Google Buzz: kiszivárog, hogy ki kivel csetel és emailezik

Bár a keddi Google-bejelentéskor újságírói kérdése már megerősítették, hogy a Buzz felhasználóinak aktivitásai alapból publikusak lesznek, azt azonban elfelejtették hangsúlyozni a Google vezetői, hogy a Buzz élesítésével láthatóvá válik a felhasználók kapcsolati hálója is.

A Buzz kapcsolati hálója a Gmail kontaktlistájából táplálkozik, így ha az egyik Buzz-felhasználó adatlapjára megyünk, láthatjuk, hogy kik a követői és kiket követ ő.

Ez így, önmagában még rendben is lenne, csakhogy ezek a kapcsolati listák a felhasználó legaktívabb gmailes csetelései és emailezései alapján állnak össze. Vagyis minden egyes Buzz-felhasználóról kiderül, hogy kikkel szokott gyakran emailezni vagy csetelni.

Ha valaki nem akarja a világ elé tárni ezt az információt, a profil szerkesztése oldalon vegye ki a pipát a "Display the list of people I'm following and people following me / A rendszeresen olvasott felhasználók és a saját rendszeres olvasók listájának megjelenítése" szöveg mellől. Persze az is jó megoldás, ha egyszerűen átszerkesztjük a following/followers listáinkat.

A Google amúgy tegnap annyit változtatott, hogy a Buzz-profil létrehozásakor külön beállíthatóvá teszi ezt a tulajdonságot. Ugyanakkor azt továbbra sem közli a felhasználókkal, hogy pontosan milyen problémát is okozhat, ha figyelmen kívül hagyják ezt a beállítást.

Abban biztosak lehetünk, hogy a netezők többsége egyáltalán nem ügyel saját adatai biztonságára. A Facebook hazai népszerűsödése óta állandóan probléma, hogy sok felhasználó nem veszi észre, hogy adatai és aktivitásai nem csak ismerősei, de minden Facebook-felhasználó számára elérhetőek.

Címkék: google biztonság privacy google buzz
2010.02.12. 15:34. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hat igen, a connected site-ok beallitasa utan ez volt a 2. amit megtettem, checkbox pipa ki.
Móka: ha ki akarom kapcsolni a public profilom, nem enged postolni...
az első dolog, amit megtettem, hogy kikapcsoltam. Ami gáz, hogy ennek ellenére a profile page-em alatt a buzz még mindig ott van, vannak követőim, stb.

De egyébként is totálkáosz volt, összekavarodtak a buzz-on követettek a reader megosztóival, stb.
@chabba: nem kavardotak ossze. max requestek jottek a buzz miatt h elerjek a greader-t is. a buzz-t, es a greadert is kulon lehet szurni contact groupokra, szval azok latjak a 2 megosztast, akiknek engeded.
Jó hogy szóltok, hogy kapcsoljam ki ezt a ¤)#(*!"&/#... Milyen kedvesek, hogy az összes unalmukban összetákolt trágyájukat rázúdítják az emberre....
Ennek az egész Buzz-nak semmi értelme sincs ...
@Konflikt: persze, megoldható a dolog, ezt nem is vitatom. Meg is tudnám csinálni, de a magam egyszerű felhasználói hozzáállásával nincs kedvem azzal foglalkozni, hogy kiderítsem a "hogyant", majd pedig az idáig jól működő reader-megosztásomat kitisztítsam az automatikusan(!) elfogadott buzz requestektől. Mellesleg a tisztítás sem ment addig, amíg meg nem jött a block gomb.

A kavarodás hiányát vitatnám. A reader-ben összesen két embernek engedélyeztem a megosztott anyagokat, így is ment egy darabig, majd amikor elkezdődött ez az örület, az összes buzzos követőm látta a megosztott anyagaimat a reader-ben, pedig erre nem is adtam engedélyt. És látták a buzzban is, mert bár nem kapcsoltam össze a readert a buzz-zal, mégis bekerültek a buzzba a megosztott cikkek.

Idáig a reader, a gmail (a talkkal együtt), a calendar és a többi szolgáltatás jól használható, kezelhető mennyiségű funkciót kínáló szolgáltatás volt. Most az lett, hogy mindent összedrótoztak mindennel, és ha valamit csinálsz az egyikben, az a másikban előre nem látható lavinát indít el. És ez annak ellenére folytatódik, hogy kikapcsoltam (lásd. kikapcsolás után is jönnek a buzz requestek, amiket nem fogadok el, mégis van már megint 7 követőm. Az egyiküket felhívtam, és már napok óta nem volt bejelentkezve, be se kapcsolta a buzzt, mégis kaptam tőle a requestet).
Sőt a valódi nevem is kiszivárog.
@ytg: Nah ez mondjuk tényleg zavaró. Nagyon kevés netes ismerős ismer fel IRL név alapján. Nem az a gondom, hogy látják, az, hogy gőzük sincs ki vagyok :)
Szerencs, hogy van avatár is....
Paranoiát meg meghagyom másoknak, görcsöljenek csak :)
@Söge: Ez engem is zavar, csak publikus, és alaposan kitöltött profilról lehet Zümmögni, nem lehet nickről tolni, mint a Twittert, minimum Gipsz Jakab név kell.

Szintén nem tetszik, hogy mindenről küld e-mailt, volt amit többször is elküldött. Nyilván akinek a Gmail a fő e-mail kliense, esetleg fő dashboardja, amin szinte mindent csinál, annak nem zavaró, de az e-mail címhez kötött külső klienst jól szemeteli. Egy kikapcsoló erre nem ártana, hogy ne értesítsen e-mailben minden Buzzról.
Köszi az infot, átállitottam...

Anno egy éve az új Hotmail és MSN cuccok bevezetésekor a Microsoft is elkövette ugyanezt a hibát: deffaultból az összes ismerosod láthato volt a belépo oldalon. Ez majdnem privacy vétség az USA-ban tudtommal, és elég nagy balhé volt belole anno. Nemsokára meg is változtatták emlékeim szerint... szerintem most a Google ellen várható majd ugyanez a balhé. Én megirnám a Techcruchnak is, hátha ott még nem vették észre
Én a legelső rákérdezéskor nyilvánosra állítottam a profilomat, amit azóta is próbálok privátra visszaállítani... A legtöbb amit tehetek, hogy a kontaktlistámat és a teljes nevemet rejtem. Én szeretem a Google-cuccokat, szívesen zümiznék, de ez így elég keserédes.
attól, hogy én kikapcsolom a listám láthatóságát, az általam követett/figyelt emberek oldalain még ott vagyok.
és még mindig elkezd követni új embereket kérdés nélkül.

ebben a formában ez gagyi.
Hehe... van követőm, pedig nem akarom... hogyan lehet "mail only" módba kapcsolni?
@errgerberger: az-az!

Nem akarok szociálnetwörkön lenni, sehol. iwiwen is a Subba blog miatt vagyok, de már bánom azt is... Ez a buzzgolkodás is ilyen kiteregetős, mindent megmutatós vacak, nem kell, semmi share, semmi "magadról" meg ilyenek nem érdekel. Mások megosztott tartalma sem izgat, ha akarok valamit, akkor olvasok...pl a webisztánt. A "mentés kedvencekbe" sokkal hasznosabb, mint azt nézni ki mit oszt meg, és magam bogarászok... követők nélkül.

MAIL ONLY kapcsolót a gémélbe!!!
A google-ban az volt a jó (khm), hogy amibe igazán belekezdett az jó is lett úgy ahogy. Az utóbbi két nagy "mű" a wave és ez a buzz nem éppen egy topos szerkezet.

Mégis ki kíváncsi egy másik emberre, hogy kivel beszél? Vagy így kedveznek a féltékenykedő pasiknak/csajoknak?
@◄ViZion: Ott van az, a Buzz meghirdetése óta, a képernyő alján: "turn off buzz". Működik.
én azt nem értem, miért nem tették ezt is labs-ba, hogy apránként próbálja ki,akit érdekel.
elsőre én is azt hittem, hogy érdekel,de aztán rájöttem,hogy egyedül uncsi beszélgetni:D
elég sokan viszont, akik annyira nem ismerik a gmail felületét(sooookkal többen vannak ebben gyp-sek,mint hinnénk) azt se tudják mi ez...és azt se,hogy hogy kell elrejteni...

bőven belefért volna labs-ba,(akkor ez a hiba is kezelhetőbb lett volna) szerintem még az aktív gmaileseknek is csak töredéke fog zümmögni..

lusták vagyunk,még arra az 1kattintásra is.még ha a reklámok helyére lenne beépítve az az 1sáv,akkor azt mondom..:D
@morpet: igen, de miért van követőm...? Ha kikapcsoltam mit követ?

@Kontárblog: szerintem van amire nincs szükség... pl. hogy lássák kivel beszélek.
Na most ez aztán hatalmas problémákat okozhat gondolom sok tizenéves életében...
...én meg úgysem a Gmailt használom levelezésre, azaz van címem de mailkliens kezeli a leveleket a gépemen, szóval sok köze nincs hozzá a gúglinak.
Másrészt, a Google Talkot is Pidginnel nyomatom, szóval...
@Kontárblog: Csak ugye akkor kevesebben kapcsolnák be, most meg lehet villogni, hogy húúúdesok userünk van :D