Chat Roulette: a közösségi web, egy moszkvai tini szemével

A Chat Roulette akkor vált közismertté, amikor előbb a New York Magazine írt a jelenségről, majd nem sokkal később a New York Times fedte fel a random videochat szájt fejlesztőjének kilétét (egy 17 éves moszkvai srácról van szó). És ugye amiről a New York Times ír, az hír lesz. Így történt ez ebben az esetben is: pár nap alatt a fél blogoszféra elkezdett a Char Roulette-tel foglalkozni, és a szájt látogatottsága pár nap alatt az egekbe emelkedett. Így jutott be végül a magyar hírfolyamba is a történet. 

Nemrégiben Casey Neistat ült neki a csetrulettnek, és végzett egy kisebb kutatást. Nézzük a videót: 

A riportból kiderül, hogy a Chat Roulette-et elsősorban olyan fiatal srácok használják, akik csajozni szeretnének. Nem olyan meglepő ez az eredmény, hiszen maga a szolgáltatás felfogásban talán az élő webcam+chat szexszájtokhoz áll a legközelebb. És ha még ideveszem, hogy a szájtot állítólag egy orosz tinédzser készítette, akkor nem is lepődhetünk meg ezen.

A nyugati világban az utóbbi években a webkultúra a szép és okos megoldásokat tekintette mintapéldának. Ma egy jó közösségi szájt nem csak népszerű, de finom a dizájnja, szofisztikáltak a privacy-beállítási lehetőségek, személyre szabható, és valamilyen szintű tartalomajánló-rendszert is magában foglal. Mindneki megtalálja benne a helyét, az ízlésének valót, a szerethetőt.

A Chat Roulette viszont mindennek a megvalósult antitézise. Kicsit utazás a múltba, a web piszkos, sötét és kaotikus hőskorába. A tinik uralta pimasz virtuális vadnyugatra.

Ha ez a szájt egy amerikai vagy európai startup lenne, akkor nemcsak a privacy-szabályok és a moderálás lenne sokkal rigorzusabb, de már régen lenne az egész alatt egy olyan profilrendszer, mely segíti a felhasználókat abban, hogy egyrészt elkerüljék az obszcén tartalmakat, másrészt könnyebben rátaláljanak az érdeklődésüknek jobban megfelelő felhasználókra.

Ha a Skype-nak jutott volna eszébe, hogy társkeresőt, beszélgetőpartner-keresőt fejlesszen a szolgáltatásába, biztosan ilyen lenne. Csakhát épp a kényes tartalmak nehézkes kiszűrése a gátja sokszor annak, hogy meglépjenek ilyen fejlesztéseket a nagy cégek. Nem akarnak pert a nyakukba. Hát még rossz pr-t.

A tizenéves fejlesztőknek viszont nincsenek ilyen skrupulusaik. Mint nemrégiben kiderült, egyes amerikai iskoláknak sincs. Úgyhogy nincs mit csodálkoznunk a csajok után webkamerával kajtató tini srácok és a kamera előtt önkielégítő perverzek népszerűségén sem.

Ezzel együtt, vagy ennek ellenére, mind a videótartalmak, mint a közösségiség az egyik legfontosabb részét képezik a webnek. Csak épp ahhoz vagyunk szokva, hogy a vállalható, korrekt tartalmakat teszik elénk.

Címkék: chat privacy filozomatika chat roulette
2010.03.01. 08:14. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kíváncsi leszek, ebből is lesz-e magyar klón. Elvégre a magyarok nem jeleskednek az idegen nyelvekben, úgyhogy egy lokalizált chatrulettnek, ami csak magyar partnereket hozna be, lenne esélye a sikerre.
icq-n volt ilyen régen. az ősidőkben leltem pár érdekes embert, pl ohioi v thai lányka,

illetve később bevezették a free for chat (bármelyik user rád csetelhet) statust, amit egyszer bekapcsoltam, h megnézzem mit tud és 5 perc múlva egy kazah buzi akaszkodott rám és azt akarta, hogy nézzem meg, ahogy webcamen elintézi magát.
azt hiszem akkor használtam utoljára icq-t :)
Mindenhol megjelennek a perverzek, ha nincs moderáció. Ez a dolog úgy működik, hogy megjelenik 1-2, majd akikkel érintkezik, azok valszeg soha az életbe nem lépnek többet vissza. Mivel a perverzet/perverzeket nem rúgták ki, ezért egyre többen jönnek, és fordítottan arányosan csökkeni fog a normális felhasználók aránya. Sok olyan oldallal találkoztam, ami igazából egy trollbarlang lett...
Hm, a webáruházak termékajánlói után megjelennek majd azok, amelyek a nekünk szimpi usereket tolják elénk?:)))

Mondjuk poénnak szerintem jó lett, pl téli olimpia alatt jól jött volna, amikor a hajnali 4kor kezdődő hokimeccset vártam. Csak ugye nem lehet rajongókat választani, hanem random megy:(
2010 startupja. twitter, facebook elmehet a... :D Sok ilyen egyszerű, de nagyszerű dolog van a neten csak nem ér el a népekhez. majd megveszi a gúgli, amilyen komolyakat bukdácsolnak mostanába. :)
Az ötlet nem új és a technológia is adott már egy ideje. Hogy mennyire valós az orosz background az már kérdéses, de arra tökéletes h egy kis vad, russian ízt kölcsönözzön a sztorinak.
Mindenesetre az egész "nem jött volna létre ha nincs a" New York Times, mert bár számtalan jó (és néhány kiváló) applikáció próbálkozik a neten sikertelenül, csak párnak adatik meg ilyen indító gigahírverés.

Ebben a formában egyébként nem bírja sokáig, mert ez így jópofa, sok kíváncsit behúzó felállás, de pont a fent leírtak miatt taszító is. Ha ügyesek, elkezdik finomítani a rendszert egy konszolidáltabb, preferenciákat is figyelembe vevő video chat felé, és közben ügyelnek arra h a rulett jelleg is megmaradjon opcionálisan.
De tudják ők ezt pontosan, csak hát valahogy el kell indulni... egy ikszedik videochattel pedig nem lehet.
na ez az a weboldal amit nem mernék kipróbálni
@zéka: volt. wave, jaiku, meg a ... Szóval sokról nem is lehet tudni. Elég nagy a Google felvásárló kedve olyan startupokat vagy technológiákat tekintve amibe fantáziát lát. Ez akár szimbiózist is jelenthet egy multi illetve egy kezdő fejlesztő személy vagy cég között. Jó dolog. De mint tudjuk nem minden tanulmányautó éri meg a gyártósort...
Az én kamerám képe megfordul fejjel lefelé, minden böngészőben. Win7-es cam driver egy Toshiba laposon. Ötlet? :D
@Pebito: Fordíts fejre a cuccost, és mindjárt kész a jó kép. Vagy esteleg Te ülsz fejjel lefelé? :)
mint 1 időutazás, néha idetévedek és a 2-3 hónapos TC-s hírek köszönnek vissza
Hát, én úgy vettem észre, hogy nő a chatroulette felhasználóinak száma.. legalábbis tendencia szintjén ezt látom.. az előbb voltam fenn, több, mint 20 ezren voltak.
BÁGE

hát nem szétcsapta azt a jó laptopot?
Vetettem rá egy kukkantást. A videó már rég nem aktuális, annyi perverz magamutogató van fent, hogy az hihetetlen. A másik megfigyelés, hogy temérdek a francia, de iszonyat mennyiségben, úgy látszik arrafelé a leg elkeseredettebbek (?).

De nem is ezért írok ide. Épp kapcsolgattam a csatornák közt, amikor bejött egy kép, egy felakasztott emberrel. Nagyot pilláztam, csak remélni tudom, hogy kamu, különben megvan a Chat Roulette első áldozata.
@orosznyet: És a Jonas Brothers-zel találkoztál? Valaki meg azzal szórakozik, hogy egy korábbi fan chates videójukat tolja.
Ilyen akasztott emberből sztem van több is.
egyébként miért is kell megkérdőjelezni, hogy egy moszkvai tini csinálja? szerintem ennél sokkal durvább dolgokat is készítenek az orosz tinédzserek.
Kész a magyar clone, lehet tesztelni. Adobe stratus az alapja :)

<a href="http://www.chatrulett.net">www.chatrulett.net</a>
Én discoveryt adtam a kamera képe helyett az előbb a tv tuneremmel. Hát 20ból 18an egyből disconnectektek, de 2en legalább nevettek azon, hogy adtam nekik az ultimate survivalt bear gryllsel. :D az egyik srác még fel is ismerte bear-t. :D

lehet mónika showt kellene adnom, valami bunyós részt.

ehhh.
Csak idő kérdése, és lesz ennek magyar változata is! :)
@B.Cs.: Én bátor voltam és kipróbáltam, kb. 3 hete. Az első sokk után nyomkodtam szorgalmasan a report gombot a perverzeknél. Összesen 3 emberrel sikerült "beszélnem", ebből az egyik egy csepeli fiú volt! :)
Az ötlet szerintem nagyon jó, kár, hogy 10 emberből jó esetben kettőnek látod az arcát...
"kalandoztam" én is kicsit.
perverz van nem kevés, de vannak teljesen normálisak is... egyébként meglepő módon (vagy én vagyok lemaradva?) perverz lányokból sincs hiány.
egy magyar klónnak sajnos nincs sok értelme, a lényeg az lenne, hogy sokezer emberből tallózhass, ezt a magyar scene nem tudja elérni. viszont jó ötlet a fenti magyarításban, hogy kategorizálhatod kivel akarsz beszélni, bár ez ugye a lányokon kevéssé segít, és az eredmény az lehet, hogy lányok is csak lányokkal akarnak majd beszélgetni... de amúgy ha pár jellemzőt megadhatnál magadról, és a server valamilyen szinten nyomon követné, hogy kivel beszélgetsz hosszabb ideig, akkor már lehetne egy ilyen "okos párválasztót" csinálni, ahogy felvetette valaki.
reklám, scam is akad pár darab! de jó ötlet is 1-2, pl egy konferenciáról készült fotóra bevágták az én képemet (élőben), mintha ki lennék vetítve valahol, és rólam szólna az előadás :)
Ilyen, ha valaki kreatívan használja a ChatRoulette-et:
www.youtube.com/watch?v=32vpgNiAH60