Itt a Firefox 3.6: gyorsabb, stabilabb, okosabb

 

Az új, hivatalos verzióról amúgy jött ma egy magyar nyelvű közlemény is. Ebből másolom most ide a lényeget: 

  • Persona: Újraindítás nélkül, egyetlen kattintással módosíthatók a Firefox témái
  • Bővítményfrissítő: A Firefox jelezni fogja, ha egy bővítmény már elavult, és újabb verzió érhető el hozzá
  • Javított stabilitás: Jelentősen csökkentek a külső gyártó okozta összeomlások
  • Űrlapkitöltő: A webes űrlapok kitöltésénél a Firefox javaslatokat tesz az egyes mezők értékeire a korábban kitöltött űrlapok alapján
  • Teljesítmény: Tovább gyorsult a JavaScript teljesítménye, a böngésző általános válaszideje, valamint csökkent az indítás ideje is
  • Open Video és Audio: A Firefox böngésző biztosítja a legjobb támogatást a HTML5 audio és video elemeihez, ezen kívül a videó már teljes képernyős módban is megtekinthető, valamint támogatja kereteket (poster frame).


Újdonságok a fejlesztők számára:

  • Támogatja a legújabb HTML5 specifikációt, beleértve a helyi fájlok kezelésére használható File API-t.
  • Betűkészletek támogatása: az OpenType és TrueType betűkészletek mellett a Firefox 3.6 a Web Open Font Format (WOFF) szabványt is támogatja.
  • CSS színátmenetek: Támogatja a lineáris és sugaras CSS átmeneteket, amely finom átmenetet tesz lehetővé a színek között.
  • Eszközök helyzetfelismerése: A Firefox 3.6 a megfelelő helyzetben jeleníti meg a weboldalakat a laptopokon és egyéb hordozható eszközökön.
Címkék: böngészők firefox
2010.01.21. 18:51. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A bővítmények figyelését már a korábbi verzió is tudta.
nekem miért nem működik a HTML5 youtube? pedig itt beállítottam: www.youtube.com/html5
az ujrainditas nelkuli temavaltas olyan forradalmi ujitas, es technikai csoda, hogy muszaj volt neki egy kodnev :))

@naive: nekem 5 random videobol 1 jott be HTML5-ben. gondolom a tobbin reklamok lettek volna
@sevi (Sevcsik): bocs, elkeveredtem a 2 poszt kozott, firefoxszal elvileg nem megy a youtube csak chrome-mal es safarival.
@sevi (Sevcsik): akkor ez a
"Open Video és Audio: A Firefox böngésző biztosítja a legjobb támogatást a HTML5 audio és video elemeihez, ezen kívül a videó már teljes képernyős módban is megtekinthető, valamint támogatja kereteket (poster frame)." szöveg csak kamu lenne?
@naive: ha jól tudom, csak ogg-ot tud a firefox, mert csak az open és free, a youtube videói viszont h.264-ben vannak, szóval ez egyelőre bukó
most nekem se megy a html5ös yt, de vagy fél éve ottvan, akkor néztem, akkor ment...

most nézem, hogy idegesítően huzza alá a hejesírásellenörző a hibáimat :D
Arra mindenesetre jó volt a verzióváltás, hogy már ne legyen képes home tabokkal indítani.
Nekem már feküdt meg különösebb terhelés nélkül is.

Az tényleg cinkes, hogy bár ilyesmivel (OGG-gal) akartak vagizni, a Flash nélküli YouTube csak a Firefox alatt nem megy a nagyok közül. Ráadásul az x264 is nyílt forráskódú codec, belefordíthatnák.

Az új aláhúzás nekem sem tetszik, meg az sem jött be, hogy mindent szomszédos tabban nyitott az utolsó helyett, szerencsére hamar megtaláltam erre a kapcsolót az about:config alatt.
az űrlapkitöltést legalább két éve használom. nézd már meg, hogy melyik verzióhoz szólt az a doksi, lehet, hogy valami régebbit fújt be a szél.
@KeyserSoze: "hogy mindent szomszédos tabban nyitott az utolsó helyett, "

flockot is használom, abba pl ugy van, szerintem ha megszokod, jó. ha sok tab van nyitva, nem kell a csuszkával a végére menni
nálam a Persona újraindítást kért..:)
Viszont az egergorgo az vagy mukodik, vagy nem :(
(Mas is panaszkodott...)
Ideje volt, már végleges szakítást terveztem vele, semmit nem jelenített meg normálisan!
Ideiglenesen eddig Chrome-ot használtam. Amúgy az se rossz!
@is: a 3.6-os doksijába szépen beleírkáltak mindent, ami az 1.0 óta (vagy tudjisten mióta) benne van.
@KeyserSoze:
Nálam alapból telepítve volt az open tabs relative, így minden az aktív tab mellett nyílt meg... nekem ez a kényelmes, de ha nem tetszik biztosan lesz erre is vmi okosság, csak keresgélj.
@cadmagician: @◄ViZion: Nekem az feküdt jobban (gondolom még sokaknak, azért ez volt eddig a default), hogy ha egy oldalból néhány újabbat nyitok, azok a végére menjenek, így onnan kezdem majd ledolgozni a nézelődést, olvasgatást. Általában nagyon sok van nyitva (a méretüket is majdnem faviconig nyestem le), tehát a szomszédos nyitás áttekinthetetlen káoszhoz vezet perceken belül.

Mint írtam, a problémát hamar megoldottam, azért ha más is visszatérne a nem szomszédos, hanem végére nyíló tab rendszerre: browser.tabs.insertRelatedAfterCurrent = false.
Hm. Letöltöttem, kipróbáltam, hátha. Régebben olvastam pár cikket HTML5/CSS3 kapcsán, most előszedtem őket, hogy lássam mi változott, hogy mi igaz a nagy HTML5 hype-ból a FF körül. Jelentem semmi. A Chrome és az általam nem igazán kedvelt Safari az innováció terén gyakorlatilag állva hagyja a konkurrenciát, a FF egy testhosszal kullog az utolsó helyen álló IE előtt. Átvették a chrome fél éve létező skinezését, ez ám a forradalmi újdonság! 20% ("jelentős!") gyorsulás a JS futtatásban... de még így is masszívan gyorsabb a Chrome. Videófuttatás... no ez az ami az OGG-támogatás miatt nagyobb üröm mint öröm. Pajtások, a Chrome bővítménykezelése hétről hétre jobb, már a FireBug is létezik rá. Nincs mese, a WebKit-alapú böngészőké a jövő, a Trident, a Gecko és a Presto csak küszködik. Az IE is jobban járna, ha átvenné a Chrome Frame-et. Apropó, azt tudja valaki, hogy miért baszták el a Presto ­-kezelését az Opera 10-ben?
Linkek:
www.findmebyip.com/litmus
www.deepbluesky.com/blog/-/browser-support-for-css3-and-html5_72/
www.rkblog.rk.edu.pl/w/p/quick-html5-browser-support-test/
a css3 még nem is teljesen elfogadott szabvány, most ők is betettek pár dolgot a nem véglegesből, hát ennyi.

Az, hogy a HTML5 videókodeknek pedig az apple és a google a fizetőset nyomja, az nem véletlen, hiszen ha az ingyenes firefox nem tudja állni a h264 licensz díjait, így a html5ben hívott videók nem hasítanak vele, az nyilván a többi böngészőnek jó, akik meg támogatják.

ez a fajta a skinezés meg már volt tavaly június óta mozilla által készített addont feltéve (Chrome előtt), most behúzták az alapszolgáltatások közé. Ennyi erővel a Chrome kiegészítéseit sem mondhatnád jelenleg, hiszen az még a 3-mas a hivatalos és a 4 csak béta.

Nem azt mondom, hogy a firefox a legjobb böngésző, én is chromeot használok főleg, de nincs nagyon lemaradva azért. Főleg ha az operát nézzük például, akiknél még a legújabb alfában sincs pár dolog a css3ból amit a fox már tud.
@human_insect:
"Az, hogy a HTML5 videókodeknek pedig az apple és a google a fizetőset nyomja, az nem véletlen, hiszen ha az ingyenes firefox nem tudja állni a h264 licensz díjait..."
A Safari és a Chrome a FF-hez hasonlóan ingyenes, sem időben, sem funkcióban nem korlátos, sem reklámot nem tartalmaz, sem más olyan dolgot nem tesz, ami által a cég bármilyen bevételhez juttatná. A skinezésről csupán annyit, hogy még anno a Netscape-ben vezették be a skinezést (XUL), valahogy mégsem lett népszerű dolog. Szerinted miért?
Ami a bétákat illeti, vannak olyan fejlesztések, amik sok-sok éven át bétában vannak (mint pl. a Google vagy a GMail, de mondhatnám a VLC-t, a uTorrentet és sok más sikeres programot), ennek ellenére kategóriájuk legjobbjai tudnak lenni. Meg vannak olyan fejlesztések is, ahol a béta valóban azt jelenti, hogy számíts hibára.
A CSS3-ról és a HTML5-ről csupán annyit, hogy ha a W3C is terelgeti a webet arrafelé, akkor az elfogadása már csak a weboldalak fejlesztési irányán múlik, nem pedig azon, hogy melyik böngésző fogadja el és melyik nem. Az IE sokáig harcolt, és a mai napig harcol a W3C javaslatok ellen, ennek hírnévben és használók arányában is látszik a hatása.
Én spec nem szeretem a Safarit, de minden böngészőből van legalább egy a gépen, a népszerűbbekből több változat is, tesztelés miatt. Ugyanakkor ha elnézem, hogy melyiken melyik innovatív, progresszív weboldal hogy néz ki, akkor nincs mese, Safari és Chrome és kevéssé a FF. Ha még hozzáteszem a sebességet is, akkor a Safari leszakad, a FF pedig eltűnik a kanyarban. Hozzáteszem, mindezt annak ellenére, hogy a Chrome-nak még igen hiányos a video embed támogatása.
ingyenesek, viszont az apple és a google ki tudja fizetni másik zsebből azt a pénzt a h264-nek minden egyes böngészőletöltés után, a firefox pedig nem. Mindkét említett cég azt akarja elérni, hogy az ő böngészője terjedjen (mi mást?), ezért használják ki ezt az előnyüket a firefox-szal szemben.

Amúgy most sem támasztottad alá, hogy miben is marad le a firefox annyival a többiektől. Igen, a html5 és css3 elfogadása érdekes úton halad, de egyelőre még nem egységes az amit támogatni kéne, így nem is támogatnak mindent belőle nyilván, a Chrome és a Safari sem, a firefox sem, de egyik sem vezet nagyonsokkal, vagy van lemaradva. Aki le van maradva az az opera (bár sok mindenben vezetnek, de pont nem a html5 és css3-ban úgy tűnik), de ő alig foglal a piacból, és az IE, aki hátráltatja is a létezésével a folyamatot.

A personas pedig nem sima theme, hanem könnyített, a módszer benne a viszonylag új (az újraindítás nélküliség a firefox esetében), és azt írtad hogy ezt a Chrome után csinálták "átvették", amikor nem is. A "hasznát" senki sem vitatja, én sem, de nem erről írtál az elején.

De mondom, én csak azt vitatom, hogy a firefox annyival le lenne technológia támogatásban maradva, mert nincs. Ellenben az UI-ja rossz, és hát lassúcska volt mostanában kicsit, de az az igazság, hogy a 3.6-nál érződik gyorsulás is végre, de ezt nehéz hangsúlyozni a javascripten kívül, ezért mentek szerintem arra rá a bejelentésben, ami az IE-től csábítandó népnek fontos.
"ingyenesek, viszont az apple és a google ki tudja fizetni másik zsebből azt a pénzt a h264-nek minden egyes böngészőletöltés után, a firefox pedig nem. Mindkét említett cég azt akarja elérni, hogy az ő böngészője terjedjen (mi mást?), ezért használják ki ezt az előnyüket a firefox-szal szemben."
Jelenleg a FF áll a vezető helyen, mégsem tudja a sikerét bevételre váltani, amiből mondjuk olyan dologra tudná fordítani, amire a népnek szüksége van: mondjuk codec-re. Az efféle rugalmatlanságba az IE már belebukott.
"Amúgy most sem támasztottad alá, hogy miben is marad le a firefox annyival a többiektől"
1, Tudásban
Te is elismerted a HTML5/CSS3-beli lemaradását a szabványtól - korábbi, teljesített szabványokat nem állíthatok mércének. Acid3 teszt... ismerős valahonnan? Nem tudom már, mennyi ideje, de legalább fél éve teljesítette a WebKit az Acid3-at...
en.wikipedia.org/wiki/Acid3
2, Sebességben
Legyen szó oldal-renderről, vagy JS-ről, itt is a WebKit vezet.
blogs.zdnet.com/hardware/?p=4833
A teszt régi, a 3.5 és a 3.6 közötti sebesség a Mozilla szerint 20-25%-os, ezt azért én nem nevezném érezhető gyorsulásnak. Tapasztalataim szerint egy hónap használat után az SQLite optimalizálással akár többszáz %-os gyorsulást lehet elérni, ami azt jelenti, hogy egy hónap alatt a cucc ennyit lassul takarítás nélkül, miközben hónapok fejlesztésével sikerül 25%-ot gyorsítani. Ez azért nem egy "quantum leap".
computerworld.hu/mozilla-revs-up-firefox-3-6-speed-by-15.html
Ez a cikk 15%-os gyorsulást ír, tegyük fel hogy csúnya rosszindulatú WebKit-fanok írták, de azért a kétszeres sebesség akkor is reális. 100%-ból 25%-öt hozni, az akkor sem diadal.
www.favbrowser.com/chrome-vs-opera-vs-firefox-vs-internet-explorer-vs-safari/
És akkor itt egy friss felmérés, amiben kb. egyetlen teljesítményteszten győzi le a FF 3.6 a WebKitek friss ágát, a Celtic Kane-ben, de a győztesek itt is a régebbi Chrome-ok.

A szabványok elfogadottsága egyszerű. A W3C javasol, terelgeti a böngészőket és a használókat egy irányba, amiből a jónép elveszi, ami neki kell. Régebben hiába voltak érdekes szabványai az IE-nek (pl. Data Binding), elbuktak, mert nem volt rá igény. Sokkal nagyobb igény volt a biztonságra és a sebességre. A biztonságról csak annyit, hogy mire az FF bevezette a privát böngészést, az IE, a Chrome és talán az Opera is (ebben nem vagyok biztos!) használta, s mivel egyre nagyobb mamut az FF, a felfedezett biztonsági rések száma is egyre több. A sebességéről fent sokmindent elmondanak az adatok. Egyszer már elfordultak egy piacvezető böngészőtől az emberek, lehet, hogy most is ez lesz, elvégre minden okuk megvan rá. A videotámogatást el lehet intézni azzal, hogy nincs rá pénz, úgyse kell a népnek, de ilyen alapon 5 évvel ezelőtt is lehetett volna mondani, hogy milyen hülyeség már, hogy videót feltenni és másokkal megosztani a neten. Bocsánat, de ez széllel szemben vizelés.
Apropó Personas... Tudtad, hogy a Chrome-ban amióta léteznek benne skinek és pluginek, azóta nem kell ezek telepítése miatt újraindítani a böngészőt? Telepíted, működik. Nem akarom bántani, de anno, tíz éve nem morgolódtál, hogy telepítettél vmit a Windowsra és reboot? Magamat ismétlem... széllel szemben...
Nézd, anno drukkoltam a Netscape-nek az IE ellenében. Tetszett a Data Binding, az XML kezelése az IE-nek. Tetszett a FF is, a pluginekkel. De nézd meg a teljesítményben élen járó böngészőket! WebKit. Nézd meg a mobilon, PDA-n vezető böngészőket! WebKit...
A Firefox stábja helyében én sürgősen elkezdenék arrafelé menni, hogy a FF integrálni tudja az IE Tritonját, a WebKitet, a Geckot, na jó akkor már a Prestot is :D, és akkor a Xbrowsing is meg van oldva, és megvan a menekülési útvonal is, ha a WebKit pár éven belül lemossa a piacot, akkor ne kelljen mindent újraírni, ad absurdum belebukni. A Chrome-ban már megy az IE mód...
Ja és még vmi. A Google elleni támadások miatt, ami az IE6-ot érinti, az MS az IE7-8-ra váltásra ösztönzi a népet. Tudni kell, hogy az IE userek jelentős része vállalati környezetben használja az IE-t, s ebben a szeletben főleg az IE6 a jelentős. Nem csodálkoznék, ha az MS a Messenger erőszakos, kötelező frissítéséhez hasonló akciót lép meg a következő pár hónapban. Ez két dolgot jelent:
1, Lesznek akik a rendszergazdára, automatikus frissítésre hagyatkoznak, ők a potenciális IE7/8 userek. Ők nem fognak FF-re váltani, mert jogosultságuk és tudásuk sincs rá.
2, Lesznek akinek tele lesz a púpjuk az IE ultimátummal, ők fognak váltani. Ha erre a Google azzal válaszol, hogy mindenhol egy picit szerényen megpendíti, hogy hoppá, a Chrome-ban tökéletesen működik az IE motorja, ugyanakkor ha váltasz, akkor lesz egy 5-8x gyorsabb böngésződ, akkor annak sejthető a hatása. A FF-nek erre nincsen nem hogy ütő-, de semmilyen más kártyája sem. Szóval az IE tábor megcsapolása FF bödönbe történet nem reális szerintem. A FF bázisa a régi felhasználók, akik az IE bukása óta átszoktak, de még nem próbáltak meg megint váltani.
Melléklet:
arstechnica.com/microsoft/news/2010/01/microsoft-wants-you-to-ditch-windows-xp-and-ie6-for-security.ars
Tigrisnek volt igaza. A chrome és a safari simán veri a firefoxot. Én chromot használok, de fent van az FF 3.6 is, és nem volt nehéz döntenem. (bár ezt a kommentet az FF-ből írom, de csak azért, mert chromeba nem működik a kommentelés. Egyébként meg a chrome:
-Gyorsabb
-Egyszerűbb a felülete (FF-ben választhatsz a 100 féle kereső közül, valamit elnyomsz, és a google helyett máris a wikipediában keres, chromeba még külön keresőmező sincs)
IE-ről meg csak annyit, hogy az én gépemen 6-os IE van, amikor felajánlotta a frissítést, akkor nem engedtem, hogy frissítsen, mert amúgy is csak a helyet foglalná.