Megújult a Facebook androidos alkalmazása, pezsgőt!

Épp néhány napja akadtam ki Twitteren a Facebook androidos alkalmazására. Mert egyszerűen nem tudtam felfogni, hogy hogyan képes egy ennyire fapados mobilalkalmazást felválllani egy olyan cég, melynek nyilvánvalóan számolatlan mennyiségben áll rendelkezésre erőforrás mobilfejlesztésre is. Ráadásul az egyik legnépszerűbb webes szolgáltatásról van szó, úgyhogy pláne vérciki kategória volt, amit eddig produkáltak.

És erre az sem mentség, hogy a Facebook vezetőjének iPhone-ja van. (Tényleg, iPhone-osok, ti mennyire vagytok megelégedve a Facebook appotokkal?)

Nos, valószínűleg valaki, valamikor hónapokkal ezelőtt véletlenül észrevehette a Facebooknál, hogy Androidra egy ritka igénytelen alkalmazást sikerült összehozniuk, úgyhogy nekikezdtek a fejlesztésnek, és ma reggelre meg is jelent a Marketben az új, 1.3-as verzió, amit még maga Zuckerberg is letöltött - gondolom valami kölcsön androidos telefonra. Már ez is szép teljesítmény tőle.

Na de akkor nézzük, hogy mi változott. Mindenekelőtt bekerült az Events is az alkalmazásba. Bár azt tegyük hozzá, hogy eventet törölni nem lehet. (És hogy ez miért óriási probléma, arról majd egy következő postban fogunk megemlékezni.) Van egy állandó slideshow is, ami ismerőseink facebookos kép- és videómegosztásaiból szemezget. Egyébként ennél az egy funkciónál érezhető, hogy valaki ott, a Facebooknál elgondolkodott ezen az egész appfejlesztés dolgon, és nem csak a Twitter appot másolgatta, mint a mérgezett egér.

A hírfolyam oldalon ugyanakkor továbbra sem sikerül külön megmutatni a "Top News" és "Most Recent" leválogatásokat. Viszont legalább javították, hogy mostantól minden megosztott link kattintható, megnyitható. Ráadásul a kommentfelület is stabilan elérhető. Azt nem próbáltam, hogy kattinthatók-e már a "8 people likes this"-jellegű szövegek, de remélem, hogy ezt is sikerült megugrani végre.

Plusz van app notification: üzenetekre, ismerősbejelölésre, eseménymeghívóra is.

Sajnos videót továbbra sem tudunk feltölteni az appon keresztül, mint ahogy a Facebook egyik legnépszerűbb funkciója, a képcímkézés sem működik. 

Arról nem beszélve, hogy a Facebook Chat továbbra sincs benne az alkalmazásban. Pedig iPhone-on már ez is elérhető funkció. Látszik tehát, hogy lenne min dolgozni.

Ne legyünk telhetetlenek. Értékeljük, hogy végre felállt egy normális androidos fejlesztői csapat az 1400 fős sikercégnél. Jobb androidos készülékeken továbbra is érdemes inkább a Facebook.com "full site" verzióját használni, böngészőből.

Címkék: facebook android app
2010.08.04. 13:36. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az IM+-al tökéletesen lehet használni a facebook chatet meg az összes többit is szerencsére :D
"Tényleg, iPhone-osok, ti mennyire vagytok megelégedve a Facebook appotokkal?"

Semennyire.

Egyrészt iszonyatosan bugos. Rengetegszer előfordul, hogy a notification-ök között rányomok egy képre, vagy linkre amire mások kommenteltek, és bedob egy üres oldalt, hogy "nincsenek kommentek". Olyan is van, hogy rányomok egy linkre és nem történik semmi. Megnyitok egy képet, mutatja a jobb alsó sarkoban, hogy van x db komment, de nem tudok odaklikkelni (nem történik semmi ha odanyomok).

Ezek apróságoknak tűnnek, de rohadt idegesítőek tudnak lenni, mert nem egyszer fordulnak elő 1 héten, hanem minden naposak.

Másrészt meg mégha nem is lennének ezek a bugok, akkor is iszonyatosan idegesítő lenne, hogy az App nem támogatja a szövegkijelőlést. Fel nem tudom fogni hogy képzelték hogy ez a fícsört letiltják.
Ha megtetszik egy szöveg, ismerős infója, bármi, amit kimásolnék browserba, vagy notes-ok közé nem tudom megtenni, mert nem lehet szöveget kijelölni az appban. Vicc.

Ez + az androidos appal való szerencsétlenkedés alátámasztja azt amit írtál: "Ráadásul az egyik legnépszerűbb webes szolgáltatásról van szó, úgyhogy pláne vérciki kategória volt, amit eddig produkáltak."

Nem csak volt, még mindig vérciki.
Én úgy láttam, mintha a top / recent leválogatás nem lenne benne az apiban sem. Szóval nem hiszem, hogy az appon múlik. (de javítsatok ki ha tévednék)
Azt vettem észre az elmúlt hetekben (már a régi appal is), hogy az androidos FB app nem képes kezelni a (tippre) 50+ hosszú threadeket a messagesben. Jelzi, hogy új üzenet jött, de nem mutatja, legfrissebbnek egy x nappal ezelőtti üzenetet mutat, és sehogy se lehet rávenni, hogy ne így gondolja.

Ilyenkor jön az, hogy browser, touch.facebook.com, és ott meg tudom nézni. Megoldás lehet (legalábbis volt eddig), hogy miután válaszoltam, töröltem az inboxból a threadet, és a válasz új elemként jelent meg, és egy darabig megint tudtam olvasni a friss üzeneteket. De tegnap még csak ez se sikerült, miután kitöröltem, nem jöttek meg a threadhez tartozó új üzenetek, csak a sent mappában láttam, hogyha jött új válasz.

Gyász ez.
Nalam azonnal lefagy az app, h a friends-re kattintok. Messze van ez meg a pezsgobontastol.
nem ma jött ki, de azért tegyük hozzá, hogy instant uninstall ez az app. több helyen jelezték és nekem is feltűnt, hogy telepítés után pillanatok alatt (na jó, órák alatt) megeszi az akksit.
úgyhogy Facebook Android gárdájának egyes, mi pedig toljuk tovább a touch,facebook.com -ot. ja, és Facebook chatet tud az Ebuddy is! :)
@lipilee: nekem nem eszi meg az akksit (Milestone-on). Igaz, nincs is 24/7-ben bekapcsolva a net rajta (mert este, vagy amikor gép előtt ülök, akkor minek).

De nem tűnt volna fel, hogy az fb app vinné el az akksit.
Még mindig foscsi: a hosszú message thread-eket egy idő után nem jeleníti meg tovább (csak az első nemtomhány üzenetet)
tács.fácse.kom marad