Új korszak előtt a Blog.hu

Nos, akkor a nyaralós heteknek ezennel vége. Folytatjuk a hírek izélgetését.

Látom, hogy immár publikus a hír: a Blog.hu társalapítója kilép az Indextől, és a jövőben az Origo induló blogszolgáltatásának, a Postr-nek lesz a termékmenedzsere.

Blumi és Jocó 2006-ban adta el az Indexnek a Blog.hu motorját (meg persze a Blog.hu legnagyobb kincsét, a domaint), és én is ebben az időszakban kerültem az Indexhez, hogy velük együtt - később további emberekkel kiegészülve - álmodjuk és valósítsuk meg az Index közösségi szolgáltatásainak egyvelegét, ideértve a Blog.hu-t is. Az egészből talán csak a Blog.hu többlépcsős felfejlesztése, a közös belépőrendszer implementálása (Indapass), valamint a megújuló Index címlap és a blogok házasítása jött össze igazán. Bár, így utólag ez sem tűnik kis eredménynek.

Aztán a dolgok úgy alakultak, hogy 2009 tavaszán otthagytam az Indexet. Akkor nem részleteztem annyira az érveket, de nagyjából hasonló volt a szitu, mint amit Blumi az interjúban is taglal.

A Blog.hu-n nagyon sok fejleszteni való van. Sokkal több, mint amihez a cégcsoport a jelenlegi gazdasági/piaci helyzetben erőforrást tud vagy akar szánni.

Én tavaly a Virgóhoz jöttem, mert azt gondoltam, hogy ebben a fejlesztőcégben talán megvan ez a bizonyos tudni és akarni vágyás. És az Origo Zrt. új vezetői csapatának kinevezése is azzal kecsegtet, hogy ott is megvan a tettrekészség, az újítani akarás.

Érdekes ez az egész szitu. Ha valaki 2006-ban megkérdezi tőlem, hogy melyik online médiacégben van spiritusz és elszánás arra, hogy jelentősebb fejlesztésekkel lépjen előre, és diktálja a többieknek az üzemet, habozás nélkül az Indexet válaszoltam volna. Nyilván. Nem véletlenül mentem oda dolgozni.

Az elmúlt években azonban a helyzet sokat változott. És persze nem csak a válságra, nem csak a félelmekre és bénultságra gondolok. Az emberek, a kulcsfigurák is változnak.

Egy bizonyos. Minden nagyobb hazai online szereplőnek invesztálnia kell tudnia saját projektjeibe. Erős vízióval kell rendelkeznie a közeljövőről, és amellett ki is kell tudni állnia. Tenni kell tudnia a saját céljaiért, projektjeiért. Tévedés azt gondolni, hogy az online bizniszben tartósan sikereket lehet elérni komoly invesztálás és fejlesztés nélkül.

Egyetlen piaci szereplő sem mondhat le arról, hogy a konkurenseit jobb, frissebb, sikeresebb szolgáltatásokkal, ötletekkel kísértse küzdelemre.

Érdekes lesz látni, hogy vajon az Origo valóban komolyan tudja-e gondolni ezt a Postr projektet, vagy csak fellágolásról, pár hónapos lelkesedésről van-e szó.

A Blog.hu korábbi kulcsfejlesztői már vagy a Gawkernél vagy a Ustreamnél dolgoznak. Most a társalapító is lelép a konkurens szolgáltatáshoz. Mindezek fényében világos, hogy a Blog.hu életében egy teljesen új korszak kezdődik.

Remélhetőleg ez az új kezdet az Indexet és az Origót is képes lesz tartósan inspirálni.

Címkék: index origo blog.hu hr karrier
2010.07.12. 15:49. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyan én nem látok bele az index.hu belső rendszerébe, de mi9nt külső személő nekem is ő tűnt a legtöbbet fejlesztő cégnek. Bár lehet, hogy ez csak a látszat!
Akkor még lehet hogy ő volt aki válaszolt egy supportos mailemre (azt kérdeztem mikor lesznek szavazható kommentek) mert kottára ugyanezeket az érveket írta le.

De nem hiszem, hogy perpill lenne elég forradalmi szusz a magyar netközösségben. A Blog.hu tudott egyértelmű újat mutatni (illetve olyat amit széles rétegek nem ismertek) a Postr már nem - ahogy a Thumblr-típusú szolgáltatások is sokkal szűkebb rétegnek jelentenek mókát, mint a blogok. Az Origo lehet hogy jó médiahátszelet tud adni, de aki eddig tartalmakat akart megosztani, az már megtette rég máshol. Ehhez jön a nem túl szerencsés névválasztás, és (már ha amit eddig láttunk végleges) jellegtelen külső, és a tény, hogy az Origo olvasóbázisa sokkal kevésbé aktív (komment.hu, emlékszik még valaki?)

És ide most jöhetne az örök szájtépés, hogy valami egyedi, főleg helyi kultúrához kötődő/hozzávágható dologgal kellene előállni, nem tengerentúli trendekből lecsapolni ami épp folyik, aztán remélni hogy az arányosan kisebb felhasználóbázis eltartja majd.
@poisonborz: azért a tartalom megosztásban még bőven van tartalék, pl. a Facebook like gombja elég jól teljesít a neten

Mivel a blog.hu saját közösségi oldala (Indanet) is stagnál, és egyelőre nem látszik, hogy fel tudná venni a versenyt a facebook-kal, ezért meggondolandó lenne egy facebook (és akár iwiw) megosztó gomb kihelyezése a blogokra. (Persze lehet mondani, hogy aki akarja, most is kiteheti, de szerintem most csak a bloggerek kis része bíbelődik ezzel, és más lenne a helyzet, ha mindenhol kint lenne.)

Igaz, hogy ezzel közvetetten a konkurenciát is erősítenék, de ezzel együtt a konkurencia közösségi hálóján promótálhatnák a saját anyagaikat.

De ha ilyen nem is lesz, remélhetőleg az Origo nyomulása ad majd némi lökést az itteni fejlesztéseknek is.
Origo az iwiw-el sem tudott tul sokat kezdeni, en nem latom bennuk azt a nagy tenni akarast...
Kíváncsi leszek a Postr-re, hogy miben képes újat hozni, főleg, hogy a hazai Tumbr-szcéna azért már kicsit megfásult és elfáradt. Eddig a béta alapján sokat nem mutat. Mondjuk a wiw integráció még akár jól is elsülhet, csak éppen egy kongó social network-be tolja bele az ember a kontentot. Talán itt lehet a probléma az itthoni nagycéges online bizniccel: valaki egyszer lefejleszt valamit, aztán pedig úgyhagyja. És ez nem az a terep, ahol egy szolgáltatás akár fél évet is kibírjon megújulás nélkül. Talán a legszebb példa, hogy wiwen még mindig igen bonyolult egy sima RSS feedet betolni a falra. Már, ha egyáltalán lehet Twitter közbeiktatása nélkül. Postr-nek azért drukkolok kicsit, úgyis szerettem volna tematikus, országútis-képes mikroblogot indítani.
igaz hgoy lenne mit fejleszeni a blog.hu motoron, de nagyon barátságos és én már megszoktam, hibáival együtt