Magyar webszájtok 404-es oldalai

Olvasom a Mashable-ön a 35 legszórakoztatóbb 404-es oldal listáját. Gondoltam, ennek ürügyén áttekintem, hogy a magyar szájtok mit kezdenek ezzel a lehetetlen, ám kötelezőnek számító felülettel.

Az első, ami eszembe jutott a téma kapcsán, az a korábbi munkahelyem, az Index. A redizájn óta vannak az ufós-jetis-műtős témakörben készült 404 oldalak. Biztos  találkoztatok már ti is valamelyikkel. Íme: 

Megkérdeztem az Index dizájnerét, Etelét (a fenti képen épp sebésznek öltözve) a hibaoldalak történetéről...

szóval az indexes 404-es oldala nehéz feladat volt a dizájnváltáskor, nem szakmailag természetesen, hanem spirituálisan, hiszen Razzia kultikus Petőfi Gameboy című versével megtámogatott régi 404 nagyon népszerű volt (http://index.hu/ing/404.html). Valami tökegyszerűt szerettem volna, amin mindenképpen rajta van jó nagyban a szám és a szomorú szmájli, ez volt az alap. Aztán jött, hogy legyen rajta valami random vicces kép is, és az akkor már két éve el nem készült Ötéves az Index könyvhöz fotózott képekből kezdtem válogatni, mert rengeteg jó anyag volt, amit még sehol nem mutattunk meg. Két sorozatból vettem ki képeket: az egyiken Csubakka italozik a Téeszelnökkel (Sasvári Angelday Józsi, mint Csubakka, és Bodoky Tamás), illetve a klasszikus brit tudósok témához készült ufóműtős-kutatós sorozatból, amin Zsadon Bélával szereplünk. Az összes képről amúgy a Tízéves az Index blogon posztoltam egy csomót, pl itt és itt.
 
A Velvetes és a Sport Gézás 404 ugyanez a kaptafa, de ott ügynökségi fotókból válogattam.

Igen, hát Razzia klasszikus 404 oldalát tényleg nehéz elfelejtenie annak, aki internetezett az elmúlt tíz évben Magyarországon. De szerintem azért az Etele-félék is épp elég jól sikerültek. Alant a két ex-indexes, Angelday és Bodoky Tamás kalauzolnak minket a hibaoldal lelkébe... Az utolsó képen pedig Zsadon olvasószerkesztő úr műt ufót Etelével...

 

A Velvet esetében a celebek bizarr képei kerültek ki a hibaoldalra:


 

Az elképzelés hasonló volt a SportGéza 404-es oldalainak megtervezésénél is:

 

A vicces, szórakoztató magyar 404 oldalak listája ezzel be is fejeződött. A többi népszerű magyar webszájt cseppet sem érezte úgy, hogy ezzel az amúgy a netező számára hagyományosan bosszantó felülettel kezdjen valamit. Bármit.

Vegyünk példaként az iWiW-et, melynek 404-es oldala egyenesen azt tanácsolja a felhasználónak, hogy nézzen szét máshol...

 

 

Hát jó, akkor nézzünk is szét máshol. Például az origón. Az origo talán a legbizarabb 404-es oldallal rendelkezik. Íme: 

 

Hasonlóan semmilyen a NOL 404-s oldala. Bár az is igaz, hogy ők legalább egy szmájlit megengedtek maguknak. Lazzza...

 

A hvg.hu is csak annyit tesz, hogy felhívja az olvasó figyelmét, hogy az adott oldal nem található, és látogasson vissza a nyitóoldalra:

 

Hasonló megoldással operál a Vatera is: 

 

A Startlap már a tájékoztatással sem bajlódik sokat. Ha olyan startlapos url-re tévedünk, ami nem létezik, akkor egyszerűen visszadob minket a nyitóoldalra. Hasonlóan jár el a Blog.hu is.

 

A MyVIP 404-es oldalához már tényleg nehéz lenne mit hozzáfűzni: 

Szerintem a 404-oldalak tervezésekor két megfontolás jöhet számításba. Az egyik a feszültségoldás (mint az Index esetében). A másik pedig a felhasználó folymatos tartalomfogyasztásának fenntartása. Például azzal, hogy a 404-es oldalon más, tartalmasabb oldalait kínálja a szájt, amellett persze, hogy tájékoztatja a netezőt arról, hogy az általa keresett url nem létezik.

Ha találtok szórakoztató, nem szokványos, vagy épp béna, szánalmas magyar 404-oldalakat, ne habozzatok megosztani velünk.

Címkék: magyar lol 404
2010.09.07. 09:11. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csak úgy + adaléknak szánva, mert ma vagyunk épp 1 évesek :) Nálunk ilyen a 404-es oldal, Tsabeeka ötlete alapján. oroscafe.hu/vndjkv
hát sok helyen elég semmitmondó a 404-es oldal, pedig akár hirdetés is kerülhetne oda:)
Bár nem nagy cucc, de azért próbálkozunk:

uh.ro/nemtalalhato/

A .ro ellenére magyar, nem kell megijedni.
@szaszati: és még lájkolni is lehet! :D
mi igyekeztünk arra koncentrálni, hogy ha 404-et kap a user, ne visszafelé lépjen, hanem előre, ezért raktuk ki a friss anyagokat + a keresőt

www.hwsw.hu/error-404.php
www.szinhelyes.hu/404

Ha már főleg a színekkel foglalkoznak...
egyébként az ilyen myvip-félék még mindig jobbak, mint amikor lazán átdobják az embert - mindenféle üzenet nélkül - a főoldalra, aztán a kedves user csak les, hogy most mivan
Szerintem ez a legviccesebb.
Bár lehet, hogy lopt.. izé, mi is úgy találtuk valahol.

:o)

miafene.hu/404
szerintem jó ötlet, kedvezményes kupont adnak a hibaoldalon --> gyumolcstarhely.hu/abrakadabra
@kajo: ez tök jó 404es oldal :D ;)
a cégesen ilyen glaskugel.hu/404

de az swtor fansite-on kicsit kreatívabb voltam:) swtor.hu/404
Az rpg.hu-nak van régóta ez a 404-es oldala.

rpg.hu/vmi
Úgy látom egy C4D-s van körünkben TZS személyében! =)
Az enyém ilyen:
<a href="http://awesome.hu/404">awesome.hu/404</a>
@ADAMEX: Ezt miből gondolod?:) Nem mondanám hogy értek hozzá de kipróbáltam, inkább csak hobbi szinten de inkább 3DS Max. A websiteon levő cuccokat egy kollega követte el:)
Érdekes ez a bejegyzés; jó sokan megnézik, kereső is hozza, és talál rajta egy vagon lekattintott halott linket. :-D

Nekem ez is tetszik: www.lap.hu/404
Mediterrán tetőcserépgyártó cég 404-je: www.mediterran.hu/akarmi