Értelmetlen számháború a Google és az Apple között

Engem speciel szórakoztat, amikor a Google I/O-n csipkedi Vic Gundotra az Apple-t, és ugyanígy, ha Steve Jobs teszi ezt a Google-lal. Ugyanakkor az ostoba számháborút igazán abbahagyhatnák már a srácok.

Tegnap Steve Jobs mondta azt, hogy ők úgy gondolják, "barátaik" a telefonaktiválási statisztikájukba beleszámolják az OS-frissítéseket is. Ezzel egyértelműen Eric Schmidt (Google CEO) múlt hónapban tett kijelentésére reagált Jobs. Schmidt akkor azt állította, hogy immár 200 ezer új androidos készüléket aktiválnak a világon, naponta.

Jobs egyébként tegnap azt jelentette be, hogy az Apple napi szinten 230 ezer eszközt aktivál. A prezentáción a szám mellett az is szerepelt, hogy ez az adat nem tartalmazza az OS-frissítéseket.

A keynote után a Fortune megkereste a Google-t, hogy kommentálják Jobs célozgatásait. Az egy mondatos válasz a következő: "az androidos aktivációs szám nem foglalja magában az upgrade-eket, sőt, az adat az androidos készülékeknek csak egy részét tartalmazza, hiszen mi csak azokat a készülékeket számoljuk, melyek Google-szolgáltatásokat is tartalmaznak." Ergo Steve Jobs tévedett.

Biztos így van. De nem tök mindegy? Nem tök lényegtelen, hogy 200 vagy 230, ne adj isten 231 ezer készüléket aktiválnak naponta az egyik vagy a másik platformon? Azt tudjuk, hogy mindkét platform nagyon jól teljesít. És azt is tudjuk, hogy amíg az iOS-be csak az Apple pár terméke számolódik bele, addig az androidos adatok rengeteg márkájú és típusú készüléket tartalmaznak. Tökéletesen irreleváns ilyen mennyiségeknél azon izmozni prezentációkban, hogy ki tol ki több készüléket napi szinten.

Az Androidnak jelen pillanatban sokkal jobb esélye van elhúzni, hiszen nem korlátozzák le magukat 3 készüléktípusra. Ugyanakkor azt sem gondolnám, hogy az Apple-termékek minőségét az fémjelezné a legjobban, hogy hány darab kel el belőlük. Nem lesz rosszabb telefon az iPhone 4 attól, hogy nem ebből az okostelefonból fognak eladni a legtöbbet a világon.

Címkék: google apple lol
2010.09.02. 15:37. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Azt se hagyjuk ki, hogy az iOSbe beleszámít az ipod touch és az ipad és egyik se telefon, ilyen szempontból pedig az Apple ferdít, hisz androidot (jelenleg) csak telefonokra aktiválnak.
Kiváncsi lennék egy csak iphone statisztikára de van egy olyan érzésem, hogy bőven 100ezer alatt muzsikál.
A számok a részvényárfolyamoknak szólnak, ha valakinek még nem volna világos. ;)
@Éjszakai őrség: szerinted ha nem 200, hanem 184 ezer. illetve ha nem 230, hanem 198 ezer, akkor osszeomlik a google es az apple a tozsden? eh.
vicces, hogy a hirek tobbnyire ket olyan ceg mobil platformjarol szolnak, akikrol par eve meg nem is gondoltuk volna, hogy belepnek ebbe az agazatba. a nagyok meg kullognak utanuk szepen, csendesen.
@mukinyúl: mégis milyen cégekről olvass egy android blogon? Ettől függetlenül egy Nokiához képest kis hal az Apple a mobilpiacon.
A Nokia 2009es összbevétele dollárba váltva több, mint 52 mrd, ezzel szemben az Apple ugyanezen mutatója macekkel, ipaddel, ipoddal, mindennel együtt kevesebb, mint 43 mrd.
@hírbehozó: Nem az összeomlásról hanem a napi Wall street-i árfolyamokról van itt szó. Egy keynote után egy nappal ez sokat számít.
@spamdog: szerintem a wall streetet jobban erdekli h a bemutatott termekek eleg vonzoak-e ahhoz h sikeresek legyenek. es kevesbe ez a buta okorkodes a szamokkal.
Ha ez a tőzsdének volt szánva, akkor annyira nem jött be, 0,1%ot nőtt az Apple a bejelentés napján. A Google például 0,39-et.
@Kandras: nem az itteni hirekre gondoltam, hanem ugy altalaban a nagyvilagban. a nokia meg lehet, hogy tobbet kaszal a telefonjaival, de a fejlodesben jocskan le vannak maradva (btw, a nokia nem csak telefont gyart, szoval nekik sem annyi a beveteluk, amennyi).
Szvsz a fejlesztoknek szol ez a haboru. Mivel nagyon sokan nem tehetik meg, hogy parhuzamosan 2 platformra fejlesszenek nativ appot, ilyen aprosagok is donthetnek.
@szampo: én mobil fejlesztőként dolgozom jó pár éve a saját cégemben. Nem az ilyen számháború érdekel minket, hanem, hogy melyik platformon mennyi fogy a szoftverünkből. Lehet, hogy az eladott Androidos készülékek darabszáma is már kezdi közelíteni az iOS cuccok 120 milliós darabszámát, azonban a felhasználók vásárlókedve, a fizetős app-ok elérhetetlensége és még pár másik dolog miatt meg sem közelíti az AppStore vonzerejét az Market a fejlesztők szemében.