Videopoll: az élő közvetítés, mint közösségi élmény

Talán az indás projektek (az Index- és a Velvet redizájn) óta nem nagyon írtam arról, hogy mivel foglalkozom. Az utóbbi hónapokban sikerült tető alá hozni egy cégen belüli miniprojektet, Videopoll munkacímen. Ezt demóztuk is a mai Meetupon. Akik esetleg lemaradtak, de érdekli őket, hogy mi ez, azoknak összefoglalom pár bekezdésben a történetet...

Az alapindíttatást a real-time web, vagyis a (közel) valós idejű információáramlást lehetővé tevő webes szolgáltatások megjelenése adta. Szerintem fontos, újszerű élményt jelentenek ezek a szolgáltatások. Gondoljunk csak a Google-ba vagy a Bingbe integrált friss, releváns twitekre...

Ehhez a filozófiához szorosan kapcsolódik persze az online videótartalmak, a live-streaming népszerűsödése és szerepének növekedése az online médiában. Ma már magától értetődő számunkra, hogy másodpercpontosan kapjuk a legfrissebb híreket, és hogy a videótartalmakat, élő streameket minden pillanatban fogyaszthatjuk, sőt, készíthetjük és megoszthatjuk a netezőkkel. Magyarországon például a harmadik legnépszerűbb webszájt a YouTube.

Ezeken gondolkodva villant be egyik kedvenc sorozatom, a West Wing egyik epizódja (s03e11), melyben az elnök évértékelő beszédének tévés közvetítésekor élőben jelenítik meg a reprezentatív szavazói csoportok tetszési indexét. (Egy távirányító-szerű eszközt csavargatnak a fókuszcsoport tagjai, attól függően, hogy épp tetszik-e nekik az, amit a tévében hallanak.)

Szóval ezek a benyomások álltak össze a fejemben egy webes projektté. Mi lenne, ha valahogy a webre is megkísérelnénk értelmezni ezt az élményt.

Az világos volt, hogy a weben kevésbé fontos, hogy egy ilyen cucc reprezentatív mintán mutassa a szavazás alakulását. Sokkal fontosabb a részvételiség, a közösségi élmény. Vagyis hogy minden netező tudja nyomogatni a gombokat, és az eredményt is valós időben követhessék. Mert bár a pollozás nem lesz reprezentatív, de tendenciákat azért remélhetőleg jól fog mutatni egy ilyen szabadon használható webes verzió is.

Szóval elindult cégen belül egy agyalás a fejlesztőkkel, hogy akkor milyen formában is tudnánk megvalósítani egy ilyen valós idejű szavazásos, adatvizualizációs közvetítést. Hogyan tudjuk szinkronban tartani a júzereknek szükségképpen különböző késéssel megjelenő élő online képpel az élőben beérkező nézői szavazatokat, és annak vizualizációját?

Végül úgy döntöttünk, hogy a grafikonrajzolásnál a relatív elmozdulásokat, vagyis a tendenciákat fogjuk mutatni, és a laggeléseket megkíséreljük úgy összehangolni, hogy a netező számára valós idejűnek tűnjön az élő kép, a szavazás és a grafikonrajzolás hármasa. A közvetítést magát a Ustream API-ján keresztül fogjuk megjeleníteni, és e köré tesszük majd a kliensen a szavazási és vizualizációs lehetőségeket, saját backenddel és hostinggal megtámogatva az egészet.

Az első demoverziót több embernek megmutattuk. Az egyik első volt az Origo főszerkesztője, akinek egyből megtetszett az ötlet és a megvalósítás, úgyhogy eldöntöttük, hogy csinálunk pár közös közvetítést, amit ők kipakolnak az Origo címlapjára, és megnézzük, mennyire lesz sikeres a szolgáltatás.

Az első közvetítést számunkra is meglepő sikerrel zárult, úgyhogy nekiláttunk még pár dolgot belehegeszteni a Videopollba. Az egyik ilyen fícsör - amit a március 15-ei közvetítéseknél láthattatok -, hogy a szerkesztő on-the-fly tud kérdéseket feltenni a nézőknek, akik másodpercpontosan láthatják a válaszok arányainak alakulását.

A választások napjára is készülünk új fícsörökkel. Rajongói csoportok szerint is lehet majd nézni a közvetítést. És ha minden jól megy, egy ingyenes verzió is bele fog férni a terveinkbe. Emellett van még 4-5 ötletem, amit mindenképpen szeretnék belegyúrni a Videopollba, annak reményében, hogy az élő online videóközvetítések témakörben valóban kihozzuk a maximumot interaktivitás, real-time adatvizualizáció, online videó és közösségiség szinteken.

A Videopoll-közvetítések nem csak népszerűnek bizonyultak, de egy előfeltevésünkre is megkaptuk a statisztikákból a választ: a könnyű, és látványos online interativitást támogató megoldások valóban sokkal tovább kötik le az emberek figyelmét. Bizonyos szempontból tehát beigazolódott számunkra az, hogy a passzív médiafogyasztással (például: szimpla tévénézéssel) szemben a web jobbat és érdekesebbet is tud nyújtani az embereknek. Már ezért megérte belevágni ebbe a projektbe.

Címkék: magyar stream videó startup ustream real time videopoll
2010.04.07. 19:36. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Remélem életképes lesz az ötlet, mert tetszik! Amúgy csodálkozok már egy ideje, hogy a Meroving-Internet Kutató Kft. miért nem lépte meg ezt eddig ...

Ja, és nem tudom tudtad-e, de a Superbowl reklámfilmjeinél lehetett már látni ennek az elképzelésnek egy amerikai csíráját is. :)
Kign, pont annyi aktivitást követel meg, amennyi "felesleges energiája" van a t. nézőnek. Tévézés2.0.
Mi koncerteket közvetítünk élőben, ami azért jóval passzívabb szórakozást tesz lehetővé, mint a színpad előtti őrjöngés, de mégis sokat számít azoknak, akik nem tudnak eljutni a helyszínre. Nézzétek, ha van kedv: koncertblog.hu/
szóval ti voltatok! nekem nagyon bejött!
azt szeretnem hangosan kiabalni, hogy no-es-ku-el.
CNN-en minden 4 évben láthatsz ilyet, sőt asszem idén a state of the union alkalmából is nyomták.

Ott az az érdekes, hogy külön színt kaptak a demokrata és a republikánus választók, így még jobban látszik, hogy az egyes jelöltek mondanivalója mennyire jön be a másik tábornak is.
Eeeeez, nagyon finoman hangzik. Választás napján le is tesztelem. Sok sikert a fejlesztéshez.
tetszett nagyon, gratulálok és sok sikert a további fejlesztésekhez!
Bocs az offért, de tegnap nem bírtam nézni a streamen Mészárós Dóra bejelentkezését az Index-en. Úgy ringtak becses mellei, hogy azt hittem, dombormű a monitorom. Nah ha erre egyszer majd bejönnek a 3D kijelzők ... Kész életveszély lesz egy ilyen live stream. :)

Bocsi az offért mégegyszer.