Zavarodottság a Facebook új privacy beállításai kapcsán

Ha most megkérdezném, hogy vajon hány Facebook-felhasználó tudja, hogy mi is változott a legutóbbi adatvédelmi beállítások módosításakor, bizonyára csak nagyon kevesen tudnák a választ. Sőt, valószínűleg akkor is hasonló eredményt kapnánk, ha azt kérdeznénk a felhasználóktól: "tudja-e ön, hogy jelenleg milyen adatokat, információkat és kivel oszt meg a Facebookon?"

De ne szaladjunk ennyire előre. Először is szerintem a Facebook mostani privacy-változtatása nagyon is indokolt és jó dolog. A felhasználók ezentúl nem csak a Facebookon belül, de azon kívül is láthatóvá tudnak tenni bizonyos információkat. Ez jó a Facebooknak, és jó lehet a felhasználóknak is.

A Facebook a hibát megint ott követte el, hogy kicsit pofátlanabbul nyomult, mint kellett volna. Merthogy a változtatáskor egy sor adat alapértelmezett beállítása publikus lett, vagyis akik figyelmetlenül kattintgatták végig a privacy beállítás varázslóját, azoknak meglehet, hogy egy sor adatukat már a nagy keresők is beindexelték.

Nem szép dolog arra apellálni, hogy az emberek figyelmetlenek. És hát a Facebook megint ezt tette. Érdekes, hogy ez a mostani gyakorlat messze nem ütötte ki annyira a biztosítékot a felhasználóknál, mint mondjuk a legutóbbi interfészátalakítás. Na de ez már mélypszichológia.

Amint korábban már írtam róla, sokszor még azok az emberek sem ápolják megfelelően online jelenlétüket, akik amúgy sokkal érzékenyebbek személyes adataikra. A hírességekre gondolok.

A Gawker a napokban gyorsan le is csapott az amerikai celebek nyitva maradt Facebook-oldalaira, és igyekezett összeszedni pár fellelhető adatot a figyelmetlen sztárokról.


A Gawker postja után az érintett sztárok javították privacy beállításaiak.
 

Lévén mostanra több mint félmillió magyar is regisztrált a Facebookra, fontos hangsúlyozni, hogy ebben a virtuális térben jobban kell figyelnünk a beállítások kezelésére. Ugyanis a Facebook nem először pimaszkodik felhasználóival.

Mindenki nézze át és gondolja végig a beállításait! (Ha szükséges, a jövőben részletesebben is foglalkozunk majd azzal, hogy mit és hogyan érdemes beállítani a közösségi szájtokon.)

Címkék: biztonság privacy bulvár social network facebook
2009.12.13. 17:51. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Számomra ebben az egészben az a legérdekesebb, hogy a különféle "zseniális" áttervezésekkel sikerült odáig eljutni, hogy 2009-ben nincs egy olyan közösségi szájt, ahova az ember jó érzéssel lépne fel.

Az FB által elindított minialkalmazás-hullám gyakorlatilag új csatornákat nyitott a spamnek, az alkalmazások közül fél év alatt kiszelektálódtak azok, amelyek a sikeres futásnak nem teszik feltételévé a teljes kapcsolati háló végigbombázását hirdetésekkel.

Erre persze a felhasználók tetemes része azzal válaszol, hogy minél inkább igyekszik bezárkózni, ami viszont a közösségi érzés kinyírásához vezet.

Ha pozitív akarok lenni, akkor azt mondom, hogy Zuckerbergék kísérletezgetnek, hogy megtalálják a jó egyensúlyt, ha negatív, akkor azt, hogy kapkodnak, hogy visszamentsenek valamit a régi, használható Facebookból.
"Ha most megkérdezném, hogy vajon hány Facebook-felhasználó tudja, hogy mi is változott a legutóbbi adatvédelmi beállítások módosításakor, bizonyára csak nagyon kevesen tudnák a választ."

namost ezzel az a helyzet, hogy a felhasználók elég nagy része szerintem a privacy/adatvédelem szavakat főleg az ombudsmanos hírekből ismeri, és fogalma sincs az egészről. nagyon nehéz ekkora felhasználói bázisra megfelelő megoldásokat találni (főleg tálalni), és mindig lesznek olyanok, akik szerint jobban is lehetett volna (mint ahogy mindig lehet jobban).

"vagyis akik figyelmetlenül kattintgatták végig a privacy beállítás varázslóját"
azok vessenek magukra... :) akit nagyon érzékenyen érint a dolog, az meg ne figyelmetlenül kattintgasson.
nem jól működik, beállítottam, hogy mindenki mindent láthasson rólam, de a nem fészbukos ember számára, csak az ismerőseimet mutatja, meg azt hogy melyik csoportba léptem be
nekem is jó lett a beállitás.
azonban az a nagy baj, hogy a barátaidat vagy mindenki látja, vagy senki. ott kiestek a beállítási leheőségek.

illetve a page-eket mindig mindenki láthja. még csak le sem tudod tiltani - mint eddig.
@hh, szükséges. én ~egy éve próbálok rájönni, lehetséges-e bárhogyan beállítani, hogy az ismerősök _közül_ ki láthasson egy adott posztot, vagy így általában hogyan lehetne játszani a hivatalos meg a magánismerősökkel, ha mindenki a friend címszó alá esik.
@zsombor: visszavonom, épp most megtaláltam
Nekem okés volt, nem változott meg.
De ránézek, a biztonság kedvéért.
Tudja -e valaki, hogy hogyn lehet (ha egyáltalán)?:

1.: egy ismerősömet letiltani a velem való csevegésről úgy, hogy közben azért megmarad ismerősömnek?

2.: beállítani, hogy bizonyos fényképalbumokat mindenki látthasson - aki nincs regisztrálva vagy bejelentkezve, az is - az oldalamról (pl facebook.com/ikszipse)?

Kösönöm a segítséget, ha tudja valaki.
full disclosure: ahol hh tanácsadó, ott a facebook konkurrencia.
Én is lecsekkolom a biztonság kedvéért.
megin uj felulet van, ma ide-oda valtogatott a ketto kozott
kicsit volt csak zavaro