Meddig tarthat a hardververseny az okostelefon-piacon?

Olvasom a Techcrunchon MG Siegler írását a HTC EVO 4-ről. És teljes mértékben egyet tudok érteni azzal, hogy egyszerűen gáz, hogy mindössze 4 óráig bírja a készülék normál felhasználás mellett. Csúcskategória ide vagy oda.

Mint korábban jeleztem, a rendelkezésre-állási idő a HTC Desire-nél is problémás. Jóllehet, a Desire azért ennél jóval tovább bírja, de az alapbeállításokkal ez a készülék sem húzza ki nap végéig - normál felhasználás mellett. Hekkelni persze lehet. És ha jól optimalizáljuk a beállításokat, akkor kibírja. Na de az átlag felhasználó eddig sosem jut el. Max az anyázásig.

És bár az Android 2.2 (Froyo) várhatóan sokat fog segíteni ezeken a készülékeken (akksi időben is), azért érezhető, hogy fókuszvesztés esete forog fenn.

Mint ahogy a kijelzőháborúban is ezt érezhetjük.

A Desire AMOLED 800x480 pixeles, 3.7-es kijelzője szerintem az a szint, ami egyrészt még kellemes a szemnek, másrészt a készülék fizikai méretei is azon a határon belül vannak, hogy kényelmes és könnyen kezelhető, kézben tartva is. Akár egy, akár két kézzel nyomkodjuk a telefont.

A HTC EVO4 kijelzőjének mérete azonban túlmerészkedik ezeken a határokon: bár még nem volt a kezemben, de a 4.3-as méret (szintén 800x480-as felbontás mellett) egyszerűen soknak hangzik. Túl nagy lesz tőle a készülék. Épp a zsebkütyü jellegét veszti el a dolog. Kétkezes eszköznek tudom csak elképzelni. És még az sem vigasztalhatja a felhasználókat, hogy 1280x720-as videókat lehet vele nézni.

A legfrissebb pletykák szerint a néhány nap múlva bemutatandó következő generációs iPhone már 960x640 pixel felbontással érkezik. Ha igaz a hír, akkor ez a felbontás már nagyon erősen közelíti az iPad 1024x768-as kijelzőjét. Az új iPhone állítólag az EVO4-hez hasonlóan vinni fogja a 720p felbontású videókat. Ha méretre kisebb lesz, akkor a szemünk fog kifolyni. Ha ugyanakkora, vagy nagyobb, mint az EVO, akkor meg már nehezen fog beleférni a farmer zsebébe.

Kicsit a korai pc-lázra emlékeztet ez az egész hardver-versengés - ahol "a nagyobb/gyorsabb kijelzők/gépek a jobbak" elv érvényesült. Egészen addig, amíg a fogyasztók nem kezdtek el tömegesen rájönni arra, hogy nekik igazából már nincs is igényük jobb felbontású, nagyobb fizikai méretű kijelzőkre, még erősebb procival, még több memóriával futó számítógépre. Elkezdtek laptopokat vásárolni, aztán netbookokat. Mert kiderült, hogy nagy tömegek igényeit ezek az eszközök, ezek az átlagos hardvertulajdonságok is tökéletesen kielégítik. Egy dolgot tudnak jobban a csúcskategóriás laptopoknál, asztali gépeknél: megfizethetőek.

Nos, nem teljesen elképzelhetetlen, hogy az "okostelefonok" piacán is valami hasonló fog lejátszódni. A még nagyobb, még jobb felbontású kijelzők, és a még erősebb proci, még nagyobb tárhelykapacitás már nem lesz annyira vonzó. Helyébe az ésszerű ár, és a telefon használatához alapvetően szükséges funkciók optimalizálása (pl. a fent említett rendelkezésre-állási idő meghosszabbítása) léphet.

Egy bizonyos: a mostani, hajszolt mobilhardver-fejlesztési ütem már középtávon sem lesz fenntartható. Én legalábbis biztosan nem tudnék röhögés nélkül megállni egy 6.7 inches QSXGA felbontású mobiltelefon-bejelentést, vagy egy iPadet a füléhez szorító, majd táskájába tuszkoló embert...

Címkék: mobil filozomatika iphone htc htc desire evo4
2010.05.31. 00:18. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szerintem az aksi teljesítmény már a marketing terepe, kár reménykedni. 15 éve féltégla volt a zsebemben, aminek a fele aksi volt. Kb. 3 órát bírta telefonálással. Egy mai telefonnak papírvékony az aksija, és szintén 3-4 órát bírja. Egy mm-rel vastagabb és egy dekával nehezebb lenne, már megduplázták volna a teljesítményt. Megtette _bármelyik_ gyártó? Mert szerintem egyik se. És ez igaz az összes laptopra, netbookra, mindenféle kütyükre. Mert valahol a marketingesek istene eldöntötte, hogy az ideális a fogyasztás szempontjából ez, és hiába váltak kb. 98-szor hatékonyabbá a cellák, mindig pont annyival veszik kisebbre, hogy nehogy egy perccel is meghosszabbodjon a rendelkezésre állás.

Persze van kivétel is, de az a bányász-laptop kategória. Az vízálló ütésálló, 8 kiló, narancssárga ütközők vannak a sarkain, és 10-szer annyiba kerül.
A merettel kapcsolatban (ipaddel telefonalni), a Dell Streak is telefon lesz a maga 5 inches meretevel. Nem sokkolna ha a nagyobbik verziokkal is lehetne telefonalni.
Mindamellett az akksi szinvonala siralmas, es nem csak a 4 ora az, hanem altaban. Tudom hogy a regi (3210-es) Nokiak kora ezer eve lejart, de akkortajt meg egy hetet vagy heteket birtak a telefonok. Mikozben a fejlodes minden mas teren fenyevnyi, az 1500-as akksik viccesen gyengek. 1100-as akksim volt anno a Nokia 6150-esemben, es annak lassan tiz eve.
@Androidus: Nokiákhoz lehetett kapni vékony és vastag akksit, ahogy a vevő parancsolja! A 3210 idejében halt ki ez a szokás, mivel annak a Li-ion akkumulátora már alapjáraton elég sokáig bírta.

Nekem a HTC Tattoom tűnik - annak ellenére, hogy nagyon elégedett vagyok vele - kicsit hardveresen elbaltázottnak. Az akksi ott sem bír ki egy napot, tehát mondjuk egy esemény 12 órás twitteres közvetítése vagy egy utazáson oda-vissza zenehallgatás már csak úgy fér bele, ha sűrűn Airplane mode-ba teszem.

A másik alulméretezett része az antenna: egy csomó helyen semmi térerő nincs, olyannyira, hogy a Balkánra viszem magammal a régi Nokiámat is.

Mindezek mellett a teljesítményét túlzottnak érzem, gyengébb processzor is elég lett volna, ha cserébe tovább bírja.
A tapasztalatok alapján nekem úgy tűnik, hogy egy telefonhoz a 320 * 480 is elég. A desiré kijelzője gyönyörű, de nekem már az eye candy kategória. A Legendtől is lehidalok a mai napig.
nekem ugyanez jutott eszembe, mikor a Dell Streak-et megláttam egy videón...a felhasználóbarát méretek tényleg valahol a Desire/Nexus One körül érnek véget - már bocs az elfogultság miatt :)
A felbontás növelése jó dolog, amíg a hardver bírja, és amíg a betűméret állítható (én ugyan látom az 1-2mm-es betűket is, de elég sokan nem). Élesebb lesz a kép, szebbek lesznek a vonalak, akinek jó a szeme, az pedig jóval több infót láthat egyszerre a képernyőn.
A kijelző mérete valóban elég szűk keresztmetszet. Ha a szegélyeket minimálisra csinálják, akkor a 4" még kellemes méret, de annál nagyobb már felesleges.
Aksik terén egyelőre a kutatókra várnak, hogy fejlesszenek ki egy új technológiát, vagy próbálnak olyan telefonokat csinálni, amik töltik az aksit (a Nokia nyújtott be erre nemrég egy szabadalmat).
Persze lehetne vastagabb aksikat is csinálni, itt az Apple-fan kütyüoldalakat (Engadget, Gizmodo) lehet hibáztatni, akik túl vastagnak mondanak minden telefont, ami csak egy milliméterrel is vastagabb, mint az iPhone (a Milestone billentyűzetének a hiányosságai is ide vezethetők vissza). De ha már belemennek a gyártók a méretversenybe, a legjobb talán az lenne, ha a telefonok aksiját könnyen cserélhetővé tennék, minden telefonhoz adnának egy tartalék akkut, olyan töltőjük lenne, amivel külön az aksit is lehet tölteni, a telefonban magában pedig lenne sleep mode, és egy áthidaló kondi, ami tartja az adatokat a memóriában, amíg a user kicseréli az akkut.
Na, de nagy okostelefon szakértő lettél! :)
De egyebkent van is magyarazat arra, hogy miert gyengebb a Desire akkus teljesitmenye?

Most jottem vissza kulfoldrol, es bar sosem merultem le, mert amikor volt alkalmam toltottem, viszont egyeb problemaim voltak, peldaul nem akart csatlakozni roamingon, csak a 10. nekifutasra sikerult - de ez is teljesen random volt, mint ahogy a hirtelen ujraindulasok is. Ismerem az iPhone-t, es a hibait is, lattam ugyanigy fagyni egy 3GS-t, hivas kozben kikapcsolt, stb, de hihetetlenul nehez kiszurni a hiba forrasat ezeknel a bonyolult kutyuknel.
Most megprobalom restore-olni, es csak azokat az appokat visszarakni, amiket hasznalok is... Nem vagyok csalodott, de egy kicsit tobbet vartam. Remelem, tenyleg jon juniusban a 2.2.
Az iPhone-os részből kimaradt, hogy az új iPhone kicsit kisebb lesz, mint a mostani. Az akksira meg - közismerten - példásan ügyel az apple.
Kurblit is kene mellekelni ezekhez a kutyukhoz, hogy mechanikus energiaval is tolthetok legyenek, barhol, barmikor.
@Asszem: en mar annak is orulnek, ha lapos es kevesbe lapos (de nagyobb akksival rendelkezo) telefonverziok kozul lehetne valasztani.
off
Bocs de ezt muszáj. Aki nem bírja az offot annak:
mymouse= new Mouse();
mymouse.scroll("a lot") or ignore();

Ha megnyitom a webisztan.blog.hu-t akkor pár másodpercig használhatatlan a böngészőm.
Annak tudatában hogy ez egy webbel foglalkozó „szakmai" blog, elvárható lenne, hogy a kezdőlap normális legyen, ne akarja a gépem összes erőforrását felzabálni.
Nem kell reagálnod erre. Tégy úgy ahogy érzed, én ritkán olvasom ezt a blogot.(Annak is megvan az oka de ez most nem fontos).

ui. operával a headen lévő like nem fér el a divben. Látszik a scroll és nem látszik a div tartalma.
@trabant 601: "pár másodpercig használhatatlan a böngészőm" ennel tudnal egy eggyel reszletesebb leirast adni? email: webisztan at gmail
attól hogy nagyobb a felbontás, még nem lesz minden apróbb rajta. Nehezebb eladni, de a betű ugyanakkora, max sokkal szebben van renderelve
sztem ez az egész egy marketing lépés lesz, most megy a kijelző, oprendszer... és majd következik az aksi idő...
(macbook 10 óra, és nem egy horribilis áron)
@hírbehozó: a Hero-nál van ilyen. Mugen a neve, úgy emlékszem. Adnak hozzá nagy hátlapot. Olyan, amilyen, de dupla annyi a kakaó.
újra fel kell találni a telefont. ami nem tud mást. akár egy kis részegységeként egy ilyen 'okostelefonnak'. amikor csöng, kihúzod a kis részt, belebeszélsz, bluetoothon bejátszod a nagy készülékbe ami meg GSM. meg amit akarsz. így simán lehet miattam 10 inch is.

vagy ne vegyél 'okostelefont', hanem telefont meg PDA-t.
Egy hete nyuzom az evo 4g-t, az akksi ido tenyleg katasztrofalis, de kijelzomerettel kapcsolatos fenntartasokkal nem ertek egyet. Ez a kis tobblet hihetetlen megnoveli a hasznalhatosagot, az evo 4g-vel tenyleg van kedvem netezni, konyvet olvasni. Teny, hogy igy telefonkent kicsit mar batar, de nekem pont ez a meret tunik az idealis kompromisszumnak, szerintem valahol itt kene megallni.
en 2 honapja nyuzom a samsung galaxy spica-t es sokan kirohogtek, hogy ezt vettem, de 10000-ert nem volt mas.
nem a legjobb felbontasu a kijelzoje, es nincs allandoan a neten igy nekem 2-2,5 napig birja.
elegedett vagyok, de az elejen nagyon bantam, hogy szukmarku voltam, es nem vettem meg a droidot. mostmar nem vagyok biztos, hogy rosszul dontottem.

utazasnal en mindig viszek egy mindenallot samsungot, az 1 hetig birja, ugyhogy veszhelyzetben van nalam telo.

a marketing erejet en abban erzem, hogy nem biztos, hogy kell nekunk egy ilyen telefon.
szep meg jo, meg mp3, meg tweet, meg net, de amugy minek? elhuztan a szank elott a mezesmadzagot, mi meg raugrottunk, es most panaszkodunk, hogy csak vekonyan volt mezezve a madzag!
Én azt gondolom, a 4-4.2" körül van az a határ, ahol még jó méretű a telefon. Bár jelen pillanatban a 3.5"-el is elégedett vagyok.
két gigás mobil proci, lol
"még ebben az évben piacra kerülhet az első 2 GHz-es processzorral szerelt Android alapú készülék"
mobilarena.hu/hir/motorola_android_2_ghz-es_processzoron.html