iPad, első kézből

Több magyar is kint van New Yorkban, hogy az elsők között vehessék a kezükbe az Apple táblagépét. Egyikük, Kaprinay Zoli videót is készített a legújabb manhattani Apple boltról és az iPadre éhes fanatikusokról: 

(Azért mennyire utópisztikus egy olyan bolt vásárolóit nézni, akik mind ugyanazt a terméket vásárolják, nem?)

Első benyomásai szerint az iPad bár gyors, könnyű kezelni és szép a fényes kijelzője, de nehéznek érzi a készüléket. Biztos csak az iPhone-hoz szokott csukló... A hivatalos speckó szerint a készülék 0,68, illetve 0,74 kiló, attól függően, hogy van-e benne 3G. (Összehasonlításképpen: a Kindle például 0,29 kilós.)

Amúgy ez (vagyis az iPad súlya) azért is fontos paraméter, mert a készülék elsősorban egykezes tartással használható jól. Esetleg ölbe téve. De az meg nem olyan elegáns :P

Zoli első tesztjei alapján az is kiderül, hogy a magyar hírszájtok közül az Origo nyitóoldalát érte legváratlanabbul az új eszközről indított oldalletöltés. Persze egy átlag magyar webszájtnál már az is csoda, ha mobilra optimalizáltak weboldalai. Abban nem is reménykedtünk, hogy lesz idehaza is olyan webszájt, ami - miként például a Gawker blogjai - már az iPad megjelenése napján HTML5-tel feljavított mobilverzióval jelentkezik.

Én továbbra is azt gondolom, hogy nincs szükségem saját jogon iPadre. Ha hozzám vágnák, persze elférne a lakásban. Kényelmesebb lenne a hírszájtokat, emaileket olvasgatni az erkélyen egy ilyen készülékkel. De ötletem sincs, hogy hogyan gépelnék, csetelnék rajta, mondjuk egy kávézóban. Bonyolultabb munkafeladatokat ne is említsek.

Szóval ha bedobják az ablakon, nem fogom visszadobni. És bizonyára kiváló nyereménytárgy is lesz, szerte a weben. De többszöri vizsgálat során sem fedeztem fel magamon olyan jeleket, amik arra utalnának, hogy csökkenne az életminőségem, ha nem birtokolnék egy ilyen eszközt. Egy Apple Netbook kellett volna ide, gyerekek...

[update] Érdemes elolvasni Dave Winer tapasztalatait és verdiktjét az iPadről.

Címkék: apple lenovo táblagép ipad ideapad
2010.04.03. 19:31. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Én ettől a 0,68 kilótól nem félék, így elsőre, a netbookom 0,99 körül van, persze az nem kézben tartott eszköz.
vissztér a pda-s csukló-fájdalom. az első pda-mnál ugyanez volt compaq ipaq teljes fémborítással, de most néztem meg és csak 200g körül van.
@KGyST: hat igen. itt is a nagy kulonbseg. a netbookot nem kell folyamatosan a levegoben tartanod.
Appleblog-on linkelték: www.youtube.com/watch?v=KKkZaRPY3uo

Na kb. ezért lesz értelme iPad-et használni. Kiegészítő eszköz, új szolgáltatások, új felhasználói élményt nyújtó megoldások platformja lesz. Nem az eddigieket fogja kiváltani, szerintem.
már nézem is az eBay-t. :)
A Lenovo megoldása bejövősebb...
Az iPad is a jól megszokott Apple recept alapján készült, miszerint:

25% készülék + 75% szolgáltatás
= 100% "Apple csoda"

Adott egy átlagosnál kicsit jobb hardver, ami a konkurencia által könnyen túl is szárnyalható, de az Apple most is olyan mennyiségű és minőségű szolgáltatást sorakoztat fel maga mögé, ami valami döbbenetes és még engem is - akiknek sosem volt egyetlen Apple terméke sem és egy olyan országban él, ahol valószínűleg még sokáig egyetlen hazai szolgáltatás sem lesz iPad-re - elgondolkodtat.

ui.: Zoli, ha hazaértél, az első utad a Colabs-ba vezessen! :)
Végigjártam ma a témát, és arra jutottam, hogy netbook/notebook és iPhone mellé tökéletesen felesleges az iPad.

Sok mindent nem lehet vele csinálni, ugyan azt tudja szinte, mint a telefon, a netbookot pedig nem váltja ki. Még egy rövid bevezetőt se írnék meg vele.

Ha itthon hagyom a gépet, mert nem akarom vinni, akkor ott az iPhone. E-mailt lehet olvasni, gyorsan meg is tudom válaszolni (döntve nagyon gyorsan írok már), blogra rá tudok nézni, ha várásrolni megyek (vagy recepthez veszek vmit, a neten meg tudom nézni).

Tehát amire az iPad való arra jó az iPhone, amire pedig nem jó a telefon, arra az iPad se jó, arra a laptop való.

De ezt az eszmefuttatást szerintem csak én értem.

Arra mindenképp jó lesz, hogy felkavarja az állóvizet a piacon. Az iPhone óta már csak nagykijelzős telefonok a menők, ugyan ez lesz a netbookoknál is. 1-2 éven belül tényleg a gép kijelzőjét fogjuk magunkkal vinni és azt nyomkodjuk, a billentyűzet meg otthon marad.
@BKV figyelő.hu: Én ezzel nem értek egyet, sokkal több mindenre képes mint az iPhone, a rajta lévő appok sokkal komolyabbak. Notebooknál viszont kevesebb. Valahol tényleg a kettő között van funkcionalitás szempontjából.

Én a WSJ review-jával értek egyet, miszerint sok embernek, akik csak netezésre, emailezésre, facebookozásra, zenehallgatásra, youtubeozásra - gyakorlatilag tartalomfogyasztásra és enyhe produktivitásra használják a laptopjaikat, azoknak ez egy sokkal praktikusabb eszköz lesz.
"A hivatalos speckó szerint a készülék 0,68, illetve 0,74 kiló, attól függően, hogy van-e benne 3G."

3G=60g :D
vannak hiányosságai mint az iphone-nak, de szerethető. és tényleg az appok és a szolgáltatások teszik különlegessé.