azért felvet pár kérdést. Legalábbis azt, hogy mi a helyzet a "saját" adataimmal. Akár egy zene, akár egy dokumentum (mert ugye nem valószínű, hogy jó szájízt hagyna maga után, ha pl. szövegszerkeszteni csak a google docs-szal tudnék, nem használhatnék helyette mást.
Feltételezem, hogy a ChromeOS előfeltétele a gDrive. VISZONT! Hogyan tudja nekem a Google (vagy bármilyen más szolgáltató) garantálni, hogy a hozzá feltöltött adataim biztonságban vannak?
Eszembe jut még az ASUS BIOS-ból futó linuxa, azon is van minden, skype, firefox stb, és gylag a gép bekapcsolásakor rendelkezésre áll. Hát, egyszer ránéztem, többet nem is akarok...
szerintem egy sima linuxot kapunk, amire feltelepítenek pár dolgot, meg egy kicsit belőnek nagyrészt meglévő beállítást, a böngészőt meg a saját cuccaik elérhetőségét pedig előbbre teszek majd útvonalban meg grafikailag

saját hely mindenkinek kell, pl. zenét, videót mindenki hallgat, néz, szed
Elszállt a notebook-om HDD-je, már vártam (hang alapján). Most átmenetileg egy 4G SD kártyáról megy az Ubuntu - és szűkösen, de elég. Nagy file-jaim egy külső HDD-n vannak, az aktuális melók meg Dropbox-ban, nincs 500 Mbyte, így az asztali gépemről is elérem azonnal. Ja, és most GMail-ezek (pedig utálom: szar, usabilty disaster), mert nem fért már rá a kártyára a SeaMonkey.

(Azért várom már, hogy megérkezzen az SSD-m.)

Na, a Google modell hasonló.

Hány %-át használod a HDD-dnek?
Hát ez mind szép és jó és nagyon érdeklődve várom, milyen is lesz, de az alapkoncepiót (netes OS) már réges régen kitalálta Larry (Oracle) Ellison (és lehet, hogy ő is "szerezte" valahonnan az ötletet).
Úgy hívták, Network Computer (en.wikipedia.org/wiki/Network_Computer). Egy minimál kernel (gyakorlatilag csak egy boot program) felcsatlakozott a hálóra, lerántotta az OS-t (ha jól emlékszem, NetBSD alapú volt), web böngészőt, Java-t aztán hajrá.
A Chrome OS szinte ugyan ez, csak a böngésző (és talán a Java is?) ott van a gépen. Meg persze színesebb, szagosabb, multimédiásabb, hiszen több, mint 10 év telt el azóta.
Mindez persze semmit sem vesz el a Chrome OS (feltételezett és/vagy remélt) érdemeiből.
Mindenesetre a családi képeket meg a zenéket a helyi lemezen fogom továbbra is tárolni. Ja, és Half Life-ozni sem Chrome OS alatt fogok (mikor lesz már Episode 3???)
@ern0: Aztán amikor a szőke plázatyúk megveszi majd a netbookját, hogy "csevizhessen a barinőivel", meg képeket küldözgessenek egymásnak, majd alapból tudja mi is az a nas, és azt is, hogy mire való.
Nem hinném, hogy a web-es OS ténylegesen 100% web-es rendszert fog takarni. Lesz ott "offline rész" is azért.
Komoly munkára alkalmatlan a g-docs, otthoni felhasználó meg nem tud rajta torrentezni, saját fényképezőjéről a képeket megnézni. Ki fogja ezt használni? Miért jó az nekem, ha egy laptopot lebutítok annyira, hogy csak akkor tudjam használni, ha van net? Hogy tudom a magam képére szabni, ha még firefox sem lesz rajta, csak Chrome, ami ezen a téren is körhátrányban van? Szerintem kissé elszakadtak a valóságtól a google-nél.
@nemeseri: Nekem konkrétan nem azzal lenne a bajom, hogy titkosítottak-e a tengerpartról, szülinapi tortáról stb. készített képeim. Hanem, hogy hozzáférhetek-e? Mi van, ha Google lekapcsolja csak egy napra a szervereit? Vagy tovább? Vagy valamire hivatkozva megszünteti a szerződésemet (regisztrációmat)? Akkor odavész mindenem? Jah, biztonság kedvéért azért írjak ki mindent, pff, persze. Kicsit paradox.
@tommybravo:
A HTML5 segítségével nem kell mindenhez net egy ilyen rendszeren. Skinezés már most is van a chromeban.
Nekem két dolog jutott eszembe. Egyrészt, ezzel a vállalati felhasználásból eleve kizárják magukat.
Másrészt, leginkább egy spec célra épített linux disztróra emlékeztet ez így engem.
De nyilván ha mögé teszik a marketinget, meg ha a megmondók nyomatják, akkor korszakalkotó dolognak fog tűnni :)
Q: Offline access with Gears? What about being on a plane?

SP: WiFi is the use case we have in mind. But having said that, there will be ways to plug in and play media (listen to music and read books, etc) And with HTML5 there is offline support.

Q: Chrome runs JavaScript really well – what about supporting Java?

SP: Technically there is nothing limiting what you’re talking about. But we’re focused on web apps.

Q: What is Chrome’s strategic position for Google?

SB: We really focus on user needs rather than strategies based on other companies. Netbooks are now $300 or $400 you can buy a bunch, but there’s no good way to manage a bunch of them — that’s where the web comes in, and Chrome OS comes in.

www.techcrunch.com/2009/11/19/chrome-os-event/
@nemeseri: Azért az tiszta, gondolom, hogy a firefox-os kiegészítések közül nem a skineket hiányolnám. "Nem kell mindenhez net", de mi van azokkal a dolgokkal, amikhez meg igen? Fényképezek 2 gigát és videózok még egyszer annyit a párizsi kiruccanásom. Hogyan hasznosul a googleOS? Feltöltöm picasa/flickr-re, aztán akkor meg tudom mutatni a családnak? Ez nem egyszerűsíti le az életemet.

A hihetetlen bootolási időnek meg azért elég nagy segítség az elvárt SSD.

Egyszerűen nem értem, miért akarnék egy netbookra gOS-t tenni egy értelmesebb oprendszer helyett (pl. ubuntu netbook remix).
Nekem nagyon szimpatikus az ötlet, főleg a fentebb említett netbook akciókkal párosítva, adott esetben. A rendes kétmagos notebook-omra nincs olyan isten, hogy ilyet telepítsek, de kapok olcsón egy netbook-ot amivel akárhol tudok netezni és sokáig birja pont az erre kitalált oprendszer miatt, akkor biztos hogy beruháznék egyre.
Esetleg úgy tudnám elképzelni, mint sok laptop-nál a "mobil os particiot" ergo hogy mondjuk a chrome os bootol be amikor felnyitom, vagy választhatok, így tovább birja a laptop de mégis tudok netezni a winfos nélkül :)
én is egy NetPC-t látok, amit Ellison kb. 10 éve nyomott. akkor megbukott, de ez nem jelenti, hogy ma is meg kell buknia. nekem az ötlet egyébként tetszik.

cégként felállíthatsz saját, lokális webszervert, és intranetben nyomhatod, nem kell feltétlenül a Google szervereit használnod (bár a Google nyilván ezt szeretné).

attól viszont rögtön gyanút fogok, hogy már megint nem egy kész terméket látunk. az androiddal kezdődött, hogy bullshitet árulnak. ez meg még annál is kezdetlegesebb, mint amikor az iPhone miatt bedobták az androidot. szóval ez a bejelentés nálam nem piros, hanem fekete pont.
a legszebb rész, hogy az operációs rendszert alkotó dolgokat milyen bosszantóan feleslegesnek tartja a videó: de azért hang legyen, felbontás legyen, egér, billentyűzet, színmélység, hdd, ram, legyen. Vagy az azonnal induló krómos-ben nem lesznek ezek?
@Lévai_Richárd: a viszolygás jogos, mivel feliratkozáskor elfogadod, hogy a szolgáltatást bármikor, előzetes bejelentés nélkül felfüggeszthetik...

Jó lesz nekem az ósdi gépem ezután is, a legfontosabb dolgokat netre vagy dvd-re mentve.
Ez az .eu-s letöltő cím gyanús... Miért regisztráltatná egy lengyellel a google franciaországban 2008-ban a címet???
Nem kamu OS az?
Izgalmas. Mire képes a "hatalom". Évtizedek óta nem tudott senki egetrengető OS-sel sem piacit szerezni, de nekik sikerül(t) egy 5mp alatt boot-oló böngészővel :)
Az Ellison fele vekonykliens/netpc kezdemenyezes pont azert nem terjedt el, mert nem volt megfelelo szolglatatasi hatter. Egyes cegeknek talan volt olyan infrastrukturaja, amire ra lehetett huzni egy ilyen klienst, de az egyeni felhasznaloknak keves lett volna, mert nem volt eleg minosegi webes szolgaltatas hozza. Most meg van, es egyre jobbak.
(Csak zarojelben: az osszes ilyen kicsi kliens-eros hatter architektura a nagygepes vilagbol szarmazik, csak akkor meg mainframenek meg terminalnak hivtak. :)
Erről az oldalról: www.chromium.org/chromium-os hogyan lehet letölteni? Illetve hogyan lehet telepíteni?
@cmsworld: Talan probald ki a "Getting and building the Chromium OS source code" linket...
Hehe...
Fentebb írta vki, h ez milyen jó, mert a zöldséges nem fizet egy rakás pénzt a word-ért, hanem megcsinálja gdocks-al...

HÁT NEM ÍGY VAN.
Átlag user, aki járatlan IT dolgokban az beviszi a boltba, és rádobatja a krekkelt XP-t (nem a 7-et, mert azt nem ismeri), meg a word-ot. Mert azokat ismeri. Hihetetlenül rugalmatlanok az emberek, forradalom nem lesz, max lassú átrendeződés.

Nálam pl. van fent linux, gyorsabb, mint a win7... sokkal. Szép is, ha sikerül DTP progikat behegeszteni alá, akkor w7 csak directX-es játékokra marad.

OFF:
bocsi, de hátha vki tudja: w7 kikapcsoláskor többször ki-be kapcsolja a 2. HDD-met, és nagyon lassan áll le...
Energiagazdálkodási hiba, de ha kilövöm a szolgáltatást, akkor hang sincs...
Van 5let? Köszönöm, és bocánat az off-ért.
Bocs a reklamert, de akinek olcso home szerver kell, az nezze meg ezt:
hup.hu/node/78979

Igy nem szukseges a felhoben tartani a cuccokat, hanem eleg egy samba megosztason.
Nagyon érdekelt a Google OS, de nekem netbookom sincs (nem is lesz), és ez a demó is túl butának tűnik. Csalódott vagyok, célcsoportnak gondoltam magam eddig. A vége az lesz, hogy rájövök, hogy a Windows jó. :(