Kávéhoz: Galaxy Tab a kézben, egy klikkel rootolni, jön az Amazon

Hétvégi Android híradónk következik. Akit nem érdekel a téma, olvasson például az automatizált vezetésről vagy próbálják ki a legújabb Gmail őrületet. A többiekkel pedig vágjunk bele...

A hét végén kezembe került egy Samsung Galaxy Tab készülék. A Samsung táblagépének első benyomásra és egészen más küldetése van, mint az Apple iPadjének. Mondok pár előnyt, ami elsőre is szembeötlő: a 7 inches kijelző nem olyan nagy, így kézben tartva is lehet rajta kényelmesen gépelni. A másik, hogy tényleg befér a farzsebembe. A méretei tehát sokkal jobban illeszkednek a mindennapi tevés-vevéshez. Tapasztalataim szerint játszani is kényelmesebb rajta, mint az iPaden. Megintcsak azért, mert kényelmesen lehet kézben tartani. Az iPad inkább öleb: le kell tenni, meg kell támasztani ahhoz, hogy jól lehessen használni. Amúgy a Tab is kissé vastagabb és nehezebb annál, mint amit egy táblagéptől elvárnék. Ezen a Samsungnak és az Apple-nek is változtatnia kell a következő verzióra. Ja, és a jobb felbontás is alapelvárás mindkét készülék következő verziójánál. Remélem, ezt a Samsungnál és az Apple-nél is így gondolják. Ja, és mindkét készülékre nagyon fontos lenne a teljes értékű magyar virtuális billentyűzet. Enélkül idehaza nem lesz esélye egyiknek sem tartósan sikereket elérni. Jelenleg mindkét eszközt (iPad és Galaxy Tab) használom. Majd írok egyet a hosszabb távú tapasztalataimról is. Azt már most is érzem, hogy a két táblagép másra jó, máshogy jó, másnak jó. Na ennek fogunk majd utánajárni...

Van itt ez az örök dilemma, hogy kell-e, érdemes-e jailbreakelni/rootolni az okostelefonunkat. Én egyelőre egyetlen előnyét látom a rootolásnak, és az pedig az, hogy így sokkal több appot tudnék az sd-re mozgatni, mint a hivatalos verzióval. Talán a másik előny, hogy az Android következő verzióit is hamarabb tudnám használni, de ez már tényleg csak az örömjáték része. A rootolás ugyanakkor az Android esetében hosszadalmas, odafigyelést igénylő folyamat. Egyáltalán nem olyan egyszerű az átlag felhasználó számára. Erre a problémára kínál megoldást a Universal Androot nevű app (Marketből már elérhető), ami azzal reklámozza magát, hogy egyetlen klikkeléssel tudjuk rootolni a telefonunkat. Az app egyelőre számos limitációval küzd. Például FRG22D-es Androidon nem működik, nem támogatja sem a HTC Desire-t, Legendet, Wildfire-t, sem a Galaxy S-t. A Nexus One-t, HTC Herot, Magicet, vagy a 2.1-es Motorola Milestone-t viszont állítólag tényleg megtöri. Ha valakinek van ezzel az appal kapcsolatban tapasztalata, ne felejtse el feljegyezni a kommentekben.

A harmadik, egyben legfurább androidos fejlemény a héten, hogy a WSJ szerint az Amazon hamarosan elindítja saját androidos app store-ját. A hírsztelések szerint az Amazon nem kínál majd jobb feltételeket a fejlesztők számára, mint az Android Market vagy az Apple App Store. Akkor mi az értelme elindítani egy újabb Android marketplace-t? Pont az, amiért az Amazon MP3-at is értelmes volt elindítani az iTunes ellenében. Az Amazonnak ott van a sokmilliós felhasználói bázisa, akik immár nem csak könyveket vásárolnak, hanem például mp3-akat. Ugyanők miért ne vásárolnának ugyanazzal a lendülettel appokat is a telefonjukra?  Meglátjuk, hogy igazolja-e a piac az Amazon elképzeléseit.

Negyedik, hír, hogy valószínűleg a következő napokban elérhető lesz Androidra is az Angry Birds teljes verziója. Az Angry Birds kapcsán a Wiredben jelent meg egy nagyszerű cikk arról, hogy a csúszliból kilőtt mérges madarak röppályája vajon a valós fizikai törvények szimulálása-e? (Akik nem szeretnek sokat olvasni, azoknak elárulom, hogy a válasz nem.)

További kellemeset mindenkinek ezen a bináris napon. Ne felejtsétek el ma fotózni, és Flickr-re feltölteni "101010" címkével a képeteket. Akik esetleg lemaradtak a mai 10.10.10. 10:10-es viccelődésről, azok jövőre, november 11-én 11 óra 11 perckor pótolhatnak.

Címkék: mobil játék amazon root android angry birds galaxy tab
2010.10.10. 11:42. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Galaxy tab magyarországi release date nincs még? Nem leeht kb tudni? Köcc :)
Universal Androot: Motorola Milestone 2.1 (UK), legújabb OTA updatettel, sikerült a root - Wireless Tethering OK. :)
Ugye, tudod, hogy az Android Market tele van ékezetes bevitelt támogató appokkal?

Az AnySoftKeyboard a Hungarian kiegészítéssel a legjobb onscreen qwertz megoldás 4"-tól felfelé. Galaxy S-en is ezt használom.

Bár a Tab is bizonyára meg fogja kapni a GS-ben lévő magyarítást, amint hazánkban forgalomba kerül.

A Tab nagyon tetszik nekem is. Tényleg sokkal jobban kézre áll, de még mindig kellően nagy ahhoz, hogy netezni és játszani jó érzés legyen vele.
a Galaxy tab mérete tényleg el van találva a gépeléshez (de tényleg pont jó), csak ne lagolna ennyire a billentyûzet (meg ugye lenne rajta rendes õ meg û)
a wifi térereje nagyon gyatra, az akksi viszont egész jó, a sebesség meg viszont meg nem annyira jó
Tudtátok, hogy a 101010 tízes számrendszerbe átírva 42-t ad?
Hol lehet Galaxy Tab-hoz jutni ?
Nos, amint megláttam a kreatívokat, érezhető volt, hogy a TAB jól eltalált megoldás lehet, már csak azért is mert faszán lehetne vele akár pingpongozni is.
Spec, szerintem van rá esély, hogy az ázsiai vonalon kiüti a padsor második helyére az iPad-ot.
@Zorroka: Hát igen, ez jó kérdés.
Én is kiváncsi lennék rá.
És mennyiért? :-)
@naplómente: ezt találtam. megalol. www.mobilx.hu/hu/laptop/samsung-laptop/7-8/samsung-galaxy-tablet-en-hu.html
286.000 Ft. 160 körül van már IPAD !!! 120e felett szerintem semmi esélye a cuccnak.
@Cheesy90:
Ebben a körben azért ezt illik tudni... :)
@Zorroka: Hát ja simán olcsóbbnak kéne lennie mint az ipad :/
@butcher__: Az USA-beli ár $600-$650, tehát hasonló, viszont remélhetőleg az európai árazás nem a pimasz 1$=1€ alapon megy majd, így lehet olcsóbb.
@sDavid: Nem, mert a 2 éves mobilinternet-előfizetés nélküli árakat kell összehasonlítani.
@Nakhchivan: Arról még nem tudok semmit.

@hh: Várható alapos teszt a Tabról?
400 dodoért venném 800-ért még véletlenül se....