Az appokba csomagolt web: iPhone vs Android konferencia Budapesten

Doranskyék belecsapnak a konferencialecsóba. Mai hírek szerint az iPhone és az Android platformokkal foglalkozó rendezvényt szerveznek tavasszal. Első olvasatra inkább egy szokványos, buzzwordre épülős marketinges konferenciát idéz a hirdetmény. Sokat azonban én sem tudtam a dologról, úgyhogy ráklikkoltam Matyira GTalkon, és kérdeztem...

HH: Fanboyok és droidok - ez a konferenciátok tagline-ja... Ha jól tudom, te fanboy vagy, azaz iPhone-od van. Onnan nézve nem megmosolyogtató az Android erőlködése?
doransky: Dehogynem. :) De nem szabad alulbecsülni az Androidot, egyre jobb telefonokkal jönnek ki a gyártók és úgy tűnik, kezd erőre kapni a platform.
Az biztos, hogy olcsóbb lesz, mint az iPhone az Androidos telefonok egy jelentős része, így komoly versenytárs lehet a a közeljövőben.
 
HH: Persze egy dolog a marketing, egy másik meg a fejlesztők észjárása. Azért ha így közelítjük, lehet, hogy az Android szexibb is, mint az iPhone. Nem?
doransky: Igen, az Android lehet szexibb, az iPhone előnye, hogy most több pénzt termel a fejlesztőknek, ez tartja helyben a cégeket miközben ki vannak akadva a cég engedélyezési politikája miatt. Az Androidnak komoly lehetősége van, ha tud elérést produkálni és megfelelő boltot az alkalmazásoknak. Egy nyitottabb rendszerre most nagyon éheznek a fejlesztők.
Sent at 10:06 PM on Monday

HH: Végülis mindegy, hogy ki hozza el a telefonba a tartalmat. A lényeg, hogy a mobil, mint platform lenyomja a... netbookokat? Vagy mi itt a cél egyáltalán? Jópár éve ment már egyszer ez a platformfüggetlenség-szemlélet, aztán nem lett belőle semmi. 2010-et hogy látod ilyen szempontból?
Sent at 10:09 PM on Monday
doransky: Szerintem a netbook, notebook kettéválasztás egy kissé erőszakolt, az embereknek könnyű notebook kell. :) A mobil azonban mindig mindenkinél ott van, egyszerűen kötelező kellék és olyan termék, ami identitásteremtő eszköz is egyben, így gyakran cseréljük és most végre megy rajta a net is. Platformként biztosan erősebb lesz, mint a netbook. A platformfüggetlenséget a szolgáltatások esetén a web hordozza magában, az más kérdés, hogy lehet, hogy a mobilon mindezt alkalmazásokba csomagolva fogjuk leginkább használni.
 
HH: Na jól van. Most nincs idő arra, hogy ezt itt részletesen végigtárgyaljuk. Talán majd a konferencia büféjében. Azt mondd meg nekem, hogy a ti konferenciátok inkább a marketingeseknek, vagy inkább a fejlesztőknek fog-e szólni. Nem ér azt válaszolni, hogy "mindenkinek".
Sent at 10:17 PM on Monday
doransky: Ez egy amolyan future konferencia lesz egy témáról, amit kevesen ismernek és még kevesebben értenek. "see sharp" objective-c programozási trükkökről például biztos nem lesz szó. Azoknak szól a konferencia, akik a platformokat akarják megérteni, a boltok működését és dinamikáját, jelen esetben nem fontos, hogy az adott illető fejlesztő-e, vagy marketinges. A téma iránti érdeklődés sokkal erősebb, mint a szakmai háttér. Így persze egyértelmű, hogy egyáltalán nem mindenkinek szól, csak azoknak, akik a közeljövőben el tudják képzelni, hogy foglalkozni fognak az új mobil platformokkal.
Sent at 10:28 PM on Monday

HH: Végül szeretném feltenni az ern0-i kérdést: minek egy 62. konferencia? Maga a konferencia, mint műfaj, szerinted mire jó, mire alkalmas, és mire nem?
Sent at 10:30 PM on Monday
doransky: Szerintem a találkozásra alkalmas, a pezsgésre, hogy azok az emberek, akik egy adott téma iránt nagyon érdeklődnek, összejöjjenek és beszélhessenek. A "konferencia" csak alibi, a legtöbb esetben több szakma van a büfében, mint a színpadon. Imádom a konferencia "büfézést". Amikor beszélgettünk a szervezésről, arra a gondolatra pörögtünk föl leginkább, hogy összejöhetünk azokkal, akik hozzánk hasonlóan szívnak a AppStore politikája miatt, de sikereket is elkönyvelhetnek, egy kicsit jobban körbejárhatjuk a témát és azokkal is beszélhetünk, akik más területekről még csak most tapogatóznak, most kezdenek nyitni az új platformok felé, készülnek arra, ami hamarosan itthon is realitás lesz, vagy épp üzletet hoznak, keresnek. Ez persze nem jelenti azt, hogy a program ne lenne fontos, remélhetőleg azt is jól összerakjuk majd.
Címkék: magyar konferenciák iphone android
2009.11.30. 22:41. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Én annyit tennék hozzá, hogy Android felhasználóként nem érzem az erőlködést, és szerintem nem a jövőben lehet majd komoly versenytárs, hanem már most az, hiszen az új alkalmazások már párhuzamosan jönnek ki egyszerre mindkét platformra.

Persze Androidra előbb, de hát ezt a cikkben is kitárgyaltátok, hogy miért...
az iphone mint platform olajozottan működik - most, hogy a családban már van androidos készülék - van összehasonlítási alapom, az androidnak még van hová fejlődni, de tény, hogy nagy potenciál van benne. főleg, ha azt a pár idegesítő hibát kijavítják szoftveresen=hardveresen.

persze, ha az apple nem kap észbe és a facebookos meg a többi nagyobb fejlesztő mellett, akik nemrég léptek ki, megindul egy exodus, az gondolom az android felé fogja terelni először a fejlesztőket, aztán a usereket is.

persze az lenne legjobb ha mindkét platformon lennének fasza things, meg tweetie szintű appok.
Ez a "see sharp" egy renyhe poen akart lenni, vagy tenyleg ennyire hulye ez a gyerek?
Az egy dolog, hogy valaki nem ismeri a C#-ot kiejtésről, de mi köze nekije az Androidhoz meg iPhone-hoz. Andoid: Java iPhone: Objective-C
@darthwalk: egy keszulek hardveres hibaja nem a platform hibaja. hardveresen is van olyan android, ami a 3GS-el felveszi a versenyt, sot, be is elozi mindenben (felbontas, kepatmero, kamera..)

idegesito hibak vannak, de 1-1 sw-es hiba/hianyossag orvoslasara lenyegesen kevesebbet kell varni, mint az iphone eseteben. van amire nagyon rovid idon belul a szabad forras miatt irnak ra egy appot (lasd bluetooth problema), vagy mas hianyossagot, gyengeseget pedig 1-1 update-ben (mar uton a 2.1 pl. a Hero-ra) orvosolnak (nagyobb kijelzok tamogatasa, etc.)
Tényleg abszolút marketingkonferencia, szóval nem nagyon a szakembereknek van.

Én azért szeretek egy-egy előadásra beülni, itt nem nagyon lehet. Bullshit az lesz, bőven :)
"A platformfüggetlenséget a szolgáltatások esetén a web hordozza magában, az más kérdés, hogy lehet, hogy a mobilon mindezt alkalmazásokba csomagolva fogjuk leginkább használni."

Erősen ellenkeznék.

Életemben nem voltam semmilyen konferencián, de erre lehet, hogy elmegyek.