Óvatlan magyar celebek a Facebookon

Azok számára, akik életükben először lépnek be a Facebookra, nem mindig egyértelmű, hogy mely adatuk, aktivitásuk látható a többi felhasználó számára. Az interfész kicsit azt sugallja, hogy ezek a személyes adatok csak ismerőseink számára láthatóak.

Pedig ha nem vagyunk elég körültekintőek, akár az egész világ (jobb esetben: csak az adott ország hálózatába tartozó sok tízezer felhasználó) követheti facebookos aktivitásunkat.

Néhány magyar celeb is meglehetősen könnyelműen éli online életét. Az egész problémakörhöz úgy jutottam el, hogy egyik ismerősöm ismerőse egy magyar celeb. Akit viszont én nem ismerek személyesen, mégis, az adatlapjára kattintva konkrétan az egész életébe bepillantást enged.

Valószínűleg egy magyar bulvármagazin folytatásos cikkeket tudna közölni az adott celeb aktivitásaiból. Láthatóak a nyaralásos képek, hogy hova jár vacsorázni, milyen filmeknek, zenéknek a rajongója, kinek a falára ír, ki flörtöl vele, sőt, még az is, hogy épp kivel jön össze, kivel szakít.

A pár perces keresgélés során több magyar celebet is találtam a Facebookon, akik - nyilván figyelmetlenségből - nem zárják el a publikum elől a magánjellegű információkat. Amúgy tapasztalatom szerint azok a magyar celebek vannak fent jelenleg Facebookon, akiknek viszonylag sok barátjuk van külföldön.

Nem kívánom sem elárulni, de mégcsak sejtetni sem ezen celebek kilétét. Csupán a jelenségre szerettem volna felhívni a figyelmet, és egyben figyelmeztetni a magyar celebeket arra, hogy jobban ügyeljenek online jelenlétükre. Kattintsanak a Privacy Settingsre, és ápolják kertjeiket.

Címkék: magyar privacy bulvár social network facebook
2009.01.17. 10:55. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

azer kommentben johetnek a nevek is ;)
na, asszem most minden online bulvár tartalomgyárost ganéjtúró facebook-bogárrá tettél erre a hétvégére.
Hm... Akkor átírom a 3C-t ( mover.blog.hu/2008/09/16/3c_galambos_dorina_ferje_harmasban_meg_csinalna ), hogy facebook profil-ok alapján is tudjon híreket generálni. ;)
@Longhand: egyetertek, ha nem direkt volt a dolog akkor nem volt egy okos otlet...
@NViktor: felnőtt emberekről van szó. ha nem képes elolvasni, mit állít be, megérdemli.
@cett: Ne felejtsük el megemlíteni, hogy a 3C-nek van widget változata is :)

mover.blog.hu/2008/10/03/bulvart_mindenkinek
nem mindegyik celeb egy észlény. azt hiszem ez megállapítható.
Szerintem mindegy, olyan infókat, amiket csak barátokkal osztanék meg, nem töltök fel egy közösségi portálra. Ennyi

A másik pedig, hogy a pletyka legyen negatív / pozitív csak elősegíti, hogy foglalkozzanak velük és ez azt is eredményezi, hogy többet foglalkoztatják őket :)
Ezért nem kell kitolteni semmi adatot feleslegesen. :D

Én is csak azt toltom ki mindenhol, ami másra is tartozik (és ami kotelezo).
Indul a stopper: Vajh' mennyi idő, mire a post elért a Story szerkesztőségébe, és címlapra kerül a cucc? :P Már látom az új "Facebook" rovatot. He-he. Aki hülye...
Egyetertek, egy olyan kihalofelben levo nyelvet mint az angol, melyet csak a legtavolabbi dzsungelek melyen elo kokorszaki torzsek mutogatnak, gagyognak egymasnak - eleg nehez megtanulni. De a "celeb" szot biztos ismerik, az megy.

Aki...
"Amúgy tapasztalatom szerint azok a magyar celebek vannak fent jelenleg Facebookon, akiknek viszonylag sok barátjuk van külföldön."

tehát pornósok :)))))))
@d(-_-)b: felnőtt felnőtt...erre van egy kis sztorim.
én meg tudok nevezni egy olyan lányt aki most már igencsak befutott pornós körökben, személyesen ismerem, gyakorlatilag végignéztem, hogyan lesz belőle kislányból országosan szétb*szott k*rva.
úgy kezdett bele a dologba, hogy az első jópár erotikus fotózásán beszopta azt a szöveget, hogy a képek csak amerikában jelennek meg és csak ott lesznek láthatók az interneten. magyarországról nem látják majd!
felnőtt ember... :)
Szánalmas élete lehet annak aki szabadidejében más magánéletében kutakodik akár celeb akár nem a megfigyelés tárgya.
Tévedésben vagytok, a celebeknek fogalmuk sincs arról mi az a magánélet, kitesznek ki mindent, és boldogok, ha a nagy tülekedésben pont az ő nyomorult kis életük egy darabját kapja fel a bulvársajtó.
Pontosítok: többségüknek egzisztenciális kényszer, hogy a storyban eljátszhassa a napi majmot.
A celebeket amúgy mi tartjuk el, a celebcirkusz a mi igényeinket követi, szóval tükörképként funkcionálnak...

További szép napot :)
@[imi]: hát igen, a zinternet már csak ilyen, a határon még a bitek is megállnak
miért, vannak magyarországon celebek?
@spanyol inkvizíció: a kínai határon bizony megállnak...
@Koronix: Hát ez egy nagyon jó kérdés. De azt gondolom amig van akiket kielégítenek azok a hírek hogy mi történik ezekkel a híres személyekkel - én személy szerint lesz@rom.. - addig ők nagyon jól meg fognak élni, és még csak nem is kell letenni semmit az asztalra. Lásd K. Tüncike.
@[imi]: erről beszélek. az ilyen megérdemli.
@Ol_Sanchez: Az egész emberi történelem arról szól, hogy az emberek szeretnek más magánéletében kutatkodni (pletyka, hírességek, stb.)

Ez az emberi természet része. A többség ilyen.

8bitbitch (törölt) 2009.01.17. 16:30:43

neveket.
hát a webisztánon eddig normális cikkek voltak, de ez a mostani egy nulla hírértékű.
Egyrészt, nevek nélkül nincs értelme az egész cikknek.
Másrészt egy celeb is csak egy ember. Mért kéne neki máshogy kezelnie a dolgait? Mért kéne neki a nyaralos fotoit elrejteni??? A bulvár újságok úgyis mindent megírnak róluk. Most az hogy felrakják a nyaralós képeiket, vagy azt hogy melyik a kedvenc filmük az milyen hátrányt nyújt nekik?
Ennek a cikknek kb. az lehetett a célja, hogy úgyis kiteszik az index főoldalra, és növeljük a látogatok számát.
egy nulla ez a cikk.
ennyi erővel azt is írhatta volna, h. bizony vannak ám csipás celebek is, de bibibi, nem mondom meg ki az :D lol&száni
@vent: direkt azert nem irtam neveket, mert ennek a postnak nem az a celja h celebek maganeleten csamcsogjunk. csupan az h ramutasson arra h a bulvarmedia celkeresztjeben levo celebek nem mindig eleg figyelmesek a kozossegi szajtokon.
Ne vicceljunk mar, a magyar celebek azt se tudjak mi fan terem a Facebook...
Mo-on csak olyasmit publikalnak ezekrol a veglenyekrol, amikre ezek a veglenyek rabolintottak korabban, ennek megfeleloen azt csinal a celeb, amit a celeb csinalni akar a facebookon es sosem fog kikerulni a facebookos cucca, hacsak nem igy, egymas kozt.

Nem leszolni akarom a cikkirot, de ha mar ujsagirokent tetszeleg, legalabb a honi sajto allasaval tisztaban lehetne.
@Szeretem a tejet: Azért sokan nem. Például Sub Bass Monster abszolútt nem szívesen beszél, ha egyátalán beszél a magánéletéről.

@Samott: Stand Up-osok sokszor csinálnak poént a kozosségi (igaz, jobbára belföldi) portálokból. Ergo: használnak közösségi oldalakat.
@Imrityinko: De itt a Facebookrol volt szo nem az iwiw-rol... nagy kulonbseg. Volt mar szo a pornosokrol, de ott eleg ritka a celeb illetve ilyen dj xy szintu izek meg nem celebek... akivel el lehet adni egy Blikk cimlapot, na az a celeb :)
nemtom, szerintem ez az egesz hulyeseg. csak akkor lathatod miket csinal ha visszaigazol mint barat. ez nem wiw, hogy minden adata lathato mindenkinek.
A facebook kiraly, vegre par magyar haver is van mar :)
És milyen állatok azok a celebek ?
@rexter: na hat pont ez az. ha te tagja vagy a hungary networknek, akkor mindenki lathatja az aktivitasaidat, aki szinten tagja a hungary networknek. probald ki.
@gonnaburninflames: csak jeleznem, hogy a Fas*book-on van olyan opcio, hogy "nyelvvalasztas" melynek segitsegevel elerheto a MAGYAR is.
Csak a "dzsungelnyelvet" nem beszelok kedveert...
szoval igy nem szukseges a personal settings-szel erolkodni! :D
@hírbehozó:
oke. De azt még mindig nem értem, hogy egy celebnek mért kell figyelmesebbnek lennie egy közösségi szájton, mint egy átlagembernek?
@vent: ilyet nem is mondott senki. csak ha te felejted szabadon a facebook aktivitasaidat, az valszeg nem fog a bulvarlapok cimlapjara kerulni.
@hírbehozó:
ja, értem már mit akarsz mondani. Tehát ha a celebek nem zárják le az oldalukon az adataikat, akkor onnan akaratlanul is a bulvár újságok oldalaira kerülhetnek
Hát ez a cikk elég gyenge volt.
1. Felfedeztük Amerikát
2. Nevek nélkül ez a cikk olyan, mint az időjárásjelentésben, hogy "majd valamikor talán esni fog"
3. Leszatom mit csinálnak
4. Ha olyan hülye, hogy felteszei, akkor ő baja
azt gondolom h a facebook elso ranezesre sok felhasznaloban azt a benyomast kelti h az aktivitasai csak az ismerosei/baratai szamara lathatoak. szoval megteveszto lehet azok szamara, akik nem ismerik a facebook mukodeset. itt nem arrol van szo h valaki meg akarja osztani a maganeletet a nyilvanossaggal, hanem arrol h azt hiszi, csak a barataival osztott meg dolgokat, mikozben az egesz vilag lathatja.
a masik. mar irtam korabban h azert nincsenek nevek es adatlapok megemlitve ebben a postban (kiveve azt az egy screenshotot, amibol kitakartam a neveket), mert egyaltalan nem volt celom pont ugy viselkedni, ahogyan a bulvarujsagok szoktak. engem nem erdekel a sztarok maganelete. de a bulvarmediat annal inkabb. es ki szeretne ha a baratainak szant nyaralason keszult kepei valamelyik bulvarujsag cimlapjan kotnenek ki? senki. a post ennyire szeretett volna ravilagitani. pont.
@uZsoNNa: feszbookom sincs (na jo van), celeb se vagyok, a lovaimat is elvittek manapsag a 20. szazadban.

Biztos van olyan magyar celeb, aki magyarul se beszel.
@hírbehozó: webisztan.blog.hu/ 2009.01.17. 22:03:37

"de a bulvarmediat annal inkabb. es ki szeretne ha a baratainak szant nyaralason keszult kepei valamelyik bulvarujsag cimlapjan kotnenek ki?"

Hosi cselekedet Lovag, ertekelendo hogy megveded a kiralylanyt a gonosz sarkanytol. ;)

Lehet a ziwivre, feszbookra, majszpeszre mutogatni, ok. Atlag IQ-val mind egyertelmu, hogy nem a felhasznalok ket szep szemeert vannak ezek az oldalak uzemeltetve.

Mint azt fentebb biztos irtak: a celebeknek ez az eletuk. Ok akartak a szinpadra lepni. Tudod, van az a mondas...aki kurvanak megy, ne sirjon, ha basszak.

All zusammen. Ez igaz a sztarokra meg azok genkezelt alfajara, a celebekre is.
szerintem a celebek tulajdonképpen pont hogy örülnek annak, hogy az egész világ megtudja a magánéletüket

ez élteti őket, hogy szerepelhetnek, hogy írnak róluk
@hírbehozó: Én boldog lennék ha a címlapon kötnének ki a fotók, mert utána azonnal be is perelném őket jogtalan felhasználás vádjával, szerzői jogok megsértésével, stb. Egy kis szerencsével néhány év múlva egy megnyert bírósági perrel leakaszthatnák róluk egy jó kis pénzösszeget. :)
@[imi]: Van amelyiknek 2,3, diplomája van .Ott megszedi a sok lóvét majd becsületes diplomásan gazdagon megöregszik.Na itt az ész,hiába volt vetkőző K va