Szig.it: mobil programfüzet közösségi funkciókkal, a Sziget Fesztiválra

Az ötlet onnan jött, hogy egyrészt aktívan hasznájuk a Foursquare-t, másrészt meg a Szigeten rendszerint nincs a zsebünkben egy olyan programfüzet, ami nem csak azt mondaná meg, hogy ki játszik és mikor, hanem azt is, hogy hol vannak a barátaink, meg úgy általában, merre vannak éppen akkor a jó bulik, koncertek, helyek.

Mezei Áron barátom amúgy a Superglued nevű amerikai zenei közösségi szájt egyik fejlesztője is, és a supergluedosok voltak olyan kedvesek, és hagyták, hogy megcsináljuk a saját szigetes mobil közösségi proramfüzetünket az ő infrastrukrúrájukon.

A hobbiprojekthez aztán betársult a Gawker egyik fejlesztője, Neltz Tamás is, aki meg egyre jobban bele van merülve az androidos fejlesztésekbe. És tetszett neki az ötlet.

Lévén egy komolyabb mobil app lefejlesztése nagyon időigényes, ráadásul némi rutint és gyakorlatot is igényel, abban maradtunk, hogy mobil web app-ként, vagyis mobilböngészőre optimalizált szájtként fogjuk összedobni a szigetes programfüzetet. Így legalább nem kell küzdeni az Android vs iPhone, meg az okostelefon vs nem-okostelefon témakörökkel. A neve Szig.it lett.

Mit tud a Szig.it? 

Mindenekelőtt a facebookos és foursquare-es integrációnak köszönhetően ez a szájt is alkalmas arra, hogy becsekkoljunk vele a Sziget helyeire, koncertjeire. (note: aki loginol, egyben Superglued júzer is lesz. Így volt most egyszerűbb megoldani az integrációt.)

Másrészről előre fel tudjuk vinni, hogy melyik koncert érdekel minket, és amikor az a koncert tényleg kezdődik, a Szig.it-en egyből látjuk is. Úgyhogy nem maradunk le semmiről.

Ráadásul az is látszik, hogy ismerőseink milyen koncertekre szeretnének menni, illetve hogy hova csekkoltak be legutóbb. Vagyis hogy hol vannak éppen a Szigeten.

Erre az egészre még rájött egy találkaszervező-funkció is. Mert a Szigeten, a hangzavarban eddig is max sms-ben tudtunk kommunikálni egymással. Szóval a Szig.it-tel lehet gyorsan és egyszerűen találkozókat szervezni, és az ismerőseink egyből értesülnek is erről.

Pluszban még van egy shoutbox, ahova minden júzer kiírhatja, hogy éppen hol jó a zene, mi tetszik neki és mi nem a fesztiválon.

Az egész Szig.it pár nap éjszakázás eredménye. Úgyhogy egyelőre erősen béta a cucc, de mi szeretünk vele játszani. És reméljük, hogy a barátaink is szeretni fogják. A Szig.it-et persze bárki használhatja. Jó tudni, hogy akkor működik igazán jól, ha 1-2 ismerősünk is használja a Szig.it-et.

Ja, igen. Egyszerűbb volt első körben angolul megcsinálni a szájtot. Úgyhogy minimális angoltudásra szükség van a Szig.it használatához. Működik androidos telefonokon, meg iPhone-on, és persze minden olyan telefonon, aminek van rendes böngészője (Opera Mini).

Első körben szerintem érdemes elbookmarkolni a http://szig.it oldalt a mobil böngészőjében. Vagy androidosoknak letölteni az alkalmazást az Android Marketből vagy innen. Második körben pedig a "shows" menüpont alatt összeszedni, hogy milyen koncertekre szeretnénk elmenni. Aztán persze, amikor kiérünk a Szigetre, lehet nyomkodni az oldalt, nézegetni, hogy ki merre jár, mit csinál, mi hogy tetszik neki.

Mint mondtam, a Szig.it a Foursquare-nek is elküldi, ha becsekkolunk valahova. Úgyhogy nem kell külön a Foursquare-en még egyszer becsekkolni mondjuk a Nagyszínpadhoz.

Hát nagyjából ennyi a történet. Használjátok egészséggel. Van benne programlista, helyszínlista, térkép, kereső, aktuálisan népszerű koncertek és helyek, és persze a már említett közösségi cuccok (ki hol van épp, hova fog menni és találkozószervező, valamint szavazás szigetes témákról).

A mi benyomásaink alapján akkor már egészen jól és érdekesen működik a dolog, ha 2-3 fős baráti társaság használja arra, hogy kommunikáljanak egymással a fesztiválon.

Aki megy a Szigetre, próbálja ki bátran.

Ja, igen. Csináltunk neki egy Twitter-oldalt, meg egy Facebook oldalt is. Akit esetleg érdekelnek a Szig.it-tel kapcsolatos hírek...

Kint találkozunk.

Címkék: zene magyar kommuniti fesztivál sziget szig.it superglued
2010.08.10. 19:56. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jó ötlet, jó megvalósítás. várjuk a többi fesztiválra is!
ugyanez van már iPhone-ra pár napja, Sziget 2010 néven az App Store-ban, még a menüpont nevek is szinte megegyeznek :)

a külföldiek biztosan nem fogják használni a webappot a roaming díjak miatt, az app store-os megoldás viszont offline is műkszik

az viszont király hogy van Android marketes alkalmazás része is, így tulajdonképpen az iPhoneosoknak ott van a Sziget 2010, az Androidosoknak pedig a Szig.it, mindenki jól járt

verseny van az látszik :)
@ryo: na, keritettunk egy iphone-t es megneztuk a joobilis iphone appot. szerintem a ketto azert nem egeszen ugyanaz. nezd meg. iphone-rol is mukodik: szig.it/
ott bukik meg a dolog,tapasztalat, hogyha rajta logsz a neten a telefonnal hamar lemerül, és lehet tölteni rohangálni, és amikor tényleg szükség lenne rá meg nem megy. én mindig ugy jártam. délelőtt lenezetzem, délután meg a kocsmába töltöttem :D
@cadmagician: hat egyreszt tolteni kell a fesztivalon is. masreszt mi a potakksi nevu megoldassal is keszultunk. amugy nyaralasra sem utolso megoldas ;)
@hírbehozó: hát potaksi a jo, de azt is tolteni kell... asztali töltö, 5 potaksi :) agregátor.
Ötletes és ügyes dolog elvben, gyakorlatban meg fesztiválozója válogatja. Aki rendesen benne van a buliban úgyis elveszti a telefont vagy lemeríti, ha meg nem, kettőig se lát, nemhogy navigálni tudna a touchscreenen.
se a marketen nem találja a kereső, se az appbraines download link nem megy, cseréltek éppen, vagy mi történt?
@zsombor: csereltuk. marketben keress arra h "sziget".
@hírbehozó: Tetszik nagyon az ötlet, gratulálok a "hirtelen" megvalósításhoz is, ügyes.
Én a Sziget 2010-et használtam tegnap (asszem ez a joobili-s). Nekem bejött.

Mondjuk sajna ez nem segít azon, hogy képtelen vagyok egy térképen eligazodni:)