A Facebook a mobilszolgáltatókkal karöltve beárazná a webet

Első olvasatra még szimpatikus is lehet az a törekvés, hogy a Facebook 40 országban állapodott meg mobilszolgáltatókkal arról, hogy ingyen biztosítja az alsóbb kategóriás készülékkel rendelkező mobilfelhasználók számára a Facebook elérését.

Magyarországon a T-Mobile-lal állt össze a Facebook. A magyaroknak - már ha t-sek - tehát nincs más dolga, mint a mobiljuk böngészőjébe bepötyögni a 0.facebook.com címet, és ingyen, forgalmi díj kiszámlázása nélkül nézegethetik, hogy mi történik facebookos ismerőseikkel.

A hivatalos magyarázat szerint a Facebook és a partner mobilszolgáltatók csupán  jószolgálati szerepet vállalnak azzal, hogy az alsóbb kategóriás készüléket használó, általában mobilnet-előfizetéssel nem rendelkező fogyasztóknak is biztosítja a Facebookhoz való hozzáférést. Csakhogy.

Csakhogy ezzel a lépéssel nem történt más, mint a mobilszolgáltató a tartalomszolgáltatóval karöltve (esetünkben a Facebookkal) elkezdte beárazni a webet. Az lett itt fű alatt kimondva, hogy a netszolgáltató megmondhatja, hogy mennyibe kerül adott weboldalak elérése az ő hálózatán.

Mi lesz a következő lépés? A T-Mobile extra költséget fog felszámolni, ha a hálózatukon mondjuk a Telenor vagy a Vodafone weboldalait nézegetem? 


Nem a T-Mobile hálózatát használom, úgyhogy bekaphatom.

Lássuk be, csúnya arculcsapása ez a netsemlegesség elvének. A weben minden tartalomnak egyformán hozzáférhetőnek kell lennie. Nincsenek kedvezményezettek, és nincsenek hátrányos helyzetű tartalmak. Az internet alapfilozófiáját kérdőjelezi meg az, aki úgy gondolja, hogy az információhoz való hozzáférést majd ő jól beárazza. Lesznek a drágábban, lesznek az olcsóbban, és lesznek az ingyen megnézhető weboldalak? Na nem!

Ez a törekvés pont annyira alantas és cinikus, mint amikor egyes ISP-k a videóforgalmat vagy a torrentezést próbálják meg korlátozni, arra hivatkozva, hogy nekik az túl nagy adatforgalmat jelent. Az ISP soha és semmilyen körülmények között ne mondja meg, hogy melyek a kívánatos és melyek a szerinte nem kívánatos tartalmak, tartalomtípusok. Nincs joga saját üzleti érdekei szerint árcédulát tenni a webszájtokra, szolgáltatásokra. Nincs joga különbséget tenni bit és bit, információ és információ között. Adatforgalom-arányosan árazzon. És ne aszerint, hogy az az adatcsomag milyen típusú tartalom.

Az internet éppen annak az eszmének köszönhetően jött létre, mely a lehető legdemokratikusabb információhozzáférést szorgalmazza. Ebből soha, semmilyen körülmények között nem szabad engedni. És minden ellentétes törekvést vissza kell verni.

A net nem a Facebooké. És nem a mobilszolgáltatóké. Hanem a miénk.

Without net neutrality, the Internet would start to look like cable TV. A handful of massive companies would control access and distribution of content, deciding what you get to see and how much it costs. Major industries such as health care, finance, retailing and gambling would face huge tariffs for fast, secure Internet use ... Most of the great innovators in the history of the Internet started out in their garages with great ideas and little capital. This is no accident. Network neutrality protections minimized control by the network owners, maximized competition and invited outsiders in to innovate. Net neutrality guaranteed a free and competitive market for Internet content. (Lawrence Lessig & Robert W. McChesney: No Tolls on The Internet)

Címkék: ingyen magyar net neutrality facebook t mobile isp
2010.05.19. 11:18. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mióta a T-Mobile 5MByte adaforgalomért kiszámlázott nekem 20.000 Ft-ot (mivel nincs az előfizetéshez net csomagom), azóta egy byte-ot sem forgalmaztam.
Na most egy ilyen ingyen weboldalnak nyilván a szolgáltató szempontjából az az előnye, hogy sokan rákattintanak majd a kifelé mutató linkekre. Látom már, hogy hányan fognak érdekes számlát kapni.

Egy Facebook like-ot mindenképp megérdemel a cikk! :-)
Tudom, hogy nem ide vág, de valakivel meg kell osztanom:

Vettem egy BlackBerry Storm 2-t! :-D
*bólogat* ez tényleg aljas húzás volt, és mindenesetre kíváncsi lennék egy olyan kimutatásra, hogy menniyen használják majd így a FB oldalát
a nagy cégek mindegyikének kényszerképzete hogy ők akarnak megmondani mindent... aztán állandóan pofáraesnek hogy bazzeg nem számoltunk az emberi tényezővel... ilyen volt a vodafone is mikor kitalálta hogy korlátlan mobil net és hogy nem torrentezhetsz... jó akkor torrentezek úgy hogy egy szerver letölti a torrentet én pedig letöltöm a szerverről http protokolon keresztül...
A dolgot úgy is fel lehet fogni, hogy az FB átvállalja az őt felkereső felhasználók internet forgalmi díjját. Biztosan nem az FB két szép szeméért (fura képzavar) engedi el a T a díjjat.
Abba az FB már nem szólhat bele, hogy a T az iwiwet böngészőkre percenként rátesz 10 forintot (adatalapú elszámolás van, mindegy:D), hacsak azt nem mondja, hogy az amiatt kieső forgalmat megtéríti, amit meg valszeg nem fog. Esetleg a T tehet rá olyan megfontolásból díjjat, hogy ha nem iwiweznek, akkor majd FB-znek. A felhasználó meg szépen átnyargal másik szolgáltatóhoz, ha ennyire korlátozzák.
Mindig mondták, hogy jön az ingyentelefon reklámnézésért cserébe, ez az első ilyen. Nincs ezzel baj, esetleg annyi, hogy nem magyar távközlési céggel nézünk nem magyar közösségi oldalt.
FIZETŐS LESZ A FACEBOOK*

(*nem T-Mobile előfizetőknek, stb.)

;)
Ha a net a miénk, építsünk saját optikát a Facebook felé! ;-)

Értem az elvet az mögött, amit írsz, hírbehozó, de nem érzem ezt annyira nagy problémának.

Nyilván ez egy olyan marketing akció, ami sokaknak jó, sokaknak nem.

Mióta nem egy központi szolgáltató van, mindenkinek joga van a saját üzletét minden törvényes módon támogatni.
A T-nek is, a Facbooknak is, a Vodafone-nak is (aki egyébként szintén ingyenegy FB elérést ad bizonyos csomagjaihoz).

@ogelo: ha ezen a nullás facebook oldalon rákattintasz egy linkre, akkor kiírja, hogy el fogod hagyni a facebook-ot, és fizetős tartalom lesz, tehát figyelemztet, mielőtt továbblépsz.
Iphone, T, és minden működik. Hol itt a gond? :)
likeolom a facebookon hogy utálom a facebook politikáját! lol
GVH ránézhetne erre a megállapodásra.
Egyébként ez valóban él mától nálunk? Mert T-nél nincs semmi erről....

Vagy majd jönnek a 40ezres mobilszámlákról szóló rémtörténetek a Homárra, mert kiderül hogy nálunk csak júni 1-től lesz érvényes ez..?
Egyetértek HH-val, ha ez tényleg igaz hír, akkor súlyosan versenykorlátozó. A kis oldalak behozhatatlan hátrányba kerülnének.

Azért azt megjegyzem, hogy többen nevetségesnek tartották, hogy bárki a tartalomelőállítók közül egy Internet szolgáltatónak fizessen egy tartalom elérhetőségéért. Gyakorlatilag ez történne meg ezzel, még ha egy fordított konstrukcióban is. Vagyis, hogy internettel nem rendelkezők számára válna elérhetővé egy tartalom.
@EvilHedgehog: A hivatkozott weboldal máshogyan nem érhető el.
@kereso: Bármely oldal átvállalhatja a költségeket. Bár az nem derül ki, hogy ez egyoldalú Facebook akció vagy a szolgáltatóknak is jó, mert hozza az ügyfeleket és generálja a további igényeket.
vagy eppen azt fogja kivaltani, hogy mas weboldalakat is ingyen fogunk elerni, nem csak a facebookot.

az irany szerintem jo, vegre a tartalomszolgaltatok is bevallalnak eleresi koltsegeket.
@Nakhchivan: Máshol írták páran, hogy dominósoknak szépen vonogatta le a pénzt...
@EvilHedgehog: Más oldal igen, de a 0.facebook.com/ üzenete elég egyértelmű.
@Nakhchivan: Az a baj, hogy az oldal csak az ISP-met látja. Ez alapján kiköpi az oldal tetején hogy ez ingyenes, ez még nem jelent semmit...

Mind1 várjuk a hivatalos Magyar T megnyilatkozását...
Bármennyire is szimpatikusnak tűnik.. ez egy nagyon undorító lépés... innentől kezdve csak 1 köpés az, hogy pl a Generál Média oldalait ingyen lehet nézni a többiért fizetni kell. Az iWiW 50Ft / Mb, MyVip ingyenes? Beárazzuk az oldalakat? A kis oldalaknak végük, mert nem tudnak fizetni a T-mobile-nak?
Abszolút támogatom a cikkírót. Még egy ilyen lépés, és GVH-nak megy a levél.
Egyébként valóban nem működik minden böngészővel ez a szolgáltatás? Mert ha igen és ez így marad, akkor tettünk egy újabb lépést a szoftver hardverhoz láncolása felé is.
napersze, aztán a t-mobile iphone-om facebook appja által küldött/fogadott adatokért meg fizessek... bullshit.

egyébként a youtube/vevo területi tiltásai is baromságok.
azért az jellemző, hogy ez a briteknél, franciáknál, még nincs, amcsiknál, németeknél, svédeknél, norvégoknál tervben sincs.... a jó kis spórolós piacokon persze nem tököltek.
Valószínűleg a mobilszolgáltatónak ingyen is megéri belemenni ebbe az üzletbe, sőt exkluzivitás esetén még fizetnie is. Sokat ér ennyi új és többnyire internetfüggő előfizető. Siránkozás helyett pedig inkább ugyanebbe az irányba kell lépnie a hazai nagyoknak. A fogyasztónak pedig a hazait kellene támogatnia, Like gomb helyett is, a fizetős iWiW ellen tiltakozva is.
na még egy: ugyanez a kategória nálam, hogy nem skype-olhatok mobilon.
Nem ertek egyet a felhaborodassal, sot tok jo otletnek tartom, valamint a té es a. Facebook belugyenek, egyiket sem kotelezo hasznalni, a kis szajtokat meg leszarom, nehogy mar az iwiw vagy myvip miatt kelljen lemondani a kedvezmenyrol barkinek is.
T-Mobile Facebook oldalán azt írják, hogy mától a fent leírtak alapján ingyenesen megy a szolgáltatás.
hát nekem ez lendületből megevett 20 forintot... elfogyott a keretem, azóta nem is megy. nem értem, akkor ez hogy ingyenes.
durva világ következhet: Facebook a fekete oldalon! először benyeljük a like-ot, utána pedig majd elkezdönk fizetni érte... öld meg a felhasználóidat a saját csapdájukkal (szép idea, mondhatom...)
@Asszem: Asszem nem érted :)

Nem a Facebookot tette a T-mobile ingyenessé, hanem a többi weboldalt fizetőssé. Ergo... az internet szolgáltató mondja meg, hogy mennyibe kerüljön NEKED egy-egy weboldal megtekintése.

Jöhetnek a különböző internet csomagok: Csak Facebook elérés: 3000 Ft / hó |
.hu domainek 5000 Ft / hó |
bármilyen site, ha nem pornó: 9000 Ft / hó
stb szép lesz...
@hamlet79: Dehogy, sohasem volt ingyenes a mobilnet.
@hamlet79: szerintem ez ilyen magyaros dogoljon meg a szomszed tehene mentalitas, hamar az en netem nem olcso, akkor legalabb a mase se legyen az. Sem a tmobile, sem a facebook nem kotelezo es nelkulozhetetlen a boldogsaghoz,
En akkor fogok hoborogni, ha malusz felarat szamolnak, mondjuk a tmobile halozatbol telenor webshop eleres dupla kilobyte szorzoval menne, az altalam alairt szerzodeshez kepest. Ha pedig elore megmondjak hogy melyik domainnek mi az ara, es ez nem tetszik, akkor masik dijcsomag v. Szolgaltato
@Asszem: ahogy gondolod, ez távol áll tőlem. Annyit írtam, hogy nem túl jó, hogy a tartalomszolgáltató fizet az internet szolgáltatónak a kivételezett kapcsolatért.

Próbálom vázolni, hogy ez hova vezethet:
Pl. UPC neted van: Index.hu bejön 3 másodperc alatt, mert fizet a UPC-nek, az Origo meg 10 percig tölt, mert nem fizet a UPC-nek. Nincs semlegesség, ennyi a probléma. Miért állna ez meg a Facebooknál, ha a szolgáltatók ebből kapnak pénzt...?
@hamlet79: azert, mert ez eletszerutlen, illetve a konkurencianak magas labda lesz lecsapni, kiveve persze ha monopol helyzetben van a szolgaltato
egyet nem értek, ha a t-csoport tulajdona az iwiw, akkor miért nem raknak iwiw appot a telefonjaikra, ingyenes iwiw elérés, stb
@hamlet79: a pozitív diszkrimináció szerintem jó (minden egy árban, néhány szájt olcsóbb), a negatív diszkrimináció pedig rossz (minden egy árban, néhány szájt pedig drágább/lassítottabb).
Nem teljesen ide tartozik mert nem fizetős dolog de amúgy a windows update oldalát is csak explorer-el lehet megnézni. Szóval az elvet nem ők találták ki hanem a Microsoft :D Bár ők szerencsére nem kérnek érte pénzt. Közvetlenül :D
Innen nem egy lepes, hogy mas oldalak dragabbak lesznek, hanem ez mar az. De amugy is az egesz mobiltelefonos internet egy vicc: egyreszt tobb, mint 1Ft 1kB, masreszt szepen leirjak, hogy 10kB-onkent szamlaznak. En azt meg ertelmesen es mindenki szamara hozzaferhetoen nem lattam leirva, hogy mit jelent ez. Csomagkapcsolt szolgaltatasrol beszelunk. Csomagok mennek, jonnek. Nagy valoszinuseggel arrol van szo, hogy a GPRS context bontasakor tortenik a kerekites, na de ez egyreszt nincs specifikalva, masreszt nem is feltetlen tudja befolyasolni a felhasznalo. Lebomolhat az magatol is. Ugyanakkor ha fel van epitve, de nem forgalmazol, akkor azert nem szamlaznak. Fura, nem?

Az egesz persze arrol szol, hogy ne okoskodj, es ne probald meg az SMS-t kivaltani...
nem igazán értem, h mi ezzel a konkrét probléma. a facebook minden szolgáltató kártyájával ugyanúgy elérhető. aki fizet a netelérésért, pontosan ugyanúgy megkapja mindenhol a fb-t.

@syck: véleményével értek egyet, a posztban leírt "félelmeknek" akkor lenne valós alapja, ha ez a 0.fb dolog fordítva történt volna meg. tehát ha például a t extra költséget számolna fel x weboldal elérésekor. ebben az esetben nyilván sokan átmennének ahhoz a szolgáltatóhoz, amelyik nem számol fel - gondolom, akkor nem háborodna fel senki azon az elven, hogy valamelyik szolgáltató (bárkivel karöltve) ingyen ad valamit, amit a másik szolgáltató nem. és most is pont ez történt.
"Az internet éppen annak az eszmének köszönhetően jött létre, mely a lehető legdemokratikusabb információhozzáférést szorgalmazza."

Az internet (mint technológia, ezért is kisbetű) azzal a céllal jött létre, hogy a lehető legnagyobb biztonsággal legyenek elérhetők a tárolt információk (bárhonnan, bármikor). Az ős-internet ugyanis katonai célokat szolgált eredendően (nem, nem az egyetemeken jött a világra).Krvára semmilyen fenkölt áldemokratikus koncepció nem bábáskodott a megszületése mellett. Ez már csak okozat...

Hozzáteszem ne nosztalgiázzunk, mert amikor a 90-es években még csak egyetemeken lehetett belépési ponthoz jutni, senki nem verte a demokratikus mellét.

Az interneten számos hozzáférési ponton keresztül "azonos áron" juthatsz tartalomhoz. Szart sem sérül ez azzal, hogy a Té egy portált mobilos hozzáférésen 0-ra áraz. Szart sem.
Ha ez a portál az iwiw lenne, vagy a Té valami szar mobilos kezdőlapja, akkor vszínűleg fel sem tűnt volna senkinek.
Árukapcsolás lenne és kész.

Az ISP-nek meg ahhoz van joga (nagyjából), amihez akar. Ha nem tetszik, mész máshoz. Verseny van.
Ha egy internet szolgáltatónak az fejlövése, hogy letiltja a torrentezők fogalmát (mondjuk hogy tudja garantálni a sávszélt), és erről előre tájékoztatja az ügyfeleit, akkor ez van. Tetszik vagy sem.
nem értem én se a felháborodást. ez az első lépés az ingyenes telko szolgáltatások felé. annyiban persze értem a szerzőt, hogy az ő ISP-je nem ad ingyen hozzáférést a FB-hoz és ez neki szopacs.

@Nakhchivan: a T a Magyar Telekom tulajdona itthon, tehát kvázi magyar szolgáltató. oké, a fő részvényes a DT, ez igaz, de mivel Mo-on egyedüliként nyrt, ezért szabadon vásárolhatsz magadnak részt belőle és így TE magad is (rész)tulajdonossá válhatsz - egyúttal a profitból is részesülhetsz. a FB valóban nem nagyar, ez valós.
Egyetértek.

Egy hét, és az lesz majd, hogy Zolikám, megjelent egy leleplező cikk rólunk a weben, itt meg ott, dobd már meg a mobil szolgáltatót egy nokiással, aztán ő meg tudja majd, mi a dolga.

A mobil szolgáltató legyen bit tube, semmi más.
Szerintem a Facebook egy katasztrofális szar
aki fészbuk nélkül nem tud élni, elveszett ember. értelmetlen hülyeségek.
Nincs új a nap alatt: pl.Vodafone Tweet csomag: díjmentes Neptun, ETR, Facebook, Twitter eléréssel. Ők már tovább mentek.
@Redmaster: egyrészt ennek technikai oka van, másrészt jópár éve nem így van. Vista, 7, stb. esetén programból megy, nem böngészőből.
Adalék: Opera Minivel fizetős a 0.facebook.com, csak a telefon saját böngészőjével ingyenes, hiába T a SIM.
Gondolom az Opera optimalizáló szerverei miatt másnak látszódik a felhasználó.
Ez a cikk annyira magyar. :(
ingyen adnak valamit, de kapják be, mert igazából ha ingyen adnak valamit, az azt jelenti, hogy mást nem adnak ingyen.
beszarok.beszartam.
hallgatok és gatyátváltok.
@perger.laszlo: Ez teljesen természetes, az az adat az opera.com címről jön, minden más böngésző esetén pedig közvetlenül az ingyenes 0.facebook.com-ról.