Breaking: összeállt a Nokia és a Microsoft

A Nokia mától fő smartphone stratégiáját a Windows Phone 7-re alapozza. A két cég szoros együttműködésben, közös fejlesztéssel próbál az iOS és az Android nyomába eredni - ezt jelentette be a két CEO. A Nokia tehát feladja smartphone platformépítési startégiáját, és a Microsoftra fog hagyatkozni ezen a területen. 

A forradalmi hangulat is megvan: 

There are other mobile ecosystems. We will disrupt them. There will be challenges. We will overcome them. Success requires speed. We will be swift.

Nem lennék most Symbian fejlesztő a Nokiánál... Amúgy a Nokia új vezetője, Stephen Elop éppen a Microsofttól igazolt át nemrégiben. Az előzmény itt olvasható: Mennyire kúrta el a Nokia? Valamint itt: Nagyszabású együttműködésre készül a Nokia és a Microsoft.

A Nokiánál az új felállás szeirnt két fő részleg fog mobilokkal foglalkozni. Az egyik a Smart Devices divízió, mely 3 fő területet fog magában foglalni, a Symbian smartphone-okat, a MeeGo-val futó számítógépeket, valamint egy stratégiai csoportot.

A "Smart Devices" divízió lesz tehát az igazi újdonság, hiszen ennek a részlegnek lesz a feladata, hogy a legjobb nokiás telefonokat állítsák elő, melyek a Windows Phone 7 oprendszer segítségével versenyre kelhetnek a legújabb iPhone-okkal és a csúcskategóriás androidos készülékekkel.

A másik nagyobb divízió "mobiltelefonok" névre hallgat, és elsősorban a tömegek igényeit fogja kiszolgálni. A cél, hogy egymilliárd emberhez juttassák el az olcsó, ám a mainál innovatívabb és fejlettebb alsó kategóriás készülékeiket.

Az új érát már egy új menedzsment is fogja képviselni a Nokián belül. A vezérigazgató feltett szándéka, hogy az új vezetői gárda mindenekelőtt innovációban és gyorsaságban tudjon versenyezni az Apple-lel és az Androiddal.

Jelenleg a helyzet következő: a Symbian folyamatosan veszít piaci részesedéséből, és ha a tendencia nem változik, év végére az Android beelőzi a Nokia platformját. A Microsoft részesedése az amerikai smartphone piacon 8,4 százalékra esett vissza decemberben a szeptemberi 9,9 százalékról.

Két, a mobilpiacon egyre nehezebb helyzetben lévő cég kapaszkodott tehát össze. Innen kell tudniuk fordítani áprilisban.

Címkék: microsoft nokia windows phone 7
2011.02.11. 09:09. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nem szeretem a Nokiát! Amilyen kompakt, és gyors kis gépeket tudtak régen építeni, most kb. annyira szar, lassú, és nehéz telefonjai vannak... :S
A Nokia most lökött át az androidhoz pármillió symbian fant... :(
Android lett volna a helyes lépés.
Egyiket se szeretem, se a platformot, se a hardvert, mégis tudok örülni ennek. Szerintem egymást fogják serkenteni az innovációra az androiddal.
Ennek ennyi. Sajnálom a Nokiát :(
ez azért elég érdekes... átjön István a MS-től, és fél én múlva, persze kellő bratyizási felépítés után vissza is viszi a boltot az MS-hez... kíváncsi lennék mennyi volt ebből előre megírt forgatókönyv. másrészt még mindig arra leszek kíváncsi, hogy a Nokia hogyan fog ekkora hardveres ugrást végrehajtani a durva WP7 kovetelmenyekhez
Vagy együtt süllyednek, vagy... Várjunk csak, nincs másik lehetőség.
Egy olyan lépés lett volna jó, mint a Samsungnál és a HTC-nél: van Androidos meg van Wines mobil, oszt mindenki választ olyat, ami neki tetszik.

Egy Androidos Nokiát azért pl. kipróbáltam volna, pedig én alapvetően HTC-párti vagyok.
Nem értem ezt a negatív hozzáállást. A Nokia jó vasakat tud csinálni, az N8-at mindenki dícsérte ilyen szempontból (összeszerelés minősége, felhasznált anyagok, kamera), az összeképet a gyenge OS ölte meg végül.

A WP7 pedig egy nagyon kellemes OS, egyedi, gyors, szép UI-val. Fícsörökben még szűkölködik, de hamarosan be fogja érni a többieket. Szóval adott egy gyártó, aki jó vasakat tud gyártani, és egy másik cég, aki most fejlesztett ki egy nagyon kellemes mobil OS-t. Összeálltak, szerintem ebből csak jó sülhet ki. Ha nem is feltétlenül azért, mert azonnal birtokolni akarok egy ilyen készüléket, de tovább erősítik az egészséges versenyt a piacon.
Hah! Told you! Érdekes lesz a következő 2-3 év.
@Greg-0: "az N8-at mindenki dícsérte ilyen szempontból"

Nokia N8
Kijelzőt gyárotta: Samsung
CPU-t gyártotta: Samsung

Ha ehhez hozzávesszük, hogy:
Oprendszert szállította: Microsoft

Akkor tulajdonképpen kaptunk egy Samsung Focust? :D Ja nem, a Focus kinézetétől nem akarom kikaparni a szemgolyóimat, és a processzora is sokkal gyorsabb..
Annak mekkora az esélye, hogy az egyik NOKIA zászlóshajó az N8 kapjon egy WP7-es OS-t? :)
@Álmos:

Apple iPhone 4

Processzort gyártotta: Samsung
Processzort tervezte: Apple

A Samsung nagyon sok mindenkinek gyárt, de ők csak gyártók ilyen esetben, nem ők fejlesztik ki 0-ról a procit másoknak. Sokan az ARM architekrútár licenszelik, és arra fejlesztenek / építenek egy saját procit, aztán legyártatják a Samsunggal. Nincs ezzel semmi baj, proci gyárat kiépíteni és fenttartani nem éppen filléres dolog.
A Nokiának ezzel a lépéssel van esélye megmaradni a felsőbb kategóriákban, viszont a középkategóriás készülékek terén továbbra sincs semmi remény. Oda a WP7 túl drága, a követelményei túl nagyok, így marad a Symbian, ami totális zsákutca mai szemmel.
Reménytelennek látom továbbra is a Nokia helyzetét, pedig nagyon sokáig csak finn telcsijeim voltak (6210, 6600, n80), viszont életemben nem élveztem úgy egy telefont, mint a mostani Legendemet és egyszerűen a röhögőgörcs kerülget amikor egy N97-et a kezemben tartok, valami borzalom.
Kis adalékok a nagy összeboruláshoz:)

Őszinte öröm a Nokisoftnál, avagy pulykákról és sasokról, valamint nadrágba vizelésről.
laca.posterous.com/oszinte-orom-a-nokisoftnal-avagy-pulykakrol-e
Vajon lesz lehetőség a korábbi smartphone-okra is Windowst telepíteni?
Symbian esetén kéretik az új s3-ast felemlegetni.
Már aki tudja mi az...

Pont akkor dobják ki, amikor elkezd jól működni :)
@vagodeszka: ha leesnek a vasak árai, a wp7 simán leköltözik az alsó szegmensbe is. nincs az olyan messze.
@zozo2001hu: Én is ilyesmiről álmodozok, ugyanis sztem az N8-nál nem létezik szebb telefon a világon. Azt pedig nem is értem hogy más gyártó miért nem képes több színben gyártani a telefonját, csak unalmas feketében és/vagy csajos fehérben...
@VR6: Az Android rövid távon jó a gyártónak, mert azonnal van egy frakó okostelefonja, amire rengeteg app van, meg fogják venni a népek, viszont itt vége is, mert az app-okból a Google szedi be a pénzt, vagy bármiből, ami a telefonon történik. Plusz instant van ezer vetélytárs, akik bitre _ugyanazokat_ a szolgáltatásokat nyújtják, csak a hw marad a versengés színtere...

Ez egyedül azoknak jó, akik olcsón tudnak izmos hw-t gyártani, pl. Samsung.
@ern0: Így viszont a maradék vásárló, aki venne okostelefont, de nem éri fel az Apple iPhoneját árban, elpártol, mert a Microsoft sem az a kimondott népszerű dolog a vásárlók fejében.
Ráadásul nem lévén többezer app a jelenlegi mobil Windowshoz ismét hátrányból indul.
Jól bejáratott hardver + név (Nokia) és Android lett volna ismétlem a helyes lépés, nincs több idő várni és vacakolni már nekik.
R.I.P. Nokia.
Én az Androidot mind felhasználói (jó, magamból meg a környezetemből kiindulva) mind gyártói szemszögből jobb választásnak tartottam volna, de a Symbiannál még a WP7 is jobb választás.
A WP7 a felsőkategóriába jobb, mint az S^3, de véleményem szerint mind a MeeGo, mind az Android jobb választás lett volna a Nokiának. Ugye az első már majdnem piackész, míg a második esethez sem kell feladni az Ovi szolgáltatásokat.
@Johny Dragon: néhány száz forintért jelenleg is letölthető olyan UI alkalmazás, ami felsőkategóriába emeli az S^3-at.
Már ha a felsőkategória, megjelenést és 1.0-ás user kezelhetőséget jelent...

Alap funkcionalitásban (bővíthetőség, összekapcsolhatóság, átszabhatóság...) pedig elég jól állt az S^3..

Amíg volt :-)
Aki követi kicsit a telefonos oprendszereket, nem lepődik meg ezen a bejelentésen. Vagyis, nem is volt olyan nagyon váratlan bejelentés a WP7-el való összebútorozás.
A legutolsó telefongyártó is Androidot telepít már, a WMx telefonoknak pedig mindig is volt egy kis exkluzivitása korábban, talán épp ezt szeretné a Nokia ismét meglovagolni, miután az éveken keresztül preferált symbian közössége gakorlatilag átnyergelt valamelyik vebkettes mobil OS-t fejleszteni.
Gyorsan megemlíteném azonban azt a furcsa párhuzamosságot is, miszerint a korábbi WM telefonokra is heti rendszerességgel érkeztek friss romok, akárcsak a jelenleg oly közkedvelt androidos telefonokhoz, kíváncsi leszek, a Nokia-nak hogy sikerül ezt megoldania.