Végtelen várakozás a Froyóra

Múltkor az Apple gőgös kommunikációjáról írtam, ma pedig a HTC bénázása lesz terítéken.

Android vs Sense. Egészen pontosan az Android-verziók implementálásáról szeretnék pár gondolatot megosztani. A május 20-ai (!) Google I/O után szinte rögtön megjelentek a weben a pletykák arról, hogy pár héten belül kitolják a Froyót, vagyis az Android operációs rendszer új verzióját a motorolás és htc-s androidos telefonokra is.

Természetesen az első a Google telefonja, a Nexus One volt, ami megkapta a Froyót. A HTC Desire-t birtokló netezők pedig elkezdtek hinni a mendemondákban, vagyis hogy hamarosan az ő készülékükre is kijön az Android 2.2.

A HTC azonban hosszú hetekig meg se nyikkant. Csöndben nézték, ahogy a Twitter szétröppenti a pletykákat a világ minden szegletébe, majd gondolom nagyokat néztek, amikor a pletykált időpontban a Desire-tulajdonosok elkezdték számon kérni, hogy akkor hol is van a "beígért" Froyo.

Nem olyan régen jött csak hivatalos reakció, mely szerint a harmadik negyedévben várható az oprendszer új verziója Desire-re és a többi androidos csúcstelefonra. Csakhogy mostanra egy sor Desire-felhasználót jól elkeserített a céltalan várakozás. Mennyivel egyszerűbb lett volna május végén egy rövid sajtóközleményben elmagyarázni, hogy a Sense miatt sajna hónapokig kell várni a Froyo htc-s implementálására.

Amúgy a HTC hivatalosan is azzal indokolja a késlekedést, hogy a HTC Sense, vagyis a HTC telefonjainak sajátos felhasználói interfésze az oka annak, hogy lassan érkezik az Android 2.2 a telefonokra.

A HTC azonban elfelejti, hogy a Desire-tulajdonosok döntő többsége geek, akiket kevésbé izgat a csilivili Sense, és sokkal inkább felcsigázza őket a Froyo ígérete.

Nem tudom, hogy technikailag mennyire lenne problémás, de talán jobb lenne, ha Sense nélkül is lehetne használni a HTC androidos telefonjait. Vagyis ha a felhasználó dönthetné el, hogy neki mi a fontosabb... Lenne, aki megvárná, amíg sikerül értelmezni az Android aktuális verzióját a Sense-re is, de biztosan sokan lennének, akiket jobban érdekel maga a Froyo, ezért akár még a Sense-től is szívesen megválnának.

Mondom, nem látok bele a problémakör mélyébe. Nem tudom, hogy mekkora szívást okozna, ha a HTC-nek Sense-mentes készülékeket is supportálnia kellene. Viszont az is biztos, hogy a geek fogyasztóik jelentős részét boldoggá tudnák tenni, ha a Google-lel tartanának, és a lehető leggyorsabban ki tudnák adni az aktuális Android-verziókat saját szupertelefonjaikra.

Talán az Android 3.0 egy okos huszárvágással erre is hoz valami elfogadható megoldást. Fingers crossed.

HTC Ace. Ha már itt tartunk, még két hírt megosztanék az Android iránt érdeklődőkkel. Az egyik, hogy megindultak a pletykálások a következő generációs Desire-ről: eszerint elsősorban 4.3-as kijelzőt, 720p-s videófelvételt és 8 megás kamerát várhatunk a készüléktől. Mindezek a tulajdonságok engem már kevésbé izgatnak. Biztos jó lesz, de én a jelenlegi hardverrel is maximálisan elégedett vagyok. A nagyobb kijelző és jobb kamera helyett mondjuk inkább az akksiidőn vagy a beépített hangfal hangminőségén javíthatnának. Esetleg nagyobb memóriát tudnék még elképzelni. De végülis ezek sem fájó hiányosságok.

Evil Droid. Szintén friss hír, hogy az USÁ-ban nagyon várt Droid X-be törésvédelmet erőszakolt a Motorola. Mondhatnák úgy is, hogy tovább epölösödik a Motorola. Ami sajnálatos hír. Nyilván a telefonhekkelő júzerek nem is ezt a készüléket fogják választani. Hacsak nem olyan punkok, hogy csakazértis megpróbálják kitrükközni a védelmet.

Wildfire teszt. Kaptam tesztelésre egy HTC Wildfire-t. Valamikor a közeljövőben majd rendhagyó teszttel emlékezünk meg erről a készülékről. És természetesen amint megérkezik a Froyo Desire-re (talán mostmár tényleg nem sokára), arról is írunk majd részletesebben. Már ha lesz türelmem kivárni, és nem szánom rá magam a rootolásra mégis...

Címkék: htc android froyo htc sense
2010.07.15. 21:07. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bevállalnád a garivesztést a Froyo kedvéért? Én inkább megvárom, így is tökéletesen használható a készülék (itt pl. pont Legend).
A vanilla androiddal én is nagyon ki tudnék egyezni, állitólag a 3.0-ban már pont rágyúrtak erre, hogy ne legyen szükség Sense-re meg egyéb jobb-rosszabb skinekre, de jöjjön minél több és jobb újítás.
A Wildfire tesztre nagyon kíváncsi leszek, különösen arra, hogy egy akksitöltéssel meddig húzza. Nagyjából két faktor miatt nincs még Desire-em: a késlekedő Froyo és a sokat emlegetett rövid üzemidő. Vajh a Wildfire mikor kap Froyo-t?
Véglegesnek tekinthető 2.2 csak mostanában jelent meg OTA update-ként, az eddigi letölthető és egyénileg telepíthető verziókat inkább tekintsük bétának. Innen számít a késés.
Az tényleg érthetetlen, hogy a Sense miben különbözik az Android felett futó alkalmazás- és skin-gyűjteménytől amit ilyen hosszasan kellene integrálni.
Erre én is gondoltam, mikor a Nexus One-t választottam - ugyan erre se jött ki azonnal (én már jó pár héttel korábban 2.2-t használtam, mielőtt kijött), de a beígért időre kb. megjött a hivatalos frissítés is.

Kicsit érthetetlen a számomra is a HTC totojázása, biztos, hogy nem a kódolás tart ennyi ideig :S
De végülis használhatod Sense nélkül, persze az már kis hákolásba kerül.

(vagy a blog.hu, vagy a moderálás nem szeret, de korábban csak nem akart elmenni a kommentem)
Érdemes hozzátenni, hogy a felhasználók többsége azért nem boldogtalan a Froyo nélkül, valószínűleg nem is tudnak róla. Sőt, sok embert láttam, akit zavart, hogy ennyi frissítés jön az iPhone-jukra, nem beszélve az elégedetlen iPhone 3G tulajdonosokról, akiknek sokkal alacsonyabb lett az élményindexe az iOS4 után.

Több helyen érveltek azzal, hogy a mobiltelefonokra (és hasonló kompakt eszközökre) a rendszerfrissítés nem szükséges dolog, ahogy eddig sem volt az, és nem várható el, hogy a gyártó évekig tolja a frissítéseket, de szerintem ezek az ún. okostelefonok már olyan bonyolultak, mint egy számítógép, szoftveresen is olyan szintet értek el, ahol már a biztonsági tényező is igen sokat nyom a latban.

Azzal is lehetne magyarázni, hogy a gyártók talán nincsenek felkészülve még mindig az ilyen frissítések rendszeresítésére. A HTC nemrég felvásárolt egy francia mobilos szoftverfejlesztőcéget, talán ez hoz változást (remélhetőleg nem csak az új twitter appjuk fejlesztése miatt történt az akvizíció).
www.htc.com/www/press.aspx?id=132642&lang=1033

A vanilla Froyo nekem is eszembejutott, az egy nagyon korrekt lépés lenne - kétlem, hogy meg fog történni, de persze semmi sem lehetetlen. A HTC és társai valószínűleg nem érzik fontosnak ezeket a dolgokat, azért nem adtak ki semmiféle közleményt. És talán nem is tudnak semmit arról, hogy hogyan lehetne ezt a problémát megoldani és kommunikálni, különben megtették volna.
Egy igazi geek rootolja a készülékét, és gari vesztés elkerülésére szerviz előtt visszaállítja.
A Hero esetében legalább 7 hónapot csúsztak a beígérttel ellentétben (novemberre is ígérték, június lett belőle), és nem lehet arra fogni, hogy fejlesztettek volna. A Legenddel közben simán kijött a 2.1-essel menő Sense, miközben Hero-ra még sem. Pedig hardware szinten nincs nagy különbség köztük. Szerintem simán üzleti érdek hajtja őket, ami eléggé bosszant. Aki elég türelmes megkapja a frissítést, de szeretnék így ösztönözni a folyamatos teló cserére a HTC-seket, legalábbis a türelmetlenebbjét.
Ha jól értelmezem akkor felhördült a társaság egy pletykán amit számonkértek teljesen jogtalanul? vagy akkor most mi? Amennyiben volt hivatalos bejelentés határidővel akkor ok. De így... cöcöcö
Sancho, a visszamenet csak akkor megy, ha a gariztatandó hiba nem akadályoz ebben... ;)
tehát az én g1-emen hamarabb lesz Froyo, mint a te deziréden :D
(megj.: az én hardveremnek nagyobb szüksége van rá! :))
@onion: gyakran jün frissités az iPhone-ra? Utoljára tavaly ilyenkor volt :)
Ha MINDENT akarsz és ráadásul hamarabb mint a HIVATALOS kiadás akkor: jailbreak-elj / root-olj!
(a nem kívánt rész birtokolt telefon függvényében törlendő)

Érdekes...
@lipilee: nem hivatalosan a desire-re is van 2.2 hetek óta. én most is azzal használom, most jutottak el olyan fázisban a romok, hogy tényleg napi szinten tökéletesen használható legyen a készülék.

egyetértek egyébként azzal a hozzászólással, hogy az igazi geekek már régen rootolták a telefonjukat, nem csak álmodoznak róla. :P ha más miatt nem is, az a2sd miatt mindenképpen megéri/muszáj.
A "rendhagyó" Wildfire-tesztet szeretettel várom (különös tekintettel a QVGA képernyő okozta hátrányokra), csakúgy, mint azt, hogy mennyiért lesz a Vodánál (abban nem bízom, hogy az angliai árszinten (húszfontos havidíj felett 24 hónapos hűség esetén ingyenes), de pl a Vodafone 845-nek szép alternatívája lehetne azoknak, akik nem vonzódnak a rezisztív érintőképernyőhöz (az 845-be azt rakott a Huawei)).
Rootolj, a garivesztést már kiküszöbölheted a gyári romokkal, ennyi :)
Holnaptol Wildfire tulajdonos leszek, remelem nem fogom megbanni. :)
Elso nap utan nekem meg nem tunt fel, hogy lassu lenne, viszont egy bug van :( Nem szinkronizalodik a facebook, a nevjegyzekkel. Ha jol neztem utanna,akkor a 2.1 bugja ... Akksi fullon, pedig ma egesz nap nyomkodtam.;)