Dropbox: ismerősmeghívásért cserébe tárhelyet a felhasználónak!

A Dropbox közösségi fájlmegosztó szolgáltatás januárban már elérte az impozáns 4 millió regisztrált felhasználót. Ám minden bizonnyal befektetői (köztük a hírhedt Sequoia Capital) további nagyarányú felhasználószám-növekedést szeretnének látni.

Valószínűleg ennek köszönhető, hogy korábbi sikeres kampányukat kibővítették, és mostantól az ingyenes 2 gigabájt tárhelyet a felhasználók akár 10 GB-ra is növelhetik, ha sikerül rávenniük ismerőseiket, hogy regisztráljanak a szolgáltatásba. A Dropbox ugyanis minden, a felhasználó meghívására történő új regisztráció után 250 megabájtot ad hozzá az ingyenes accounthoz.

A kampány win-win szituációt teremt a Dropbox és felhasználói között. Előbbi abban érdekelt, hogy minél többen használják a szolgáltatást, utóbbiak pedig abban, hogy minél nagyobb legyen az ingyenes verzióban a tárhelyük.

Ez a megoldás amúgy jól mutatja azt a minőséget, amit a szolgáltatás aktív felhasználói eddig is érezhettek: egy jól működő, végiggondolt, state of the art fájlcserélő alkalmazásról van szó, ami egyszerűen jól működik. Így nem is csoda, hogy másfél év alatt 4 millió netezőt csábítottak el.  (Köztük engem is.)

Az sem meglepő, hogy kiváló iphone-os, és várhatóan ugyanilyen jó androidos verzióval is jelentkeznek (feltöltés, letöltés, fájlszerkesztés, verziókövetés, szinkronizálás). Ne feledjük, a mostani akcióval okostelefonunk kap 10 giga plusz ingyen tárhelyet, a cloudban. A dropboxos fájljainkat érintő történéseket tetszőleges, Opera Mini-képes mobilon is követhetjük (dropbox.com/m).

Tegyük hozzá, bár a Dropbox kiválóan alkalmazható kisebb cégek, projektek számára is, azért valószínűleg a forgalom nagy részét a magánszemélyek közti fájlcserélgetés adja. És amíg az online fájlcserélés privát, addig a "jogvédő" szervezetek sem látnak rá arra, hogy valójában milyen fájlok megosztása is történik a Dropboxon keresztül. Erre biztosíték az is, hogy a Dropbox magas szintű (AES-256) titkosítást alkalmaz a fájlmegosztásnál. Vagyis a fájlforgalmat csak a jogosult felhasználók látják.

Egyelőre tehát működik a modell. Én megközben azon gondolkodom, hogy mekkora dobás lenne, ha egy social network szájton lehetne fájlokat privát csatornán megosztani, szigorúan csak ismerősökkel.

Kicsit ide kapcsolódó hír, hogy a Google minden valószínűség szerint hamarosan a Gmail Chat-be is beemeli a GTalkban már régóra meglévő fícsört, az ismerősök közötti fájlmegosztást.

Ha még idevesszük, hogy a Google Docs-ban már tárolni és megosztani is tudunk tetszőleges kiterjesztésű fájlokat, akkor világos, hogy a Google igenis megértette a Dropbox sikerét, és több év hezitálás és bénultság után ők is újra elkezdtek aktívan foglalkozni a bármilyen fájl cloudban tárolásának és megoszthatóságának témakörével.

Címkék: google gmail fájlmegosztás gtalk cloud dropbox google docs gmail chat
2010.03.31. 09:54. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hmm... Ez az ajánlás-tárhely növelés már több éve működő dolog, nem?
@Akron99: igen. de eddig emlekeim szerint 500 megat lehetett igy szerezni. most pedig 8 gigat.
Aki még nem használja ide bökjön: qib.me/dbox

köszi
Kösz az infót!
Nemrég álltam be a DropBox (boldog) felhasználói közé, és jó tudni hogy pár ismerős meghívásával mi minden jóságot kaphatok...
A Nokia is felismerte a tényt és elkezdte nyomni az Ovi Files-t, 10GB-os kapacitással ingyen.
napi szinten hasznalom a dropboxot es az ovi filest. az ovi files overkill a dropboxhoz kepest. a dropbox viszont stabilabb gyorsabb.

szvsz a ovi files majd meegon/netbook platformon lesz fontos, addig (remelhetoleg) vadul fejlesztik a nokiasok.
Jó dolog ez a dropbox, már régebben is volt ilyen, ms skydrive volt a neve? Regeltem, aztán elfelejtettem...
Amúgy végre sikerült ráhekkelnem kde-re is(-:
Próbáltam ubuntu one-t, meg ovi files-t is, nekem Dropbox rulez. Megosztani valamit haverokkal/munkatárssal, esetleg pendrive helyett...
"Én megközben azon gondolkodom, hogy mekkora dobás lenne, ha egy social network szájton lehetne fájlokat privát csatornán megosztani, szigorúan csak ismerősökkel."

@hírbehozó: ilyen már rég van itthon, a tvn.hu Bigfile nevű szolgáltatása.
A dropbox lassan tényleg pendrive helyettesítő lesz. Már volt, hogy rendszerújrahúzásnál ismerősnek inkább dropboxot reggeltem (reg: www.dropbox.com/referrals/NTI1OTU5 mint lementettem az adatait pendrive-ra.
"Én megközben azon gondolkodom, hogy mekkora dobás lenne, ha egy social network szájton lehetne fájlokat privát csatornán megosztani, szigorúan csak ismerősökkel."

Én sem értem h miért nem repül rá valamelyik óriás (ld. Google, Facebook, stb.) KIFEJEZETTEN ERRE a szolgáltatásra. Kapacitásuk lenne hozzá és a privát (ismerősökkel történő) fájlmegosztás tökéletes megoldás lenne a jogvédős cirkuszok elkerülésére...
Ez a dropbox tényleg tetszik, viszont hiányolom belőle azt, hogy könyvtárakként tudjuk szabályozni mit szinkronizáljon és mit ne. Tehát ha van feltöltve 3GB-om és én csak abból pár könyvtárat szeretnék szinkronizálni a gépemmel akkor a többit ne töltse le nekem.
A voteboxban találtam erre egy szavazást.

www.dropbox.com/votebox/10/selective-sync

Remélhetőleg belekerül.